25 de febrer 2015

L'ABELLA, UN MÓN EN DECLIVI?


Els insecticides, la varroa, el canvi climàtic, la vespa asiàtica... han deixat l'apicultura en la corda fluixa.


Raymond Saunier és el president de l'Apicultura Unió de Gironde (SAG33) que agrupa 300 membres. Aquesta ens dóna l'alarma sobre la situació de les abelles i els apicultors de França i de la Gironde.

On estem amb el consum de mel a França?
A França consumim 40.000 tones de mela l'any, una mitjana de 600 grams per habitant. El 1995 vam produir 35-40.000 tones, que vol dir que no ens va importar. Des de llavors, aquesta producció ha disminuït de manera constant i vam perdre 1.000 apicultors anualment. Avui produïm menys de 20.000 tones per any. Així importa al voltant de 20 mil. Mels la composició és altament qüestionable sobretot quan s'estampen "Out CEE".

Quina és la causa d'aquesta caiguda en la producció?
Avui es reconeixen molts agents dolents, com la varroa, un àcar que xucla la sang de les abelles i que causa molt de mal, és veritat. Però aquesta no és només l'únic problema. Els pesticides utilitzats en el camp, encara que prohibits, segueixen delmant les abelles perquè les mateixes molècules s'utilitzen (fipronil, imidacloprid) en els productes que tenen els noms però no estan prohibides. Aquestes molècules ataquen el sistema nerviós de les abelles que ja no trobem el rusc i moren. Aquests productes romanen a terra i fins i tot l'ús d'ells més, les plantes absorbeixen i continuen fent mal a les abelles a partir dels seus nèctars. Altres recomanacions sobre l'ús d'aquests productes són completament inaplicables.
 
I què dir de la vespa asiàtica, el delmador abelles?
La vespa asiàtica va venir aquí per primera vegada a la Gironde, a la vall de la Garona i després es va estendre a la vall de Lot. Dit això, les autoritats no fan res en aquest nivell. Al setembre de 2012, la vespa va ser reconeguda com una plaga de primera categoria per Stéphane Le Foll. Tothom estava feliç, per fi el govern es donava per assabentat. Tres mesos més tard, Le Foll es va retractar i va declarar-la de segona categoria. Bàsicament això significava que els apicultors quedaven abandonats a la seva sort. El Govern no posarà recursos per a la lluita contra la vespa. Tot això no va en la direcció correcta perquè les nostres abelles puguin refer-se d'aquesta greu situació.

Entrevistador - Ludovic Sarrazin - le republicain