07 d’agost 2021

EL VALOR DE LA MEL

La mel és un aliment que els éssers humans coneixen i consumeixen, segons els antropòlegs, des de fa uns 200.000 anys i sempre ha estat envoltat de llegendes que li atribueixen tota mena de virtuts curatives i nutritives. Els grecs, els romans i els xinesos la usaven com ungüent per a les ferides i per tractar les febres i malalties estomacals .

Destaquen en la seva composició els sucres, àcids orgànics, vitamines, àcid fòlic, minerals, aminoàcids essencials i esterols, fosfolípids, falvonoides, polifenols i enzims

És un producte biològic de composició complexa, i és a més molt diversa, no hauríem de parlar de mel, sinó de mels, com es parla de vins o formatges . La seva varietat és molt gran i el seu sabor i color depenen de la flor de la qual procedeix el nèctar. Podem distingir com més comuns les mels de romaní, taronger, gira-sol, eucaliptus, cantueso, espígol, farigola, bruc, multiflores, etcètera.

El Codi Alimentari Espanyol classifica les mels en tres grans grups:

  • Mels multiflorals, que procedeixen d'una flora variada que fan impossible identificar la seva procedència exacta.
  • Mels uniflorales, que provenen principalment d'una espècie vegetal determinada i posseeixen, per tant, característiques organolèptiques específiques que es poden definir d'una manera força precisa.
  • Mel de melada. És l'obtinguda primordialment a partir de secrecions ensucrades de les parts vives de les plantes.

Composició nutricional de la mel

La mel es compon gairebé exclusivament de hidrats de carboni , principalment en forma de glucosa i fructosa, el que fa d'elles un aliment energètic de gran qualitat. El seu consum és una font d'energia immediata, molt indicada per als atletes. A més, facilita la digestió d'altres aliments. És important també per al desenvolupament infantil, perquè a més de passar ràpidament a la sang, exerceix una bona influència en l'assimilació de l' calci i de l' magnesi .

Destaquen en la seva composició els sucres ; àcids orgànics (cítric, làctic, fosfòric ...); vitamines (C, B1, B2, B3, B5); àcid fòlic; minerals (fòsfor, calci, magnesi, silici, ferro, manganès, iode, zinc, or i plata); aminoàcids essencials i esterols, fosfolípids, flavonoides, polifenols i enzims.

bactericida natural

Una propietat plenament reconeguda de la mel és el seu poder antisèptic , que, unit al seu poder demulcente, fan que la mel sigui un excel·lent cicatritzant i protector de la pell , sent molt emprada tòpicament en cremades, ferides i esquerdes, amb excel·lents resultats, emprant- en cirurgia hospitalària.

Ara podem comprendre que la popularitat tradicional de la mel com ungüent per ferides es deu a les seves propietats antimicrobianes. L'alt contingut de sucre i el pH baix signifiquen que la mel inhibeix el creixement microbià, però certes mels encara conserven la seva activitat antimicrobiana quan es dilueixen a nivells insignificants. Molts tipus diferents de mel també produeixen nivells de peròxid d'hidrogen mortals per als microbis.

Alguns estudis han demostrat que és eficaç contra dotzenes de ceps, incloses la E. coli i la salmonel·la . S'ha demostrat que un tipus específic de mel de Nova Zelanda, anomenada mel de manuka, juntament amb la mel de Tualang de Malàisia, combaten l'estafilococ i el H. pylori , el bacteri digestiva responsable de les úlceres pèptiques.

Les seves propietats cosmètiques

L'Associació Espanyola de Comerciants i Envasadors de Mel explica al seu web que les propietats emol·lients i refrescants de la mel la fan també imprescindible de molts cosmètics i productes de bellesa com:

  • Hidratant : la mel és capaç d'absorbir i conservar la humitat ambiental, retornant un aspecte brillant a les pells seques i cansades.
  • Humectant : a més de hidratant , forma una pel·lícula protectora que evita que la pell perdi la seva humitat natural.
  • Emolient : ajuden a suavitzar la pell.
  • Tònic i refrescant.
  • Anti-irritant : la mel ajuda ràpidament a millorar les pells enrogides, irritades o resseques.
  • Antiedat : la mel és un reconstituent de el teixit epitelial i un reconegut antioxidant que ajuda a prevenir l'envelliment prematur de la pell.
  • Millora petites imperfeccions i inflamacions de la pell i té un efecte netejador.

