31 de desembre 2014

FI D'ANY... UN COP MÉS!


Arribem al 31 de desembre amb els deures fets i satisfets d'haver compartit dia rere dia tot un conjunt d'articles, opinions i curiositats.

Avui comptem amb uns 20 de col·laboradors, uns 40 ferms seguidors i una mitjana de 100 visites diàries, més de 2.000 visites mensuals i més de 80.000 visites acumulades des de la nostra fundació... números i més números que ens motiven i ens ajuden a seguir endavant... gràcies!

El nostre diari ofereix diàriament un apunt apícola, sigui el que sigui, per honrar aquest meravellós insecte que ens omple de joia i també, encara que ens dolgui, de preocupació. Entre tots hem de mirar de protegir la nostra abella, tot buscant les millors estratègies que la reconeguin com un dels animals claus per al manteniment dels ecosistemes i conreus del nostre planeta.

Bon any a tots i ens continuem veiem el 2015!

Foto: etsy.com

30 de desembre 2014

FLORA I FAUNA DE GIRONA

pedres de Girona


Abundant a parcs i jardins, l'abella europea, domèstica o melífera, una de les moltes espècies d'abelles distribuïdes arreu del món, ha tingut sempre una gran consideració per part de l'home: des de convertir-la en un símbol, fins a convertir el seu aprofitament en un art, l'apicultura, per obtenir, com productes principals, la mel, la cera i la gelea reial.

Insecte que té la característica d'estar distribuït en castes, les obreres, els abegots i les abelles reina, s'agrupen en superoganismes, els ruscs, que, de fet, tenen entitat i vida pròpia. Cada casta té la seva funció especial i desenvolupen uns teballs ben diferenciats a la colònia: la reina i les obreres són femelles i els abegots els mascles. Cada casta té un temps o cicle de desenvolupament diferent propi de cada espècie. El període de desenvolupament de l'abella reina en el cas de l'Apis mellifera és de 16 dies, les obreres 21 dies i els abegots 23. Les larves d'abelles mengen gelea reial per esdevenir reines.

29 de desembre 2014

3r PREMI MEL DE ROMANÍ

En Ferran Argilés, un abellaire ecològic del Col·lectiu ha rebut el tercer premi per la seva mel de romaní

MOLTES FELICITATS FERRAN DE PART DEL NOSTRE DIARI I DE TOTS ELS SOCIS DEL COL·LECTIU D'ABELLAIRES

 

 

Dos mieles españolas entre las ganadoras de Biomiel 2014


Una miel de Gran Canaria en la categoría de milflores y una miel de romero de Cataluña en la categoría de mieles monoflorales, han resultado premiadas en el Concurso Internacional de mieles ecológicas Biomiel 2014.

Biolmiel está organizado por el Consorcio Italiano para los Productos Biológicos (CIBI) en colaboración con el centro de investigación italiano CRA-API de Bolonia.

El concurso, con carácter internacional se puso en marcha en 2008, con el fin de promover la apicultura biológica y el apoyo a la gestión productiva inspirada en los criterios de responsabilidad social, fortaleciendo la relación entre la apicultura y el desarrollo sostenible.

A la edición de este año se han presentado 162 muestras provenientes de Italia, Grecia, Alemania, Rumania, España, Eslovenia, Macedonia, Canadá y Turquía. La cata se ha realizado en la Cámara de Comercio de Bari (Italia), por un jurado internacional dirigido por Gian Luigi Marcazzan.

28 de desembre 2014

27 de desembre 2014

3r premi d'en Ferran Argilés, un Abellaire!


En Ferran Argilés, un abellaire ecològic del Col·lectiu ha rebut el tercer premi per la seva mel de romaní

MOLTES FELICITATS FERRAN DE PART DEL NOSTRE DIARI I DE TOTS ELS SOCIS DEL COL·LECTIU D'ABELLAIRES

Dos mieles españolas entre las ganadoras de Biomiel 2014


Una miel de Gran Canaria en la categoría de milflores y una miel de romero de Cataluña en la categoría de mieles monoflorales, han resultado premiadas en el Concurso Internacional de mieles ecológicas Biomiel 2014.

Biolmiel está organizado por el Consorcio Italiano para los Productos Biológicos (CIBI) en colaboración con el centro de investigación italiano CRA-API de Bolonia.

