31 d’octubre 2014

Envasat i venda de proximitat


Tota explotació apícola que vulgui comercialitzar els seus productes apícoles cal que regularitzi les seves instal·lacions a fi de complir amb els requisits sanitaris establerts per la legislació vigent. En aquesta sessió volem facilitar aquesta feixuga tasca i buscar els mecanismes més adients segons el tipus de comercialització que vulguem donar als nostres productes.

És per això que el proper 22 de novembre organitzem una matinal formativa de 2,5 hores per parlar sobre l'envasat de la mel i de la seva venda de proximitat a càrrec de l'Abellaire Sònia Pérez. 

Podeu consultar el cartell de la jornada a Ecolluita

Us podeu inscriure al mail: formacio@apicesteve.cat

El cost és de 10 euros pels Abellaires socis i de 12 euros per als no socis.

Preparatius 2a. Assemblea dels Abellaires

Des del Col·lectiu d'Abellaires estem preparant la nostra segona assemblea oficial des de que som una associació de ple dret dins del sector apícola de casa nostra.

La raó d'aquest escrit és per invitar-vos a conèixer-nos millor i assistir com a convidats a la nostra festa anual el gener d'aquest 2015.

Nosaltres som una associació ecològica que apostem per una apicultura sostenible i respectuosa amb la biologia de l'abella, d'aquí la nostra definició com a Abellaires.

El nostre funcionament és totalment assembleari, tot decidint els projectes a partir del vot majoritari dels seus socis. Treballem com una cooperativa, compartint productes (arnes, eixams, cera, coneixements...) i serveis (assegurança, formació, sanitat, medicaments, ...) i sense oblidar la nostra vessant més social (escoles, tallers, treball ...)

Actualment som una 50 de socis, i mantenim un contacte fluid i directe a través d'internet, doncs no tenim un emplaçament geogràfic fix, doncs els nostres associats estan repartits per tota la geografia catalana, així com el País Valencià, les Illes Balears, Aragó i Andorra.

Els nostres socis i sòcies participen activament amb el diari digital Ecolluita, ja sigui com a col·laboradors o simpatitzants, aportant informacions d'interès dins del sector apícola .

Estem enamorats de les abelles i volem compartir la nostra passió amb tothom que vulgui participar el nostre projecte.

Si esteu interessats a venir o fer-vos soci o sòcia podeu contactar amb nosaltres a partir del mail abellaires@apicesteve.cat o demanar més informació al 677029675

esperem que la nostra iniciativa us agradi

Col·lectiu d'Abellaires

LA DECADÈNCIA DE LES ABELLES: ELS EIXAMS NO TROBEN LLOC

F. Calatayud

No ens hem volgut oblidar dels eixams d’abelles que des de fa milers d’anys han viscut de forma natural. Aquestes colònies d’abelles salvatges han perdurat fins fa molt poc temps. La llarga coexistència amb els atacs periòdics dels humans, que s’emportaven part de la seua mel, sembla que havia assolit un estat d’equilibri, podia dir-se, fins i tot, que era una relació sostenible. 

Però aquest equilibri s’ha trencat durant el segle XX. Les abelles de mel, i també altres pol·linitzadors autòctons, travessen una greu crisi. Les abelles de mel han patit els efectes de successives patologies. Als anys 30 l’acariosi va causar una gran mortalitat de colònies. Als anys 80 apareixen, en primer lloc, un greu brot d’una micosi ja existent a les nostres abelles i després la varroasi, una parasitosi nova que va causar, a finals de la dècada, la mort del 30-40% de tots els ruscs. Els efectes d’aquest àcar exòtic sobre les colònies naturals han estat devastadors per tot arreu. Però si tenim en compte el conjunt dels insectes pol·linitzadors, a partir dels anys 50-60, es consolida l’ús d’insecticides per combatre les plagues agrícoles i des de llavors, les intoxicacions de les colònies d’abelles han estat habituals. En casos greus, els apicultors podien traslladar els seus ruscs a un altre lloc, però els eixams naturals i els altres pol·linitzadors no podien fugir-ne. 

