25 de desembre 2014

Bones festes i bon any 2015


Ja fa mes d’un any que ens vàrem reunir tots plegats per decidir el nostre futur, ara toca fer balanç  d’aquest primer any com a col·lectiu.

A sigut un any  de molta activitat : xerrades, conferències, assemblea, reunions, cafès i alguna til·la.

Moltes coses hem fet  i de molt bon gust les hem organitzat i cada cop la vostra resposta ens ha recompensat.

Som una petita gran família distribuïda per tot el territori de parla catalana i no sempre es fàcil poder reunir-nos tots plegats, fet que implica, per part tots els abellaires, un sacrifici molt gran.

Moltes gràcies a tots i a totes ja que això, sense vosaltres, no seria possible.

Per descomptat podem millorar coses i no tingueu cap dubte que ho farem en aquest proper any.

Mirem el futur amb optimisme, SI SI ...,  ja que aquest proper any tenim més activitats preparades i algunes propostes molt interessants que us sorprendran gratament.

En nom de tota la junta deixeu-me desitjar-vos un bon Nadal i un feliç any nou. 

Gaspar Tor
President del Col·lectiu d'Abellaires

BON NADAL ABELLAIRES!

 

Ja fa mes d’un any que ens vàrem reunir tots plegats per decidir el nostre futur, ara toca fer balanç  d’aquest primer any com a col·lectiu.

A sigut un any  de molta activitat : xerrades, conferències, assemblea, reunions, cafès i alguna til·la.

Moltes coses hem fet  i de molt bon gust les hem organitzat i cada cop la vostra resposta ens ha recompensat.

Som una petita gran família distribuïda per tot el territori de parla catalana i no sempre es fàcil poder reunir-nos tots plegats, fet que implica, per part tots els abellaires, un sacrifici molt gran.

Moltes gràcies a tots i a totes ja que això, sense vosaltres, no seria possible.

Per descomptat podem millorar coses i no tingueu cap dubte que ho farem en aquest proper any.

Mirem el futur amb optimisme, SI SI ...,  ja que aquest proper any tenim més activitats preparades i algunes propostes molt interessants que us sorprendran gratament.

En nom de tota la junta deixeu-me desitjar-vos un bon Nadal i un feliç any nou. 

Gaspar Tor
President del Col·lectiu d'Abellaires

24 de desembre 2014

PER NADAL, TORRONS

Nogat de Montelaimar

Un dels productes típics, potser el que més, d’aquestes dates són els torrons. Com tants altres temes, també aquestes postres estan farcides de tòpics i idees prefixades. I això afecta d’especial manera a la qüestió de quin és l’origen del torró. Per a uns, cal relacionar-lo amb la cuina cristiana mentre que per a altres pertany a la tradició gastronòmica musulmana. Arguments en favor de cadascun dels bàndols hi ha, tot i que sembla una mica difícil que un producte més aviat propi d’una taula de benestants del segle XIII acabe a la dels llauradors musulmans en el segle XV. Pocs són els que han plantejat l’opció d’un sostrat comú anterior a l’any mil, una tesi versemblant entre d’altres raons perquè la recepta no és d’allò més complicada i perquè les matèries primeres les trobem arreu de la Mediterrània. De fet, productes similars al torró existeixen a Grècia i Turquia (halva), a la França mediterrània (nougat) i al sud d’Itàlia (torrone) -encara que ací la influència valenciana-catalana podria ser possible.

En qualsevol cas, la paraula “torró” és clarament catalana. És a dir, que no deriva de l’àrab i, per tant, ens remet a un passat més aviat cristià. A les fonts del segle XIII apareix com a “terró” i “terrons”, la qual cosa –segons alguns investigadors– faria referència al seu aspecte com un terròs de terra. No sé si seria més bé per la seua duresa perquè, normalment, els terrossos es formen quan la terra està seca i dura. En qualsevol cas, aquesta forma evolucionaria cap a l’actual “torró” degut a la presència en la seua composició de fruits secs torrats abans de la barreja final.

