L’avet no ens proporciona
nèctar, però en canvi ens ofereix grans quantitats de secrecions de la
seva saba que un cop transformades per les abelles donaran lloc al
valuós melat. És per això, i sobretot pel moment de l’any en què es
dóna, aquest producte pot completar molt bé la productivitat d’una
explotació.
Nom científic: Abies alba Mill.
Nom comú català: Avet
Nom comú castellà: Abeto
Nom comú castellà: Abeto
Descripció:
Arbre perennifoli, amb l’escorça grisenca i de 20 a 50 m. d’alçada.
Les branques neixen ordenades per nivells, tot formant una capçada cònica.
Fulles planes i en forma d’agulla, que es disposen al voltant dels branquillons, formant dos rengles oposats. Són de color verd fosc i presenten dues ratlles blanquinoses al revers.
Presenta flors masculines, agrupades en aments de color marró i visibles durant tot l’hivern, i flors femenines, que formaran les pinyes.
Les pinyes, o cons, es disposen a la part superior de la capçada i queden sempre dretes.
Període de floració:
Floreix de l’abril al maig.
Àrea de distribució:
L’avet és un arbre present en els Pirineus de Catalunya en forma de grans boscos, ocupant l’estatge montà i alpí més obacs fins als 2.000 metres d’altitud.
Autora: Cristina Pera - Biòloga
Bibliografia:
BOLÒS, O. De; VIGO, J. - Flora dels Països Catalans. Ed. Barcino: Fundació Jaume I (1984 – 2001)
CAMBRA, J.; PERA, C.; GIL, M.; MIRÀNGELS, E. – Manual de les Flors de les Abelles. (2008)
0 comments:
Publica un comentari a l'entrada