Un estudio de la Journal of the Science of Food and Agricultura sobre qué tipo de miel posee más propiedades antioxidantes ha descubierto que la miel de mielada dobla a las demás

En la actualidad la miel es parte esencial en muchas líneas de: cremas faciales, leches hidratantes, cremas para las manos, mascarillas, jabones, geles de baño, champús, lociones, bálsamos labiales. El espectro de sus funciones y el hecho de ser adecuada para todo tipo de pieles hace que resulte también el complemento perfecto a compuestos activos específicos en una amplia variedad de formulaciones.

Efecto prebiòtico

Los fructooligosacáridos son oligosacáridos naturales de cadena corta que se encuentran en algunos vegetales y en la miel. Se ha comprobado que alimentan y estimulan selectivamente el crecimiento de ciertas bacterias beneficiosas de la flora intestinal, por lo que se considera que tienen un efecto prebiótico. Su consumo puede mejorar la salud gastrointestinal y la absorción de minerales (en especial el calcio), además de favorecer la absorción de los prebióticos.

Antioxidante

Nuestras sociedades modernas se ven sometidas a una serie de factores (estrés, enfermedades, sedentarismo, mala nutrición, etc.), que incrementan la producción por nuestro organismo de los radicales libres. Estas moléculas pueden dañar nuestras células y se relacionan con enfermedades cardiovasculares, enfermedades degenerativas, envejecimiento… y la alimentación con productos antioxidantes puede ayudar a eliminarlos y prevenir estas dolencias.

Rosa Ana Pérez, Lucía Vela y Cristina de Lorenzo, del Instituto Madrileño de Investigación y Desarrollo Rural, Agrario y Alimentario (IMIDRA), publicaron en la revista 'Journal of the Science of Food and Agricultura' un trabajo encaminado a determinar qué tipo de miel posee más propiedades antioxidantes. Los resultados descubren que, en este aspecto, la miel de mielada dobla a todas las demás.

La fructosa de la miel se considera el azúcar mejor tolerado por el diabético

Son ya muchos científicos que han avalado esta importante y saludable característica en la miel, que le confiere a este producto de la colmena un indudable valor. En su composición se ha determinado la presencia de compuestos polifenólicos que le confieren esta propiedad antioxidante (principalmente flavonoides y ácidos fenólicos), ligada también en el caso de la miel a otros de sus componentes como los ácidos orgánicos, enzimas o aminoácidos.

Además, la fructosa de la miel se considera el azúcar mejor tolerado por el diabético. Su alto contenido en este azúcar, hace que la miel se utilice para acelerar el metabolismo del alcohol en pacientes con intoxicación etílica. Otra propiedad farmacológica de Ia miel es su poder laxante. Se considera asimismo relajante y tónica; y en muchas ocasiones se utiliza para combatir resfriados y laringitis.

el confidencial

05 d’agost 2021

MEL I LLIMONA SEMPRE?


Segurament seràs testimoni que la mel amb llimona és un remei molt usat per a diferents qüestions. La majoria de les vegades és eficient i és per això que es troba citat en una gran quantitat de pàgines amb receptes casolanes per resoldre petits malestars. El millor de tot és que funciona tan bé, que havem algunes persones que ja incorporen aquesta beguda a la seva vida diària, però, Què tan saludable és això?

El barreter boig de Alícia al país de les meravelles deia "El llimona ho cura tot" i podríem dir que és una asseveració d'algú dement que no sap ni el que menja. No obstant això, això no podria estar més proper a la realitat, ja que és una fruita prodigiosa amb una gran quantitat de beneficis que li pot aportar al nostre cos, però que si no es limita el seu consum, també poden existir alguns perjudicis. 