30 d’octubre 2014

UNA FIRMA, UN TARRITO DE MIEL

viveaviles.es

 

El sector apícola de COAG, en colaboración con las organizaciones de consumidores CECU y CEACCU, inicia el 28 de octubre en Madrid una campaña reivindicativa para reclamar al Ministerio de Agricultura que sea obligatorio detallar el país de origen en el etiquetado de la miel, tal y como se hace en Italia desde 2006.

La normativa comunitaria actual permite a los envasadores etiquetar miel con la leyenda “mezcla de mieles originarias y no originarias de la UE”. Esta indicación impide al consumidor conocer el país del que proviene y sirve para enmascarar importaciones de baja calidad, en un alto porcentaje de China.

A las puertas del MAGRAMA, apicultores de las distintas Comunidades Autónomas, ataviados con su peculiar indumentaria de trabajo, repartirán miles de botecitos de miel entre los ciudadanos para solicitar su apoyo a esta iniciativa. COAG ha abierto una petición masiva de firmas a través de la plataforma www.change.org.

 

Informa: Mercè Soler 

 

Fuente: Agrodigital

29 d’octubre 2014

MEL DE RAVENISSA

avvcelm.blogspot.com

La mel de ravenissa és d'un color molt clar, tot i que la seva coloració definitiva es pot veure afectada per la presència d’altres nèctars. És una mel de cristal·lització ràpida i grollera.
 
La seva olor és floral poc intens i el gust dolç molt suau i fi al paladar.

Font: Manual de les Flors de les Abelles

28 d’octubre 2014

INSECTICIDAS

eluniversal.com

En particular, los insecticidas suponen el riesgo más directo para los polinizadores. Como su nombre indica, se trata de sustancias químicas diseñadas para matar insectos. Por lo general, se aplican ampliamente en el medio ambiente en torno a los cultivos. Aunque el papel relativo de los insecticidas en el descenso global de las poblaciones de polinizadores sigue estando poco definido, es cada vez más evidente que algunos, en concentraciones aplicadas hoy en día de forma rutinaria en la agricultura intensiva, ejercen claros efectos negativos en la salud de los polinizadores, a nivel individual y de colonia. Los efectos subletales observados para dosis bajas de insecticidas en las abejas son varios y diversos. Se pueden clasificar en:

1) Efectos fisiológicos de distintos niveles. Por ejemplo, se han medido en términos de tasas de desarrollo (es decir, el tiempo requerido para alcanzar la edad adulta) y malformaciones (como en las celdillas de los panales).
2) Alteración del patrón de pecoreo. Por ejemplo, efectos evidentes en el aprendizaje y la orientación.
3) Interferencias en el comportamiento alimentario, mediante efectos repelentes, que inhiben la alimentación o de reducción de la capacidad olfativa.
4) Impacto de los plaguicidas neurotóxicos en los procesos de aprendizaje. Por ejemplo, se han constatado problemas en el reconocimiento de flores y colmenas, de orientación espacial, que son muy relevantes y han sido estudiados y ampliamente identificados.

Fuente: Greenpeace

27 d’octubre 2014

PROFILAXI EN APICULTURA ECOLÒGIA

www.alaskapublic.org


Aquest proper dimarts, el veterinari d'abelles Esteve Miràngels, durà a terme una jornada tècnica de 4 hores dedicada a la sanitat de les abelles a les instal·lacions de l'escola agrària de Manresa (per participar-hi cal inscriure's: http://ecolluita.blogspot.com.es/2014/10/sanitat-en-apicultura.html). Durant la sessió es parlarà de profilaxi i de les principals malalties de les abelles, tant individus adults com larves. A continuació us presentem una introducció de la part de profilaxi:
Tot i que la majoria dels agents productors de malaltia estan contínuament en les colònies, aquests són incapaços de desenvolupar-se i afectar a la colònia si aquesta té un vigor natural i la nostra manipulació és correcte. Les malalties generalment s’originen en unes poques caixes i a continuació s’extenen a la resta .Una malaltia sol ser resultat d’un agent causal i d’unes causes o factors predisponents.



