06 de desembre 2016

MADUIXES AMB VINAGRE I TARONGES AMB MEL

Ingredients:
· Taronges
· Mel
· Maduixes
· Vinagre
· Sucre
Preparació:
Tallar les taronges a rodanxes fines i disposar-les ben separades al plat. Regar-les amb mel i deixar-les una bona estona a la nevera per tal que s’impregnin bé de la mel. Servir ben fresquet.
Tallar les maduixes i ruixar-les amb una cullerada de vinagre i una de sucre. Deixar-les macerar a la nevera un mínim de 2 hores. Servir ben fresquet.
Bon profit!

05 de desembre 2016

PUPES D'APIS CERANA

The larvae molt into pupae beneath the wax cappings and the pupal cells are undisturbed until pupation is complete. The wax capping of the drone pupal cells in Apis cerana have a distinctive pore (PHOTO). The purpose of this pore is not yet known. However, another species of honey bee, Apis koschevnikovi Buttel-Reepen, constructs a similar pore on the drone pupal capping.

entnemdept.ufl.edu

04 de desembre 2016

UN BON POL·LEN


Un bon pol·len es caracteritza per la diversitat de coloracions, fet que n'indica una gran biodiversitat botànica. A nivell organolèptic fugiu dels pòl·lens monocolors deshidratats, tots ells provinents de monocultius intensius que no respecten el bioritme natural de les pastures ecològiques i boscos salvatges.

Apicesteve.cat

foto: Buzzing Across America

03 de desembre 2016

NATURA SALVATGE


Animals que es mengen altres animals... la natura salvatge ens sorprèn dia a dia. En aquesta fotografia, no és precisament un animal menjant-se un altre animal... sinó mosques i vespes deborades per una planta carnívora... espectacular!

Animals eating Animals

02 de desembre 2016

LES CASES DELS ABELLEROLS


Fa el niu, solitari o en colònies, en talussos terrosos i sorrencs tous de la vora dels rius i rieres. Consisteix el niu en un túnel llarg (de fins a 2 m) que desemboca en una cambra, que no entapissen de cap manera, sinó que hi ponen els ous directament.

wikipèdia

Foto: Don't Forget the Roundabouts

01 de desembre 2016

30 de novembre 2016

VIRUS KASHMIR

El virus Kashmir (KBV) infecta a tot tipus d'abelles, inclosa l'abella de la mel. La seva acció patològica pot esdevenir-se tant en la cria com sobre les abelles adultes. La símptomatologia apareix al cap de pocs dies de l'exposició al virus, tot i que si actua sol els seus efectes són poc significatius. 

Actualment es considera un patogen oportunista, molt lligat a la parasitació de varroa. Els seus efectes per tant són multiplicatius en aquelles arnes que no es sotmeten a les campanyes de sanejament establertes contra Varroa destructor.  

Apicesteve.cat

Més info: Kashmir_Bee_Virus

Foto: eXtension

29 de novembre 2016

28 de novembre 2016

LES ABEILLES

Les Abeilles és una botiga situada en el cor de París dedicada exclusivament a la venta dels productes del rusc i els materials que necessita l'apicultor en la tasca de visitar i treballar amb les abelles..
lloc: lesabeilles.biz

27 de novembre 2016

26 de novembre 2016

ABELLES A L'HIVERN

Per fi comencen a baixar les temperatures i el fred ja és aquí. Com la resta d'animals, les abelles el fred no és un inconvenient sempre que disposin de suficients reserves alimentàries per superar-lo. És per això que una apicultura responsable és aquella que no abusa de les brescades de les seves arnes, tot deixant suficient aliment per als mesos més freds de l'any. 