Els mexicans estem molt acostumats a aquesta fruita i és probable que per això siguem menys propensos a el refredat comú, ja que aquesta fruita ajuda a que el nostre sistema immunològic es reforci, ja que compta amb una gran quantitat de vitamina C , una substància natural que permet combatre fins i tot grips, refredats i alguns patiments respiratoris, com la tos o incapacitat per expectorar.

Beneficis i contraindicacions de la mel amb llimona

La mel per la seva banda, és un aliment mil·lenari que ha estat usat antigament tant en  rituals de bellesa , com a remei medicinal per tractar diferents afeccions que van des guarir una simple ferida, gràcies a les seves propietats cicatritzants , fins com a ingredient per preparar remeis expectorants que ajudin a tractar la tos, com el te de gingebre o cúrcuma amb mel i llimona o bé només una infusió amb aquests dos últims ingredients . 

Cada organisme reacciona diferent a l'hora de prendre mel amb llimona , però regularment el que passa quan ingerim aquesta infusió, poden ser diverses coses, sense importar l'objectiu principal. La primera situació quan bevem la infusió és la desinflamació de cordes bucals si les tenim inflamades, l'expectoració si patim un refredat, gràcies al fet que la mel amb aigua calenta i llimona formen un combo exquisit de vitamina C i antiinflamatoris, que ens ajuda a millorar ia més ens relaxa.

I si per alguna raó ens enamorem dels efectes d'això i vam decidir incorporar-la en la nostra rutina diària, més val que sigui al matí, ja que podria ajudar-nos a desintoxicar al nostre fetge, pel fet que facilita la producció de glucogen en aquest òrgan, una reserva natural per quan el cos ho necessiti i ajuda també a depurar les toxines de el cos. Però compte, ja que si estens el seu consum per més d'1 mes, podries experimentar diarrea i amb això una mica de deshidratació .

Per evitar qualsevol contraindicació d'aquesta beguda, com la deshidratació per diarrea o malalties estomacals per excés d'àcid cítric, es recomana suspendre el seu ús cada 2 o 3 setmanes. 

Gastrolab

APICULTURA A VALERO

El origen de la actividad colmenera en Valero se debe probablemente a sus condiciones naturales. Los desniveles de terreno que configuran su término obligaban a la población a tener que abandonar la localidad para poder sobrevivir. Jesús Sánchez Sánchez nacido en Valero en 1912 y fallecido en 2001, así se llamaba el hombre que cambió el destino de toda esa gente. Él fue el difusor de la colmena movilista y maestro de la localidad. Posteriormente y a partir de unas lecturas publicadas por el Papa Pío XII, Don Jesús tuvo conocimiento de la explotación de la jalea real y del polen y se propuso producirlos por sí mismo; para ello encargó el primer cazapolen* en la sociedad “La Moderna Apicultura”. Buscó salida a estos géneros y la encontró en una casa francesa que llegó a construir un almacén en Valero (en terreno de Don Jesús). Propagó su actividad entre las gentes del pueblo, que también empezaron a obtener jalea real y después polen. Su local era el lugar desde donde se exportaban todos los productos. Sus dotes comerciales implicaron que hace más de cuarenta años los productos de Valero estuvieran ya presentes en los grandes mercados que hoy conforman la Unión Europea. La actividad de Don Jesús renovó las técnicas tradicionales de explotación y permitió la conversión de Valero en un gran centro productor a nivel nacional. Sus conocimientos y los cambios económicos permitieron practicar la transhumancia moderna, caracterizada por la invernada (hasta mayo) en Extremadura, donde florece dos meses antes, y por el veraneo (hasta octubre) en tierras salmantinas, el translado siempre de noche. Las grandes áreas productoras eran Extremadura, Andalucía y Salamanca. La procucción de esta última se localizaba exclusivamente en Valero de la Sierra. Más tarde se extendió por más provincias y localidades, Gracias a este hombre la gente pudo sobrevivir en este pueblo tan difícil pero tan bonito a la vez. Hoy en día y a pesar de los enormes cambios y la diversidad de sectores a los que dedicarse, en este pueblo los jóvenes aun siguen dedicándose a esto.

