05 de juny 2013

FRANÇOIS HUBER

 wikipedia.org

François Huber era natural de Ginebra, fill d'una família important en el món de la literatura i la ciència. Als 15 anys va començar a patir una greu malaltia que li va fer perdre gradualment la visió fins a una ceguera total. 

Tot i això, Huber no va desistir en la seva determinació investigadora, i amb l'ajuda de la seva esposa, va introduir elements del coneixement científic en l'estudi de la vida de l'abella de la mel. L'any 1802 va publicar el llibre "Noves observacions sobre les abelles", així com va col·laborar en moltes d'altres obres relacionades amb l'ecologia i les abelles.


 
bushfarms.com

Un de les seves fites més recordades fou l'arna Huber, un rusc de quadres mòbils de tipus acordió. Huber juntament amb d'altres grans apicultors de la història, com Langstroth i Dadant, van facilitar de forma crucial l'apicultura amb el desenvolupament d'arnes amb marcs amb bresca que eren fàcilment extraïbles de l'interior de les colònies, facilitant la seva inspecció i control. L'arna Huber permetia la inspecció de les bresques interiors de la colònia com si fossin les pàgines d'un llibre. Cal reconèixer doncs la determinació d'aquest personatge i otorgar-li un meritós títol de pioner de l'apicultura mobilista.

Font: Wikipedia