Apicesteve.cat

Foto:Off The Grid News

25 de novembre 2016

VESPA I XERRADA

Demà dissabte a Sant Cugat us oferim una interessant xerrada organitzada per l'Assoc. Col·lectiu d'Abellaires

farem la sessió a la Casa de Cultura... al costat dels Jardins del Monestir (veure document adjunt)

la durada serà de 10 a 14h del matí

el tema principal serà l'alimentació de les abelles a càrrec de la tècnica Azucena Marques del Laboratori Hifarmax

també parlarem dels papers oficials que cal redactar a fi de moure les arnes durant les transhumàncies i per declarar assentaments

i finalment el tema sanitari... sempre important, tant a nivell de varroa com de les principals patologies apícoles

També us informarem de les últimes notícies sobre l'expansió de la vespa asiàtica i dels possibles tractaments i trampes a disposició

Esperant que sigui del vostre interès, us hi esperem

Nota: xerrada gratuïta pels socis i de 5 euros pels no Abellaires

salut

24 de novembre 2016

LOS 10 MEJORES DOCUMENTALES SOBRE EL CAMBIO CLIMÁTICO

El cambio climático es una realidad que confirman científicos en todo el mundo. Sus consecuencias se están viendo en nuestro planeta desde ya, y varios hechos nos recuerdan a diario que estamos en riesgo de perder la gran biodiversidad de la Tierra (como dejarnos sin café):  las temperaturas siguen subiendo cada año, el ártico se está derritiendo, la Antártida se comporta extraño, las nubes se están moviendo, los niveles del mar están aumentado cada vez más, varias especies están en grave peligro de extinción debido a la deforestación, y cada vez más pronto agotamos los recursos del planeta para un año
Los documentales son una excelente forma de mostrarle al mundo las causas y consecuencias del cambio climático, como nos demostró el reciente episodio de ‘Antes que sea tarde’, realizado por NatGeo y protagonizado por Leonardo DiCaprio. Es por eso que te recomendamos los diez mejores documentales sobre el medio ambiente

Fuente: enter.co

23 de novembre 2016

VARROA JACOBSI

La Varroa jacobsi, un ácaro o pequeño arácnido que hasta ahora solo atacaba mortalmente a las abejas asiáticas (Apis cerana), está desarrollando rápidamente la capacidad de parasitar también a las abejas europeas (también conocidas como abejas domésticas o abejas de la miel, Apis mellifera). Los primeros casos de Varroa jacobsi atacando colmenas de abejas europeas fueron documentados el año 2008 en Papua Nueva Guinea y ahora, un nuevo estudio describe las características genéticas que están haciendo posible que esta especie de ácaro se convierta en una nueva amenaza global para las abejas productoras de miel.

Informa: Mercè Soler

Font: lavanguardia.com

22 de novembre 2016

ARTMURIA

La marca exclusiva artMuria (www.artmuria.com) va más allá ampliado su gama de mieles de lujo con cuatro nuevos sabores: azafrán, trufa blanca, trufa negra y oro, que distribuirá tanto a nivel nacional como internacional.
artMuria ha presentado su nueva variedad de sabores dentro del marco de la segunda edición de Fòrum Gastronòmic en Barcelona, que se celebró recientemente en la capital catalana. 
  • artMuria con azafrán: un tesoro aromático y sofisticado
Miel de aroma floral, de color amarillo-rojizo-anaranjado, con partículas de azafrán. De sabor dulce dominante, pero con notas ácidas y ligeros  toques amargos del azafrán. Combina bien con infusiones, leche caliente, quesos frescos, anchoas en conserva, escabeches agridulces, chutneys, arroces, pastas, guisos de carne y patatas, dulces y helados.
Vida Apícola

