24 de març 2011

SOCIOBIOLOGIA

Sóc estudiant de Batxillerat a Gandesa, i el meu nom és Robert Màrquez. El meu professor de Biologia ens ha explicat el concepte de Sociobiologia i m'ha semblat molt interessant, i perfectament aplicable al món de les abelles. Per altra banda, ens ha parlat de la idea de Superorganisme aplicada a un formiguer i m'ha entusiasmat. Seria possible que algun dels vostres experts parlin d'aquest tema?



Hola Robert,

prenem la teva consulta com un deure i buscarem persones que puguin satisfer la teva curiositat. Obrim també la porta als nostres lectors que amb els seus comentaris puguin enriquir els teus pensamnets.

Per altra banda, crec que seria interessant que investiguis la figura d'un científic anomenat Edward O. Wilson, un gran entès en aquest tema i que va ser guardonat fa uns pocs anys amb el premi internacional Catalunya. Aquí tens un detall breu de la notícia:

Autor: Manel Garcia


El biòleg nord-americà Edward O. Wilson, guanyador de la XIX edició del Premi Internacional Catalunya 2007

El jurat ha concedit aquest premi per majoria absoluta al doctor Wilson, un eminent entomòleg, pare de l'anomenada sociobiologia i autor del terme biodiversitat. El president Montilla ha lliurat aquest guardó en el decurs d'una cerimònia al Palau de la Generalitat el passat 13 de novembre.

La Generalitat de Catalunya ha atorgat al biòleg nord-americà Edward O. Wilson el Premi Internacional Catalunya 2007. Aquest científic, de gran reputació internacional, és un eminent entomòleg, especialitzat en l'estudi de les formigues, així com investigador, teòric i naturalista, i un conegut activista mediambiental. És el pare de l'anomenada sociobiologia i autor del terme biodiversitat, així com d'altres com conducta social, èxit reproductiu i parentiu genètic.

El jurat de la convocatòria de la XIX edició va destacar, en el moment de la proclamació del guanyador, que s'ha apreciat la versabilitat professional d'Edward O. Wilson, i, sobretot, el seu coratge i honestedat a l'hora de defensar les seves teories "quan era i quan no era políticament correcte".


Edward O. Wilson (1929, Birmingham. Alabama) és actualment professor honorari i conservador del departament d'Entomologia del Museu de Zoologia Comparativa de la Universitat de Harvard, als Estats Units. El 1975 va publicar Sociobiology The New Synthesis, on, sota el nom de sociobiologia, proposa una teoria consistent en l'estudi sistemàtic de les bases biològiques de tota conducta social. Esdevé el primer biòleg evolucionista que postula la teoria que sosté que la clau de l'evolució és la preservació del gen abans que la de l'individu. Així, estableix la sociobiologia com un nou camp de la ciència.

El president de la Generalitat i president del Premi Internacional Catalunya, José Montilla, va lliurar aquest guardó al doctor Wilson en el decurs d'una cerimònia celebrada al Palau de la Generalitat el passat dimarts 13 de novembre de 2007. Aquest guardó està dotat amb 80.000 euros i l'escultura "La clau i la lletra" d'Antoni Tàpies.

A la convocatòria del Premi del 2007 (XIX edició) van concorrer 235 candidatures provinents de 65 països, presentades per 227 institucions de 53 països i pel mateix jurat. Edward O. Wilson va ser escollit per unanimitat.

Autor: Generalitat de Catalunya