19 de juny 2021

PIQUERA ANTIVARROA

 

Esta piquera tiene en su interior un cepillo que limpia a cada abeja al entrar y salir. El cepillo empuja a cada varroa y la hace caer, a través de la rejilla a un cajón situado en la parte inferior.

Elimina las varroas foréticas.

Ayuda a conocer el estado real de infestación que tiene cada colmena

Evita reinfestaciones provocadas por el pillaje y la movilidad de los zánganos.

Adaptado a cualquier tipo de colmena y apto para la transhumancia.

Impide la entrada de velutinas al interior de la colmena.

Con entrada reductora antipillaje.

Ver vídeos i página web

17 de juny 2021

16 de juny 2021

NIUS PRIMARIS

Els nius primaris de la vespa asiàtica es localitzen en indrets pròxims al terra i propers als assentaments. 

La raó respon a l'estratègia que té la reina fundadora i el seu seguici de mainaderes per aconseguir aliment de la forma més ràpida i fàcil possible. 

15 de juny 2021

12 de juny 2021

QUALITAT DE LA MEL


El sector de la mel a Catalunya té una important tradició i està molt implantat al territori. A casa nostra, ens trobem amb un ventall molt ampli de mels, atesa la gran diversitat de zones amb característiques climàtiques i ecològiques diferents. A més, el sector consta de manera molt significativa d’empreses de petita grandària, entre les quals hi ha nombrosos apicultors, per als quals aquest web intenta ser una eina útil per a ajudar-los a obtenir la informació relativa a la qualitat que han d’assegurar en les mels que comercialitzen.
L’objectiu d’aquest apartat de la mel és facilitar a les empreses el compliment de la normativa vigent i l’assegurament de l’obtenció de productes de qualitat per a poder garantir als consumidors l’autenticitat de les característiques de la mel que es troba al mercat, amb la finalitat que els consumidors puguin fer una elecció informada i responsable.
Els operadors agroalimentaris han d’assegurar que els productes que comercialitzen  s’ajusten a la normativa de qualitat, per la qual cosa han d’establir procediments per assegurar que els processos d’elaboració compleixen els requisits de qualitat i es pugui comprovar la veracitat de la informació de l’etiquetatge, en particular en allò relatiu als orígens geogràfics i pol·línics de les mels, a les mencions facultatives emprades pels operadors entre altres requisits d’etiquetatge.
Per això, és fonamental que l’operador conegui  el marc legal aplicable en relació amb la qualitat agroalimentària i estableixi un sistema de traçabilitat eficaç i transparent que li permeti donar resposta als requeriments legals exigits.
L’objectiu d’aquest apartat de la qualitat de la mel és facilitar als operadors de les empreses i al  sector el compliment de la normativa vigent i l’assegurament de l’obtenció de productes de qualitat, i facilitar també als consumidors la comprensió dels  productes comercialitzats i de les mencions que consten en les etiquetes.
En aquest apartat es recull informació sobre els aspectes següents:
  • Normativa, on s’indiquen les principals disposicions normatives en matèria de qualitat de la mel.
  • Aspectes crítics de qualitat. Principals aspectes del procés de producció, condicionament i comercialització a tenir en compte en relació amb la qualitat dels productes
  • Etiquetatge, amb orientacions per a la confecció de les etiquetes.
  • Documents d'interès, com ara documents interpretatius, guies, infografies, consultes, preguntes freqüents, eines i utilitats d’aquest sector.
  • Actualitat, amb notícies, jornades, cursos relacionats amb els productes de la mel.

10 de juny 2021

ESCOLA D'APICULTURA

 

Un dels nostres grans objectius de l’Assoc. Col·lectiu Abellaires és la formació de nous apicultors. Per nosaltres la divulgació no té fronteres ni secrets, i volem compartir tota la sapiència que tenen els nostres experts.

La creació d’aquest Canal Abellaires dins la plataforma Youtube respon a aquesta prioritat i volem compartir-lo amb totes els amics i socis del Col·lectiu.

Els continguts seran classificats segons 5 temàtiques: Anatomia, Biologia, Maneig, Reproducció i Patologia.

Animem a qualsevol membre de l’Associació a crear continguts i aprofitar aquest canal per compartir-los amb tots els Abellaires.

ESPECIFICITAT FLORAL

 

Dins la gran biodiversitat d’abelles, les podem classificar en polilèctiques, si aquestes aconsegueixen el seu pol·len d’una gran varietat de plantes, oligolèctiques, si només treballen un grup petit d’espècies de plantes i monolèctiques si l’especificitat és màxima i només atenen a una sola espècie botànica. 

L’abella de la mel és una abella polilèctica, amb una interessant capacitat recol·lectora en infinitat de plantes, d’aquí la seva importància com a ramaderia productora de mel i pol·len.

Foto: Esteve Miràngels

09 de juny 2021

MALA GESTIÓN DE LA AVISPA EXÒTICA


Bruselas expedienta a España por deficiencias en la gestión de la propagación de especies invasoras


La Comisión Europea ha abierto expediente a España por deficiencias en la prevención y gestión de la propagación de especies invasoras, ha informado en un comunicado, tras enviar una carta a las autoridades españolas informando de la decisión.    Junto a otros 17 Estados miembros, Bruselas considera que España no ha implantado con éxito el plan de acción comunitario para abordar las vías más importantes de introducción y propagación involuntarias de especies exóticas invasoras ...

07 de juny 2021

RESPONSABILITAT CIVIL


Cada dia són més les persones que passegen per camps i boscos, essent necessària i obligatòria una bona senyalització dels nostres assentaments. 