DESTACADA ACTIVIDAD DE LA AVISPA ASIÁTICA


Los voluntarios de Protección Civil han retirado ocho nidos a lo largo de la segunda quincena de julio

Era de esperar que la avispa asiática no quisiera saber nada de confinamientos ni encierros similares, y puntual a su cita con la primavera los voluntarios de Protección Civil retiraban el primer nido o colmena de este ejercicio, el pasado 24 de abril, concretamente del exterior de una vivienda del barrio de San Juan.

31 de juliol 2021

BIOLOGIA DE L'ABELLA DE LA MEL

 

Primera de les 12 entregues que té aquestes classes formatives d'iniciació al món de l'apicultura. Entendre la biologia de l'abella és molt important per desenvolupar correctament la nostra activitat com abellaire. Espero que sigui útil.

Apicesteve.cat

27 de juliol 2021

EPIDEMIOLOGIA DE LA MICOSI


La micosi o poll escaiolat és una malaltia provocada pel fong Ascosphaera apis, essent una alteració molt freqüent en les nostres colònies. Aquests són alguns dels factors que cal conèixer d'aquest patogen: 

  • El fong arriba a l’interior de la larva a través de la mel contaminada amb espores. 
  • L’espora germina i mata la larva.
  • El fong pot viure de forma assimptomàtica dins de la caixa, i aprofita les situacions de debilitat per multiplicar-se. 
  • L’aliment contaminat amb espores i les abelles mainaderes faciliten la seva transmissió i propagació. 
  • L’intercanvi de quadres entre colònies facilita el contagi. 
  • El desenvolupament òptim d’Ascosphaera apis es produeix en temperatures pròximes als 30ºC, (prefereix la cria de mascle) és per això que el refredament de la cria, que sol estar a temperatures al voltant dels 35ºC, afavoreix la seva multiplicació. 
  • Les espores germinen i s’inicia el creixement del fong en la part final de l’intestí de la larva, fet que provoca la seva mort. A continuació el fong continua creixent ocupant les 2/3 parts del cos de la larva, sense afectar el cap. 
  • Un mal maneig i una alimentació artificial inadequada afavoreixen el desequilibri entre nombre d’abelles mainaderes i el cos de cria. 
  • La falta de pol·len,(abús del caçapol·len) la poca ventilació, el fred i l’excés d’humitat afavoreixen també aquesta malaltia.

Més informació a Apicesteve.cat

26 de juliol 2021

NUEVA PLATAFORMA PARA PROTEGER LAS ABEJAS


 La Asociación para las Abejas de la Unión Europea (EUBP) ha presentado una nueva plataforma de datos en línea que desempeñará un papel crucial en los esfuerzos para proteger la salud de las abejas y los polinizadores. La plataforma es una herramienta innovadora que reunirá y visualizará datos armonizados relacionados con los polinizadores.

Las partes interesadas de diferentes sectores (asociaciones de apicultura y agricultura, agencias europeas, científicos y académicos, la industria de protección de cultivos, asociaciones veterinarias, ONG y otros) han colaborado estrechamente para desarrollar la plataforma. La Coordinación Europea de Apicultura BeeLife lideró el desarrollo de la plataforma prototipo, con el apoyo de una subvención de la Autoridad Europea de Seguridad Alimentaria (EFSA).

“La recopilación de datos armonizados sobre abejas y polinizadores de toda Europa será fundamental para el éxito del nuevo marco desarrollado por la EFSA para la evaluación del riesgo ambiental de múltiples factores estresantes en las abejas conocido como MUST-B”, han señalado desde la autoridad europea.

Asimismo, la EFSA ha indicado que ayudará a la transformación de la plataforma prototipo en una herramienta totalmente operativa proporcionando financiación para la siguiente fase de su desarrollo. En este sentido, próximamente se lanzará una licitación para hacer avanzar el proyecto.

