09 de gener 2015

EXTRACCIÓ DE SEMEN D'ABELLOTS

 
Per a l'obtenció de semen, la eversió de l'endofal·lus de l'abellot és un procés que consta de dues etapes, amb una eversió parcial i una eversió completa. 
 
Per tal d'induir la primera eversió s'agafa el cap i tòrax de l'abellot amb els dits petit i índex en posició dorso-ventral. A continuació premem el tòrax de manera que l'abdomen es contraurà i es produirà l'aflorament d'un parell de banyes groguenques. Quan la seva coloració és més pàl·lida, ens indica que l'abellot no és madur i que el seu semen no es òptim.
 
Per a l'eversió completa caldrà completar l'eversió parcial tot estimulant la contracció addicional dels músculs abdominals. Aquesta pressió afegida a la compressió dels sacs d'hemolimfa i aire forçaran la completa eversió de l'endofal·lus.
 
A continuació s'esprem tot fent lliscar el dits junts en un moviment cap endavant, tot forçant l'eversió completa. Veurem que l'endofal·lus es desplaçarà abruptament i amb força cap amunt, i el semen sortirà. Cal mantenir l'abellot cap avall per evitar la contaminació amb els dits.
 
El semen obtingut és de color cremós, marmolitzat i amb una capa de moc blanc. Els mascles joves donen una cap molt prima de semen, en canvi els mascles més vells tenen un semen més fosc i dens, amb una capa de moc ben diferenciada. 

Font i foto: extension.org