12 d’octubre 2014

11 d’octubre 2014

VULL SABER-NE MÉS...

supply blogs

Ecolluita es defineix com un diari apícola amb voluntat de mantenir informats els apicultors i aficionats al món de les abelles. Volem per tant actuar com altaveu de totes aquelles propostes formatives que vagin apareixent.

  • Sota el nom de "VULL TENIR ABELLES" es presenta un projecte formatiu per apicultors novells que vulguin endinsar-se en les tècniques bàsiques per mantenir viva una arna d'abelles. A més durant el curs els assistents podran comprar una arna i un eixam a fi de practicar in situ les habilitats adquirides durant l'aprenentatge. Els alumnes matriculats disposaran d'apunts en format digital i l'assessorament tècnic i sanitari necessari.


  • La proposta "APICULTURA, UN OFICI" vol esdevenir una sortida professional per a tots aquells apicultors en actiu que volen fer el pas per tal d'obtenir una part dels seus ingressos de la seva explotació apícola. Aquesta iniciativa implicarà una remodelació en l'activitat ramadera, la necessitat d'explorar el valor comercial dels productes de les abelles i el maneig zootècnic i sanitari d'una gran explotació ramadera.
  
Dues propostes formatives que començaran el proper mes de novembre i que es prolongaran fins a finals de primavera, a partir de sessions de 2'5 hores de durada els dissabtes pel matí.


  • "REVOLUCIÓ APÍCOLA" és un ambiciós projecte d'especialització apícola, amb sessions teòrico-pràctiques sobre els més variats temes dins el camp de l'apicultura. Cada sessió és única i independent, a partir de convocatòria directa. 

Esperant que aquestes propostes formatives siguin del vostre interès, us oferim un correu electrònic: formacio@apicesteve.cat i un telèfon 677029675 per tal de recollir els vostres dubtes i formalitzar les inscripcions.

Comissió de Formació
Ecolluita & Col·lectiu d'Abellaires



10 d’octubre 2014

L'ATERRATGE DE LES ABELLES

telemetro.com

En Julio Rivas és un home inquiet i avui ens fa arribar un video on es poden visualitzar com aterren les abelles, tot col·locant el seu cos a 45º respecte l'horitzontal i d'aquesta forma tocar primer amb les extremitats posteriors, com si d'un avió es tractés. 

Gràcies Julio!

Veure video de Zángano Productions



09 d’octubre 2014

08 d’octubre 2014

Sanitat en apicultura


El proper dimarts dia 28 d'octubre s'ofereix una jornada de sanitat en apicultura ecològica a càrrec del veterinari de l'associació, l'Esteve Miràngels

L'ESTRÉS DE LES ABELLES

www.hngn.com

Més de 100 experts d'abelles es van reunir a Parma, Itàlia, aquesta setmana per debatre els darrers avenços científics en l'avaluació de riscos de múltiples factors d'estrès en les abelles. Aquest ha estat el col·loqui Científic 18è de l'EFSA i va ser convocat en resposta al creixent consens entre els científics sobre els orígens multifactorials de pèrdues de colònies d'abelles i la creixent evidència que els factors d'estrès en les abelles - com els paràsits, les malalties, la desnutrició i els efectes dels productes, com els plaguicides - poden actuar en combinació així com de manera independent.

Informa: Mercè Soler

Font: EFSA


07 d’octubre 2014

Natural beekeeping with the Warré hive


Es tracta d'un manual pràctic, amb consells bàsics per crear i manipular correctament un rusc warré (eines, emplaçament, treball, cria d'abella, alimentació, hivernada, collita...). Un llibre de David Heaf en anglès i ideal pels enamorats d'aquest tipus de rusc.