El objetivo final es que la plataforma se convierta en un centro que reúna toda la información, el conocimiento y los datos relevantes recopilados e intercambiados entre las partes interesadas en la salud de las abejas y la apicultura. De esta manera se conseguiría que los datos relevantes sean accesibles a usuarios finales como apicultores, asociaciones de apicultores o agricultores, investigadores, agencias y legisladores.

La EFSA también acaba de recibir datos de campo recopilados de colmenas de abejas centinelas en Dinamarca y Portugal. Estas colecciones piloto ayudarán a calibrar el modelo de simulación ApisRAM que está en el corazón del marco MUST-B.

animalshealth

21 de juliol 2021

LA MILLOR ÉS L'ABELLA AUTÒCTONA


Podem trobar en el mercat apícola diferents races d’abella. El mercat dels híbrids, amb colònies molt populoses i dòcils va créixer amb força, donant uns individus capaços d’obtenir unes produccions acceptables en èpoques càlides i floracions importants amb abundància de nèctar, com el girasol i el taronger. Els resultats però no són tant bons en floracions a principi i final de la temporada apícola (bruc, romani, arboç...), èpoques amb un contrastat canvi de temperatura entre el dia i la nit; els híbrids no treballen bé en aquests mesos de temperatures poc càlides. 

 Molts apicultors s’han adonat que la millor abella per treballar les floracions locals és l’abella autòctona, perfectament adaptada a les adversitats del clima i a les floracions. La nostra abella, l’Apis mellifica mellifica, dóna bones produccions si la climatologia és propícia i en cas de no ser-ho és capaç de subsistir en èpoques de gran adversitat, a diferència dels híbrids.

La demanda d’abella negra, nom que rep degut al seu color, més fosc que d´altres races, és creixent i torna a ocupar progressivament el territori perdut. La cria i selecció d’abelles reines per part dels apicultors-criadors ens ha donat una abella negra més productiva i més dòcil, tot i que val a dir que, de totes les races destinades a la producció, és la que defensa la seva colònia amb més agressivitat. Producció, docilitat, higiene, rusticitat (capacitat de l’abella per adaptar-se al medi), són els trets més importants a tenir en compte a l’hora d’escollir les nostres colònies.

Manual del Maneig de les Abelles

17 de juliol 2021

SEGUIMENT DE LA VARROA

 
Des del Col·lectiu dels Abellaires us volem animar a fer un seguiment acurat del grau de parasitació de les vostres arnes. Cal ser molt conscients que una baixa infestació poc convertir-se en un gran maldecap en qüestió de poques setmanes.

Cal doncs lectures regulars de varroa i actuar de manera contundent quan els nivells de varroa superen el 10% en cria d'obrera o el 5% en cria d'abellot. En caiguda en fons sanitari, el perill s'inicia en la detecció de 5 varroes diàries i la situació és preocupant a partir de les 10 varroes detectades en el calaix recol·lector.

Foto: myrmecos.net

15 de juliol 2021

ECONOMIA VERDE

 

Proteger a las abejas o regenerar ecosistemas, entre las ideas de negocio de economía verde de 'Pamplona Emprende'

Los participantes de 'Pamplona Emprende 2021', organizado por el Ayuntamiento en colaboración con el Centro Europeo de Empresas e Innovación de Navarra (CEIN), han presentado sus proyectos en el acto de cierre del programa, que en esta ocasión iba dirigido a ideas de negocio en torno a la economía verde.

20minutos.es

14 de juliol 2021

TAGMATITZACIÓ

 
El concepte TAGMA significa conjunt de segments que treballen coordinadament en el desenvolupament d'una funció. Les abelles, com a insectes que són, presenten un cos dividit en tres regions o tagmes, CAP, TÒRAX i ABDOMEN. De fet, la paraula INSECTA significa "ésser tallat", tot fent referència a aquest patró corporal que es repeteix en els diferents individus que trobem dins d'aquesta CLASSE TAXONÒMICA. 