És per això que abans d’obrir qualsevol arna o rusc, procedirem a realitzar una inspecció externa de les nostres caixes intentant visualitzar qualsevol símptoma extern, sigui positiu o negatiu:


26 d’octubre 2014

25 d’octubre 2014

EBELEBEN

Ebeleben es una ciutat alemanya situada al land de Thuring que posseeix un bonic escut heràldic on es representa una arna trenada amb palla i unes abelles volant al seu entorn.

Font: Wikipedia

24 d’octubre 2014

QUALITAT DE LA MEL CATALANA

Jaume Clotet
El passat dissabte 18 d'octubre vaig tenir el privilegi d'assistir a la conferència que va realitzar en Josep Serra, científic del Laboratori Agroalimentari del DAAM sobre la qualitat de la mel catalana i l'eliminació dels residus a la cera. La jornada era organitzada per Unió de Pagesos i la Federació Catalana d'Apicultors a l'Hotel del Bruc.

Josep Serra, com sempre, no em va decepcionar el més mínim, amb el seu llenguatge directe i sense complexos, a vegades utilitzant un llenguatge excessivament elevat pels assistents, però en tot cas un discurs lliure i gens polític. 

La primera part fou sens dubte la més sucosa i contundent, llençant tot tipus de missatges directes com un obús a l'immobilisme de les associacions d'apicultors i al sindicat que els representa. Hom es pregunta com algú pot ser tant inconscient de convidar una persona que sense complexos pot mat-xacar sense pietat als propis organitzadors... ingenuïtat? inexperiència? o simplement, deixadesa?...

23 d’octubre 2014

UN ENJAMBRE EN LA VENTANA


Dies enrere us ensenyàvem aquesta fotografia de Julio Rivas i una profunda reflexió del nostre savi de les abelles. Avui us mostrem el vídeo, un reportatge casolà del procés a partir del qual es va procedir a la recuperació de l'eixam col·locat en una finestra...

Autor: Julio Rivas --- Veure vídeo

22 d’octubre 2014

LA VESPA ARRIBA AL VALLÈS

 
Agents rurals van destruir divendres al vespre amb èxit un niu situat als afores de Caldes de Montbui (Vallès Oriental), i també han detectat exemplars a Vacarisses (Vallès Occidental)
 
El Departament té activat un protocol amb el sector apícola per fer front a la vespa asiàtica, i s’han instal·lat des de la primavera més de 300 paranys per detectar-la i reduir els danys a les explotacions apícoles
 
L'insecte no representa un risc addicional per a les persones, però sí que comporta pèrdues per al sector apícola català
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha confirmat la presència de vespa velutina a totes dues comarques del Vallès. Concretament, s’han localitzat exemplars d’aquesta espècie invasora al municipi de Vacarisses (Vallès Occidental) i un niu a Caldes de Montbui (Vallès Oriental).
 
El primer exemplar al Vallès Occidental, el van detectar els Agents Rurals després d’haver rebut un avís el passat 24 de setembre a Vacarisses. Tot seguit, van instal·lar trampes per intentar determinar si es tractava d’un fet aïllat o d’una arribada fortuïta a la zona, o si contràriament hi havia la possibilitat d’una colònia de vespes asiàtiques establerta a la zona.
 

21 d’octubre 2014

20 d’octubre 2014

LES ABELLES SOLITÀRIES AL REGNE UNIT

foxleas.com

A més de borinots i abelles (que viuen socialment) hi ha moltes espècies d'abelles silvestres que es diuen "abelles solitàries 'perquè fan que les cel·les de niu individuals per a les seves larves. Algunes espècies nien en petits túnels o forats a terra o en els bancs de sorra, munts d'arena o esquerdes en els ciments i parets. Altres utilitzen el buit dins de tiges de plantes mortes com ara esbarzers, o túnels prèviament excavats en la fusta morta per part d'escarabats.