23 de desembre 2014

REDUCCIÓN DE VARIEDAD DE FLORES MATA A LAS ABEJAS?

hdwallpapers.in

El rompecabezas que es el declive  generalizado de las abejas se complica aún más. La abeja europea (Apis mellifera) y el resto de insectos antófilos (que aman las flores) ya tenían que luchar contra el virus de las alas  deformes, el hongo Nosema ceranae, el parásito Varroa destructor, sofisticados insecticidas como los neonicotinoides o el propio calentamiento global. Ahora, un estudio añade un enemigo más: la reducción de la diversidad de plantas y árboles florales provocada por la moderna agricultura.



Los Países Bajos es una de las regiones del mundo donde más ha avanzado la agricultura. El 80% del  territorio que era natural a comienzos  del siglo pasado hoy es tierra cultivada. Por eso, es un gran escenario real para estudiar el impacto que la agricultura moderna está teniendo sobre las abejas. Tradicionales aliados de los agricultores, estos insectos polinizadores están desapareciendo a un ritmo que alarma a éstos, pero también a los científicos.



Un grupo de biólogos holandeses ha descubierto que existe una conexión entre el descenso de la diversidad floral y el declive de las abejas. Su trabajo se centra en las especies silvestres pero sus conclusiones podrían ayudar a desentrañar el colapso que sufren muchas colmenas de abeja melífera.



“Los efectos negativos del varroa, las enfermedades o la carga de pesticidas pueden verse reforzados por una limitación de la disponibilidad de comida”, dice el ecólogo de la universidad de Wageningen y coautor del estudio, Jeroen Scheper. “Al estar en peores condiciones por un escenario de escasos recursos, las abejas melíferas pueden ser más vulnerables a estas amenazas. Y el mecanismo puede funcionar a la inversa: los efectos no letales de los pesticidas pueden afectar negativamente a la eficiencia forrajera de las abejas obreras, lo que podría tener un mayor impacto cuando la disponibilidad de recursos florales es baja”, añade.



22 de desembre 2014

EXPERIÈNCIA I FORMACIÓ

Ecolluita

Aquest passat dissabte els Abellaires vàrem poder gaudir de la ponència de Ferran Argilès sobre la transhumància i la hivernació. En Ferran és un apicultor ecològic professional amb una dilatada experiència en el camp de l'apicultura, i la sessió va fonamentar-se en un diàleg entre el ponent i el col·lectiu d'abellaires, gent jove i amb ganes d'aprendre. 

La formació va girar entorn dels següents eixos:
  • Condicions per a una òptima transhumància: amb un transport curós i l'establiment d'assentaments no més gran de la cinquantena d'arnes.
  • Seguretat en el treball: amb les diferents tècniques de subjecció de les arnes, tot facilitant en cada moment la feina de l'abellaire.
  • Col·locació de les arnes: alçades del terra tot fugint de la humitat i facilitant la identificació de les piqueres de les abelles que retornen a la colònia.
  • Recerques d'espais: en busca de zones florals adequades, tractes a fer amb propietaris i accessibilitat dels indrets escollits.
  • Calendari de floracions: a fi d'optimitzar el treball de les abelles, sense oblidar el respecte profund a aquest petit i meravellós insecte.
  • Preparatius de materials: condicionament i arranjaments de estris, neteja i desinfecció, elecció i compra de recanvis...
Una jornada molt profitosa, on la proximitat entre professionals i joves talents ens fa ser optimistes per un futur més pròsper i sostenible.

Col·lectiu d'Abellaires

21 de desembre 2014

Experiència i formació

Ecolluita

Aquest passat dissabte els Abellaires vàrem poder gaudir de la ponència de Ferran Argilès sobre la transhumància i la hivernació. En Ferran és un apicultor ecològic professional amb una dilatada experiència en el camp de l'apicultura, i la sessió va fonamentar-se en un diàleg entre el ponent i el col·lectiu d'abellaires, gent jove i amb ganes d'aprendre. 