El concurso, con carácter internacional se puso en marcha en 2008, con el fin de promover la apicultura biológica y el apoyo a la gestión productiva inspirada en los criterios de responsabilidad social, fortaleciendo la relación entre la apicultura y el desarrollo sostenible.

A la edición de este año se han presentado 162 muestras provenientes de Italia, Grecia, Alemania, Rumania, España, Eslovenia, Macedonia, Canadá y Turquía. La cata se ha realizado en la Cámara de Comercio de Bari (Italia), por un jurado internacional dirigido por Gian Luigi Marcazzan.

 

Premiados


En la categoría de mieles monoflorales los premiados fueron:
Primer premio: “Melissourgion”, de Fir Honey (Grecia) por un mielato de abeto.
Segundo premio: “Waissetannenhonig”, mielato blanco de Blütenland Bienenhöfe (Alemania).

Tercer premio: “Mel Ecològica Valls del Montcau” (Talamanca, Barcelona), por una miel de romero.

En la categoría de mieles de milflores, los galardones fueron:
Primer premio: “Eko Med”, de Bracko (Eslovenia).
Segundo premio: “Miel de las Cumbres de Gran Canaria”, de La Abeja Del Guanche. (Gran Canaria)
Tercer premio: “Greek Honey from Corfu”, de Apicultores de Vasilakis (Grecia).
Las mejores mieles italianas fueron para un mielato de Metcalfa producido por Apicultura Zipoli de Romanengo (Cremona) y para una milflores de la Hacienda Agrícola Vaccaro, de Potenza.

Informa: Julio Rivas

STOP NEONICS!!!

huffingtonpost.com
Fa unes poques setmanes, la nostra associació Pollinis va llançar un vídeo en anglès, francès i alemany, per informar a nivell d'Europa sobre la catàstrofe sense precedents que ens espera si deixem que aquests pesticides eliminin les abelles i els pol·linitzadors en general.

En el moment que us escric, la nostra petició a les institucions europees per prohibir pesticides neonicotinoides letals per a les abelles ha superat els 250.000 signants. Les persones que viuen a França, però també a Suïssa, Bèlgica, Àustria, Regne Unit, Països Baixos, Suècia, República Txeca, Bulgària i Grècia es van unir al moviment i ens envien missatges suport. Ens encoratgen a passar. I això és el que farem!

Per pollinis, l'equip està predisposat a emprendre totes les accions necessàries per proporcionar el màxim impacte en aquesta campanya:

- Desenvolupament d'arguments, conclusions d'estudis i distribució d'escrits científics a tots els involucrats, directament o indirectament, l'agricultura o el medi ambient a les institucions europees;

- Comunicació vers els diputats, funcionaris de la Comissió Europea i els membres del Consell Econòmic i Social, per assegurar-se que el nostre missatge arriba, per descomptat, a tots aquells que prenen decisions a Brussel·les;

- Difusió màxima de la nostra informació de vídeo per reunir encara més el major nombre possible de persones a la nostra protesta i per contrarestar la influència de grups de pressió dels agroquímics sobre les institucions europees.


26 de desembre 2014

MINISTERIO DE AGRICULTURA

elprogreso.galiciae.com

La Dirección General de Producciones y Mercados Agrarios del Ministerio de Agricultura ha convocado a los representantes del sector apícola para abordar, en el marco de la Mesa sectorial, la situación del mercado y la sanidad de la cabaña apícola.

También se han analizado medidas de control sobre agresores naturales de las abejas -en particular, sobre la avispa asiática-, y la ejecución del Programa Nacional de Ayuda a la Apicultura, cuyo ejercicio se ha cerrado recientemente.

En relación con la situación del mercado, se ha constatado el buen comportamiento de los precios percibidos por los apicultores en las últimas campañas, así como el crecimiento de las exportaciones de miel, que se han reforzado tanto en valores cuantitativos como cualitativos.

El sector apícola español, primer productor de miel de la UE con una producción en 2013 que alcanza las 30.614 toneladas, ha manifestado su firme apuesta por los mercados de calidad y por reforzar el reconocimiento de la miel española a nivel nacional y europeo mediante una revisión de los requisitos de etiquetado del origen de la miel.

Durante la reunión se ha evaluado también el funcionamiento del Programa Nacional de Ayudas a la Apicultura, así como las posibilidades de maximizar la ejecución de los fondos disponibles para investigación, despejando las dudas que entre algunos representantes del sector productor se habían producido en relación con la gestión de estos fondos en el presente año.

