08 de maig 2011

SALVEM LA GENÈTICA CULTIVADA!

 ecologiaycampo.com

Salut Veins i Veïnes del Pirineu de Lleida, som el Pau i la Eli, coordinadors del Banc de Llavors, Arbres i Medecines del Pirineu de Lleida sé que continuament s'estan demanant col·laboracions i que tots/es anem molt liats, seré breu i clar, TENIM L'ULTIMA OPURTUNITAT HISTÒRICA DE CONSERVAR SERTES ESPÈCIES VEGETALS ALIMENTARIES DE L'EXTINCIÓ... 

l'unic que us animo a fer es omplenar aquesta fitxa amb molta tranquilitat, es una fitxa on quedarà documentat quines llavors s'estan multiplicant al Pirineu de Lleida i quins arbres fruiters encara queden vius. Demanem que pregunteu una mica als vostres veïns, penseu que si nosaltres hem de fer la busqueda pot sortir molt cara i segur que no arribarem tant lluny que si tothom col·labora una mica.

Quan sapiguem tot el que tenim, podrem el·laborar un pla per la salvaguarda, el que ens passa ara es que tenim l'informació dispersa i ens costa centrar-nos. Necessitem saber qui està compromes amb la conservació de llavors i arbres i així assegurar-nos la salvaguarda elaborant una proposta/pla/acció. Es una questió prou important, per fer una petita organització. Estem parlant de saber qui guarda què? i qui es compromet a guardar què?

Hi hauran fitxes i podeu entregar les fitxes a la Floristeria Trepadella de Sort, a la Seu de Ruravitàlia a Tremp, a la Cooperativa Integral de Salàs del Pallars al Ketzal i la Ari i a la Dietètica de la Maria de Pont de Suert. La recollida es farà a tos aquests llocs i via email

Aquesta campanya no caduca, sempre que trobeu algun arbre o llavor, siusplau informeu.L'idea es tornar a ser amos de la nostra alimentació, però primer hem de ser gestors de bones llavors i arbres, en uns anys tindrem grans reds d'intercanvi de llavors i arbres on tothom podrà tenir accés i el coneixement de com fer-nos aliment i estar en salud serà clar i de fàcil accés per tothom.

Però hem de començar per la base la llavor. Demanem MÀXIMA DIFUSIÓ I PARTICIPACIÓ

Agraïnt a tots els col·laboradors i aquests també demanar que omplenin la fitxa, així tots tindrem el mateix format. Si sou gent de fora del Pirineu de Lleida, podeu omplir igualment la fitxa i la pasarem al banc que tingueu més aprop. També ens pot anar bè saber que te la gent de fora de la nostra area, qui sap al igual teniu algo que ens pot servir.

BANC   DE   LLAVORS,  ARBRES  I  MEDECINES  DEL PIRINEU DE LLEIDA

email: agropauenaccion@yahoo.es   tel: 653859464

Qui som? Som un grup de gent que guarda llavors, arbres i medecines. Mirem de que no es perdi cap espècie autòctona del Pirineu de Lleida i investiguem el tenir les necessitats alimentàries i sanitàries cobertes.. Les Llavors, arbres fruiters  o medecines que no trobem a Lleida, les busquem fora.

Com es participa al banc de Llavors?
Buscant llavors i ajudant a fer l’estudi de quines llavors hi ha a cada poble.
Pots col·laborar en la gestió de les dades i estudi de cada llavor..
Pots multiplicar i ser el guardià de una llavor. ( Sempre hi ha dos guardians de una llavor, per evitar la pèrdua de una espècie). Part de la llavor ha de tornar al banc. Cada guardià o multiplicador, té accés al banc per a utilitzar qualsevol llavor gratuïtament. Les llavors s’han de multiplicar de forma correcta, sempre hi ha un tècnic que pot informar dels detalls tècnics.

Com es participa al banc d’arbres fruiters?
Buscant arbres i ajudant a fer l’estudi de quins arbres fruiters hi ha a la teva zona. L’idea es trobar camps grans on es plantin tots els arbres trobats al Pirineu, per a poder estudiar-los i multiplicar-los fàcilment els anys següents a la plantació. Multiplicant arbres i ajudant a fer l’estudi.

