23 de març 2011

CHARLES DADANT

Charles Dadant (1817-1902) va néixer a França, a Vaux sous Aubignyen, i morí a Hamilton, Illinois USA. Va emigrar a Amèrica el 1863, i es va dedicar a l'apicultura a Hamilton, Illinois, on va estar en contacte amb Moses Quinby.










Al final de la guerra civil tenia nou ruscos i a través del riu Mississippi, viatjava amb el seu fill petit venent mel i cera d'abelles a les ciutats veïnes. Entre altres activitats es va especialitzar en la fabricació d'espelmes de cera de qualitat, que va ser l´inici d´una indústria florescent.

A dia d'avui l'empresa Dadant és present a 10 localitats dels Estats Units, on tenen quatre fàbriques situades prop de Hamilton. Ja són cinc les generacions de la família Dadant que continuen l´ofici, fet que avala l'importància d'aquesta indústria dedicada a la fabricació de material apícola.  

Va ser l'editor de l'American Bee Journal, una prestigiosa revista apícola. Va traduir al francès l'obra de Lorenzo Langstroth. També va ser un dels primers importadors de reines italianes, als Estats Units. Charles Dadantva tenir un únic fill, Camille Pierre Dadant(1851‐1938), que el va succeir en el negoci familiar. 

Actualment, la societat està dirigida per la quarta i cinquena generació. Diferents, personalitats del món de l'apicultura han estat relacionades amb l'empresa, com és el cas de Frank Pellet, que va establir un famós Jardí de les Abelles, davant d'un dels establiments Dadant a Iowa. 

Roy A. Grout va ser un altre d´aquests personatges. Va recopilar diferents edicions de The Hive and the Honey Bee i fou gerent de la planta de Hamilton. G. H. Cale entrà a la firma el 1921 on dirigí l'American Bee Journal durant molts anys. El seu fill, el Dr. G. H. Cale (1919‐1978), va treballar tota la seva vida en la firma i s'interessà especialment per la cria d'abelles. Va aconseguir els coneguts híbrids: Apis mellifera v. Starline, Apis mellifera v. Midnight i Apis mellifera v. Cale, que són comercialitzats per la firma Dadant 

La biblioteca apícola Dadant està ubicada en la planta principal de Hamilton, i és considerada una de les millors del món sobre el tema. Té col∙leccions senceres de periòdics i revistes apícoles.

Autor: Joaquim Maria Nubiola ‐ Apicultor (Revista Eixam)