02 de febrer 2015

CÓC AMB MEL


El cóc amb mel és tradició al llarg i ample de les Terres de l'Ebre i la Franja i s'acostumava a fer amb el primer oli de l'any, quan s'acabaven les olives. És una recepta senzilla que dóna un cóc dens i dolç, pel que s'acostuma a servir en trossos petits.

Per la massa:
Prenem de mesura un got de cafè, que més o menys dóna cabuda a 80g d'oli. Comproveu que més o menys sigui així.

- 1 got d'oli d'oliva (80g)
- 1 got meitat anís i meitat de mistel·la.
- 300g de farina
- 1 ou

En un bol posem l'oli, l'anís i la mistel·la i l'ou i el batem fins que ho tinguem tot integrat. Hi afegim la farina, a poc a poc, mentre anem amassant fins que ens quedi una massa llisa i tova. Amassem una mica sobre la superfície de treball, fins que ens quedi ben llisa i integrada. Agafem el recipient i, amb compte, estenem la massa, procurant també que quedi escampada pels costats del recipient, doncs el farcit s'ha d'aguantar dins. 
Pel farcit:

- 2 gots d'oli (160g)
- 170g de farina
- 50g d'ametlla mòlta o farina d'ametlla.

En un bol barregem els tres ingredients fins que quedi tot ben integrat. Aquest farcit ha de quedar líquid, no us estranyeu. Escampem el farcit per dins al recipient i la massa i posem al forn, preescalfat, a 200º fins que estigui ben daurat. 

L'oli del farcit quan arrenca el bull amb l'escalfor del forn fa unes bombolles que són els foradets que queden després un cop fred, i que ens serviran perquè la mel arribi a tot l'interior del cóc. 

Un cop tinguem el cóc ben daurat, el traurem del forn i el deixarem reposar fins que les bombolles de l'oli hagin desaparegut. Quan això passi, hi escamparem un bon raig de mel per sobre, sense que arribi a fer una bassa de mel.