21 de novembre 2016

20 de novembre 2016

UN PRODUCTE ECOLÒGIC PER ELIMINAR VESPES, A PROVA A SANTA PAU

Aquesta prova és fruit d'una casualitat i es pot dur a terme gràcies a l'amistat de l'alcalde, Pep Companys, amb un veterinari expert en aquest insecte. Segons explica el mateix Companys, un dels nius està situat a poca altura i en un indret del sector del Pujolí, sota la zona esportiva, amb molt bona accessibilitat. Això fa que sigui molt fàcil dur-hi a terme el tractament i controlar-ne l'evolució. Aquest producte ecològic amb què es tracta el niu garrotxí s'està assajant també al País Basc. Pep Companys ha remarcat que han informat el Departament d'Agricultura, tant de la troballa del niu com de la prova que s'està fent. Així mateix, ha explicat que li faran arribar informes de l'evolució de la prova i, sobretot, dels resultats obtinguts.
L'altre niu s'ha localitzat en un pollancre proper al riu al Sallent. Aquest està a més de quaranta metres d'altura, cosa que dificulta retirar-lo i, molt més encara, poder-hi dur a terme les proves del producte ecològic que es fan al del Pujolí.
El punt diari - Jordi Casas

19 de novembre 2016

XILOCOPA

Xilocopa (Xylocopa) és un gènere d'abelles o borinots de la subfamília Xylocopinae. És l'únic gènere de la tribu Xylocopini. Són conegudes també com a abelles de la fusta com indica la traducció del seu nom científic. Són abelles de mida relativament grossa, piloses i de distribució cosmopolita però principalment en climes tropicals i subtropicals (també n'hi ha als Països Catalans). Hi ha unes 469 espècies dividides en 31-51 subgèneres o en només tres subgèneres segons el criteri dels taxonomistes. 

El nom xilocopa deriva del seu hàbit de fer els nius en la fusta en descomposició excepte en el `subgènere Proxylocopa, que el fan a terra). En diverses espècies les femelles viuen amb les seves filles o germanes fent una mena de grup social. Fan servir trossos de fusta per a fer particions en les cel·les del niu. Algunes espècies fan túnels a la fusta prop de la superfície. Les abelles de la fusta són importants pol·linitzadors i fins i tot pol·linitzadors obligats d'algunes com la Passiflora incarnata, altres espècies prenen nèctar sense fer la pol·linització com en el cas de flors de corol·la profunda on la seva llengua no hi arriba.

Font: Vikipèdia

18 de novembre 2016

ABELLES A CASA


Avegades les abelles s'instal·len en calaixos de persiana o porticons. En aquests casos hem de veure tal situació com un regal i no pas com un problema. Tenim davant nostre un regal de la natura, una finestra brutal al món salvatge. Gaudiu-ne, doncs paga la pena!

Foto: BackYardHive.com

17 de novembre 2016

16 de novembre 2016

15 de novembre 2016

14 de novembre 2016

PERILL DE MORT

Mai un cognom havia estat tan lligat a la paraula MORT... Montsanto és la clara definició de les males praxis humanes sobre el medi ambient. Les abelles i els abellaires et declarem persona non grata.

Imatge: Swarmbustin' Honey

13 de novembre 2016

LLUNA DE MEL

Sabies que el terme "lluna de mel" està relacionat amb la mel de les abelles?... de fet hi ha qui diu que la mel és un aliment molt energètic, per tant un reforç de calories molt apropiat pels nuvis acabats de casar.

Foto: KhushKhazana

12 de novembre 2016

HONEY BEE

Girl, I've been thinkin' 'bout us
And you know I ain't good at this stuff
But these feelin's pilin' up
Won't give me no rest

This might come out a little crazy
A little sideways, yeah, maybe
I don't know how long it'll take me
But I'll do my best

If you'll be my soft and sweet
I'll be your strong and steady
You be my glass of wine
I'll be your shot of whiskey
You be my sunny day
I'll be your shade tree
You be my honeysuckle
I'll be your honey bee

Yeah, that came out a little country
But every word was right on the money
And I've got you smilin', honey
Right back at me

Now, hold on, 'cause I ain't done
There's more where that came from
Well, you know I'm just havin' fun
But seriously

