24 d’octubre 2014

QUALITAT DE LA MEL CATALANA

Jaume Clotet
El passat dissabte 18 d'octubre vaig tenir el privilegi d'assistir a la conferència que va realitzar en Josep Serra, científic del Laboratori Agroalimentari del DAAM sobre la qualitat de la mel catalana i l'eliminació dels residus a la cera. La jornada era organitzada per Unió de Pagesos i la Federació Catalana d'Apicultors a l'Hotel del Bruc.

Josep Serra, com sempre, no em va decepcionar el més mínim, amb el seu llenguatge directe i sense complexos, a vegades utilitzant un llenguatge excessivament elevat pels assistents, però en tot cas un discurs lliure i gens polític. 

La primera part fou sens dubte la més sucosa i contundent, llençant tot tipus de missatges directes com un obús a l'immobilisme de les associacions d'apicultors i al sindicat que els representa. Hom es pregunta com algú pot ser tant inconscient de convidar una persona que sense complexos pot mat-xacar sense pietat als propis organitzadors... ingenuïtat? inexperiència? o simplement, deixadesa?...

23 d’octubre 2014

UN ENJAMBRE EN LA VENTANA


Dies enrere us ensenyàvem aquesta fotografia de Julio Rivas i una profunda reflexió del nostre savi de les abelles. Avui us mostrem el vídeo, un reportatge casolà del procés a partir del qual es va procedir a la recuperació de l'eixam col·locat en una finestra...

Autor: Julio Rivas --- Veure vídeo

22 d’octubre 2014

LA VESPA ARRIBA AL VALLÈS

 
Agents rurals van destruir divendres al vespre amb èxit un niu situat als afores de Caldes de Montbui (Vallès Oriental), i també han detectat exemplars a Vacarisses (Vallès Occidental)
 
El Departament té activat un protocol amb el sector apícola per fer front a la vespa asiàtica, i s’han instal·lat des de la primavera més de 300 paranys per detectar-la i reduir els danys a les explotacions apícoles
 
L'insecte no representa un risc addicional per a les persones, però sí que comporta pèrdues per al sector apícola català
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha confirmat la presència de vespa velutina a totes dues comarques del Vallès. Concretament, s’han localitzat exemplars d’aquesta espècie invasora al municipi de Vacarisses (Vallès Occidental) i un niu a Caldes de Montbui (Vallès Oriental).
 
El primer exemplar al Vallès Occidental, el van detectar els Agents Rurals després d’haver rebut un avís el passat 24 de setembre a Vacarisses. Tot seguit, van instal·lar trampes per intentar determinar si es tractava d’un fet aïllat o d’una arribada fortuïta a la zona, o si contràriament hi havia la possibilitat d’una colònia de vespes asiàtiques establerta a la zona.
 

21 d’octubre 2014

20 d’octubre 2014

LES ABELLES SOLITÀRIES AL REGNE UNIT

foxleas.com

A més de borinots i abelles (que viuen socialment) hi ha moltes espècies d'abelles silvestres que es diuen "abelles solitàries 'perquè fan que les cel·les de niu individuals per a les seves larves. Algunes espècies nien en petits túnels o forats a terra o en els bancs de sorra, munts d'arena o esquerdes en els ciments i parets. Altres utilitzen el buit dins de tiges de plantes mortes com ara esbarzers, o túnels prèviament excavats en la fusta morta per part d'escarabats.

Algunes espècies d'espècies d'abelles solitàries agrupen les seves cel·les nien junts en agregacions, i alguns han desenvolupat un comportament social més aviat com borinots. Moltes d'aquestes abelles solitàries són molt petites i no poden passar desapercebudes per molts observadors de la natura. Fins i tot, algunes abelles, anomenades espècies "cucut" posen els seus ous en les cel·les d'altres espècies.

Les abelles solitàries són inofensives, doncs poques vegades piquen, i si ho fan és per accident. Poden viure en qualsevol forat o escletxe i cal no molestar-les, doncs solen ser insectes molt fidels als seus llocs d'implantació i poden haver estat vivint allà durant moltes dècades. Elles són una part molt important de l'estrat fi de la biodiversitat local.

Un nombre gran d'aquestes espècies es veuen comunament en els jardins, i són molt útils, ja que pol·linitzen els cultius de fruiters. És fàcil doncs convèncer els jardiners i que es decideixin a perforar forats en troncs secs o blocs de fusta i així crear llocs d'implantació artificials per a un nombre d'espècies comunes en la vostra zona.

Aquestes cases d'abelles també s'anomenen 'nius trampa' o 'condominis d'abella'. També algunes persones els anomenen "hotels d'abelles', però aquest nom és enganyós, ja que no són un allotjament a curt termini, com una habitació d'hotel, ja que són la llar permanent de l'abella durant nou mesos o més de la seva curta vida, ja que tot el procés inclou el desenvolupen d'un ou, una etapa larval i en l'edat adulta.