Finalmente, el Ministerio ha informado sobre la situación de la cabaña apícola en relación con la presencia en España de la avispa asiática, así como de la elaboración de la Estrategia de gestión, control y posible erradicación del avispón asiático o avispa negra en España. 

Fuente: Mercè Soler

Autor: Agrodigital

25 de desembre 2014

Bones festes i bon any 2015


Ja fa mes d’un any que ens vàrem reunir tots plegats per decidir el nostre futur, ara toca fer balanç  d’aquest primer any com a col·lectiu.

A sigut un any  de molta activitat : xerrades, conferències, assemblea, reunions, cafès i alguna til·la.

Moltes coses hem fet  i de molt bon gust les hem organitzat i cada cop la vostra resposta ens ha recompensat.

Som una petita gran família distribuïda per tot el territori de parla catalana i no sempre es fàcil poder reunir-nos tots plegats, fet que implica, per part tots els abellaires, un sacrifici molt gran.

Moltes gràcies a tots i a totes ja que això, sense vosaltres, no seria possible.

Per descomptat podem millorar coses i no tingueu cap dubte que ho farem en aquest proper any.

Mirem el futur amb optimisme, SI SI ...,  ja que aquest proper any tenim més activitats preparades i algunes propostes molt interessants que us sorprendran gratament.

En nom de tota la junta deixeu-me desitjar-vos un bon Nadal i un feliç any nou. 

Gaspar Tor
President del Col·lectiu d'Abellaires

BON NADAL ABELLAIRES!

 

Ja fa mes d’un any que ens vàrem reunir tots plegats per decidir el nostre futur, ara toca fer balanç  d’aquest primer any com a col·lectiu.

A sigut un any  de molta activitat : xerrades, conferències, assemblea, reunions, cafès i alguna til·la.

Moltes coses hem fet  i de molt bon gust les hem organitzat i cada cop la vostra resposta ens ha recompensat.

Som una petita gran família distribuïda per tot el territori de parla catalana i no sempre es fàcil poder reunir-nos tots plegats, fet que implica, per part tots els abellaires, un sacrifici molt gran.

Moltes gràcies a tots i a totes ja que això, sense vosaltres, no seria possible.

Per descomptat podem millorar coses i no tingueu cap dubte que ho farem en aquest proper any.

Mirem el futur amb optimisme, SI SI ...,  ja que aquest proper any tenim més activitats preparades i algunes propostes molt interessants que us sorprendran gratament.

En nom de tota la junta deixeu-me desitjar-vos un bon Nadal i un feliç any nou. 

Gaspar Tor
President del Col·lectiu d'Abellaires

24 de desembre 2014

PER NADAL, TORRONS

Nogat de Montelaimar

Un dels productes típics, potser el que més, d’aquestes dates són els torrons. Com tants altres temes, també aquestes postres estan farcides de tòpics i idees prefixades. I això afecta d’especial manera a la qüestió de quin és l’origen del torró. Per a uns, cal relacionar-lo amb la cuina cristiana mentre que per a altres pertany a la tradició gastronòmica musulmana. Arguments en favor de cadascun dels bàndols hi ha, tot i que sembla una mica difícil que un producte més aviat propi d’una taula de benestants del segle XIII acabe a la dels llauradors musulmans en el segle XV. Pocs són els que han plantejat l’opció d’un sostrat comú anterior a l’any mil, una tesi versemblant entre d’altres raons perquè la recepta no és d’allò més complicada i perquè les matèries primeres les trobem arreu de la Mediterrània. De fet, productes similars al torró existeixen a Grècia i Turquia (halva), a la França mediterrània (nougat) i al sud d’Itàlia (torrone) -encara que ací la influència valenciana-catalana podria ser possible.

En qualsevol cas, la paraula “torró” és clarament catalana. És a dir, que no deriva de l’àrab i, per tant, ens remet a un passat més aviat cristià. A les fonts del segle XIII apareix com a “terró” i “terrons”, la qual cosa –segons alguns investigadors– faria referència al seu aspecte com un terròs de terra. No sé si seria més bé per la seua duresa perquè, normalment, els terrossos es formen quan la terra està seca i dura. En qualsevol cas, aquesta forma evolucionaria cap a l’actual “torró” degut a la presència en la seua composició de fruits secs torrats abans de la barreja final.

