21 de juny 2013

ELS PESTICIDES ATAQUEN LA BIODIVERSITAT DELS MEDIS AQÜÀTICS

lemonde.fr

Els pesticides, molts dels quals s'utilitzen a Europa i Austràlia, redueixen fins a un 42% dels insectes i altres formes de vida en els rius i rierols a Alemanya, França i poblacions Austràlia, segons un estudi publicat el dilluns 17 de juny als Estats Units. 

Els pesticides utilitzats en l'agricultura, per exemple, es troben entre els contaminants més controlats i regulats. Però tot i això, no sabíem la magnitud del seu impacte sobre la biodiversitat en el medi aquàtic, tal i com diuen els investigadors Mikhail Beketov del Centre Helmholtz d'Investigació Mediambiental de Leipzig, Alemanya i Ben Kefford de la Universitat de Tecnologia de Sydney . 

Aquests científics han demostrat una forta desaparició d'insectes en rius i rierols i altres invertebrats d'aigua dolça. A Europa, van trobar que aquests insectes van ser 42% menys freqüents en zones molt contaminades, com els plaguicides en els rius i rierols contaminats. A Austràlia, aquesta diferència era del 27%.

Els autors d'aquesta investigació, publicada en la Recopilació de l'Acadèmia Nacional de Ciències dels EUA (PNAS), van trobar que la pèrdua de biodiversitat aquàtica era deguda principalment a la desaparició de diversos grups d'espècies particularment vulnerables als pesticides. Aquests inclouen libèl·lules i mosques de maig, insectes importants en la cadena alimentària, tant per a les aus com per als peixos. 

Més preocupant encara en l'impacte en aquests petits insectes s'observa a concentracions de plaguicides que ja es consideren segurs per la normativa europea actual, i que remarquen fotament aquests científics. Segons ells, ara es necessiten amb urgència un nou procediment d'avaluació per correlacionar millors els paràmetres que uneixen ecologia en ecotoxicologia. "L'enfocament actual de l'avaluació del risc ambiental dels ecosistemes dels rius i rierols es com conduir per l'autopista amb una bena als ulls", fa broma l'ecotoxicòleg Matthias Liess, un altre dels autors d'aquest investigació. Cal eliminar la permisivitat dels pesticides actuals.

Font: lemonde.fr