Tot i això sempre existirà el risc que un excursionista poc destre o mal informat s’acosti excessivament als nostres ruscs, posant en perill la seva integritat física.

Cal tenir present que davant d’un accident, la nostra responsabilitat passarà per davant de qualsevol negligència. És per això que cal disposar d’una bona assegurança de responsabilitat civil, i d’aquesta forma dormir tranquils.

Existeixen assegurances que protegeixen davant dels furts i incendis forestals, però en aquest cas, l’obligatorietat no és implícita.

Sigui com sigui cal fer les coses ben fetes i des del Col·lectiu Abellaires us volem animar a protegir-vos de possibles incidents, i contractar una assegurança. Recorda que per fer-ho, les teves arnes cal que siguin oficials, o sigui que disposin d’una llibreta ramadera.

Salut i Abelles

05 de juny 2021

MELS MONOFLORALS


Són molts els apicultors que es pregunten sobre l'origen floral de la mel que han recollit. 

Per tipificar-la cal establir el percentatge pol•línic dominant d'una determinada espècie botànica. Dues mels poden ser classificades amb la mateixa categoria monofloral i ser alhora molt diferents. El motiu és fàcil d'entendre doncs variaran en el conjunt d'altres nèctars que acompanyen al majoritari, determinant un color, aroma i gust peculiars. 

Són molts els llibres que ens poden ajudar a entendre la diversitat de mels monoflorals. Avui us oferim un link que dona accés a la interessant guía de mieles monoflorales ibéricas dels laboratoris Apinevada 


LOCALITZAR NIUS DE VESPA ASIÀTICA

Una investigadora gallega desenvolupa un mètode efectiu per localitzar nius de Vespa velutina

La investigadora Sandra Rojas desenvolupa un nou sistema que permet detectar de forma senzilla i ràpida els nius de Vespa velutina, un dels grans reptes per lluitar contra aquesta espècie invasora. Expliquem com funciona.

La lluita contra la invasió de la vespa asiàtica o Vespa velutina se centra en aquest moment en dues línies de recerca que es consideren més efectives i prometedores: la troballa d'una feromona que atregui específicament a les reines Vespa velutina i un sistema que permeti localitzar de forma ràpida, senzilla i barata els nius per procedir a la seva eliminació.

Precisament, en aquesta segona línia de treball està centrant els seus esforços la investigadora de la Universitat de Vigo, Sandra Rojas , i amb resultats molt prometedors, tal com va avançar fa poc a Arzúa en el Dia do Apicultor, una jornada organitzada per l'Associació Gallega de apicultura.

"Un dels mètodes més efectius per disminuir la població de Vespa velutina i els seus danys sobre l'apicultura i el medi ambient és acabar amb els nius, però aquests són poc visibles durant la primavera i estiu, quan estan actius, a causa de les fulles dels arbres ", explica la investigadora.

En aquest sentit, fins ara s'han emprat sistemes de detecció com el radi-tracking, però que resultava molt costós, o l'anomenat mètode xinès, consistent en atrapar un exemplar de Vespa velutina, lligar-li una cinta de colors i seguir-la, però resultava poc efectiu, ja que al voltant de l'50% no es dirigeixen a el niu després de ser alliberades i l'algunes d'elles són eliminades pels seus congèneres.

Referent a això, el protocol que desarrolo Sandra Rojas és el següent:

1) Esquer proteic i captura:

Les velutinas són atretes amb esquers de proteïna (carn de pollastre o peix sense pell) que porten a el niu per alimentar les cries. L'esquer es pot posar prop dels ruscs per saber detectar els nius de velutina que les estan atacant.

Per a la captura i evitar picades, sobretot si es té poca pràctica, a el principi es pot utilitzar anestèsia, tant mitjançant fred, emprant una nevera portàtil, com amb CO2. "El problema és que l'anestèsia les atordeix i afecta la seva capacitat de vol, de manera que es recomana no seguir-les just després i deixar-los un temps perquè es recuperin", explica la investigadora.

2) Marcatge i identificació:

En l'esquer capturem una de les velutinas li apliquem un codi de colors al dors (pintura per abelles reines, pintura d'ungles ... etc) que resulti visible.

Plantes en flor o un pot amb mel també poden servir per capturar un exemplar i marcar-lo.

3) Mesura de temps i direcció:

A continuació deixem anar l'exemplar de vespa velutina. Podem marcar diverses amb diferents colors.

Amb una brúixola anotem la direcció en què es desplaça. Les velutinas tracen rutes mitjançant feromones de proveïment de menjar a el niu. Unes "autopistes" que poden arribar fins als 5 quilòmetres de distància de el niu.

Els exemplars marcats tornaran a l'engreixador de carronya, de manera que anotarem el temps transcorregut entre la seva sortida i el seu retorn. D'aquesta manera, a el cap d'1 hora ja tindrem les adreces i els temps d'anada i tornada de diversos exemplars de Vespa velutina.

4) Traçat de rutes: 2 o 3 llocs

Per mesurar la distància a la qual s'ha desplaçat la vespa marcada hem de tenir en compte les següents dades:

-El temps mitjà d'estada de la Vespa velutina obrera en el niu, per dipositar el menjar que aporta, és de 45 segons.

-La velocitat de creuer mínima d'una Vespa velutina és de 1,8 metres per segon i la màxima és de 2,7 metres per segon.

En aquest sentit, per mesurar la distància a la qual s'ha desplaçat emprarem aquestes dues fórmules matemàtiques:

Distància a l'niu mínima des del menjadora: A el temps total li restem 45 segons. El resultat el dividim per 2 (viatge d'anada i tornada) i ho multipliquem per 1,8.