23 de desembre 2014

REDUCCIÓN DE VARIEDAD DE FLORES MATA A LAS ABEJAS?

hdwallpapers.in

El rompecabezas que es el declive  generalizado de las abejas se complica aún más. La abeja europea (Apis mellifera) y el resto de insectos antófilos (que aman las flores) ya tenían que luchar contra el virus de las alas  deformes, el hongo Nosema ceranae, el parásito Varroa destructor, sofisticados insecticidas como los neonicotinoides o el propio calentamiento global. Ahora, un estudio añade un enemigo más: la reducción de la diversidad de plantas y árboles florales provocada por la moderna agricultura.



Los Países Bajos es una de las regiones del mundo donde más ha avanzado la agricultura. El 80% del  territorio que era natural a comienzos  del siglo pasado hoy es tierra cultivada. Por eso, es un gran escenario real para estudiar el impacto que la agricultura moderna está teniendo sobre las abejas. Tradicionales aliados de los agricultores, estos insectos polinizadores están desapareciendo a un ritmo que alarma a éstos, pero también a los científicos.



Un grupo de biólogos holandeses ha descubierto que existe una conexión entre el descenso de la diversidad floral y el declive de las abejas. Su trabajo se centra en las especies silvestres pero sus conclusiones podrían ayudar a desentrañar el colapso que sufren muchas colmenas de abeja melífera.



“Los efectos negativos del varroa, las enfermedades o la carga de pesticidas pueden verse reforzados por una limitación de la disponibilidad de comida”, dice el ecólogo de la universidad de Wageningen y coautor del estudio, Jeroen Scheper. “Al estar en peores condiciones por un escenario de escasos recursos, las abejas melíferas pueden ser más vulnerables a estas amenazas. Y el mecanismo puede funcionar a la inversa: los efectos no letales de los pesticidas pueden afectar negativamente a la eficiencia forrajera de las abejas obreras, lo que podría tener un mayor impacto cuando la disponibilidad de recursos florales es baja”, añade.



22 de desembre 2014

EXPERIÈNCIA I FORMACIÓ

Ecolluita

Aquest passat dissabte els Abellaires vàrem poder gaudir de la ponència de Ferran Argilès sobre la transhumància i la hivernació. En Ferran és un apicultor ecològic professional amb una dilatada experiència en el camp de l'apicultura, i la sessió va fonamentar-se en un diàleg entre el ponent i el col·lectiu d'abellaires, gent jove i amb ganes d'aprendre. 

La formació va girar entorn dels següents eixos:
  • Condicions per a una òptima transhumància: amb un transport curós i l'establiment d'assentaments no més gran de la cinquantena d'arnes.
  • Seguretat en el treball: amb les diferents tècniques de subjecció de les arnes, tot facilitant en cada moment la feina de l'abellaire.
  • Col·locació de les arnes: alçades del terra tot fugint de la humitat i facilitant la identificació de les piqueres de les abelles que retornen a la colònia.
  • Recerques d'espais: en busca de zones florals adequades, tractes a fer amb propietaris i accessibilitat dels indrets escollits.
  • Calendari de floracions: a fi d'optimitzar el treball de les abelles, sense oblidar el respecte profund a aquest petit i meravellós insecte.
  • Preparatius de materials: condicionament i arranjaments de estris, neteja i desinfecció, elecció i compra de recanvis...
Una jornada molt profitosa, on la proximitat entre professionals i joves talents ens fa ser optimistes per un futur més pròsper i sostenible.

Col·lectiu d'Abellaires

21 de desembre 2014

Experiència i formació

Ecolluita

Aquest passat dissabte els Abellaires vàrem poder gaudir de la ponència de Ferran Argilès sobre la transhumància i la hivernació. En Ferran és un apicultor ecològic professional amb una dilatada experiència en el camp de l'apicultura, i la sessió va fonamentar-se en un diàleg entre el ponent i el col·lectiu d'abellaires, gent jove i amb ganes d'aprendre. 

