03 de juny 2021

MIEL AZUL

Unos apicultores franceses no sabían por qué sus abejas producían miel azul: estaban comiendo M&Ms de una fábrica cercana

Eres lo que comes es un dicho que a veces cobra más sentido que ningún otro. Unos apicultores al noroeste de Francia lo pudieron comprobar de cerca en 2012. Sus abejas de repente comenzaron a producir miel azul y verde en vez de amarilla o marrón. ¿La razón? Las abejas se estaban alimentando de los colorantes para las chocolatinas M&M.

Las abejas producen la miel recolectando el néctar de las flores. Este alimento natural rico en fructosa y sacarosa es recolectado y transportado a la colmena, donde se procesa. Las abejas lo transfieren de una a otra en un proceso que reduce el agua del nectar para convertirlo en una sustancia más pegajosa y fácil de almacenar. Finalmente la sustancia se seca todo lo posible con el aleteo de las abejas hasta que la sustancia es pegajosa y se convierte en miel.

xataka.com

01 de juny 2021

COMENCEM A CAMINAR

 

Avui 1 de juny de 2021 comencem un nou projecte, un nou repte divulgatiu, una nova manera de treballar amb les abelles. Avui refundem una associació amb la ferma voluntat de convertir-la en la casa de tots.

Som Abellaires perquè les abelles ens embriaguen i volem compartir la nostra passió. Si teniu abelles us podreu associar i si us agraden les abelles també sereu benvinguts. A casa nostra no es paguen quotes ni demanem una militància excloent. Simplement volem gaudir de les abelles, res mes!

Si voleu formar-ne part podeu sol·licitar el formulari d'inscripció tot clicant el següent enllaç:

VULL ASSOCIAR-ME

30 de maig 2021

WEB

 Us presentem la pàgina web del Col·lectiu Abellaires, una annex dins la web d'apicesteve.cat, plataforma que s'encarregarà de la gestió administrativa i sanitària dels futurs socis i sòcies.

Aquest espai serà un lloc per penjar-hi informacions estàtiques, com ara estatuts, programa sanitari, drets i deures, projectes... així com els links amb d'altres seccions més dinàmiques, com ara els nostres bloc, whatsapp, twitter, facebook i instagram més informatius.

Oberts com sempre a les vostres suggerències, us informem que a partir del proper dia 1 de juny iniciarem les altes dels primers associats i associades. En aquesta mateixa pàgina web trobareu l'enllaç per sol·licitar-ne el formulari.

Accés a la Web de l'Assoc. Col·lectiu Abellaires

29 de maig 2021

CONSANGUINITAT

 
Molts apicultors no entenen la predisposició a eixamenar de les seves abelles. De fet és un procés que un cop engegat, difícilment es pot aturar, essent una migració poblacional que preocupa. L'explicació té una base biològica sòlida, doncs les abelles detecten excessiva cosanguinitat entre els seus conciutadans, buscant una migració genètica que n'afavoreixi la disseminació.

Aquest fenomen es compensava amb l'existència de colònies silvestres, doncs eren poblacions que fàcilment eixamenaven i generaven poblacions migratòries que afavorien l'intercanvi de gens entre les variants d'una mateixa espècie d'abelles. Cal doncs afavorir la renovació de reines, tot controlant la seva longevitat i origen genètic. 

ELLS SÓN ELS CULPABLES

 
En els darrers 4 anys, la indústria química que elabora pesticides i fitosanitaris s'ha gastat milions de dolars per convèncer l'opinió pública de que ells no són els responsables de la desaparició de les abelles. L'intent d'amagar-se és una clara demostració del sentiment de culpabilitat d'aquestes empreses, tot i que de remordiments o compensacions ben poques...

Llegeix l'article de "save the bees" de greenpeace.org

QUI SOM I QUÈ VOLEM?



Sota el nom Col·lectiu d'Abellaires s'hi aglutinen un conjunt d'apicultors que han decidit practicar una nova cultura en l'art de tenir cura de les abelles, abellaires que aposten decididament per una apicultura sostenible.  

Tots els membres del Col·lectiu són lliures i independents en la seva tasca, oferint però els seus coneixements i/o habilitats a la resta, a fi d'optimitzar recursos humans. La pedagogia i la cooperació són valors intrínsecs en la nostra raó de ser, sense buscar privilegis ni càrrecs estèrils.

