31 de maig 2012

30 de maig 2012

MIDWAY


El projecte MIDWAY és un viatge visual de gran abast en el cor d'una tragèdia ambiental sorprenentment simbòlica. En una de les illes més remotes del nostre planeta, desenes de milers d'albatros nadons jeuen morts a terra, amb el seu cos ple de plàstics procedents de les escombraries del Pacífic. De retorn a l'illa i durant diversos anys, el nostre equip ha estat testimoni dels cicles de la vida i la mort d'aquestes aus com una metàfora dels horrors dels nostres temps. Amb el fotògraf Chris Jordan com a guia, ens adonem del problema global i de la pròpia complicitat per a fer-hi front. 

Des d'Ecolluita, i ofert pel nostre col·laborador Julio Rivas, i encara que no parlem d'abelles, us demanem que dediqueu una mica més de 3 minuts a veure la projecció resultant. 


29 de maig 2012

EL CANVI CLIMÀTIC I LA MORT DE LES ABELLES

Segons un informe del programa de les Nacions Unides pel Medi Ambient, les colònies d'abelles al món podrien patir un col·lapse a causa de l'ús d'insecticides, la contaminació de l'aire i el canvi climàtic. Aquest fet podria traduir-se en un risc per a la seguretat alimentària. L'estudi, presentat a Ginebra, alerta que si no hi ha canvis importants en la gestió del planeta hi haurà una disminució de la pol·linització. Aquest procés, en el qual intervenen les abelles, és necessari per alimentar la població mundial, cada cop més nombrosa. Així, segons l'estudi, unes 20.000 espècies de plantes amb flor, que serveixen d'aliment a diverses espècies d'abella, es podrien perdre els propers anys.

L'informe explica que les abelles són indicadors d'alerta dels impactes del canvi climàtic i recorda que la disminució de les colònies d'aquests insectes va començar a mitjans dels anys seixanta i es va accelerar a partir del 1998. La gestió del planeta per evitar la desaparició de les colònies d'abelles, segons el científic Peter Neumann, ha de ser global.

28 de maig 2012

MEL DE BRUGUEROLA

La mel de bruguerola és viscosa, ja que presenta un elevat contingut en proteïnes en forma col.loidal, fet que dificulta la seva extracció. Tot i això, la mel resultant és un producte d’alta qualitat. Cal vigilar sempre el seu nivell d’humitat, que pot ser massa elevat i que ens pot provocar una fermetació i una pèrdua del producte.


 Foto: Jose Quiles


27 de maig 2012

LA GRAVETAT I LA DANSA DE LES ABELLES


Les abelles són conegudes per l'habilitat que tenen de comunicar-se a partir d'un llenguatge que utilitza la dansa com instrument. El ball de les abelles serveix per indicar la ubicació dels recursos naturals imprescindibles per a la supervivència de l'arna. Un estudi ha revelat que la gravetat juga un paper molt important en la precisió d'aquesta dansa. L'abella recol·lectora mostrarà el seu botí a les seves germanes, i amb el seu ball indicarà la direcció, sentit i distància on es troben els diferents recursos naturals. Margaret Couvillon, una investigadora de la Universitat de Sussex en el Regne Unit ha estudiat aquest petits insectes, fascinada pel mecanisme d'aquesta dansa.

26 de maig 2012

25 de maig 2012

LA VARROOSI

La varroosi és una malaltia d’amplia distribució en el nostre país, una malaltia que difícilment podrà ser mai eradicada. La varroa és un ecto-paràsit, que s’ha adaptat perfectament al cicle de vida de les abelles.

Aquest àcar s’alimenta de l’hemolimfa de les larves i abelles, en provoca el debilitament físic i, finalment, la mort. La varroa aprofita les abelles mainaderes per aproximar-se a la zona de cria, i, moments abans de l’operculació, entrar dins la cel·la. 

24 de maig 2012

ECOLLUITA AL TWITTER

Hola companys,

des d'aquest cap de setmana, Ecolluita disposa de compte al Twitter (@ecolluita), per tant si voleu ens podeu seguir també des d'aquesta xarxa. La nostra intenció és publicar comentaris referents als articles que anem publicant, així com reflexions en veu alta de la nostra línia editorial. A part, i en el marge dret del bloc, trobareu un historial de tots els nostres comentaris al twitter.

