31 de març 2016

ESPECULACIÓ AMB LES ABELLES


Molts apicultors s'enfaden quan impotents s'adonen que les seves colònies d'abelles reculen i perdent vigor. La veritat és que des de fa anys estem sembrant la nostra pròpia tomba, a partir de la cria intensiva d'eixams d'abella sense cap mena de rigor selectiu. 

La cria d'abella i la venda d'eixams gaudeix d'una bombolla especulativa que tard o d'hora conduirà a una crisi monumental dels assentaments apícoles. Avui dia es parteixen totes les colònies d'abelles, siguin bones o dolentes, doncs la demanda d'eixams és tan gran, que no és possible satisfer la demanda existent. Molt apicultors enlluernats pel diner fàcil, abandonen la producció i venda de mel i es llancen a la producció massiva de paquets d'abella.

En aquest fet rau la nostra perdició, doncs embriagats per la febre dels eixams, estem oblidant la selecció genètica de les millors colònies, aquelles que presenten els millors paràmetres productius i sanitaris. Hem perdut la capacitat d'anàlisi objectiu sobre les nostres abelles, tot destriant el gra de la palla, deixant d'eliminar aquelles abelles que no presenten un alt grau de vigor i rusticitat.

Volem tractar les nostres abelles com una ramaderia intensiva, aplicant productes que previnguin tots els mals, i estimulant postes impossibles de soportar per una colònia d'abelles genèticament dèbil, incapaç de treballar en condicions climàtiques adverses. Anyoro aquella abella negra, rústica, propolitzadora i agressiva que poblava els antics bucs de suro, capaç d'estirar cera amb facilitat, sense complexes a l'hora d'afrontar una campanya de recol·lecció de nèctar.

Davant d'un panorama tant negre recomano selecció dins del nostre propi bestiar i sobretot, abstenir-se de comprar abelles a personatges que es defineixen com apicultors professionals, capaços de vendre eixams porqueria generats a partir de xarops artificials. Temps al temps i que ens agafin confessats!

Esteve Miràngels Feixas - Apicesteve.cat - veterinari d'abelles

Foto:  arrobamontes