14 de novembre 2013

VI I MEL O MEL I VI?

cuina.cat

Un viticultor de Batea elabora el Vinum Mulsum seguint la tradició i els procediments de l’època


Vinum Mulsum. Amb aquest nom neix a Batea un vi elaborat segons els procediments de la Roma antiga, concretament seguint la informació dipositada en els tractats de Pal·ladi i Columela. Es tracta d’un vi dolç fermentat amb mel elaborat a partir de les receptes de l’antiga Roma, on l’anomenaven ‘mulsum’ (vi de mel).

La iniciativa historicoenològica és fruit del projecte iniciat l’any 2009 per Miquel Sunyer, viticultor i aficionat a la història, amb la participació d’Antonio Aguilera, professor del Departament de Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia de la Universitat de Barcelona, i de l’enòleg Josep M. Vaquer, que s’ha encarregat de l’assessorament tècnic. Tots tres van unir els seus coneixements de viticultura i de territori, les fonts històriques i el procés tecnològic d’elaboració per reproduir la manera amb què els antics romans elaboraven el ‘mulsum’. El resultat, a més del vi, suposa un estudi històric sobre l’elaboració d’aquest producte.

El vi es va presentar el dissabte 7 de maig en el marc del Festival Tarraco Viva, a la Casa Canals, on va ser acollit amb expectació per un públic nombrós i entusiasmat, el qual, al final de l’acte, va tenir el privilegi de tastar-lo. El nombre d’ampolles disponibles serà limitat (unes 500), ja que la seva disponibilitat és minsa. A partir del mes de juny, però, ja es posarà a la venda el Vinum Mulsum 2009 —una primera prova del projecte—, amb una tirada de 50 ampolles. El Vinum Mulsum es comercialitzarà en dos formats, ampolles de 500 ml,  i ampolles de 250 ml, a 9 € + IVA.

Informa: Higini Trilles

Font: cuina.cat