20 de maig 2015

ABELLES URBANES


Les abelles urbanes són indicadors de qualitat de la ciutat on vivim. En aquest sentit, l’objectiu del projecte és captar i desxifrar la informació que aporten les abelles a través de sensors open source instal·lats a l’exterior i a l’interior de ruscs urbans. Aquest sensors ens aporten dades com la temperatura (interna i externa), el soroll ambient (interior), el pes del rusc o l'entrada i sortida d'abelles que es poden relacionar amb la salut del ecosistema urbà que ens envolta.

El projecte abelles urbanes inclou la participació de científics mediambientals (abelles i medi ambient), físics de la ciència de la complexitat (anàlisi de dades), tecnòlegs (xarxa i electrònica) i artistes capaços de treballar en aquest entorn.

El desembre de 2012, un equip multidisciplinari de 30 persones, científics, apicultors i artistes va construir i instal·lar el primer prototip de rusc urbà equipat amb sensors al Castell dels Tres Dragons del Parc de la Ciutadella a Barcelona.

El objectiu a curt termini és instal·lar en un edifici obert al públic un nou rusc equipat amb sensors sofisticats però construïts sobre una plataforma oberta i de baix cost. El kit enviarà dades a temps real sobre l'estat del rusc que seran accessibles almenys a través d'internet. A més a més, la instal·lació permanent del rusc equipat amb sensors vol ser una oportunitat per sensibilitzar la ciutadania sobre la importància de les abelles en els ecosistemes i a la vegada un lloc idoni per a realitzar tallers educatius sobre aquesta temàtica.

Partners:
Barcelona Lab
Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) 
Projecte Europeu “Socientize” en el qual participen el OpenBeeLab de Bordeaux i Melliferopolis, Helsinki.
Mar Canet i Varvara Guljajeva

Font: ub.edu