TARDOR I PREPARATIUS PER HIVERNAR

honeybeesandme.com

Ja estem a la tardor i després d'un estiu especialment difícil per a les abelles, ara ens toca preparar-les per passar en condicions el proper hivern. És per això que tot abellaire hauria de:
  • controlar el nivell de parasitació per varroa de les seves arnes, amb lectures fiables realitzades amb fons sanitari i amb durada de 4 dies.
  • les arnes amb nivells de caiguda superiors a les 5 varroes diàries haurien de tractar sí o sí les colònies, sobretot ara que les temperatures diürnes són prou benignes.
  • vigilar les floracions d'aquesta tardor i les entrades de nèctar i pol·len de les nostres abelles, a fi de valorar la qualitat i quantitat de les reserves acumulades per passar l'hivern.
  • en cas de reserves excessivament curtes, caldrà fer una alimentació de qualitat a fi d'augmentar-ne les existències, un xarop que haurà de ser de qualitat, preferiblement amb fructosa i enriquit amb nivells de proteïnes de qualitat.
  • condicionar els emplaçament d'hivernada, tant pel que fa als accessos com les plataformes que mantindran les arnes lluny del sòl a fi de fugir de la humitat del terreny. 
  • protegir entrades dels trescadors i fons sanitaris que durant l'hivern són innecessaris i només faciliten l'entrada de fred o d'animalons oportunistes que vulguin viure a costa de les reserves de les nostres abelles.
Autor: Esteve Miràngels - veterinari del Col·lectiu d'Abellaires

06 d’octubre 2014

POR QUÉ SE ESTÁN MURIENDO LAS ABEJAS?

elconfidencial.com

El aleteo de una abeja soviética puede causar la destrucción de uno de los principales sectores agrícolas de Estados Unidos. La nación norteamericana produce la mitad de las almendras que se consumen en el mundo, pero desde 2009 su producción se ha desplomado, como en el resto del planeta. Sin las abejas, encargadas de la polinización del cultivo, el almendro no florece; y en la última década, por la sinergia de varios factores catastróficos, tanto climáticos como sanitarios, se está produciendo una mutilación progresiva de la especie. Como en el principio de la novela de Pynchon, ha ocurrido otras veces pero ahora no hay nada con qué compararlo.

La ONU está preocupada. Teniendo en cuenta que un 75% de los cultivos del mundo dependen de la polinización de las abejas y otros insectos, no es de extrañar que el organismo encargado de la supervisión de la biodiversidad del planeta, el IPCC, fundado en 2012, instase hace pocas semanas a los expertos a documentar las causas científicas que las están matando. Los índices de mortandad de hasta el 15% se consideran normales, pero la media actual es del 30 por ciento llegando en las poblaciones más críticas al 80%.

Viene de lejos, pero la noticia no salió del armario hasta que el lobby de la industria de las almendras en Estados Unidos empezó a airear el asunto. Estaban perdiendo millones de dólares y necesitaban a las abejas. Por eso ahora se paga el alquiler de una colmena a 150 dólares para la época de polinización, el doble de su valor. En España, el precio ronda los 80 euros de media.

05 d’octubre 2014

Tardor i preparatius per hivernar


Ja estem a la tardor i després d'un estiu especialment difícil per a les abelles, ara ens toca preparar-les per passar en condicions el proper hivern. És per això que tot abellaire hauria de:
  • controlar el nivell de parasitació per varroa de les seves arnes, amb lectures fiables realitzades amb fons sanitari i amb durada de 4 dies.
  • les arnes amb nivells de caiguda superiors a les 5 varroes diàries haurien de tractar sí o sí les colònies, sobretot ara que les temperatures diürnes són prou benignes.
  • vigilar les floracions d'aquesta tardor i les entrades de nèctar i pol·len de les nostres abelles, a fi de valorar la qualitat i quantitat de les reserves acumulades per passar l'hivern.
  • en cas de reserves excessivament curtes, caldrà fer una alimentació de qualitat a fi d'augmentar-ne les existències, un xarop que haurà de ser de qualitat, preferiblement amb fructosa i enriquit amb nivells de proteïnes de qualitat.
  • condicionar els emplaçament d'hivernada, tant pel que fa als accessos com les plataformes que mantindran les arnes lluny del sòl a fi de fugir de la humitat del terreny. 
  • protegir entrades dels trescadors i fons sanitaris que durant l'hivern són innecessaris i només faciliten l'entrada de fred o d'animalons oportunistes que vulguin viure a costa de les reserves de les nostres abelles.
Autor: Esteve Miràngels - veterinari del Col·lectiu d'Abellaires 

