16 de desembre 2014

LA MUSICALITAT DELS BORINOTS

Share


youtube.com


Com a aficionat a la guitarra m’he topat amb un parell de peces que evoquen  el so del vol dels borinots. La primera s’anomena “El abejorro” i és un estudi  del prestigiós guitarrista català Emili Pujol (1886-1980) pensat per a practicar arpegis. S’ha enregistrat centenars de vegades, la majoria de les quals es poden trobar a internet. Jo us enllaço la interpretació que en fa el gran guitarrista clàssic David Russell, a veure què us sembla: enllaç


La segona és  un interludi orquestral composat per Nikolai Rimsky-Korsakov per a la seva òpera  “El conte del tsar Saltán”. L’interludi es coneix, en anglès,  com “Flight of the bumblebee” que es podria traduïr com “El vol del borinot”. Se’n han fet versions solistes per a molts instruments, i és que tocar aquesta peça és una gran demostració de virtusosisme. Podeu trobar versions tan variades com la del trompetista Wynton Marsalis o la del cantant Bobby McFerrin. En tot cas jo escombro cap a casa i us enllaço la de dos virtuosos de la guitarra Grisha Goryachev i Jerome Mouffe. enllaçPer aproximar-se a la musicalitat del borinot aquest parell de guitarristes han decidit mutejar les cordes posant una espuma al pont de la guitarra, igual que la que utilitzen alguns apicultors per tancar el trescador i evitar que s’escapin les abelles.


Queda a criteri de l’oient decidir si aquestes peces sonen com el vol pesat però delicat del borinot o més aviat sonen com el vol d’una mosca collonera.

Autor: Miquel Bes