17 de febrer 2015

L'ESTRÈS DE LES ABELLES JOVES ACCELERA LA FI DE LES COLÒNIES

 

Als ruscos on molta població adulta ha mort o està malalta, els exemplars joves han de sortir a buscar aliment massa aviat. Són menys eficients i tenen més risc de morir en els primers vols


La preocupació pel despoblament dels ruscos a causa de la desaparició de les abelles ha anat en augment en les últimes dues dècades. La pèrdua de població d'abelles, que posa en risc la pol·linització i l'agricultura, s'ha atribuït a un conjunt de factors, com ara l'ús de pesticides al camp, la implantació de monocultius i conreus intensius, l'atac de virus, fongs i bacteris, i l'escalfament global. Una nova investigació sobre el fenomen de l'anomenat trastorn del col·lapse de colònies (colony collapse disorder o CCD) hi afegeix un factor més i indica que la pressió sobre les abelles joves, que es veuen obligades a buscar aliment massa aviat i que sovint moren, accelera el procés de despoblament dels ruscos.

L'estudi que han dut a terme científics de la Universitat Queen Mary de Londres; la Universitat de Sydney i la de Macquarie, també a Sydney, i la Universitat de Washington a Saint Louis suggereix que, quan a les colònies hi ha falta d'aliment o moltes abelles grans es veuen afectades per malalties i moren, les abelles més joves han de sortir a buscar menjar quan encara no estan preparades. El treball acaba de ser publicat a la revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Les abelles de la mel solen començar a buscar menjar quan tenen entre dues i tres setmanes, però els investigadors van col·locar rastrejadors de ràdio a milers d'exemplars i van detectar que els que iniciaven abans d'hora la cerca de menjar feien un nombre inferior de vols (per tant, eren menys eficients i portaven menys aliment) i tenien més risc de morir en els primers desplaçaments.

A partir d'aquí, els científics van utilitzar aquesta informació per calcular l'impacte que el fenomen té a les colònies. “És probable que les abelles joves que surten del rusc massa aviat tinguin un comportament d'adaptació davant una reducció del nombre d'exemplars adults. Però si la situació s'allarga massa temps o el rusc no és prou gran per resistir, aquesta resposta natural pot tenir conseqüències catastròfiques”, afirma Clint Perry, de la Universitat Queen Mary. “Els nostres resultats suggereixen que el moment en què les abelles comencen a buscar aliment pot ser un bon indicador de la salut d'un rusc.”

Font: el punt avui