Distància a l'niu màxima des del menjadora: A el temps total li restem 45 segons. El resultat el dividim per 2 (viatge d'anada i tornada) i ho multipliquem per 2,7.

Amb 2 o 3 distàncies i direccions ens permet afinar i establir una àrea probable de localització de el niu.

5) Ubicació de l'àrea probable:

Amb l'ajuda de cartografia (per exemple fent servir programes per ordinador com Google Maps) podem determinar l'àrea probable marcant la ubicació de l'engreixador i les distàncies màxima i mínima a què es troba el niu.

"Si fem servir 2 engreixadors en diferents ubicacions podem reduir l'àrea probable d'ubicació de el niu a una àrea d'uns 6.000 metres quadrats i si fem servir 3 engreixadors es poden afinar a una àrea de 1.000 metres quadrats, el que ens dóna un alt èxit per localitzar el niu ", explica Sandra Rojas.

6) Cerca a l'àrea probable: Detecció o no d'el niu

SEGONA FASE:

Si no detectem visualment el niu, vam iniciar una segona fase per afinar la localització. Per a això seguiríem aquest protocol:

-Col·locar un esquer amb carbohidrats: Mel, líquid atraient casolà ... etc.

-Capturar un exemplar amb o sense anestèsia.

-Marcatge de l'exemplar amb una cinta de color i seguiment fins al niu. En aquest cas a l'ésser una zona molt més reduïda aquesta tasca de localització per seguiment actiu és més senzilla.

Aquest projecte de creació d'un protocol per a la detecció de nius de Vespa velutina va ser finançat per la Diputació de Pontevedra. Actualment Sandra Rojas, a l'igual que la majoria dels investigadors gallecs que treballen en aquesta espècie invasora, està a l'atur a causa de la manca d'un finançament públic que garanteixi la seva estabilitat laboral i una continuïtat en les investigacions.

https://www.campogalego.es

04 de juny 2021

LLÀSTIMA QUE SIGUI FAKE


Publicacions que afirmen que a Dinamarca hi ha una llei que obliga els propietaris de grans terrenys a plantar flors en un 5% de la seva extensió per a les abelles han estat compartides més de 6.000 vegades des del 28 d'abril de 2021. No obstant això, la informació és falsa, segons agricultors i autoritats daneses. No obstant això, sí que hi ha suports als que decideixin plantar flors en els seus terrenys.

https://factual.afp.

03 de juny 2021

MIEL AZUL

Unos apicultores franceses no sabían por qué sus abejas producían miel azul: estaban comiendo M&Ms de una fábrica cercana

Eres lo que comes es un dicho que a veces cobra más sentido que ningún otro. Unos apicultores al noroeste de Francia lo pudieron comprobar de cerca en 2012. Sus abejas de repente comenzaron a producir miel azul y verde en vez de amarilla o marrón. ¿La razón? Las abejas se estaban alimentando de los colorantes para las chocolatinas M&M.

Las abejas producen la miel recolectando el néctar de las flores. Este alimento natural rico en fructosa y sacarosa es recolectado y transportado a la colmena, donde se procesa. Las abejas lo transfieren de una a otra en un proceso que reduce el agua del nectar para convertirlo en una sustancia más pegajosa y fácil de almacenar. Finalmente la sustancia se seca todo lo posible con el aleteo de las abejas hasta que la sustancia es pegajosa y se convierte en miel.

xataka.com

01 de juny 2021

COMENCEM A CAMINAR

 

Avui 1 de juny de 2021 comencem un nou projecte, un nou repte divulgatiu, una nova manera de treballar amb les abelles. Avui refundem una associació amb la ferma voluntat de convertir-la en la casa de tots.

Som Abellaires perquè les abelles ens embriaguen i volem compartir la nostra passió. Si teniu abelles us podreu associar i si us agraden les abelles també sereu benvinguts. A casa nostra no es paguen quotes ni demanem una militància excloent. Simplement volem gaudir de les abelles, res mes!

Si voleu formar-ne part podeu sol·licitar el formulari d'inscripció tot clicant el següent enllaç:

VULL ASSOCIAR-ME

30 de maig 2021

WEB

 Us presentem la pàgina web del Col·lectiu Abellaires, una annex dins la web d'apicesteve.cat, plataforma que s'encarregarà de la gestió administrativa i sanitària dels futurs socis i sòcies.

Aquest espai serà un lloc per penjar-hi informacions estàtiques, com ara estatuts, programa sanitari, drets i deures, projectes... així com els links amb d'altres seccions més dinàmiques, com ara els nostres bloc, whatsapp, twitter, facebook i instagram més informatius.

Oberts com sempre a les vostres suggerències, us informem que a partir del proper dia 1 de juny iniciarem les altes dels primers associats i associades. En aquesta mateixa pàgina web trobareu l'enllaç per sol·licitar-ne el formulari.

Accés a la Web de l'Assoc. Col·lectiu Abellaires

29 de maig 2021

CONSANGUINITAT

 
Molts apicultors no entenen la predisposició a eixamenar de les seves abelles. De fet és un procés que un cop engegat, difícilment es pot aturar, essent una migració poblacional que preocupa. L'explicació té una base biològica sòlida, doncs les abelles detecten excessiva cosanguinitat entre els seus conciutadans, buscant una migració genètica que n'afavoreixi la disseminació.

Aquest fenomen es compensava amb l'existència de colònies silvestres, doncs eren poblacions que fàcilment eixamenaven i generaven poblacions migratòries que afavorien l'intercanvi de gens entre les variants d'una mateixa espècie d'abelles. Cal doncs afavorir la renovació de reines, tot controlant la seva longevitat i origen genètic. 

