28 de gener 2015

JALEA REAL PARA LUCHAR CONTRA LA MALNUTRICIÓN CRÓNICA INFANTIL I



Vivimos en una sociedad europea y occidental en que no se pasa hambre. Nuestros problemas son el sobrepeso y tenemos acceso a  medicamentos y complementos vitamínicos que no son vitales.

Por el contrario en el mundo, alrededor de 1.000 millones de personas de los países pobres sufren malnutrición crónica que es la causa principal de enfermedades en la infancia y de la desnutrición severa (20 millones con desnutrición severa) y esta  puede ser la causante de la mortalidad infantil.

Son los niños quién más necesitan de complementos vitales para su desarrollo físico e intelectual. En niños, el cuerpo retrasa su crecimiento ante la falta de nutrientes provocándole carencias que lo afectaran en el futuro. Estas carencias también se hacen patentes a nivel intelectual, ya que provocan graves problemas de aprendizaje. Esta desnutrición puede ser moderada o severa de acuerdo a la talla y peso que se registre afectando su supervivencia. 

No hace falta intentar curar enfermedades que se pueden prevenir... con un complemento vital sería suficiente para cubrir sus necesidades vitales i evitar sus tremendas patologías 

El Complemento Vital (a base de Jalea Real) ha de aportar todos los nutrientes esenciales de la alimentación para cubrir las necesidades básicas para el crecimiento del cuerpo y para la vida.

No se trata de una ración de comida y tampoco no es una dosis para entregar a la población, pues se podría hacer un mal uso (sobredosis) o utilizarse en el mercado negro. El mecanismo óptimo sería el de suministrar a los niños el Complemento Vital a través de entidades u ONGs en envases multi-dosis con dosificador.

De esta forma se podría controlar la malnutrición crónica infantil en las etapas de crecimiento infantil (umbral de supervivencia entre los 2 y los 5 años) y que es la causa principal de la gran mayoría de enfermedades en la infancia. Administrar el Complemento Vital a base de Jalea Real sería para complementar la alimentación de mono-dietas i/o dietas muy pobres.

(fin de la primera parte)

Autor: Carles Pujol Pedrals

27 de gener 2015

7è CURS BÀSIC D'APICULTURA




FORMADORS



Josep Ma Goicoechea Utrillo – Metge i apicultor

Cristina Tor Armengol – Historiadora i apicultora

Julio Rivas Quesada - Apicultor

Marisa Luna Troya – Enginyera tècnica agrícola i tècnica APRA



OBJECTIU



Proporcionar els coneixements bàsics per afrontar la gestió apícola.



CONTINGUTS



1r L’ABELLA DE LA MEL: BIOLOGIA I ORGANITZACIÓ SOCIAL

- El poble de les abelles: classificació sistemàtica, tipus d'individus, biologia (esquelet, aparell respiratori, sistema nerviós, sensorial i secretor).

- La casa de les abelles (tous i bresques), l’alimentació (mel, pol·len, melat, aparell circulatori, digestiu i excretor), la subdivisió del treball, el llenguatge de les abelles, la batalla dels mascles.

- La reproducció i la cria de l’abella: aparell reproductor, vols nupcials, posta i cria d'ous, naixement i maduració.

- Evolució de la colònia: l’eixamenament, la colònia òrfena.



2n EL MATERIAL APÍCOLA

- Tipus de tous: rústics, racionals o mobilistes.

- Estris i equips: material per a les visites (indumentària i utensilis) i material per a l'extracció dels productes apícoles.



3r LA GESTIÓ DE L’ABELLAR

- Assentament de l’abellar.

- Treballs apícoles: utilització d'estris i tasques a realitzar.

- Control i recollida d’eixams, multiplicació de colònies i selecció bàsica.



4t HIGIENE, PROFILAXI I PATOLOGIA APÍCOLA

- Factors predisponents.

- Principals malalties.

- Diagnosi.



5è ELS PRODUCTES DEL RUSC

- Tipus de productes: mel, pol·len, gelea, cera, pròpolis i verí (composició, característiques, extracció, envasament, conservació i aplicacions).



6è NORMATIVA APÍCOLA

- Normativa aplicable a les explotacions apícoles.

- Normativa relacionada amb la sanitat animal.

- Normativa sobre la mel.

- Producció ecològica.

- Comercialització de la mel.

- Requisits sanitaris.



