19 de juliol 2013

EL CONTRAST CROMÀTIC DE LES FLORS

© iava777
Les flors de colors que contrasten millor les seves peces fèrtils amb el fons són més ben acceptades per a les abelles en comparació amb les flors de colors més pàl·lids d'acord amb una nova investigació, per Heather Whitney de la Universitat de Cambridge al Regne Unit. La seva observació de com els patrons de pigmentació en els pètals de flors influeixen en el comportament dels borinots "suggereix que les línies de color donen pistes sobre la ubicació de les fonts de nèctar. Per contra, però, les abelles tenen una preferència innata per les flors ratllades. El treball s'ha publicat a la revista Naturwissenschaften Springer - La ciència de la Naturalesa.
 
Són molt poques les flors que presenten un simple bloc d'un sol color. Els patrons de pigmentació es manifesten en la gamma de colors que presenten els pètals. Aquests patrons es creu que són importants per a la pol·linització. Les abelles poden identificar, i de vegades se senten més atretes per les flors estampades en perjudici de les flors simples. Aquests patrons poden augmentar la velocitat amb què les abelles localitzen la recompensa del nèctar en una flor.
 
Els autors van analitzar les formes d'aquestes línies de colors i com influeixen en el comportament dels borinots i abelles. Van exposar les abelles que no havien vist les flors abans, a diferents patrons cromàtics. Des de la perspectiva de les abelles, les flors vermelles reflecteixen poca llum, mentre que les línies vermelles en flors d'ivori provoquen un canvi general en el color de la flor.

Els autors conclouen: "els patrons de línies podrien ser freqüents a la natura, ja que poden ser guies de nèctar útils, sobretot quan també augmenten la visibilitat de la flor, però sembla que el contrast de color d'una flor amb el seu fons té una major influència en la preferència de les abelles".