02 de març 2013

Presentació Programa Sanitari

foto: Esteve Miràngels

El programa sanitari de l'Apicesteve.cat té un àmbit d’actuació sobre qualsevol tipus d’arna inclosa dins del cens actualitzat d'una explotació apícola. Entenem com explotació apícola qualsevol grup d’arnes, sigui petit o gran, professional, no professional o d’autoconsum. Totes les explotacions que s'acullin a aquest programa podran efectuar controls, tractaments i actuacions a fi de millorar la rentabilitat i sostenibilitat de les explotacions apícoles.

Aquest programa té una vigència d’un any, que es renovarà automàticament any rera any, a fi d’elaborar un material estadístic epidemiològic que ens doni una visió acurada de l’estatus sanitari de les diferents explotacions apícoles i de quines correccions cal fer. El programa sanitari és, doncs, un conjunt de mecanismes dinàmics que s’adapten a una realitat sanitària que també és dinàmica.  

Els apicultors implicats en el programa passaran a formar part de la base de dades d'Apicesteve.cat que tindrà caràcter confidencial i any rera any seran complimentades a fi d’elaborar historials clínics individualitzats.

A l’hora de desenvolupar correctament aquest programa sanitari és imprescindible comptar amb la col·laboració dels apicultors implicats, doncs la seva tasca in situ en els abellars són fonamentals a l’hora de realitzar bons diagnòstics i treballs profilàctics i terapèutics. 

Per altra banda, aquest programa és obert de mires i té la voluntat d’enriquir-se amb altres experiències, treballs de recerca i programes d’investigació que es desenvolupin tant en el nostre país com fora i que permetin millorar el funcionament de les explotacions apícoles implicades. És per això que aquest programa sanitari té com objectius:
  •  Reduir poc a poc la prevalença de les diferents patologies apícoles, assolint nivells sanitaris acceptables que no posin en perill la viabilitat de les arnes.
  • Prendre consciència de la importància de la formació i actualització d’estratègies sanitàries dels apicultors i tècnics en la lluita contra les malalties de les abelles.
  • Impulsar eficaçment els beneficis sanitaris que comporten les conductes profilàctiques en el maneig de les abelles i fugir definitivament dels tractaments preventius ineficaços i generadors de resistències.
  • Potenciar la selecció d’abelles de la raça autòctona de Catalunya sota paràmetres d’eficiència recol·lectora, comportament higiènic i resistència a les diferents patologies apícoles.
  • Obtenir dades fiables sobre la prevalença de les diferents patologies apícoles i elaborar estudis estadístics reals i útils a l’hora d’establir estratègies de lluita contra els enemics de les abelles.
  • Atorgar als productes apícoles obtinguts a partir de tècniques sostenibles el valor que els correspon, fomentant la seva divulgació i el seu respecte amb el medi ambient i amb la salut de les persones.
  • Col·laborar amb regularitat en estudis científics i treballs de recerca a fi d’optimitzar les perspectives de millorar el sanejament de les arnes.
  • Afavorir el treball cooperatiu dins el col·lectiu d’apicultors implicats, en aspectes clau com la temporalització dels tractaments, el recanvi de la cera envellida, el tractament dels residus generats, la selecció d’abelles amb bones aptituds, la comercialització i la divulgació de productes apícoles de qualitat.
Tota la informació recollida de l’execució d’aquest Programa Sanitari ha de tenir un tractament molt acurat a fi de maximitzar l’assoliment del seus objectius anteriorment proposats.

La informació serà inclosa en una base de dades, on constaran totes les dades personals dels apicultors que intervenen en el Programa Sanitari, i totes les dades productives i sanitàries de les diferents explotacions apícoles que hi participen. 

La base de dades particular de cada apicultor és un document d'Excelque s'actualitzarà periòdicament amb les aportacions que faci el veterinari i el mateix apicultor.Un cop finalitzat l’any, el veterinari procedirà a l’elaboració d’una memòria particular del desenvolupament del Programa Sanitari. La informació inclourà les dades sanitàries dels diferents assentaments apícoles dins l'explotació apícola, i aportarà un mecanisme de selecció de les millors arnes des d'un punt de vista productiu i reproductiu. 

Qualsevol explotació apícola ha d’estar degudament registrada (Decret 377/1986 i el Reial Decret 209/2002) per la qual s’estableixen normes d’ordenació de les explotacions apícoles. Els apicultors cal que disposin de la seva llibreta ramadera, on figurin les dades del titular de l’explotació, el seu número de registre, la seva marca oficial i el cens d’arnes degudament actualitzat dins dels mesos de gener i febrer del present any. 

Cada arna ha de portar una identificació indeleble, formada per un número alfanumèric que consta de tres dígits (INE del municipi), les sigles de la província, i el nombre de registre proporcionat pel DAAM. Tot assentament apícola cal que tingui cartells indicadors de la seva presència a una distància mínima de 25 m i on figuri el text: “Atenció abelles” i el corresponent codi alfanumèric. 

Una de les principals característiques d’una arna d’abelles és la seva singularitat biològica, doncs la colònia, tot i estar formada per milers d’individus, es comporta com un sol organisme. És per això, que aquest Programa Sanitari preveu una atenció individualitzada de cadascuna de les arnes que formen un assentament. Totes les arnes s’identificaran individualment tal i com es pot observar en la base de dades.

La transhumància és una activitat que cal que sigui comunicada als serveis veterinaris del DAAM comarcals amb una antelació mínima d’una setmana, així com el programa previst de moviments en els 3 mesos següents a la data de inici de l’activitat. En la notificació de moviments cal especificar el municipi, la comarca i la província de destinació. Tota aquesta informació ha d’estar adjuntada en la carpeta o llibreta d’explotació. 

El transport dels ruscs o arnes han de complir amb els requisits de transport i benestar animal marcats per la legislació vigent. El transport serà nocturn o en hores amb temperatura ambiental baixa, així com la utilització d’arnes que disposin de respiradors adequats a fi d’evitar l’asfixia de les abelles. Els trescadors o boques de les arnes han d’estar tancades o protegides amb malla a fi d’evitar la fugida de les abelles durant la durada del transport. 

Esteve Miràngels
Veterinari d'abelles
veterinari@apicesteve.cat
677029675