ELLS SÓN ELS CULPABLES

 
En els darrers 4 anys, la indústria química que elabora pesticides i fitosanitaris s'ha gastat milions de dolars per convèncer l'opinió pública de que ells no són els responsables de la desaparició de les abelles. L'intent d'amagar-se és una clara demostració del sentiment de culpabilitat d'aquestes empreses, tot i que de remordiments o compensacions ben poques...

Llegeix l'article de "save the bees" de greenpeace.org

QUI SOM I QUÈ VOLEM?



Sota el nom Col·lectiu d'Abellaires s'hi aglutinen un conjunt d'apicultors que han decidit practicar una nova cultura en l'art de tenir cura de les abelles, abellaires que aposten decididament per una apicultura sostenible.  

Tots els membres del Col·lectiu són lliures i independents en la seva tasca, oferint però els seus coneixements i/o habilitats a la resta, a fi d'optimitzar recursos humans. La pedagogia i la cooperació són valors intrínsecs en la nostra raó de ser, sense buscar privilegis ni càrrecs estèrils.

Com a apicultors compromesos amb l'abella tenim la ferma voluntat de respectar la biologia de l'abella i el seu benestar animal, tot treballant sota unes directrius nítidament ecològiques.

Volem una apicultura sostenible, on el nostre treball sanitari amb les abelles es basi en la profilaxi preventiva, tot utilitzant l'abella del país, ja que és la que ens proporciona millor vigor i rusticitat davant les malalties de les abelles.

Potenciemque els tresors que ens ofereixen les abelles arribin amb les màximes garanties als seus consumidors, productes ecològics obtinguts d'abelles que en cap cas han estat exposades a productes químics, potencials generadors de residus tòxics.

El Col·lectiu vol oferir la possibilitat de cooperació entre abellaires, compartint estratègies productives, sanitàries i comercials. És hora d'aprofitar els potencials recursos humans de tothom, doncs la unió ens farà més forts, però sobretot ens farà més eficients. 

26 de maig 2021

NUCLIS DE BONA QUALITAT



Aquestes darreres setmanes són molt els apicultors que han comprat nuclis d'abella per omplir les seves arnes buides. Aquests nuclis cal que siguin vigorosos, acompanyats de 3 quadres de cria amb suficient pol·len i mel. 

Un cop fet el transvasament, caldrà controlar la seva activitat i posta, valorant la juventut de la reina a partir d'una posta ordenada, compacta i abundant. 

Des d'un punt de vista sanitari, caldrà exigir unes colònies correctament sanejades, amb un certificat de tractament antivarroa amb un producte farmacològic legal, així com la recepta preceptiva.

A partir d'aquí gaudir de les abelles i sobretot acompanyar-les en les floracions amb visites freqüents. 

Foto: mieldecabranes

24 de maig 2021

'LECHE' DE ALMENDRAS: UN NEGOCIO QUE ESTÁ MATANDO A MILES DE MILLONES DE ABEJAS

 

La alarma también viene de WWF. Desde la década de 1990, Europa ha perdido más del 70% de sus insectos voladores. Algunos raros, otros mucho más comunes, pero todos responsables del correcto mantenimiento del ecosistema, asegurado por la polinización. Y no es todo. Según WWF, el 40% de las abejas -cuyo Día Mundial se celebra cada 20 de mayo a instancias de la Asamblea General de las Naciones Unidas en conmemoración del nacimiento del esloveno Anton Jana, pionero de las técnicas de apicultura- está en peligro de extinción a nivel mundial debido, por ejemplo, al "uso imprudente de pesticidas, a los cambios climáticos, cada vez más evidentes y repentinos, a la explotación del suelo, al agotamiento de los paisajes agrícolas..."

Un caso llamativo es el de Estados Unidos, donde en los últimos seis años el consumo de 'leche' de almendras (el nombre correcto sería "bebida" de almendras: por ley sólo las de origen animal pueden denominarse "leches") aumentó en un 250%, lo que resultó en 1.200 millones de dólares anuales. ¿Los motivos? La bebida tiene un índice calórico bajo, contiene fibra, magnesio, zinc, hierro, calcio, fósforo, potasio y vitamina E, y eso la convierte en un alimento nutritivo, sin mencionar que es de fácil digestión. Además, se puede conservar durante mucho tiempo. Sin contraindicaciones, al menos en apariencia. Es una pena, sin embargo, que el consumo a gran escala de esta bebida tenga un impacto medioambiental devastador .

Un informe de The Guardian denuncia que la creciente demanda de almendras en California, el centro de producción de bebidas de almendras más grande de Estados Unidos, está diezmando a las abejas que se utilizan para polinizar las plantaciones de almendros. Aproximadamente 50.000 millones de abejas murieron el invierno pasado, o un tercio de la población total de abejas estadounidenses criadas para uso comercial.

Crece exponencialmente el número de apicultores que han tenido que reducir la producción de miel para poder alquilar sus colonias de abejas a los propietarios de plantaciones de almendros. Una cuestión de negocios: los almendros del Valle Central de California se extienden sobre una vasta área de más de 400.000 hectáreas. Y los agricultores pagan hasta 200 dólares por colmena. Dennis Arp, apicultor comercial estadounidense, explica a The Guardian: "Casi la mitad de mis ingresos proviene del alquiler de colmenas para polinizar los almendros. Pero ahora estoy perdiendo más del 30% de las abejas y lo mismo le pasa a muchos otros apicultores".

La investigación de The Guardian muestra que las muertes de abejas se deben principalmente al uso irresponsable de pesticidas en las plantaciones de almendros. En particular, el uso generalizado de "rodeo", un producto fitosanitario a base de glifosato que también podría ser cancerígeno para los seres humanos, debilitaría las defensas bacterianas de las abejas, debilitándolas hasta la muerte.