23 de maig 2012

LA MEL, TOT VIRTUTS

La mel, dolça i viscosa, és una barreja de sucres (fructosa, glucosa, sacarosa i maltosa) que conté minerals, vitamines, aminoàcids i antioxidants.
 
La mel la produeixen les abelles i d'altres insectes a partir del nèctar de les flors. El gust, sabor i color el determinen els tipus de flors de les que se'n recull el nèctar: taronger, esbarzer, gerd, etc.
 
La mel és el producte alimentari que més temps es conserva gràcies a la alta concentració en sucres i el baix nivell d'humitat. Sempre que es mantinguin aquestes condicions, la mel serà apta per al consum ja que cap bacteri no prolifera en ella.

22 de maig 2012

LES ABELLES SÓN MOLT MÉS INTEL·LIGENTS QUE NOSALTRES

Tal com publiquen a la revista Science Daily científics de la Universitat de Londres han descobert que les abelles aprenen a volar la ruta més curta entre les flors, és a dir saben resoldre el problema del viatjant a una velocitat superior a com ho faria un ordinador. 

El problema del viatjant (també conegut com a problema del viatjant de comerç) és un dels problemes més estudiats en el camp de l’optimització combinatòria computacional.

L’objectiu és trobar una ruta que, començant i acabant en una ciutat concreta (A), passi una sola vegada per cadascuna de les ciutats (B, C i D) i minimitzi la distància recorreguda pel viatjant.



21 de maig 2012

APICULTURA EXTREMA


L'apicultor de més edat de la regió fa 50 anys que s'enfila a 60m d'alçada per brescar; en té 77 i encara hi puja. Bresquen un cop l'any, abans que arribi l'hivern, assegurant-se de preservar la collita pel proper any. Per ell, la mel no té preu, viu en la humilitat més profunda. Tot una mostra de respecte a la natura o com ell li diu, de respecte als Déus del penya-segat. 
Namasté.

L'Apicultura al Nepal

ABELLES I REIS

L'únic sistema monàrquic que veig raonable és el de les abelles, on la reina es guanya el títol a base de pondre ous, podent aplegar fins als 1500 al dia. Ous dels quals eixiran noves abelles i abellots. Eixa excel·lent producció la pot fer després d’aparellar-se en nombrosos abellots, coneguts en castellà com “zánganos” que tenen com única funció fecundar la reina.




20 de maig 2012

POL·LEN, EL NOU FILM DE DISNEYNATURE

"Pol·len" és la nova pel · lícula de Schwartzberg  que parla sobre els diferents pol · linitzadors a tot el món. Disneynature és una divisió de Walt Disney amb seu a París i que compta amb diversos documentals relacionats amb el món de la naturalesa, tot seguint els passos del seu fundador, Walt Disney i els seus 13 documentals sobre la naturalesa i que van ser produïts entre els anys 1948-1960, sota el nom de "True-Life Adventures".

Si teniu un moment, mireu el trailer... val la pena!


19 de maig 2012

LES ABELLES DEL GARRAF A L'ESPAI TERRA


La Mireia Segú, reportera de TV3, va aquest dilluns a buscar abelles, a veure com treballen els entomòlegs del CREAF, els experts en aquest insecte tan important per al planeta. Per fer-ho anem al Garraf, un lloc més aviat àrid. I és que encara que d’entrada no ho sembli, a les abelles els agraden els llocs secs, sobretot perquè no hi ha gaires arrels de plantes i poden fer els seus nius sota terra.. Només aquí al Garraf s’han trobat 113 espècies diferents d’abelles.

18 de maig 2012

LA FORMACIÓ DE LA MEL

La mel, com a producte final de les abelles i que ens arriba al consum humà depèn d’un conjunt de factors que en condicionen les seves particularitats. En primer lloc el règim de secreció de nèctar de les flors, diferent segons el tipus de planta, i influenciat per factors climàtics, geogràfics, geològics i biològics de la pròpia planta, fet que en determinaran el seu valor apícola.