Com a apicultors compromesos amb l'abella tenim la ferma voluntat de respectar la biologia de l'abella i el seu benestar animal, tot treballant sota unes directrius nítidament ecològiques.

Volem una apicultura sostenible, on el nostre treball sanitari amb les abelles es basi en la profilaxi preventiva, tot utilitzant l'abella del país, ja que és la que ens proporciona millor vigor i rusticitat davant les malalties de les abelles.

Potenciemque els tresors que ens ofereixen les abelles arribin amb les màximes garanties als seus consumidors, productes ecològics obtinguts d'abelles que en cap cas han estat exposades a productes químics, potencials generadors de residus tòxics.

El Col·lectiu vol oferir la possibilitat de cooperació entre abellaires, compartint estratègies productives, sanitàries i comercials. És hora d'aprofitar els potencials recursos humans de tothom, doncs la unió ens farà més forts, però sobretot ens farà més eficients. 

26 de maig 2021

NUCLIS DE BONA QUALITAT



Aquestes darreres setmanes són molt els apicultors que han comprat nuclis d'abella per omplir les seves arnes buides. Aquests nuclis cal que siguin vigorosos, acompanyats de 3 quadres de cria amb suficient pol·len i mel. 

Un cop fet el transvasament, caldrà controlar la seva activitat i posta, valorant la juventut de la reina a partir d'una posta ordenada, compacta i abundant. 

Des d'un punt de vista sanitari, caldrà exigir unes colònies correctament sanejades, amb un certificat de tractament antivarroa amb un producte farmacològic legal, així com la recepta preceptiva.

A partir d'aquí gaudir de les abelles i sobretot acompanyar-les en les floracions amb visites freqüents. 

Foto: mieldecabranes

24 de maig 2021

'LECHE' DE ALMENDRAS: UN NEGOCIO QUE ESTÁ MATANDO A MILES DE MILLONES DE ABEJAS

 

La alarma también viene de WWF. Desde la década de 1990, Europa ha perdido más del 70% de sus insectos voladores. Algunos raros, otros mucho más comunes, pero todos responsables del correcto mantenimiento del ecosistema, asegurado por la polinización. Y no es todo. Según WWF, el 40% de las abejas -cuyo Día Mundial se celebra cada 20 de mayo a instancias de la Asamblea General de las Naciones Unidas en conmemoración del nacimiento del esloveno Anton Jana, pionero de las técnicas de apicultura- está en peligro de extinción a nivel mundial debido, por ejemplo, al "uso imprudente de pesticidas, a los cambios climáticos, cada vez más evidentes y repentinos, a la explotación del suelo, al agotamiento de los paisajes agrícolas..."

Un caso llamativo es el de Estados Unidos, donde en los últimos seis años el consumo de 'leche' de almendras (el nombre correcto sería "bebida" de almendras: por ley sólo las de origen animal pueden denominarse "leches") aumentó en un 250%, lo que resultó en 1.200 millones de dólares anuales. ¿Los motivos? La bebida tiene un índice calórico bajo, contiene fibra, magnesio, zinc, hierro, calcio, fósforo, potasio y vitamina E, y eso la convierte en un alimento nutritivo, sin mencionar que es de fácil digestión. Además, se puede conservar durante mucho tiempo. Sin contraindicaciones, al menos en apariencia. Es una pena, sin embargo, que el consumo a gran escala de esta bebida tenga un impacto medioambiental devastador .

Un informe de The Guardian denuncia que la creciente demanda de almendras en California, el centro de producción de bebidas de almendras más grande de Estados Unidos, está diezmando a las abejas que se utilizan para polinizar las plantaciones de almendros. Aproximadamente 50.000 millones de abejas murieron el invierno pasado, o un tercio de la población total de abejas estadounidenses criadas para uso comercial.

Crece exponencialmente el número de apicultores que han tenido que reducir la producción de miel para poder alquilar sus colonias de abejas a los propietarios de plantaciones de almendros. Una cuestión de negocios: los almendros del Valle Central de California se extienden sobre una vasta área de más de 400.000 hectáreas. Y los agricultores pagan hasta 200 dólares por colmena. Dennis Arp, apicultor comercial estadounidense, explica a The Guardian: "Casi la mitad de mis ingresos proviene del alquiler de colmenas para polinizar los almendros. Pero ahora estoy perdiendo más del 30% de las abejas y lo mismo le pasa a muchos otros apicultores".