UNA POLINIZACIÓN AGOTADORA

Hay más. The Guardian señala que la polinización de los almendros es particularmente agotadora. Por un lado, obliga a las abejas a interrumpir su descanso invernal uno o dos meses antes de lo esperado, alterando así su biorritmo. Por otro lado, requiere más esfuerzos de mantenimiento que la polinización de otras plantaciones.

Problema dentro del problema: la concentración de miles de millones de abejas en un mismo lugar favorece la propagación de cualquier epidemia. Parece, de hecho, que la muerte de las abejas en el penúltimo invierno se debe al varroa destructor, un ácaro parásito que chupa la hemolinfa de estos insectos himenópteros y les provoca la muerte.

Muchos productores estadounidenses están al límite: el fenómeno debe revertirse. Por ejemplo con el uso de programas con bajo uso de plaguicidas. Y con ambientes con mayor biodiversidad: de esta forma las abejas pueden polinizar más plantas. Una sobre todo es la phacelia tenacetifolia o "planta de la abeja ", ya que produce grandes cantidades de polen y néctar, proporcionándoles alimento incluso en períodos de floración pobre. Gracias a estas estrategias, el reclamo bee friendly en los envases de bebida vegetal es cada vez más popular entre los consumidores estadounidenses.

El de las abejas es un tema complejo que merece mucha atención porque la salud de estos insectos depende de la existencia de todo el sector agroalimentario a nivel mundial, no sólo estadounidense. El Almond Board of California, que representa a los principales productores de almendras de California, tiene mucho interés en señalar que "la asociación lleva mucho tiempo comprometida con la protección y mejora de la salud de las abejas. Estamos colaborando activamente con los apicultores para entender cuáles son las principales causas de exterminio: ácaros varroa, parásitos y enfermedades en general, exposición a pesticidas, falta de forraje y nutrición, diversidad genética insuficiente...".

"Hace tiempo que se crearon las Honey Bee Best Management Practices (BMP), un conjunto de pautas que, desde 2014, brindan recomendaciones importantes a todos los involucrados en el proceso de polinización para garantizar que las plantaciones de almendros sean un lugar seguro y acogedor para las abejas", asegura el Almond Board of California. "La agricultura responsable está en el corazón de la agenda de los productores de almendras de California. Ya sea por la salud de las abejas, por la eficiencia del agua o por otros factores importantes de sostenibilidad, estamos comprometidos con el cultivo de almendras de una manera cada vez mejor, más segura y más saludable".

https://www.elmundo.es

22 de maig 2021

EL SÍNDROME DEL BOLETAIRE


 Són masses els apicultors novells que no troben ningú que els ajudi a desenvolupar el seu hobbie o futura professió. El Col·lectiu Abellaires diu PROU! Nosaltres no tenim secrets ni voluntats ocultes de fer negoci. Som lliures d'interessos comercials i no ens casem amb ningú. Benvinguts i benvingudes tots i totes.

UNA APIS NULLA APIS

 
una apis nulla apis ... a single bee is not a bee ... una sola abella no és abella

Les abelles vistes com a ramaderia es valoren com a conjunt, un col·lectiu que és un superorganisme coordinat com un sol individu, d'aquí l'origen d'aquesta expressió.

Imatge: https://unaapis.wordpress.com/

20 de maig 2021

DIA MUNDIAL DE L'ABELLA

 

Avui dia 20 de maig, dia mundial de l'abella, és un bon dia per a la creació d'una nova eina comunicativa del Col.lectiu d'Abellaires. És un grup de WhatsApp exclusiu per a socis i sòcies del col•lectiu i on només l'administrador hi podrà escriure. 

Serà un canal d'informació precís, sense rèpliques ni discussions estèrils. Per contra, s'oferirà el canal privat del secretari-veterinari 677029675 per respondre a tots els dubtes i suggeriments. 

A partir de l'1 de juny de 2021 és formalitzaran les inscripcions per associar-se. 

Recordem sempre que formar part del col•lectiu no té cost ni incompatibilitats amb d'altres associacions i que només caldrà acceptar un contracte de drets i deures de l'abellaire lligades a la nostra filosofia d'apicultora sostenible i sense afany de lucre. 

Per a més informació podeu visitar el nostre bloc provisional http://abellaires.blogspot.com/ o escriure'ns en el nostre correu collectiuabellaires@gmail.com

DIA MUNDIAL DE L'ABELLA

 

Hoy celebramos el Día Mundial de las Abejas. ¿Sabías que estos insectos han poblado nuestro planeta durante millones de años? El fósil más antiguo de una abeja, atrapada dentro de un trozo de ámbar, tiene más de 100 millones de años.


 Juntas, en grandes enjambres que se organizan a la perfección, o en solitario, las abejas se encargan de polinizar las flores y hacer posible la vida en la Tierra. ¡En el planeta se conocen más de 20.000 especies de abejas!

 

Para que entiendas bien la importancia de las abejas, un tercio de nuestros alimentos dependen directamente de la polinización de estos insectos. Solo en Europa, más de 4.000 tipos de frutas y verduras que traemos cada día a la mesa dependen de las abejas. El valor de este servicio que ofrecen gratuitamente las abejas en todo el mundo, se estima en unos 265.000 millones de euros al año.

 

En resumen, las abejas son prácticamente un milagro de la naturaleza al que no se le da la protección que merece. ¡Únete a Greenpeace y ayúdanos a proteger a las abejas y demás polinizadores que han hecho posible la vida tal y como la conocemos durante millones de años!

