10 de gener 2013

EL SENTIT AUDITIU DE LES ABELLES

foto: pèls sensibles de l'antena d'una abella (Jasper Nance)

Avui volem respondre a una pregunta que ens va fer un lector, en Manel Espluga, el 29 de desembre de 2012, relacionada amb la capacitat auditiva de les abelles.  

El cervell de les abelles és molt petit: no supera la grandària d’un cap d’agulla. Una massa cerebral es troba organitzada en tres regions: el protocervell, el deutocervell i el tritocervell. La segona regió cerebral, anomenada deutocervell, s’encarrega de la interpretació dels estímuls que arriben a través de les antenes. 

Els receptors del so i del moviment són mecanoreceptors responsables d’informar dels moviments físics del cos, ja sigui amb la captació de minúsculs estímuls tàctics, com a partir de la recepció de sensacions tèrmiques o sonores del medi. En les antenes trobem uns sensibles pèls auditius, i en les tràquees dels insectes més evolucionats, unes autèntiques cavitats timpàniques especialitzades en l’amplificació de sons i en el manteniment de l’equilibri. L’emissió de sons és molt important en la vida sexual i comunicativa dels insectes, sons que són creats a partir de la fricció de les ales o de les diferents parts corporals, o fins i tot colpejant el cos contra el terra.  

La funció sensorial de les antenes de les abelles és molt important, ja que possibiliten la percepció de les olors, gustos, vibracions de l’aire i el grau d’humitat. Les antenes, a més, actuen com a eines d’interrelació entre els membres de la colònia, ja que el seu contacte entre individus permet la comunicació, així com la dispersió de les diferents olors. 

Font: Manual de la vida de les abelles