La investigación de The Guardian muestra que las muertes de abejas se deben principalmente al uso irresponsable de pesticidas en las plantaciones de almendros. En particular, el uso generalizado de "rodeo", un producto fitosanitario a base de glifosato que también podría ser cancerígeno para los seres humanos, debilitaría las defensas bacterianas de las abejas, debilitándolas hasta la muerte.

UNA POLINIZACIÓN AGOTADORA

Hay más. The Guardian señala que la polinización de los almendros es particularmente agotadora. Por un lado, obliga a las abejas a interrumpir su descanso invernal uno o dos meses antes de lo esperado, alterando así su biorritmo. Por otro lado, requiere más esfuerzos de mantenimiento que la polinización de otras plantaciones.

Problema dentro del problema: la concentración de miles de millones de abejas en un mismo lugar favorece la propagación de cualquier epidemia. Parece, de hecho, que la muerte de las abejas en el penúltimo invierno se debe al varroa destructor, un ácaro parásito que chupa la hemolinfa de estos insectos himenópteros y les provoca la muerte.

Muchos productores estadounidenses están al límite: el fenómeno debe revertirse. Por ejemplo con el uso de programas con bajo uso de plaguicidas. Y con ambientes con mayor biodiversidad: de esta forma las abejas pueden polinizar más plantas. Una sobre todo es la phacelia tenacetifolia o "planta de la abeja ", ya que produce grandes cantidades de polen y néctar, proporcionándoles alimento incluso en períodos de floración pobre. Gracias a estas estrategias, el reclamo bee friendly en los envases de bebida vegetal es cada vez más popular entre los consumidores estadounidenses.

El de las abejas es un tema complejo que merece mucha atención porque la salud de estos insectos depende de la existencia de todo el sector agroalimentario a nivel mundial, no sólo estadounidense. El Almond Board of California, que representa a los principales productores de almendras de California, tiene mucho interés en señalar que "la asociación lleva mucho tiempo comprometida con la protección y mejora de la salud de las abejas. Estamos colaborando activamente con los apicultores para entender cuáles son las principales causas de exterminio: ácaros varroa, parásitos y enfermedades en general, exposición a pesticidas, falta de forraje y nutrición, diversidad genética insuficiente...".

"Hace tiempo que se crearon las Honey Bee Best Management Practices (BMP), un conjunto de pautas que, desde 2014, brindan recomendaciones importantes a todos los involucrados en el proceso de polinización para garantizar que las plantaciones de almendros sean un lugar seguro y acogedor para las abejas", asegura el Almond Board of California. "La agricultura responsable está en el corazón de la agenda de los productores de almendras de California. Ya sea por la salud de las abejas, por la eficiencia del agua o por otros factores importantes de sostenibilidad, estamos comprometidos con el cultivo de almendras de una manera cada vez mejor, más segura y más saludable".

https://www.elmundo.es

22 de maig 2021

EL SÍNDROME DEL BOLETAIRE


 Són masses els apicultors novells que no troben ningú que els ajudi a desenvolupar el seu hobbie o futura professió. El Col·lectiu Abellaires diu PROU! Nosaltres no tenim secrets ni voluntats ocultes de fer negoci. Som lliures d'interessos comercials i no ens casem amb ningú. Benvinguts i benvingudes tots i totes.

UNA APIS NULLA APIS

 
una apis nulla apis ... a single bee is not a bee ... una sola abella no és abella

Les abelles vistes com a ramaderia es valoren com a conjunt, un col·lectiu que és un superorganisme coordinat com un sol individu, d'aquí l'origen d'aquesta expressió.

Imatge: https://unaapis.wordpress.com/

20 de maig 2021

DIA MUNDIAL DE L'ABELLA

 

Avui dia 20 de maig, dia mundial de l'abella, és un bon dia per a la creació d'una nova eina comunicativa del Col.lectiu d'Abellaires. És un grup de WhatsApp exclusiu per a socis i sòcies del col•lectiu i on només l'administrador hi podrà escriure. 

Serà un canal d'informació precís, sense rèpliques ni discussions estèrils. Per contra, s'oferirà el canal privat del secretari-veterinari 677029675 per respondre a tots els dubtes i suggeriments. 