 

Por desgracia, las abejas están en declive, amenazadas por los plaguicidas, la pérdida de biodiversidad, la proliferación de monocultivos, plagas, enfermedades y el cambio climático. Pero son los plaguicidas los que representan un mayor riesgo para los polinizadores. Desde que lanzamos hace 7 años nuestra campaña #SOSabejas, hemos vivido situaciones dramáticas de mortandades masivas de abejas debido al uso de plaguicidas (España es el país de la UE que más los utiliza).

 

Desde Greenpeace presionamos a los gobiernos, productores y agricultores para que eliminen los plaguicidas más peligrosos para las abejas. En su día, llevamos kilos y kilos de abejas muertas delante del Ministerio de Agricultura para que vieran también desde sus despachos las nefastas consecuencias de la inacción política, de adoptar malas políticas o de la permisividad con las empresas que están aniquilando la vida de las abejas con sus venenos.

 

Lo que en un principio parecía imposible de alcanzar, se materializó con la victoria más importante: la prohibición del uso de cuatro plaguicidas demostradamente peligrosos para las abejas y otros polinizadores. Una vez más David ganaba a Goliath. Las abejas y quienes las defendemos ganamos la batalla a las grandes corporaciones como Syngenta, Bayer o BASF.

 

La Unión Europea se ha marcado como objetivo reducir el uso de los plaguicidas más peligrosos de las prácticas agrícolas en un 50% para 2030. En España estamos muy lejos de estos objetivos. Si lo logramos y seguimos trabajando para frenar la emergencia climática y la pérdida de biodiversidad, solo entonces podremos garantizar la supervivencia de las abejas y la nuestra propia.

 

El equipo de Greenpeace

18 de maig 2021

NOVES ESPÈCIES DE VESPES INVASORES

 

Aquestes vespes han estat descobertes a Noruega i tenen coloracions brillants, fet que les fa molt atractives. La seva parasitació seria similar a la que practiquen alguns ocells, pel fet que fan la posta en nius foranis, esperant que els insectes parasitats els hi mantinguin i cuidin la cria. 

Caldrà estudiar millor el seu mecanisme de llenguatge a partir de les feromones, i com ho fan per passar com autòctones en un niu de larves d'abella. Tot un misteri i un nou maldecap per als apicultors. 

www.independent.co.uk

INTERCANVIEM EXPERIÈNCIES

 

L’assoc. Col·lectiu d’Abellaires aglutina apicultors que gaudeixen de les seves abelles i volen aprendre aquest noble ofici. Molts són hobbistes, aficionats que necessiten un cop de mà per iniciar-se en l’art de tenir cura de les abelles. 

És per això que des de l’Associació volem oferir ajuda gratuïta a tots aquells que ho necessitin. Els nostres experts treballen de forma altruista en la vostra formació i assessorament. 

L’únic requisit que demanem és ser soci o sòcia del Col·lectiu, essent la militància lliure de quotes i sense incompatibilitats amb la pertinença en d’altres associacions d’apicultors.

Bústia de l'associació: collectiuabellaires@gmail.com


14 de maig 2021

FORMACIÓN NOSEMOSIS C


Biopyc nos cita el próximo 17 de Junio a las 17;30 hora de Canarias a un Webinar. Apúntate


La nosemosis C es una grave enfermad provocada por Nosema ceranae que afecta a las abejas adultas de la colmena. Desde hace unos años que fue diagnosticada en España, se ha convertido en una enfermedad presente en la mayoría de las explotaciones apícolas de toda la geografía nacional.


12 de maig 2021

LES ABELLES PODEN DETECTAR LA COVID-19


Un grup de científics ha entrenat els insectes en considerar que és un animal «accessible» arreu del món

Fer-se una PCR ha estat una experiència poc agradable per a molts en aquesta pandèmia, la qual cosa ha portat un grup de científics neerlandesos a buscar alternativa de diagnòstic: aprofitar l'excel·lent sentit de l'olfacte de les abelles perquè detectin els contagis, fent que «treguin la llengua» cada vegada que sentin l'olor dels canvis que la covid-19 provoca en el cos humà.

El coronavirus, igual que moltes altres malalties, provoca canvis metabòlics en l'organisme que fan que el cos emeti una olor específica. Enfront d'això, les abelles es poden entrenar com gossos perquè reconeguin l'olor que desprenen mostres infectades amb el SARS-CoV-2, el virus que provoca la covid-19.

S'entrenen en qüestió de minuts, són un animal accessible en tots els països del món i, encara que provoquin fòbies a certes persones, les abelles poden ser una mica més agradables si es comparen amb els hisops que s'usen per a les PCR, la qual cosa fa que aquesta tècnica, BeeSense, sigui molt temptadora, especialment donada l'escassetat mundial i la necessitat dels tests de diagnòstics.

«Allò meravellós de les abelles és que tenen una capacitat olfactòria molt forta i poden, fins i tot, detectar canvis menors. Poden fer coses fascinants», va dir Ària Samimi, director de la start-up InsectSense, que va unir forces amb el laboratori neerlandès Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) per fer els seus assajos i veure com les abelles poden detectar si una persona està o no malalta de covid-19.

