beeinformed.org |
Patogènia: Malaltia
bacteriana on els bacteris arriben a l’estómac de la larva a través de
l’aliment que reben i allà es multiplica ràpidament, provocant-li la mort en 2
o 3 dies. Dins la colònia són les abelles mainaderes les que faciliten la
propagació de la malaltia. No està gens clara la transmissió entre caixes, fins
i tot es pensa que el bacteri viu normalment dins els ruscs i que quan es donen
condicions de debilitat de la colònia comença la malaltia, actuant com un
microorganisme oportunista.
Simptomatologia:
- La cria presenta inicialment una taca petita groga a prop del cap, taca que es va fent gran i va ocupant tot el seu dors.
- Posteriorment perd la seva silueta arrodonida, fins a tenir un aspecte tou i transparent, tornant-se cada cop més opaca i amb un color groc llimona intens, fins a enfosquir-se totalment.
- El cadàver ràpidament es degrada, transformant-se en una massa tova de color crema - xocolata, que es transformarà en una petita escama solta dins de la cel·la, fet que la diferencia de la cria podrida americana.
- S’observa una presentació saltejada del poll dins l’àrea de cria.
- La cria de l’abella en general es mor abans d’ésser operculada.
- Canvi de posició de la cria dins de la cel·la, col·locant-se de forma totalment anormal, enrotllades en forma de tirabuixó, o bé estirades dorsalment o ventralment.
Autor: Esteve Miràngels - Apicesteve.cat
0 comments:
Publica un comentari a l'entrada