DRETS I DEURES

 

L’Associació Col·lectiu Abellaires està constituïda per un grup de persones que busquen el cooperativisme participatiu en el món de les abelles.

Per pertànyer al Col·lectiu i gaudir dels seus serveis com a DRETS, cal acceptar un conjunt d’obligacions com a DEURES.

DRETS:

  • ·         Rebre informacions rellevants i interessants del món apícola.
  • ·         Realitzar consultes gratuïtes al nostre comitè d’experts.
  • ·         Participar voluntàriament en l’adquisició de material i assegurança.
  • ·         Utilitzar la plataforma de l’associació per oferir serveis i productes.
  • ·         Editar materials divulgatius amb el suport econòmic de l’associació.
  • ·         Assistir amb dret a vot a l’assemblea general.

DEURES:

  • ·         Practicar una apicultura sostenible, respectuosa amb el benestar de les abelles i en la preservació del medi ambient.
  • ·         Notificar l’alta amb el formulari d’inscripció
  • ·         Signar el document de compromís.
  • ·         Notificar la baixa amb el formulari de renúncia.
  • ·         Participar en les consultes i votacions proposades.

** Tots els membres responsables de l’associació (president, secretari, tresorera, comitè d’experts, responsables de comissions...) no rebran cap tipus de compensació econòmica com a contraprestació dels serveis oferts dins del Col·lectiu.

** Qualsevol persona o entitat pot fer DONATIUS ECONÒMICS VOLUNTARIS en el compte bancari de l’associació a fi de col·laborar i patrocinar projectes divulgatius. L’Assoc. Col·lectiu Abellaires es compromet a fer-ne un ús lícit i lligat sempre a l’aprovació dels seus socis i sòcies a través de consultes vinculants.

12 de juliol 2021

DRETS I DEURES DELS ABELLAIRES


L’Associació Col·lectiu Abellaires està constituïda per un grup de persones que busquen el cooperativisme participatiu en el món de les abelles.

Per pertànyer al Col·lectiu i gaudir dels seus serveis com a DRETS, cal acceptar un conjunt d’obligacions com a DEURES.

DRETS:

  • ·         Rebre informacions rellevants i interessants del món apícola.
  • ·         Realitzar consultes gratuïtes al nostre comitè d’experts.
  • ·         Participar voluntàriament en l’adquisició de material i assegurança.
  • ·         Utilitzar la plataforma de l’associació per oferir serveis i productes.
  • ·         Editar materials divulgatius amb el suport econòmic de l’associació.
  • ·         Assistir amb dret a vot a l’assemblea general.

DEURES:

  • ·         Practicar una apicultura sostenible, respectuosa amb el benestar de les abelles i en la preservació del medi ambient.
  • ·         Notificar l’alta amb el formulari d’inscripció
  • ·         Signar el document de compromís.
  • ·         Notificar la baixa amb el formulari de renúncia.
  • ·         Participar en les consultes i votacions proposades.

** Tots els membres responsables de l’associació (president, secretari, tresorera, comitè d’experts, responsables de comissions...) no rebran cap tipus de compensació econòmica com a contraprestació dels serveis oferts dins del Col·lectiu.

** Qualsevol persona o entitat pot fer DONATIUS ECONÒMICS VOLUNTARIS en el compte bancari de l’associació a fi de col·laborar i patrocinar projectes divulgatius. L’Assoc. Col·lectiu Abellaires es compromet a fer-ne un ús lícit i lligat sempre a l’aprovació dels seus socis i sòcies a través de consultes vinculants.

Col·lectiu Abellaires

 

COMERCIALITZAR UN PRODUCTE APÍCOLA

 
Què cal saber:

El primer de tot és que esteu registrats com a explotació apícola (disposeu de codi REGA i Marca Oficial). 

Cal estar registrat com a apicultor no professional (capacitat mínima de l’explotació superior a 15 arnes) o bé ser professional. 