El director de la start-up Insect Sense, Ària Samimi, recorda que els confinaments decretats en diferents països del món durant la pandèmia van ser perquè «no teníem sistemes de diagnòstic» suficients per separar les persones contagiades de la resta, i això és una cosa que «les abelles poden aprendre en pocs minuts, en comparació amb els gossos, i tan aviat com aprenguin podran fer les deteccions del virus en pocs segons».

https://www.regio7.cat

11 de maig 2021

10 de maig 2021

ALIMENT CONTINUAT I DE QUALITAT

 

En l'arrencada primaveral de les colònies és bàsica una alimentació continuada de les nostres joves abelles. Els eixams recollits acostumen a tenir poques reserves, i les pluges continuades i fredes poden esquilmar ràpidament les seves fonts de sucres i proteïnes. L'apicultor ha de ser generós, i buscar productes de qualitat, amb una bona proporció de sucres assimilables i vitamines, aminoàcids i minerals d'alt valor biològic. La nostra inversió es veurà recompensada amb millors rendiments productius de les nostres colònies. 

COOPERATIVISME COL·LECTIU


Som i serem col·lectiu i volem ajudar a tots aquells que us inicieu en aquest món apícola, sense cost ni enganys, simplement compartint el vostre amor per les abelles.

El cooperativisme és la nostre manera de treballar, tot compartint coneixement, sense res a amagar. Volem ser transparents i lliures, sense voluntat de fer negoci.

Volem ser abellaires i per tant volem ser com elles, un col·lectiu on tothom rema en un mateix sentit a fi d'aconseguir projectes que ens apropin més a la natura.

01 de maig 2021

PRIMAVERES PLUJOSES I FREDES

 

Les primaveres poden plujoses i fredes, per tant cal proporcionar aliment a totes aquelles colònies i nuclis de nova creació, doncs les baixes temperatures i l'escassetat de flors ens pot minvar els seu potencial productiu o fins i tot matar-les. Els aliments proporcionats han de ser de bona qualitat, amb riquesa energètica però també proteïca, doncs la reina estarà en inici de posta continuada. 

CONTROL D'UN EIXAM


El nostre col·laborador i amic Julio Rivas en presenta un video de producció pròpia on alliçona de com s'ha de realitzar el control d'un eixam en una arna Warré.

Gràcies Julio per la teva predisposició a ajudar als abellaires més novells... un plaer escoltar-te...

Autor: Julio Rivas - veure el video

27 d’abril 2021

ACTA ASSEMBLEA I VOTACIONS



ACTA DE L’ASSEMBLEA GENERAL

CONVOCATÒRIA EXTRAORDINÀRIA

Dissabte 24 d’abril de 2021

Hora: 10h del matí

Passos previs vers l’assemblea: dels 70 socis llistats en la base de dades l’associació es procedeix a una primera convocatòria via correu electrònic en data el 2/3/2021 15:57, i 19 apicultors mostren un interès a participar-hi en primera instància. El 14/4/2021 es procedeix a enviar-los-hi la Convocatòria d’Assemblea Extraordinària de l’Assoc. Col·lectiu dels Abellaires per al dia 24/4/2021 a les 10h del matí per via telemàtica MEET.El 23/4/2021 s’envia la documentació “proposta de reforma d’estatuts” a debatre en l’esmentada Assemblea Extraordinària.

Desenvolupament de l’Assemblea Extraordinària telemàtica via Meet: el 24/4/2021 a les 10h es materialitza l’Assemblea Extraordinària de l’Assoc. Col·lectiu Abellaires amb una assistència final de 8 socis: Gaspar Tor – Esteve Miràngels – Josep Maria Bas – Núria Coll – Meritxell Angrill – Elvira Carbonell – Lluís Raventós – Isidre Moreso

En Gaspar Tor, president en funcions de l’Assoc. Col·lectiu Abellaires dona la benvinguda als socis Abellaires a mesura que s’incorporen a la reunió telemàtica.

A continuació, l’Esteve Miràngels procedeix a explicar el motiu de la trobada, amb la renovació de la Junta Directiva en funcions i la reforma estatutària que es proposa. Pel que fa a la Junta Directiva, l’única candidatura presentada és la conformada per Gaspar Tor com a president, Esteve Miràngels com a secretari i Núria Coll com a tresorera.

Pel que fa a la reforma estatutària, la idea central és continuar essent una associació d’apicultors on el treball cooperatiu sigui l’eix vertebrador, amb col·laboracions amb d’altres associacions i entitats del territori. Per altra banda es proposa una associació sense quotes obligatòries ni permanència excloent vers d’altres organitzacions. El nou rumb que acordem emprendre va dirigit en la focalització de l’abella i la seva sostenibilitat en el centre del debat. Un col·lectiu de persones que comparteixen un mateix desig i afinitat en la defensa de l’abella i el seu hàbitat.

Els convocats en aquesta votació són els 8 socis assistents a l’assemblea, amb un 100% de vots afirmatius vers la nova junta proposada i vers la reforma estatutària exposada.

Sense més qüestions a debatre, el President actual de l’Assoc. Col·lectiu Abellaires, procedeix a concloure la reunió faltant 5 minuts per a les 11h del 24/4/2021

Gaspar Tor

President de l’Assoc. Col·lectiu Abellaires


23 d’abril 2021

GELADES PRIMAVERALS

 
Els principis primaverals són complicats en el món apícola, doncs els dies càlids es poden combinar amb nits fredes i fins i tot gèlides. És per això que cal vigilar la relació entre volum del rusc i quantitat d'abella present dins la colònia, a fi de cercar un equilibri tèrmic. Una mesura que ajuda és no eixamplar la grandària del trescador, deixant un pas d'abella de 3 o 4 cm. Un daltabaix tèrmic en aquest moment de l'any pot condicionar la campanya recol·lectora d'aquesta colònia durant tota la temporada. 

foto: NacioDigital

22 d’abril 2021

DOPATGE D'ABELLES


Investigan a un apicultor por dopaje de abejas: usaba un medicamento ilegal en más de 200 colmenas

La Guardia Civil de la Región de Murcia ha desarrollado en Jumilla la operación 'Melaza', que ha culminado con la investigación de una persona como presunta autora de los delitos de intrusismo profesional y contra la salud pública; y con la incautación de varios envases de medicamentos no autorizados.

