06 de juny 2013

LA VARROA, UN VECTOR DELS VIRUS

 beelog.petherick.co.nz


La Varroa és un paràsit responsable directa i indirectament de la mort de bilions d'abelles arreu del món. La seva col·laboració amb d'altres patògens i especialment virus, està ajudant a l'aniquilació de bilions d'abelles arreu del món. Un cas molt greu és el Virus de les ales deformades, simptomatologia freqüent en les explotacions àltament parasitades per Varroa.

La Varroa com a àcar succionador d'hemolimfa, afavoreix la injecció de virus dins els fluids interns de l'abella, facilitant la seva propagació, doncs de rebot debilita de forma preocupant la resistència de les abelles.



Estudis recents han vist que abelles lliures de Varroa, com per exemple les colònies que es troben a les illes de Hawai, tenen nivells de virus i per tant manifestacions clíniques de tipus víric molt diferents a altres colònies que pateixen la pandèmia de la Varroa.

Una de les conclusions més sorprenents és que no n'hi ha prou amb la presència del virus en el desenvolupament de la malaltia, sinó que cal un factor predisponent que ajudi al procés, i aquest no és altre que l'acció debilitadora de la Varroa.

D'aquest fet en podem extreure una conclusió del tot encertada: la millor manera de lluitar contra els virus, a falta d'antivirals, és sens dubte la profilaxi, el sanejament i la lluita constant contra el paràsit.

Cal doncs un canvi en l'estratègia sanitària dels governs i associacions d'apicultors, i començar a utilitzar tècniques metodològiques més serioses i eficients en la lluita i control de Varroa destructor.
 

Font:  BBC nature