A partir de l'1 de juny de 2021 és formalitzaran les inscripcions per associar-se. 

Recordem sempre que formar part del col•lectiu no té cost ni incompatibilitats amb d'altres associacions i que només caldrà acceptar un contracte de drets i deures de l'abellaire lligades a la nostra filosofia d'apicultora sostenible i sense afany de lucre. 

Per a més informació podeu visitar el nostre bloc provisional http://abellaires.blogspot.com/ o escriure'ns en el nostre correu collectiuabellaires@gmail.com

DIA MUNDIAL DE L'ABELLA

 

Hoy celebramos el Día Mundial de las Abejas. ¿Sabías que estos insectos han poblado nuestro planeta durante millones de años? El fósil más antiguo de una abeja, atrapada dentro de un trozo de ámbar, tiene más de 100 millones de años.


 Juntas, en grandes enjambres que se organizan a la perfección, o en solitario, las abejas se encargan de polinizar las flores y hacer posible la vida en la Tierra. ¡En el planeta se conocen más de 20.000 especies de abejas!

 

Para que entiendas bien la importancia de las abejas, un tercio de nuestros alimentos dependen directamente de la polinización de estos insectos. Solo en Europa, más de 4.000 tipos de frutas y verduras que traemos cada día a la mesa dependen de las abejas. El valor de este servicio que ofrecen gratuitamente las abejas en todo el mundo, se estima en unos 265.000 millones de euros al año.

 

En resumen, las abejas son prácticamente un milagro de la naturaleza al que no se le da la protección que merece. ¡Únete a Greenpeace y ayúdanos a proteger a las abejas y demás polinizadores que han hecho posible la vida tal y como la conocemos durante millones de años!

 

Por desgracia, las abejas están en declive, amenazadas por los plaguicidas, la pérdida de biodiversidad, la proliferación de monocultivos, plagas, enfermedades y el cambio climático. Pero son los plaguicidas los que representan un mayor riesgo para los polinizadores. Desde que lanzamos hace 7 años nuestra campaña #SOSabejas, hemos vivido situaciones dramáticas de mortandades masivas de abejas debido al uso de plaguicidas (España es el país de la UE que más los utiliza).

 

Desde Greenpeace presionamos a los gobiernos, productores y agricultores para que eliminen los plaguicidas más peligrosos para las abejas. En su día, llevamos kilos y kilos de abejas muertas delante del Ministerio de Agricultura para que vieran también desde sus despachos las nefastas consecuencias de la inacción política, de adoptar malas políticas o de la permisividad con las empresas que están aniquilando la vida de las abejas con sus venenos.

 

Lo que en un principio parecía imposible de alcanzar, se materializó con la victoria más importante: la prohibición del uso de cuatro plaguicidas demostradamente peligrosos para las abejas y otros polinizadores. Una vez más David ganaba a Goliath. Las abejas y quienes las defendemos ganamos la batalla a las grandes corporaciones como Syngenta, Bayer o BASF.

 

La Unión Europea se ha marcado como objetivo reducir el uso de los plaguicidas más peligrosos de las prácticas agrícolas en un 50% para 2030. En España estamos muy lejos de estos objetivos. Si lo logramos y seguimos trabajando para frenar la emergencia climática y la pérdida de biodiversidad, solo entonces podremos garantizar la supervivencia de las abejas y la nuestra propia.

 

El equipo de Greenpeace

18 de maig 2021

NOVES ESPÈCIES DE VESPES INVASORES

 

Aquestes vespes han estat descobertes a Noruega i tenen coloracions brillants, fet que les fa molt atractives. La seva parasitació seria similar a la que practiquen alguns ocells, pel fet que fan la posta en nius foranis, esperant que els insectes parasitats els hi mantinguin i cuidin la cria. 

Caldrà estudiar millor el seu mecanisme de llenguatge a partir de les feromones, i com ho fan per passar com autòctones en un niu de larves d'abella. Tot un misteri i un nou maldecap per als apicultors. 

www.independent.co.uk

INTERCANVIEM EXPERIÈNCIES

 

L’assoc. Col·lectiu d’Abellaires aglutina apicultors que gaudeixen de les seves abelles i volen aprendre aquest noble ofici. Molts són hobbistes, aficionats que necessiten un cop de mà per iniciar-se en l’art de tenir cura de les abelles. 