Com es participa al banc de medecines?
Ajudant-nos a fer documentals i dossiers dels últims remeiers del Pirineu.
Participant en  l’estudi de la medecina del Pirineu.
Difonent el coneixement. Investigant en les medecines d’altres països i adaptant-les aquí. Creant aliances amb totes les escoles de medecina del mòn.

Activitats ja començades:
Prospecció en una part del territori. Venta de Planters, ( Per la difusió de les llavors del banc i  autofinanciació.) Venta i multiplicació d’arbres fruiters. Per la difusió  i estudi dels arbres trobats. Venta de Llavors, Per la difusió de les llavors i  financiació del banc. Plantació del primer camp d’arbres fruiters tradicionals del Pirineu de LLeida  a  Claverol. Estem gravant a dos remeiers de la Noguera. Som unes 40 families multiplicant llavors i estudiant els arbres. Tenim més de 400 llavors, 50 arbres multiplicats i el coneixement de moltes plantes medecinals.

Treballem en col·laboració amb: Aulàs al Sòl, Ruravitàlia, Escola de les Padrines, Planter de Gerri de la Sal, Slow Food Terres de Lleida i la Dolça revolució.

ESTUDI  DELS ARBRES FRUITERS  I LLAVORS DEL PIRINEU DE LLEIDA.
Dades dels guardians de la Biodiversitat: (aquestes dades són totalment anònimes, només s’utilitzaran amb la màxima discressió per fer el seguiment de la biodiversitat pel secretari/a del Banc). Quan ho hagueu omplert, retorneu-ho a qualsevol administrador del banc la Eli o el Pau, o envieu-ho via email a: elimescala@yahoo.es  i agropauenaccion@yahoo.es o truqueu al 653859464 Pau o 699282932 Eli, per quedar en algun lloc. La Floristeria Trepadella de Sort i la Seu de Ruravitàlia a Tremp (on venen pa ecològic), a la Cooperativa Integral de Salàs del Pallars (entregueu a la Ari i Ketxal) i a la Dietètica de la Maria de Pont de Suert, son llocs on es poden entregar les Fitxes. Si ets de fora del Pirineu i Prepirineu de Lleida, omplena igualment el formulari i l’enviarem al banc més proper que tinguis.

Si no t’hi cap, pots escriure al revers, o en un full a part. Demanem màxima difusió, la responsabilitat de salvaguardar la gènetica d’aquestes comarques es de tots/es.
Nom:_____________________________________________________________
Direcció:__________________________________________________________
Poble:__________________
Telèfon:_________________________________________-
Email:____________________________________
Altura sobre el nivell del mar:______________________

(1)Estàs multiplicant alguna llavor o guardes alguna llavor?   Si es que si, escriu quines llavors i la procedència.

(2)Coneixes algú que estigui multiplicant llavors o tingui arbres fruiters tradicionals? Si es que si ens pots dir la seva localització? o pots fer tu la prospecció de quines llavors o arbres té?, omplint una fitxa per ell/ella o donant-li aquesta fitxa per a que la relleni.

(3)Tens arbres fruiters a casa? Si es que si,  quins tens, com son? quan menges la fruita, com es la fruita? i si son antics? Si no son antics també explicans quins tens i com funcionen, l’idea es estudiar-los tambè, al igual poden adaptar-se bè.

(4)Vols col·laborar amb el banc? Si es que si, quina o quines llavors o arbres vols cuidar?.
Només t’has de comprometre a multiplicar la llavor o cuidar el arbre que eligeixis, en el cas de deixar de multiplicar o arrencar el arbre ho hauries de comunicar al banc, per a poder buscar un altre col·laborador.  A ser possible s’hauria de donar una mica de  llavor al banc, per a que el banc pugui difondre l’espècie i regenerar les reserves del banc i sempre tindràs accés a totes les llavors del banc gratuïtament.

Desitjant una bona primavera  i uns bons aliments a la taula

Autor: Banc de Llavors, Arbres i Medecines del Pirineu de Lleida.
email: agropauenaccion@yahoo.es   tel: 653859464