Foto: honeybeesandme.com

04 d’octubre 2014

ROLLITOS DE SALMÓN AL CONTRAPUNTO DE MIEL

adietaconww.blogspot.com

Ingredientes: 

1 paquete de salmón ahumado en lonchas, 
1 lata pequeña de piña, 
1 tarrina de queso de untar, 
miel (preferible la de aguacatero)

Preparación: 

Se mezcla el queso con la piña cortada en trocitos pequeños. Se extiende sobre las lonchas de salmón y se enrollan, una vez hechos los rollitos se les pone por encima un hilo de miel. 

03 d’octubre 2014

LES VESPES SOCIALS

vivirsanos.com

Julio Rivas, el nostre savi de les abelles, ens envia un enllaç d'un video de collita pròpia sobre les vespes... i com ell diu i podreu gaudir... també són meravellosas. Julio ens reclama el dret a la vida d'aquests insectes, ara que la Vespa velutina les dimonitzat.
 

 

02 d’octubre 2014

ORIGEN EN EL ETIQUETADO DE LA MIEL

www.ellahoy.es

 

Apicultores y consumidores reclaman al Gobierno que sea obligatorio detallar el país de origen en el etiquetado de la miel

 

El sector apícola de la Coordinadora de Organizaciones de Agricultores y Ganaderos (COAG) junto con las organizaciones de consumidores CECU y CEACCU han reclamado al Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente que aproveche la oportunidad que supone la modificación del Real Decreto 1049/2003, de 1 de agosto, por el que se aprueba la norma de calidad relativa a la miel, para introducir un cambio normativo que obligue a detallar el país de origen en el etiquetado de la misma, similar al introducido en 2006 en la legislación italiana [Nota 1].

COAG lleva años denunciando la falta de transparencia que posibilita la aplicación de la Directiva 2001/110/CE de la Miel en España, ahora modificada por la Directiva 2014/63/UE, ya que permite a los operadores etiquetar mieles de fuera de la UE como “mezcla de mieles UE-no UE” sin indicar los países en los que las mieles fueron recolectadas, o etiquetar como “mezcla de mieles no UE” sin indicar si la miel comercializada proviene de China, Ucrania o Argentina, por citar sólo algunos ejemplos. Esta norma va en contra de lo establecido en la normativa comunitaria en materia de etiquetado, presentación y publicidad de los productos alimenticios [Nota 2] ya que las leyendas admitidas por la Directiva inducen a confusión a los consumidores. Aunque quisiera, un consumidor sería incapaz de identificar el origen de la miel que adquiere. “La modificación es básica para permitir a nuestros apicultores diferenciar sus producciones frente a las de otros países. La situación resulta cada vez más preocupante porque las importaciones provenientes de terceros países, (que no están sometidas a los altos estándares de calidad y sanidad exigidos a nuestros productores), son crecientes y porque las rutas por las que ingresan en nuestro país son cada vez más complejas. En la última década han aumentado un 578% la entrada de miel china a España”, ha subrayado Ángel Díaz, responsable del sector apícola de COAG.

01 d’octubre 2014

PROFILAXI AETHINA

commons.wikimedia.org

Mesures profilàctiques en la lluita contra Aethina tumida a la regió de Calabria (Itàlia), després de la detecció del primer brot i la notificació d'un segon focus.

Protocol:
  • notificació immediata en cas de detecció de nous focus d'Aethina tumida
  • restricció de moviment d'arnes de la zona en ambdós sentits
  • actualització de censos de la regió
  • 20 km d'àrea restringida
  • visita de tots els abellars
  • destrucció dels abellars afectats
  • restriccions parcials ens els ports i a 100 km de distància
  • inici d'investigacions per aclarir l'origen de la infestació portuària
Font: Institut zooprofilàctic de Venecia