Algunes espècies d'espècies d'abelles solitàries agrupen les seves cel·les nien junts en agregacions, i alguns han desenvolupat un comportament social més aviat com borinots. Moltes d'aquestes abelles solitàries són molt petites i no poden passar desapercebudes per molts observadors de la natura. Fins i tot, algunes abelles, anomenades espècies "cucut" posen els seus ous en les cel·les d'altres espècies.

Les abelles solitàries són inofensives, doncs poques vegades piquen, i si ho fan és per accident. Poden viure en qualsevol forat o escletxe i cal no molestar-les, doncs solen ser insectes molt fidels als seus llocs d'implantació i poden haver estat vivint allà durant moltes dècades. Elles són una part molt important de l'estrat fi de la biodiversitat local.

Un nombre gran d'aquestes espècies es veuen comunament en els jardins, i són molt útils, ja que pol·linitzen els cultius de fruiters. És fàcil doncs convèncer els jardiners i que es decideixin a perforar forats en troncs secs o blocs de fusta i així crear llocs d'implantació artificials per a un nombre d'espècies comunes en la vostra zona.

Aquestes cases d'abelles també s'anomenen 'nius trampa' o 'condominis d'abella'. També algunes persones els anomenen "hotels d'abelles', però aquest nom és enganyós, ja que no són un allotjament a curt termini, com una habitació d'hotel, ja que són la llar permanent de l'abella durant nou mesos o més de la seva curta vida, ja que tot el procés inclou el desenvolupen d'un ou, una etapa larval i en l'edat adulta.

19 d’octubre 2014

18 d’octubre 2014

17 d’octubre 2014

16 d’octubre 2014

VARROA I TRACTAMENT ECOLÒGIC

www.omafra.gov.on.ca

Estem ja al 16 d'octubre i va essent hora de controlar el nivell de varroa de les nostres abelles, i més si encara no hem fet el tractament acaricida obligatori que marca la legislació vigent. És per tant un bon moment de fer les lectures de parasitació i començar un tractament de 6 setmanes amb timol, doncs les temperatures diürnes encara són elevades i tenint en compte que el tractament sanitari requereix de 6 setmanes, això voldrà dir que ens anem a finals de novembre.

Apicesteve.cat - veterinari d'abelles

15 d’octubre 2014

CIRERER D'ARBOÇ - Arbutus unedo

ichn.iec.cat
Arbust o arbre perennifoli, de 1 a 10 m d’alçada, amb l’escorça de les branques més joves d’un to rogenc.
 
Les fulles fan de 4 a 10 cm, són allargades, coriàcies, lluents i amb un marge finament dentat.
 
Les flors es troben en grups nombrosos en inflorescències. Tenen una forma peculiar, semblant a una campaneta de color blanc. Floreix a la tardor - hivern.
 
Els fruits són vermells i tarden un any a madurar. Són comestibles, tot i que en certes quantitats poden ser indigestos. De fet, el nom “unedo” prové del llatí i significa “només un”.

L’arboç és una espècie que sovinteja màquies, suredes i alzinars poc densos. Aquest arbust el podem trobar des de les serralades litorals fins als 1.200 m d’altitud, en els llocs més arrecerats dels Prepirineus.

Font: Manual de les Flors de les Abelles



14 d’octubre 2014

EL DECLIVE DE LAS ABEJAS


La próxima vez que una abeja zumbe a tu alrededor, recuerda que muchos de nuestros alimentos dependen en gran medida de la polinización natural intermediada por insectos: un servicio clave que abejas y otros polinizadores prestan al ecosistema.