La formació va girar entorn dels següents eixos:
  • Condicions per a una òptima transhumància: amb un transport curós i l'establiment d'assentaments no més gran de la cinquantena d'arnes.
  • Seguretat en el treball: amb les diferents tècniques de subjecció de les arnes, tot facilitant en cada moment la feina de l'abellaire.
  • Col·locació de les arnes: alçades del terra tot fugint de la humitat i facilitant la identificació de les piqueres de les abelles que retornen a la colònia.
  • Recerques d'espais: en busca de zones florals adequades, tractes a fer amb propietaris i accessibilitat dels indrets escollits.
  • Calendari de floracions: a fi d'optimitzar el treball de les abelles, sense oblidar el respecte profund a aquest petit i meravellós insecte.
  • Preparatius de materials: condicionament i arranjaments de estris, neteja i desinfecció, elecció i compra de recanvis...
Una jornada molt profitosa, on la proximitat entre professionals i joves talents ens fa ser optimistes per un futur més pròsper i sostenible.

Col·lectiu d'Abellaires

20 de desembre 2014

VARROA EN LES MAURICI





Segons la OIE aquest passat estiu fou la primera vegada que aquesta plaga es va detectar en abelles mel·líferes de les illes Maurici. Recordem que la varroasi és una pandèmia, i queden molts pocs indrets sense presència d'aquest paràsit. 

Les obreres de les colònies afectades presentaven les ales deformades. Les 353 arnes foren tractades amb productes acaricides a partir del 9 de setembre de 2014. 

Informa: Mercè Soler

Font: OIE

19 de desembre 2014

MEDIDAS DE LA UE CONTRA EL ESCARABAJO




www.apivet.eu

Artículo 3
1.   Italia velará por la aplicación de las siguientes medidas de protección en las zonas indicadas en el anexo:
a)
prohibición del envío de partidas de las siguientes mercancías procedentes de las zonas indicadas en el anexo a otras zonas de la Unión:
i)
abejas melíferas,
ii)
abejorros,
iii)
subproductos de la apicultura sin transformar,
iv)
equipos de apicultura,
v)
miel en panal destinada al consumo humano;
b)
inspecciones e investigaciones epidemiológicas in situ, en particular:
i)
identificación y seguimiento del transporte de las mercancías a las que se refiere el artículo 3, apartado 1, letra a), hacia colmenares y establecimientos de extracción de miel situados en un radio de 20 km alrededor de cada colmena en la que se haya confirmado la infestación por el pequeño escarabajo de la colmena y a partir de ellos,
ii)
notificación a la Comisión de los resultados de dichas inspecciones e investigaciones epidemiológicas in situ.
2.   Italia llevará a cabo otras inspecciones e investigaciones epidemiológicas, incluido el rastreo de transportes anteriores de las mercancías a las que se refiere el apartado 1, letra a), hacia las zonas indicadas en el anexo y a partir de ellas.
3.   Sobre la base de los resultados de las inspecciones e investigaciones epidemiológicas contempladas en el apartado 1, letra b), y en el apartado 2, Italia podrá adoptar otras medidas de protección adecuadas según proceda.
4.   Italia comunicará a la Comisión y a los Estados miembros la aplicación de las medidas de protección previstas en los apartados 1, 2 y 3.


18 de desembre 2014

ESPELMES DE CERA D'ABELLA

patro

La Patro, una abellaire amb habilitats artístiques, posa a la venda algunes de les seves creacions amb cera d'abella.

Tarifes:

  • Botó per cremador. 3 hores de combustió mínima. 1 euro
  • Bopla per cremador. 3 hores de combustió mínima. 1 euro
  • Candela llarga. Feta recuperant la tècnic que empraven els antics apicultors. 4 hores de combustió mínima.1.80 eurus
  • Espelma llarga. 4 hores de combustió mínima. 2 eurus
  • Flor de lotus. Ornamental. 3 eurus.
  • Rosa petita. Ornamental. 0.75 eurus. 
  • Rosa gran. Ornamental. 9 eurus.

Totes les espelmes estan fetes artesanalment amb cera verge de les abells del Parc Natural de l'Alta Garrotxa. Els canvis de coloració es deuen a l'antiguitat de la cera i al tipus de floració.

mail de contacte: trupuns@gmail.com
 
més fotografies
 

17 de desembre 2014

DES PESTICIDES DANS NOS ASSIETTES



mieuxprevenir2.blogspot.com

Hola amigos,

os mando un enlace de un documental de la TV suiza en el que se exponen los peligros de los productos químicos utilizados en la agricultura intensiva, son conceptos todos ellos conocidos, pero creo que el problema es lo suficientemente importante como para escuchar todas las opiniones y poder conocer todos sus aspectos.

Saludos

Informa: Julio Rivas


Ver Documental "des pesticides dans nos assiettes"