La formació va girar entorn dels següents eixos:
  • Condicions per a una òptima transhumància: amb un transport curós i l'establiment d'assentaments no més gran de la cinquantena d'arnes.
  • Seguretat en el treball: amb les diferents tècniques de subjecció de les arnes, tot facilitant en cada moment la feina de l'abellaire.
  • Col·locació de les arnes: alçades del terra tot fugint de la humitat i facilitant la identificació de les piqueres de les abelles que retornen a la colònia.
  • Recerques d'espais: en busca de zones florals adequades, tractes a fer amb propietaris i accessibilitat dels indrets escollits.
  • Calendari de floracions: a fi d'optimitzar el treball de les abelles, sense oblidar el respecte profund a aquest petit i meravellós insecte.
  • Preparatius de materials: condicionament i arranjaments de estris, neteja i desinfecció, elecció i compra de recanvis...
Una jornada molt profitosa, on la proximitat entre professionals i joves talents ens fa ser optimistes per un futur més pròsper i sostenible.

Col·lectiu d'Abellaires

20 de desembre 2014

VARROA EN LES MAURICI





Segons la OIE aquest passat estiu fou la primera vegada que aquesta plaga es va detectar en abelles mel·líferes de les illes Maurici. Recordem que la varroasi és una pandèmia, i queden molts pocs indrets sense presència d'aquest paràsit. 

Les obreres de les colònies afectades presentaven les ales deformades. Les 353 arnes foren tractades amb productes acaricides a partir del 9 de setembre de 2014. 

Informa: Mercè Soler

Font: OIE

19 de desembre 2014

MEDIDAS DE LA UE CONTRA EL ESCARABAJO




www.apivet.eu

Artículo 3
1.   Italia velará por la aplicación de las siguientes medidas de protección en las zonas indicadas en el anexo:
a)
prohibición del envío de partidas de las siguientes mercancías procedentes de las zonas indicadas en el anexo a otras zonas de la Unión:
i)
abejas melíferas,
ii)
abejorros,
iii)
subproductos de la apicultura sin transformar,
iv)
equipos de apicultura,
v)
miel en panal destinada al consumo humano;
b)
inspecciones e investigaciones epidemiológicas in situ, en particular:
i)
identificación y seguimiento del transporte de las mercancías a las que se refiere el artículo 3, apartado 1, letra a), hacia colmenares y establecimientos de extracción de miel situados en un radio de 20 km alrededor de cada colmena en la que se haya confirmado la infestación por el pequeño escarabajo de la colmena y a partir de ellos,
ii)
notificación a la Comisión de los resultados de dichas inspecciones e investigaciones epidemiológicas in situ.
2.   Italia llevará a cabo otras inspecciones e investigaciones epidemiológicas, incluido el rastreo de transportes anteriores de las mercancías a las que se refiere el apartado 1, letra a), hacia las zonas indicadas en el anexo y a partir de ellas.
3.   Sobre la base de los resultados de las inspecciones e investigaciones epidemiológicas contempladas en el apartado 1, letra b), y en el apartado 2, Italia podrá adoptar otras medidas de protección adecuadas según proceda.
4.   Italia comunicará a la Comisión y a los Estados miembros la aplicación de las medidas de protección previstas en los apartados 1, 2 y 3.


18 de desembre 2014

ESPELMES DE CERA D'ABELLA

patro

La Patro, una abellaire amb habilitats artístiques, posa a la venda algunes de les seves creacions amb cera d'abella.

Tarifes:

  • Botó per cremador. 3 hores de combustió mínima. 1 euro
  • Bopla per cremador. 3 hores de combustió mínima. 1 euro
  • Candela llarga. Feta recuperant la tècnic que empraven els antics apicultors. 4 hores de combustió mínima.1.80 eurus
  • Espelma llarga. 4 hores de combustió mínima. 2 eurus
  • Flor de lotus. Ornamental. 3 eurus.
  • Rosa petita. Ornamental. 0.75 eurus. 
  • Rosa gran. Ornamental. 9 eurus.

Totes les espelmes estan fetes artesanalment amb cera verge de les abells del Parc Natural de l'Alta Garrotxa. Els canvis de coloració es deuen a l'antiguitat de la cera i al tipus de floració.

mail de contacte: trupuns@gmail.com
 
més fotografies
 

17 de desembre 2014

DES PESTICIDES DANS NOS ASSIETTES



mieuxprevenir2.blogspot.com

Hola amigos,

os mando un enlace de un documental de la TV suiza en el que se exponen los peligros de los productos químicos utilizados en la agricultura intensiva, son conceptos todos ellos conocidos, pero creo que el problema es lo suficientemente importante como para escuchar todas las opiniones y poder conocer todos sus aspectos.