Sin la polinización entomófila (realizada por insectos) aproximadamente un tercio de los cultivos que consumimos tendrían que ser polinizados por otros medios o producirían una cantidad de alimento significativamente menor. Bajaría la productividad de hasta un 75% de nuestras cosechas. Sin duda, los cultivos más nutritivos e interesantes para nuestra dieta –entre ellos, muchas frutas y verduras, así como ciertos cultivos forrajeros utilizados para la producción de carne y lácteos– se verían afectados de manera grave por un descenso en las poblaciones de insectos polinizadores; sufriría, en particular, la producción de manzanas, fresas, tomates y almendras.
 
El cálculo más reciente del beneficio económico global de la polinización arroja un resultado de unos 265 mil millones de euros correspondientes al precio de las cosechas que dependen de la polinización natural.
 

13 d’octubre 2014

12 d’octubre 2014

11 d’octubre 2014

VULL SABER-NE MÉS...

supply blogs

Ecolluita es defineix com un diari apícola amb voluntat de mantenir informats els apicultors i aficionats al món de les abelles. Volem per tant actuar com altaveu de totes aquelles propostes formatives que vagin apareixent.

  • Sota el nom de "VULL TENIR ABELLES" es presenta un projecte formatiu per apicultors novells que vulguin endinsar-se en les tècniques bàsiques per mantenir viva una arna d'abelles. A més durant el curs els assistents podran comprar una arna i un eixam a fi de practicar in situ les habilitats adquirides durant l'aprenentatge. Els alumnes matriculats disposaran d'apunts en format digital i l'assessorament tècnic i sanitari necessari.


  • La proposta "APICULTURA, UN OFICI" vol esdevenir una sortida professional per a tots aquells apicultors en actiu que volen fer el pas per tal d'obtenir una part dels seus ingressos de la seva explotació apícola. Aquesta iniciativa implicarà una remodelació en l'activitat ramadera, la necessitat d'explorar el valor comercial dels productes de les abelles i el maneig zootècnic i sanitari d'una gran explotació ramadera.
  
Dues propostes formatives que començaran el proper mes de novembre i que es prolongaran fins a finals de primavera, a partir de sessions de 2'5 hores de durada els dissabtes pel matí.


  • "REVOLUCIÓ APÍCOLA" és un ambiciós projecte d'especialització apícola, amb sessions teòrico-pràctiques sobre els més variats temes dins el camp de l'apicultura. Cada sessió és única i independent, a partir de convocatòria directa. 

Esperant que aquestes propostes formatives siguin del vostre interès, us oferim un correu electrònic: formacio@apicesteve.cat i un telèfon 677029675 per tal de recollir els vostres dubtes i formalitzar les inscripcions.

Comissió de Formació
Ecolluita & Col·lectiu d'Abellaires



10 d’octubre 2014

L'ATERRATGE DE LES ABELLES

telemetro.com

En Julio Rivas és un home inquiet i avui ens fa arribar un video on es poden visualitzar com aterren les abelles, tot col·locant el seu cos a 45º respecte l'horitzontal i d'aquesta forma tocar primer amb les extremitats posteriors, com si d'un avió es tractés. 

Gràcies Julio!

Veure video de Zángano Productions



09 d’octubre 2014

08 d’octubre 2014

Sanitat en apicultura


El proper dimarts dia 28 d'octubre s'ofereix una jornada de sanitat en apicultura ecològica a càrrec del veterinari de l'associació, l'Esteve Miràngels

L'ESTRÉS DE LES ABELLES

www.hngn.com

Més de 100 experts d'abelles es van reunir a Parma, Itàlia, aquesta setmana per debatre els darrers avenços científics en l'avaluació de riscos de múltiples factors d'estrès en les abelles. Aquest ha estat el col·loqui Científic 18è de l'EFSA i va ser convocat en resposta al creixent consens entre els científics sobre els orígens multifactorials de pèrdues de colònies d'abelles i la creixent evidència que els factors d'estrès en les abelles - com els paràsits, les malalties, la desnutrició i els efectes dels productes, com els plaguicides - poden actuar en combinació així com de manera independent.