Cal disposar d’unes instal·lacions pròpies adequades per efectuar l’extracció, filtratge-centrifugació i envasat. 

Cal complir amb el que indica el Reglament (CE) 852/2004 pel que fa a la higiene en la producció primària, com disposar d’instal·lacions i equipaments nets i desinfectats, igual que envasos, bones pràctiques de manipulació i evitar contaminacions del producte (plagues, pols, pla de neteja...).

Cal etiquetar la mel adequadament, segons indiqui la normativa vigent.

A la web dels Abellaires podreu trobar la Guia de pràctiques correctes per al sector apícola. A l’inici de la guia s’indica quan cal inscriure’s al Registre sanitari d’indústries i productes alimentaris i quan no. Aquest tràmit és competència del Departament de Salut. Per més informació us podríeu adreçar al servei territorial que us correspongui per ubicació i també a l’Ajuntament del vostre municipi.

Accés a la Guia

Victòria Pascual - Abellaire

10 de juliol 2021

CLASSIFICACIÓ DE L'ABELLA NEGRA



Tot Abellaire hauria de conèixer la classificació taxonòmica de l'abella que cuida, a fi d'entendre millor com és i dels vincles familiars que té.

O sigui podríem dir que l'Abella és un ANIMAL, ARTRÒPODE (té un esquelet extern), MANDIBULAT, INSECTE (té cap, tòrax i abdomen, i té 6 potes), PTERIGOT (té ales i fa una metamorfosi quan és larva), APÒCRIT (té el tòrax i l'abdomen ben separats per una cintura i les larves no tenen potes), ACULEAT (les famelles tenen fibló), ÀPID (fan nius per posar els seus ous i especialitzades en el transport del pol·len), API (totes les abelles socials) i MELLIFERA (i que produeix mel).

Foto: Wikipèdia


TROBALLA D'UNA PINTURA RUPESTRE

 Descobreixen una pintura rupestre que mostra com es recollia la mel fa 7.500 anys

Una persona, amb els trets facials ben definits, que s’enfila per una escala de corda amb bucles, fixada a dalt i assegurada en una roca amb un pal, fins a un rusc. Així és l'escena que mostra una de les pintures rupestres descobertes al jaciment de Castellote (Terol), i que evidencia que fa 7.500 anys homes i dones neolítics tenien uns grans coneixements tècnics d'escalada. La pintura, segons la investigadora Icrea de la UB Inés Domingo, demostra que quan van començar a assentar-se les primeres comunitats pageses a l'arc mediterrani s'elaboraven escales complexes: "És una escala de grans dimensions, amb esglaons i costats irregulars que permet desplaçar-se lliurement, però per fer-la servir s'havien de tenir també coneixements de tècniques d'escalada", diu Domingo. A l'escena apareix també un grup de persones a baix, esperant, i cistells i altres eines per a la recol·lecció. No és la primera escena que es descobreix de recol·lecció de mel –n'hi ha una altra de força coneguda a les coves de l'Aranya, al País Valencià–, però sí que és la primera en què es pot observar una escala tan ben elaborada.

arabalears.cat

06 de juliol 2021

GPS CONTRA ROBATORIS


La tecnologia pot ajudar en gran mesura al dur treball dels apicultors.
És per això que hem desenvolupat un dispositiu GPS antirobatori d'alt rendiment , combinant l'experiència dels apicultors amb les habilitats i coneixements d'enginyers que han treballat a l'exèrcit i en grans empreses.

Properament també estaran disponibles sensors per controlar les abelles de forma remota per optimitzar intervencions i moviments, estalviant temps i diners. 

Prou de robatoris, no podem acceptar que algú s'aprofiti de la nostra feina. Som apicultors i sabem el difícil que és fer aquesta feina.

EIXAMS INESPERATS


Les flors cerquen estratègies cromàtiques a fi de cridar l'atenció dels seus pol·linitzadors específics. Cal tenir present que l'ull humà no té la sensibilitat dels ulls dels insectes, existint una gamma de colors que se'ns escapen i que no podem gaudir.