CALENDARI



La formació es desenvoluparà en 8 sessions realitza des els  dimarts i dimecres del mes de febrer:



Dimarts 3 Josep Ma Goicoechea Tema 1 (1a part)

Dimecres 4 Josep Ma Goicoechea Tema 1 (2a part)

Dimarts 10 Cristina Tor Tema 2

Dimecres 11 Julio Rivas Tema 3 (1a part)

Dimarts 17 Julio Rivas Tema 3 (2a part)

Dimecres 18 Josep Ma Goicoechea Tema 4

Dimarts 24 Julio Rivas Tema 5

Dimecres 25 Marisa Luna Tema 6



HORARI



De 19:30 a 21:00 hores



LLOC



Associació de Pagesos i Ramaders del Principat d’Andorra

C/ Dr. Vilanova núm. 9, edifici Thaïs, 4t D

Andorra la Vella



INSCRIPCIÓ



Despatx de l'Associació de Pagesos i Ramaders

Preu inscripció: 20 €

Data límit: Divendres 30 de gener de 2015 



26 de gener 2015

Mel urbana... una realitat!


Aquest passat dissabte l'associació Col·lectiu d'Abellaires va dur a terme la II assemblea oficial des de la seva constitució l'any 2014. En aquesta ocasió la trobada va tenir una caràcter molt especial, doncs va coincidir amb la tercera sessió formativa del segon curs d'apicultura avançada dedicada a la caracterització i tast de mels.

A més a més, i aprofitant la gran acceptació per part d'una quarentena d'Abellaires participants, es va organitzar el I concurs de mels dels Abellaires, amb tres premis, millor mel fosca, que va guanyar en Txema de la Fundació Maresme, millor mel clara, per en Sergi Prada de Crespià, i la millor mel, guardó que es va endur en Jaume Clotet, amb una mel recol·lectada a la zona urbana de Barcelona, concretament al Parc de la Ciutadella.

La nostra associació es congratula enormement de que precisament un mel urbana guanyés el primer concurs dels Abellaires, doncs aquest resultat reforça sí o sí la nostra aposta per una apicultura sostenible i respectuosa amb la biologia de les abelles i amb el medi ambient. Volem un país més ecològic, però també unes ciutats més verdes i integrades en el territori i en l'abellaire Jaume Clotet és la nostra referència i la seva constància i treball es mereixen un guardó com aquest. Felicitats!

La sessió formativa va ser dirigida magistralment per la Sandra Garcés i la Mary Boixadera, que amb el seu llenguatge planer i pacient van captivar a tots els participants, tot ensenyant els secrets per utilitzar correctament tots els sentits a fi d'identificar i gaudir amb el tast de mels. Elles mateixes foren les àrbitres encarregades de dirigir el concurs de mels, on es valoraren fins a un total de 12 mels.

Assoc. Col·lectiu d'Abellaires 

Foto: Sònia Pérez

MEL URBANA... PER FI UNA REALITAT!


Aquest passat dissabte l'associació Col·lectiu d'Abellaires va dur a terme la II assemblea oficial des de la seva constitució l'any 2014. En aquesta ocasió la trobada va tenir una caràcter molt especial, doncs va coincidir amb la tercera sessió formativa del segon curs d'apicultura avançada dedicada a la caracterització i tast de mels.

A més a més, i aprofitant la gran acceptació per part d'una quarentena d'Abellaires participants, es va organitzar el I concurs de mels dels Abellaires, amb tres premis, millor mel fosca, que va guanyar en Txema de la Fundació Maresme, millor mel clara, per en Sergi Prada de Crespià, i la millor mel, guardó que es va endur en Jaume Clotet, amb una mel recol·lectada a la zona urbana de Barcelona, concretament al Parc de la Ciutadella.

La nostra associació es congratula enormement de que precisament un mel urbana guanyés el primer concurs dels Abellaires, doncs aquest resultat reforça sí o sí la nostra aposta per una apicultura sostenible i respectuosa amb la biologia de les abelles i amb el medi ambient. Volem un país més ecològic, però també unes ciutats més verdes i integrades en el territori i en l'abellaire Jaume Clotet és la nostra referència i la seva constància i treball es mereixen un guardó com aquest. Felicitats!

La sessió formativa va ser dirigida magistralment per la Sandra Garcés i la Mary Boixadera, que amb el seu llenguatge planer i pacient van captivar a tots els participants, tot ensenyant els secrets per utilitzar correctament tots els sentits a fi d'identificar i gaudir amb el tast de mels. Elles mateixes foren les àrbitres encarregades de dirigir el concurs de mels, on es valoraren fins a un total de 12 mels.

Assoc. Col·lectiu d'Abellaires 

Foto: Sònia Pérez

25 de gener 2015

24 de gener 2015

23 de gener 2015

ELS ABELLAIRES. RPPPN Y ADA


 El Col·lectiu d'Abellaires ha dado siempre su apoyo más enérgico posible a la RPPPN, y hace menos tiempo a ADA, en el objetivo de conseguir la prohibición TOTAL de los plaguicidas neurotóxicos.