El apicultor investigado, un varón de 60 años, presuntamente, utilizaba métodos veterinarios no autorizados y asesoraba a otros empresarios del sector en su uso, según informaron fuentes de la Benemérita en un comunicado.

La investigación se inició cuando agentes del Servicio de Protección de la Naturaleza de la Guardia Civil (SEPRONA), en el marco de los servicios dirigidos a la lucha contra la falsificación, adulteración, venta, etiquetado, comercio o distribución ilegal de productos alimenticios, detectaron la existencia de un apicultor que, al parecer, utilizaba medicamentos no autorizados para el tratamiento de enfermedades que afectan a las abejas.

Tras una primera entrevista, los guardias civiles localizaron, en el inmueble donde realizaba las tareas de manipulación de la miel, sustancias químicas no registradas ni autorizadas que, al parecer, estaban siendo empleadas como medicamentos veterinarios para la lucha contra la Varroa, una de las enfermedades que más daña a la apicultura en la actualidad, producida por un ácaro destructor que afecta tanto a las crías como a las abejas adultas.

Especialistas del SEPRONA descubrieron que estas sustancias estaban siendo aplicadas mediante la impregnación en tiras de cartón y su aplicación directa sobre las colmenas que el sospechoso tenía en el municipio, cerca de 230.

Los investigadores se han incautado de cinco kilos de ácido oxálico, un litro de amitraz (al12,5%) y otros medicamentos no autorizados por la Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios.

Teniendo en cuenta que las abejas tienen la consideración legal de animales destinados a la producción de alimentos para el consumo humano (miel), el uso de medicamentos debe estar prescrito por un veterinario. En este caso, además, algunos de los productos empleados no se encuentran registrados en España, por lo que su uso está prohibido.

Según se desprende de la investigación, estas sustancias eran adquiridas a través de Internet y empleadas sin prescripción veterinaria, así como también recomendadas por el ahora investigado a otros empresarios del sector apícola como método efectivo para erradicar la temida enfermedad de la Varroa en las abejas.

La Guardia Civil señala que, para la lucha contra esta enfermedad, los apicultores deben desarrollar el programa oficial de control de varroosis, establecido por los Servicios Veterinarios Oficiales, siendo el veterinario quien ha de prescribir los medicamentos necesarios, incurriendo en un supuesto delito de intrusismo profesional en caso que se administren sin la citada prescripción facultativa que, mediante receta, recomienda las dosis y la duración del tratamiento.

Cualquier sustancia química aplicada en colmenas puede dejar residuos en los productos apícolas, por lo que es necesario usar únicamente medicamentos veterinarios autorizados y de seguridad comprobada, siguiendo sus instrucciones de uso, según el Instituto Armado.

La operación 'Melaza', desarrollada por el SEPRONA de la Guardia Civil, ha culminado con la investigación de un varón, de 60 años y vecino de Jumilla, como presunto autor de delitos de intrusismo profesional y contra la salud pública.

La persona investigada, los productos intervenidos y las diligencias instruidas han sido puestos a disposición del juzgado de Instrucción número 2 de Jumilla.

www.20minutos.es

19 d’abril 2021

MALEÏDA COLZA

 
Aquests dies hom pot gaudir dels extensos camps de colza florida amb un groc intens que embriaga la retina. Són moltes les persones que creuen que això és natura i que les abelles són felices davant tanta pastura floral. 

És cert que les abelles treballen la colza de forma massiva i d'ella n'extreuen nèctar i pol·len, però també és cert que la riquesa d'aquestes collites no compensa el desequilibri nutricional que pateixen davant d'uns monocultius que impossibiliten la recol·lecció d'altres pòl·lens amb superior valor biològic. 

A més, si hi afegim el perill de pesticides i tot tipus de fitosanitaris presents en aquests cultius, la preuada colza esdevé un maldecap per a l'apicultura sostenible. 


INTERNET OF THINGS


 El desabellament o el col·lapse de la colònia (CCD) té un impacte significatiu en la biodiversitat necessària en la pol·linització dels cultius i en la seva rendibilitat. La plataforma Internet of Things i el seu núvol de dades vol oferir la possibilitat de recopilar i tractar una àmplia gamma de dades per controlar i seguir l’estat de salut de les colònies d'abelles. 

La vigilància de la pol·linització dels animals mitjançant la recollida de dades a gran escala és un tema important per tal d’assegurar-ne la seva supervivència i la pol·linització, procés que és obligatori per a la producció d’aliments. A més, les noves tecnologies de xarxa com ara els protocols de baixa potència en àrea ampla (LPWAN) o 3GPP i l’aparició en el mercat de nodes fàcilment programables permeten crear, a baix cost, sensors i efectors per a la Internet of Things. 

En aquest article, proposem una solució tècnica fàcilment replicable, basada en sensors precisos i assequibles i una arquitectura de núvols per controlar i seguir el comportament de les abelles. Aquesta solució proporciona una plataforma perquè els investigadors puguin entendre i mesurar millor els factors d’impacte que condueixen a l’extinció massiva de les abelles. El model suggerit també és una eina digital i útil per als apicultors per fer un millor seguiment dels seus ruscs. Ajuda a inspeccionar regularment els seus ruscs per comprovar la salut de la colònia. La col·lecció massiva de dades obre noves investigacions per a una millor comprensió dels factors que influeixen en la vida de les abelles.

www.sciencedirect