19 d’octubre 2014

18 d’octubre 2014

17 d’octubre 2014

16 d’octubre 2014

VARROA I TRACTAMENT ECOLÒGIC

www.omafra.gov.on.ca

Estem ja al 16 d'octubre i va essent hora de controlar el nivell de varroa de les nostres abelles, i més si encara no hem fet el tractament acaricida obligatori que marca la legislació vigent. És per tant un bon moment de fer les lectures de parasitació i començar un tractament de 6 setmanes amb timol, doncs les temperatures diürnes encara són elevades i tenint en compte que el tractament sanitari requereix de 6 setmanes, això voldrà dir que ens anem a finals de novembre.

Apicesteve.cat - veterinari d'abelles

15 d’octubre 2014

CIRERER D'ARBOÇ - Arbutus unedo

ichn.iec.cat
Arbust o arbre perennifoli, de 1 a 10 m d’alçada, amb l’escorça de les branques més joves d’un to rogenc.
 
Les fulles fan de 4 a 10 cm, són allargades, coriàcies, lluents i amb un marge finament dentat.
 
Les flors es troben en grups nombrosos en inflorescències. Tenen una forma peculiar, semblant a una campaneta de color blanc. Floreix a la tardor - hivern.
 
Els fruits són vermells i tarden un any a madurar. Són comestibles, tot i que en certes quantitats poden ser indigestos. De fet, el nom “unedo” prové del llatí i significa “només un”.

L’arboç és una espècie que sovinteja màquies, suredes i alzinars poc densos. Aquest arbust el podem trobar des de les serralades litorals fins als 1.200 m d’altitud, en els llocs més arrecerats dels Prepirineus.

Font: Manual de les Flors de les Abelles



14 d’octubre 2014

EL DECLIVE DE LAS ABEJAS


La próxima vez que una abeja zumbe a tu alrededor, recuerda que muchos de nuestros alimentos dependen en gran medida de la polinización natural intermediada por insectos: un servicio clave que abejas y otros polinizadores prestan al ecosistema.

Sin la polinización entomófila (realizada por insectos) aproximadamente un tercio de los cultivos que consumimos tendrían que ser polinizados por otros medios o producirían una cantidad de alimento significativamente menor. Bajaría la productividad de hasta un 75% de nuestras cosechas. Sin duda, los cultivos más nutritivos e interesantes para nuestra dieta –entre ellos, muchas frutas y verduras, así como ciertos cultivos forrajeros utilizados para la producción de carne y lácteos– se verían afectados de manera grave por un descenso en las poblaciones de insectos polinizadores; sufriría, en particular, la producción de manzanas, fresas, tomates y almendras.
 
El cálculo más reciente del beneficio económico global de la polinización arroja un resultado de unos 265 mil millones de euros correspondientes al precio de las cosechas que dependen de la polinización natural.
 

13 d’octubre 2014

12 d’octubre 2014

11 d’octubre 2014

VULL SABER-NE MÉS...

supply blogs

Ecolluita es defineix com un diari apícola amb voluntat de mantenir informats els apicultors i aficionats al món de les abelles. Volem per tant actuar com altaveu de totes aquelles propostes formatives que vagin apareixent.

  • Sota el nom de "VULL TENIR ABELLES" es presenta un projecte formatiu per apicultors novells que vulguin endinsar-se en les tècniques bàsiques per mantenir viva una arna d'abelles. A més durant el curs els assistents podran comprar una arna i un eixam a fi de practicar in situ les habilitats adquirides durant l'aprenentatge. Els alumnes matriculats disposaran d'apunts en format digital i l'assessorament tècnic i sanitari necessari.


  • La proposta "APICULTURA, UN OFICI" vol esdevenir una sortida professional per a tots aquells apicultors en actiu que volen fer el pas per tal d'obtenir una part dels seus ingressos de la seva explotació apícola. Aquesta iniciativa implicarà una remodelació en l'activitat ramadera, la necessitat d'explorar el valor comercial dels productes de les abelles i el maneig zootècnic i sanitari d'una gran explotació ramadera.
  
Dues propostes formatives que començaran el proper mes de novembre i que es prolongaran fins a finals de primavera, a partir de sessions de 2'5 hores de durada els dissabtes pel matí.


  • "REVOLUCIÓ APÍCOLA" és un ambiciós projecte d'especialització apícola, amb sessions teòrico-pràctiques sobre els més variats temes dins el camp de l'apicultura. Cada sessió és única i independent, a partir de convocatòria directa. 

Esperant que aquestes propostes formatives siguin del vostre interès, us oferim un correu electrònic: formacio@apicesteve.cat i un telèfon 677029675 per tal de recollir els vostres dubtes i formalitzar les inscripcions.

Comissió de Formació
Ecolluita & Col·lectiu d'Abellaires



10 d’octubre 2014

L'ATERRATGE DE LES ABELLES

telemetro.com

En Julio Rivas és un home inquiet i avui ens fa arribar un video on es poden visualitzar com aterren les abelles, tot col·locant el seu cos a 45º respecte l'horitzontal i d'aquesta forma tocar primer amb les extremitats posteriors, com si d'un avió es tractés. 

Gràcies Julio!

Veure video de Zángano Productions