ADA va a estar presente en la movilización del próximo 31 de enero en Madrid junto a otras organizaciones para la prohibición TOTAL de los plaguicidas neurotóxicos y por un etiquetado claro de la miel, por si no habéis visto la convocatoria os animamos a que movilicen a sus contactos para dicha movilización en Madrid el sábado 31 de enero de 2015, más información aparece en este enlace: 

http://aeapicultores.org/asamblea-anual-y-jornadas-apicolas-de-la-aea/

Según nos han comunicado desde la Asociación Española de Apicultores, la manifestación está autorizada comenzando desde la Estación de Recoletos y finalizando en el Congreso de los Diputados, siendo la hora de inicio las 20:00 de la tarde.

Atentamente,
Junta Directiva de ADA

22 de gener 2015

I CONCURS DE MELS DELS ABELLAIRES


Des del bloc dels Abellaires us volem animar a participar del primer concurs de mels dels Abellaires. Aprofitarem la jornada per formar-nos com a tastadors de mels i fer nosaltres mateixos de gran jurat i escollir les millors mels del 2014:

mel clara
mel fosca
millor mel

Les inscripcions es realitzaran a partir de les 9:30 a la Casa de Cultura de Sant Cugat del Vallès i a partir de les 10 del matí començarà el taller tècnic de tast de mels. Qualsevol persona sigui o no sigui sòcia pot participar del concurs i assistir a la sessió formativa de caracterització i tast de mels (10 euros socis i 12 euros els no socis)

Esperem que l'activitat sigui del vostre gust i esperem la vostra assistència

Foto: hanytoop.persianblog.ir

Col·lectiu d'Abellaires

21 de gener 2015

PA D'ABELLA


El pa d'abella és una barreja de pol·len, mel i petites quantitats de pròpolis que, per acció de diferents bacteris, fermenta i acaba convertint-se en el pa d’abella.

El pa d’abella és similar al pol·len però en una major disponibilitat i amb una més alta concentració de glúcids. La mel aquí exerceix un doble paper, aportar els glúcids i trencar la capa d’exina que protegeix les boletes de pol·len alliberant-ne el seu contingut.

La dosi recomanada del pa d’abella va des de 2g/dia a més de 30g/dia, depenent de la casa comercial.

Font: menjasa.es

Foto: Wikipedia

20 de gener 2015

I Concurs de mels dels Abellaires


Des del bloc dels Abellaires us volem animar a participar del primer concurs de mels dels Abellaires. Aprofitarem la jornada per formar-nos com a tastadors de mels i fer nosaltres mateixos de gran jurat i escollir les millors mels del 2014:

mel clara
mel fosca
millor mel

Les inscripcions es realitzaran a partir de les 9:30 a la Casa de Cultura de Sant Cugat del Vallès i a partir de les 10 del matí començarà el taller tècnic de tast de mels.

Esperem que l'activitat sigui del vostre gust i esperem la vostra assistència

DIAGNOSI I TRACTAMENT DE LA VARROA



El millor mètode per a la diagnosi de la varroa és la caiguda per mort natural de l'àcar, i la col·laboració dels fons sanitaris és imprescindible, tant per la seva comoditat per part de l’apicultor, com per la seva fiabilitat a l’hora de fer estudis epidemiològics a llarg plaç. Aquests fons ens possibiliten fer el recompte de varroes mortes en un període de temps prou llarg que ens proporcioni una informació molt valuosa del grau de parasitació global de l’assentament. 

Aquesta metodologia seria aplicada en la totalitat de les arnes d'una explotació a partir de 4 lectures de diagnosi repartides al llarg de l’any. Les lectures serien sempre prèvies a un hipotètic tractament, essent posteriorment tractades aquelles arnes que superessin un determinat llindar de parasitació.

Des d'Apicesteve.cat faig una interpretació dels diferents graus de parasitació obtinguts en les diferents arnes es basarà en els següents barems:

(0,2] varroes, situació ideal d’una arna i que pot desenvolupar correctament les seves funcions. Si el resultat és a la tardor, aquestes abelles podran preparar-se correctament per a una hivernació amb garanties, i si és primavera, podran arrencar amb força la fase de recol·lecció.

(3,5] varroes, ens trobem en una situació límit però acceptable i l’arna no corre un perill immediat. Tant si els resultats són a la tardor com a la primavera, les abelles tenen suficients garanties de poder sobreviure en condicions, tot i que hem de ser conscients del límit parasitari que presenten.

(5,10] varroes, aquest fet ens pot indicar dues possibilitats: que el tractament efectuat en anterioritat no ha estat prou efectiu o bé que partíem d’una arna amb un grau de parasitació molt elevat. Tot i que el tractament no cal fer-lo de forma immediata, si que necessitarem estar alerta en la següent lectura.

>10 varroes, ens trobem dins d’uns resultats de parasitació massa grans i això requereix un tractament immediat de l’arna. 

El tractaments s'haurien de fer de forma coordinada, i per tant seria convenient la mediació de l'administració en l'adquisició d'un mateix producte acaricida químic o ecològic segons tipus de producció i iguals per a tot el territori on es dugués a terme el sanejament. 

Autor i foto: Apicesteve.cat