Saludos

Informa: Julio Rivas


Ver Documental "des pesticides dans nos assiettes"

16 de desembre 2014

LA MUSICALITAT DELS BORINOTS



youtube.com


Com a aficionat a la guitarra m’he topat amb un parell de peces que evoquen  el so del vol dels borinots. La primera s’anomena “El abejorro” i és un estudi  del prestigiós guitarrista català Emili Pujol (1886-1980) pensat per a practicar arpegis. S’ha enregistrat centenars de vegades, la majoria de les quals es poden trobar a internet. Jo us enllaço la interpretació que en fa el gran guitarrista clàssic David Russell, a veure què us sembla: enllaç


La segona és  un interludi orquestral composat per Nikolai Rimsky-Korsakov per a la seva òpera  “El conte del tsar Saltán”. L’interludi es coneix, en anglès,  com “Flight of the bumblebee” que es podria traduïr com “El vol del borinot”. Se’n han fet versions solistes per a molts instruments, i és que tocar aquesta peça és una gran demostració de virtusosisme. Podeu trobar versions tan variades com la del trompetista Wynton Marsalis o la del cantant Bobby McFerrin. En tot cas jo escombro cap a casa i us enllaço la de dos virtuosos de la guitarra Grisha Goryachev i Jerome Mouffe. enllaç



Per aproximar-se a la musicalitat del borinot aquest parell de guitarristes han decidit mutejar les cordes posant una espuma al pont de la guitarra, igual que la que utilitzen alguns apicultors per tancar el trescador i evitar que s’escapin les abelles.


Queda a criteri de l’oient decidir si aquestes peces sonen com el vol pesat però delicat del borinot o més aviat sonen com el vol d’una mosca collonera.

Autor: Miquel Bes

15 de desembre 2014

MODIFICACIÓN DE LA NORMA?

Fernando Burgaz analiza con el sector la modificación de la norma de calidad de la miel


Se ha estudiado la posibilidad de reflejar en la etiqueta, en el caso de mezcla de mieles de varios países, la indicación explícita de sus orígenes


El director general de la Industria Alimentaria del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente, Fernando Burgaz, ha mantenido hoy una reunión con representantes del  sector productor, elaborador y envasador, distribuidor y de la industria alimentaria para analizar la modificación de la norma de calidad de la miel.

Para ello han acudido a esta reunión representantes de las Organizaciones Profesionales Agrarias ASAJA, COAG y UPA, Cooperativas Agroalimentarias, de los elaboradores y envasadores ASEMIEL – ANIMPA, de la distribución ASEDAS; ACES y ANGED, de la industria alimentaria FIAB y FEDACOVA, y de los consumidores CEACCU. 

A lo largo del encuentro se ha estudiado la posibilidad, solicitada por CEACCU, las OPA y Cooperativas Agroalimentarias, de reflejar en la etiqueta, en el caso de mezcla de mieles de varios países, la indicación explícita de sus orígenes, eliminando la posibilidad, contemplada en la directiva comunitaria, de agrupar el nombre de los países bajo la indicación “origen CE” o “no originarias de la CE”.

Los asistentes han evaluado la sugerencia desde el punto de vista de la producción y el derecho de los consumidores. Se ha planteado también  hasta que punto la indicación de origen geográfico es garantía de calidad, y se ha apuntado la necesidad de analizar detenidamente el cambio que podría implicar la ruptura del Mercado Único, poniendo en desventaja competitiva a los operadores españoles con respecto a los de otros países. 

Burgaz ha propuesto realizar una campaña extraordinaria de inspección en la miel a comienzos de 2015 para valorar la calidad de las mieles producidas y/o comercializadas en España. Una campaña que será presentada, para su aprobación, a las autoridades competentes en la lucha contra el fraude y la defensa de la calidad alimentaria de las Comunidades Autónomas el próximo 16 de diciembre.

Por otro lado, también se iniciarán los trabajos para llevar a cabo un estudio sobre la cadena de valor de este producto. Con esos datos, se presentarán los resultados al sector durante el primer trimestre de 2015, para adoptar las decisiones oportunas.

Informa: Mercè Soler

Fuente: magrama