21 de juliol 2021

LA MILLOR ÉS L'ABELLA AUTÒCTONA


Podem trobar en el mercat apícola diferents races d’abella. El mercat dels híbrids, amb colònies molt populoses i dòcils va créixer amb força, donant uns individus capaços d’obtenir unes produccions acceptables en èpoques càlides i floracions importants amb abundància de nèctar, com el girasol i el taronger. Els resultats però no són tant bons en floracions a principi i final de la temporada apícola (bruc, romani, arboç...), èpoques amb un contrastat canvi de temperatura entre el dia i la nit; els híbrids no treballen bé en aquests mesos de temperatures poc càlides. 

 Molts apicultors s’han adonat que la millor abella per treballar les floracions locals és l’abella autòctona, perfectament adaptada a les adversitats del clima i a les floracions. La nostra abella, l’Apis mellifica mellifica, dóna bones produccions si la climatologia és propícia i en cas de no ser-ho és capaç de subsistir en èpoques de gran adversitat, a diferència dels híbrids.

La demanda d’abella negra, nom que rep degut al seu color, més fosc que d´altres races, és creixent i torna a ocupar progressivament el territori perdut. La cria i selecció d’abelles reines per part dels apicultors-criadors ens ha donat una abella negra més productiva i més dòcil, tot i que val a dir que, de totes les races destinades a la producció, és la que defensa la seva colònia amb més agressivitat. Producció, docilitat, higiene, rusticitat (capacitat de l’abella per adaptar-se al medi), són els trets més importants a tenir en compte a l’hora d’escollir les nostres colònies.

Manual del Maneig de les Abelles