És per això que des de l’Associació volem oferir ajuda gratuïta a tots aquells que ho necessitin. Els nostres experts treballen de forma altruista en la vostra formació i assessorament. 

L’únic requisit que demanem és ser soci o sòcia del Col·lectiu, essent la militància lliure de quotes i sense incompatibilitats amb la pertinença en d’altres associacions d’apicultors.

Bústia de l'associació: collectiuabellaires@gmail.com


14 de maig 2021

FORMACIÓN NOSEMOSIS C


Biopyc nos cita el próximo 17 de Junio a las 17;30 hora de Canarias a un Webinar. Apúntate


La nosemosis C es una grave enfermad provocada por Nosema ceranae que afecta a las abejas adultas de la colmena. Desde hace unos años que fue diagnosticada en España, se ha convertido en una enfermedad presente en la mayoría de las explotaciones apícolas de toda la geografía nacional.


12 de maig 2021

LES ABELLES PODEN DETECTAR LA COVID-19


Un grup de científics ha entrenat els insectes en considerar que és un animal «accessible» arreu del món

Fer-se una PCR ha estat una experiència poc agradable per a molts en aquesta pandèmia, la qual cosa ha portat un grup de científics neerlandesos a buscar alternativa de diagnòstic: aprofitar l'excel·lent sentit de l'olfacte de les abelles perquè detectin els contagis, fent que «treguin la llengua» cada vegada que sentin l'olor dels canvis que la covid-19 provoca en el cos humà.

El coronavirus, igual que moltes altres malalties, provoca canvis metabòlics en l'organisme que fan que el cos emeti una olor específica. Enfront d'això, les abelles es poden entrenar com gossos perquè reconeguin l'olor que desprenen mostres infectades amb el SARS-CoV-2, el virus que provoca la covid-19.

S'entrenen en qüestió de minuts, són un animal accessible en tots els països del món i, encara que provoquin fòbies a certes persones, les abelles poden ser una mica més agradables si es comparen amb els hisops que s'usen per a les PCR, la qual cosa fa que aquesta tècnica, BeeSense, sigui molt temptadora, especialment donada l'escassetat mundial i la necessitat dels tests de diagnòstics.

«Allò meravellós de les abelles és que tenen una capacitat olfactòria molt forta i poden, fins i tot, detectar canvis menors. Poden fer coses fascinants», va dir Ària Samimi, director de la start-up InsectSense, que va unir forces amb el laboratori neerlandès Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) per fer els seus assajos i veure com les abelles poden detectar si una persona està o no malalta de covid-19.

El director de la start-up Insect Sense, Ària Samimi, recorda que els confinaments decretats en diferents països del món durant la pandèmia van ser perquè «no teníem sistemes de diagnòstic» suficients per separar les persones contagiades de la resta, i això és una cosa que «les abelles poden aprendre en pocs minuts, en comparació amb els gossos, i tan aviat com aprenguin podran fer les deteccions del virus en pocs segons».

https://www.regio7.cat

11 de maig 2021

10 de maig 2021

ALIMENT CONTINUAT I DE QUALITAT

 

En l'arrencada primaveral de les colònies és bàsica una alimentació continuada de les nostres joves abelles. Els eixams recollits acostumen a tenir poques reserves, i les pluges continuades i fredes poden esquilmar ràpidament les seves fonts de sucres i proteïnes. L'apicultor ha de ser generós, i buscar productes de qualitat, amb una bona proporció de sucres assimilables i vitamines, aminoàcids i minerals d'alt valor biològic. La nostra inversió es veurà recompensada amb millors rendiments productius de les nostres colònies. 

COOPERATIVISME COL·LECTIU


Som i serem col·lectiu i volem ajudar a tots aquells que us inicieu en aquest món apícola, sense cost ni enganys, simplement compartint el vostre amor per les abelles.

El cooperativisme és la nostre manera de treballar, tot compartint coneixement, sense res a amagar. Volem ser transparents i lliures, sense voluntat de fer negoci.

Volem ser abellaires i per tant volem ser com elles, un col·lectiu on tothom rema en un mateix sentit a fi d'aconseguir projectes que ens apropin més a la natura.