If you'll be my Louisiana
I'll be your Mississippi
You be my little Loretta
I'll be your Conway Twitty
You be my sugar baby
I'll be your sweet iced tea
You be my honeysuckle
I'll be your honey bee

Your kiss just said it all
I'm glad we had this talk
Nothin' left to do, but fall
In each other's arms

I could've said a "I love you"
Could've wrote you a line or two
Baby, all I know to do
Is speak right from the heart

If you'll be my soft and sweet
I'll be your strong and steady
You be my glass of wine
I'll be your shot of whiskey
You be my sunny day
I'll be your shade tree
You be my honeysuckle
I'll be your honey bee

You'll be my Louisiana
I'll be your Mississippi
You be my little Loretta
I'll be your Conway Twitty
You be my sugar baby
I'll be your sweet iced tea
You be my honeysuckle
And I'll be your honey bee

I'll be your honey bee
Autor: Blake Shelton

11 de novembre 2016

SABIES QUE...

Sabies que les abelles són descendents de les vespes? Després de parlar repetidament del mal ocasionat per la vespa asiàtica, no cal oblidar que les nostres estimades abelles són una branca evolutiva de les vespes. Curiós!

foto: todayifoundout.com

10 de novembre 2016

MATINAL APÍCOLA EN SANT CUGAT

El próximo sábado día 26 de noviembre se celebrará en la Casa de la Cultura de Sant Cugat del Vallés (Barcelona) una sesión matinal en la que se tratarán los siguientes temas relativos a la alimentación de las abejas en las explotaciones apícolas:
  • Alimentación hinvernal
  • Por Azucena Marques, ingeniera y master en Farmacia y QPN, de   Apicultura Hifamax.
  • Control y registro de la varroa
  • Por Esteve Miràngels, veterinario ap´´icola, de Apicesteve
  • Censo y transhumancia de colmenas
  • Por Gaspar Tor, apicultor y presidente del colectivo de apicultores.
La conferencia se celebrará en la segunda planta del edificio en el Monasterio.
La entrada es de 5 €, siendo gratuira para los socios.
Para inscripciones: abellaires@apicesteve.cat
Vida Apícola

09 de novembre 2016

08 de novembre 2016

L'ARNA WARRÉ

L'abad Émile Warré va ser un apicultor francès dels segles XIX i principis del XX. Durant més de 30 anys va estudiar les diferents construccions que podien albergar abelles, fins que va desenvolupar el seu propi mètode, l'arna Warré. En el seu llibre "apicultura per a tothom, explica al públic en general, els secrets del noble art de tenir cura de les abelles.

07 de novembre 2016

06 de novembre 2016

05 de novembre 2016

04 de novembre 2016

BEES IN TOWN


The Apis bee, otherwise known as the “honeybee,” is distinguishable by its production and storage of honey. This is also where we get the word “apiary,” which means “a collection of beehives.”

Molly Green

03 de novembre 2016

LA GENERALITAT TIRA LA TOALLA


Los apicultores alertan de que si no se actúa en dos años habrán desaparecidoLa avispa asiática, la especie invasora que llegó a Catalunya en 2012 para quedarse y que según los expertos colonizará toda la península sobre el 2020, ya no está entre las “misiones” de los Agentes Rurales. La Generalitat ha tirado la toalla. Un protocolo activado en los últimos meses determina que, ante la expansión masiva de esta especie invasora que depreda abejas de la miel, el Cuerpo de Agentes Rurales (CAR) deja de hacerse cargo de la localización y destrucción de sus nidos. Este cometido pasará a depender de los apicultores y de cada ayuntamiento o consejo comarcal. Los apicultores advierten de que solos no pueden hacer frente a la plaga y de que si no se actúa como hasta ahora “en dos años se habrán acabado las abejas en Gerona”.