Informa: Mercè Soler

Font: EFSA


07 d’octubre 2014

Natural beekeeping with the Warré hive


Es tracta d'un manual pràctic, amb consells bàsics per crear i manipular correctament un rusc warré (eines, emplaçament, treball, cria d'abella, alimentació, hivernada, collita...). Un llibre de David Heaf en anglès i ideal pels enamorats d'aquest tipus de rusc.

TARDOR I PREPARATIUS PER HIVERNAR

honeybeesandme.com

Ja estem a la tardor i després d'un estiu especialment difícil per a les abelles, ara ens toca preparar-les per passar en condicions el proper hivern. És per això que tot abellaire hauria de:
  • controlar el nivell de parasitació per varroa de les seves arnes, amb lectures fiables realitzades amb fons sanitari i amb durada de 4 dies.
  • les arnes amb nivells de caiguda superiors a les 5 varroes diàries haurien de tractar sí o sí les colònies, sobretot ara que les temperatures diürnes són prou benignes.
  • vigilar les floracions d'aquesta tardor i les entrades de nèctar i pol·len de les nostres abelles, a fi de valorar la qualitat i quantitat de les reserves acumulades per passar l'hivern.
  • en cas de reserves excessivament curtes, caldrà fer una alimentació de qualitat a fi d'augmentar-ne les existències, un xarop que haurà de ser de qualitat, preferiblement amb fructosa i enriquit amb nivells de proteïnes de qualitat.
  • condicionar els emplaçament d'hivernada, tant pel que fa als accessos com les plataformes que mantindran les arnes lluny del sòl a fi de fugir de la humitat del terreny. 
  • protegir entrades dels trescadors i fons sanitaris que durant l'hivern són innecessaris i només faciliten l'entrada de fred o d'animalons oportunistes que vulguin viure a costa de les reserves de les nostres abelles.
Autor: Esteve Miràngels - veterinari del Col·lectiu d'Abellaires

06 d’octubre 2014

POR QUÉ SE ESTÁN MURIENDO LAS ABEJAS?

elconfidencial.com

El aleteo de una abeja soviética puede causar la destrucción de uno de los principales sectores agrícolas de Estados Unidos. La nación norteamericana produce la mitad de las almendras que se consumen en el mundo, pero desde 2009 su producción se ha desplomado, como en el resto del planeta. Sin las abejas, encargadas de la polinización del cultivo, el almendro no florece; y en la última década, por la sinergia de varios factores catastróficos, tanto climáticos como sanitarios, se está produciendo una mutilación progresiva de la especie. Como en el principio de la novela de Pynchon, ha ocurrido otras veces pero ahora no hay nada con qué compararlo.

La ONU está preocupada. Teniendo en cuenta que un 75% de los cultivos del mundo dependen de la polinización de las abejas y otros insectos, no es de extrañar que el organismo encargado de la supervisión de la biodiversidad del planeta, el IPCC, fundado en 2012, instase hace pocas semanas a los expertos a documentar las causas científicas que las están matando. Los índices de mortandad de hasta el 15% se consideran normales, pero la media actual es del 30 por ciento llegando en las poblaciones más críticas al 80%.

Viene de lejos, pero la noticia no salió del armario hasta que el lobby de la industria de las almendras en Estados Unidos empezó a airear el asunto. Estaban perdiendo millones de dólares y necesitaban a las abejas. Por eso ahora se paga el alquiler de una colmena a 150 dólares para la época de polinización, el doble de su valor. En España, el precio ronda los 80 euros de media.

