14 de maig 2015

ELS APICULTORS CATALANS DENUNCIEN QUE LA MEL XINESA DE MALA QUALITAT INUNDA EL MERCAT

 
El sindicat agrari Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) ha denunciat aquest dimarts les massives importacions de mel procedent de la Xina, que, segons els pagesos catalans, és de menor qualitat que la produïda aquí.

Segons dades d'aquest sindicat agrari, des del 2007 les importacions del gegant asiàtic s'han quintuplicat i gairebé 7 de cada 10 quilos de mel que van entrar al mercat espanyol el 2014 eren d'origen xinès, és a dir, més de 15.000 tones. "La situació és cada vegada més preocupant perquè les importacions provinents de tercers països no compleixen amb els alts estàndards de qualitat i sanitat exigits als nostres apicultors", ha denunciat JARC en un comunicat.

Antibiòtics prohibits a la UE

El sindicat ha anunciat que els representants del sector apícola de JARC tornaran a demanar al Ministeri d'Agricultura que sigui obligatori detallar el país d'origen en l'etiquetatge, per diferenciar les produccions i garantir la llibertat d'elecció del consumidor. Segons JARC, "la importació d'aquesta mel suposa una competència deslleial per als apicultors espanyols, ja que la legislació xinesa permet l'ús de productes fitosanitaris i antibiòtics prohibits a la UE".

"Produir un quilo de mel a la UE d'acord amb els requisits de qualitat, seguretat alimentària i sanitat que exigeix la normativa comunitària té un cost que varia entre 2,29 i 6,5 euros per quilo el 2014, i el preu mitjà d'entrada de mel xinesa a Espanya es va situar en 1,36 euros per quilo", ha denunciat el sindicat. Espanya és el primer productor de mel de la Unió Europea i el catorzè del món, i en total compta amb prop de 26.000 apicultors i 2,5 milions de ruscos.

Informa: Roger Coromina

Font: Ara.cat

Foto: Getty