El año pasado los Agentes localizaron y destruyeron 150 nidos, este 2016 han destruido solo 21 en zonas urbanas. La Generalitat niega que se haya desatendido este tema. Ahora considera que corresponde a Ayuntamientos y consejos comarcales su destrucción, aunque sea contratando empresas privadas especializadas, y el CAR les ofrece asesoramiento tanto en material, como en localización o técnicas de destrucción.
UNA BATALLA INVIABLE ECONÓMICAMENTE

Los apicultores de las comarcas de Gerona aseguran que ni ellos ni los ayuntamientos disponen de los medios adecuados para hacer frente a esta avispa invasora. Tampoco pueden soportar el dispendio económico que implica. Cada bote de espray insecticida, de calidad contrastada, tiene un coste de entre 10 y 12 euros, y para acabar con un solo nido de forma efectiva son necesarios entre cuatro y cinco botes.

Además, recuerdan que carecen de los equipamientos especiales con que trabajaba el Cuerpo de Agentes Rurales, de las perchas y de todo el material necesario para eliminar un nido medianamente elevado.

Aseguran que para acercarse a eliminar uno deben ser como mínimo tres personas, y que tres equipos completos para ellos tienen un coste superior a 10.000 euros, “imposibles de asumir”. Reivindican que la tarea de un apicultor es la de producir miel, y no “la de ir en busca de avispas e intentar matarlas”.
Según el jefe de los Agentes Rurales en Gerona, Ignasi de Dalmases, el tipo de destrucción que estaban haciendo hasta ahora “no sirve de nada porque hay tantos nidos que no se encuentran, que la expansión es imparable”. “Se trata de atacar no la base del problema, sino que actuamos, si lo piden los consistorios cuando el problema es evidente, en una escuela, una casa o una calle, en un sitio donde pueda tener afectación para las personas” persevera.
“Está causando estragos”

La velutina, principalmente presente en las comarcas de la Garrotxa, Ripollés y Alt Empordà, está causando estragos y según el Presidente de la Asociación de Apicultores de Girona Àngel Noguer, se ha comido enteras las colmenas de algunos pequeños productores de la Garrotxa. Esta invasora depreda a la abeja de la miel —especie protegida en Cataluña—, de dos maneras, alimentando a sus crías con ella, o situándose en la entrada de las colmenas impidiendo que salgan, lo que acaba matándolas de inanición. Noguer advierte que “si sigue así en uno o dos años se habrán acabado las abejas en la provincia porqué tenemos que dedicar todas las tardes a matar velutinas y es insostenible”.

El principal peligro de la velutina es su voracidad. Para alimentarse, aparte de proteínas, necesita hidratos de carbono que busca en las frutas. “Cuando dentro de poco llegue en masa a los frutales, a las uvas, quizás entonces nos escucharán”, avisa Noguer que lamenta que la Generalitat “haya tirado la toalla”.
Asegura que para ellos es imposible de afrontar en solitario ya que además de la dedicación, les representa un gasto inasumible. Girona cuenta en estos momentos con unos 160 apicultores que tienen unas 16.000 cajas de abejas. En 2015 la producción media en Cataluña fue de 20 kilogramos de miel por caja.


Fuente: Marta Rodríguez. Girona. El País. Foto: Archivo VA

Informa: Vida Apícola

02 de novembre 2016

01 de novembre 2016

31 d’octubre 2016

DEIXATS DE LA MÀ DE DÉU

La Generalitat deixa la guerra contra la vespa asiàtica en mans dels apicultors 

L'expansió és tan gran que el govern català delega també als ajuntaments les actuacions en bosc, muntanya i camps

La imparable proliferació de la vespa asiàtica a les comarques gironines serà una guerra que queda en mans dels apicultors gironins perquè la Generalitat considera inassumible que els Agents Rurals es dediquin a l'eliminació de nius, de tal manera que ha delegat en els Ajuntaments i els propis apicultors la responsabilitat d'eliminar aquesta espècie invasora.