05 d’octubre 2014

Tardor i preparatius per hivernar


Ja estem a la tardor i després d'un estiu especialment difícil per a les abelles, ara ens toca preparar-les per passar en condicions el proper hivern. És per això que tot abellaire hauria de:
  • controlar el nivell de parasitació per varroa de les seves arnes, amb lectures fiables realitzades amb fons sanitari i amb durada de 4 dies.
  • les arnes amb nivells de caiguda superiors a les 5 varroes diàries haurien de tractar sí o sí les colònies, sobretot ara que les temperatures diürnes són prou benignes.
  • vigilar les floracions d'aquesta tardor i les entrades de nèctar i pol·len de les nostres abelles, a fi de valorar la qualitat i quantitat de les reserves acumulades per passar l'hivern.
  • en cas de reserves excessivament curtes, caldrà fer una alimentació de qualitat a fi d'augmentar-ne les existències, un xarop que haurà de ser de qualitat, preferiblement amb fructosa i enriquit amb nivells de proteïnes de qualitat.
  • condicionar els emplaçament d'hivernada, tant pel que fa als accessos com les plataformes que mantindran les arnes lluny del sòl a fi de fugir de la humitat del terreny. 
  • protegir entrades dels trescadors i fons sanitaris que durant l'hivern són innecessaris i només faciliten l'entrada de fred o d'animalons oportunistes que vulguin viure a costa de les reserves de les nostres abelles.
Autor: Esteve Miràngels - veterinari del Col·lectiu d'Abellaires 

Foto: honeybeesandme.com

04 d’octubre 2014

ROLLITOS DE SALMÓN AL CONTRAPUNTO DE MIEL

adietaconww.blogspot.com

Ingredientes: 

1 paquete de salmón ahumado en lonchas, 
1 lata pequeña de piña, 
1 tarrina de queso de untar, 
miel (preferible la de aguacatero)

Preparación: 

Se mezcla el queso con la piña cortada en trocitos pequeños. Se extiende sobre las lonchas de salmón y se enrollan, una vez hechos los rollitos se les pone por encima un hilo de miel. 

03 d’octubre 2014

LES VESPES SOCIALS

vivirsanos.com

Julio Rivas, el nostre savi de les abelles, ens envia un enllaç d'un video de collita pròpia sobre les vespes... i com ell diu i podreu gaudir... també són meravellosas. Julio ens reclama el dret a la vida d'aquests insectes, ara que la Vespa velutina les dimonitzat.
 

 

02 d’octubre 2014

ORIGEN EN EL ETIQUETADO DE LA MIEL

www.ellahoy.es

 

Apicultores y consumidores reclaman al Gobierno que sea obligatorio detallar el país de origen en el etiquetado de la miel

 

El sector apícola de la Coordinadora de Organizaciones de Agricultores y Ganaderos (COAG) junto con las organizaciones de consumidores CECU y CEACCU han reclamado al Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente que aproveche la oportunidad que supone la modificación del Real Decreto 1049/2003, de 1 de agosto, por el que se aprueba la norma de calidad relativa a la miel, para introducir un cambio normativo que obligue a detallar el país de origen en el etiquetado de la misma, similar al introducido en 2006 en la legislación italiana [Nota 1].

COAG lleva años denunciando la falta de transparencia que posibilita la aplicación de la Directiva 2001/110/CE de la Miel en España, ahora modificada por la Directiva 2014/63/UE, ya que permite a los operadores etiquetar mieles de fuera de la UE como “mezcla de mieles UE-no UE” sin indicar los países en los que las mieles fueron recolectadas, o etiquetar como “mezcla de mieles no UE” sin indicar si la miel comercializada proviene de China, Ucrania o Argentina, por citar sólo algunos ejemplos. Esta norma va en contra de lo establecido en la normativa comunitaria en materia de etiquetado, presentación y publicidad de los productos alimenticios [Nota 2] ya que las leyendas admitidas por la Directiva inducen a confusión a los consumidores. Aunque quisiera, un consumidor sería incapaz de identificar el origen de la miel que adquiere. “La modificación es básica para permitir a nuestros apicultores diferenciar sus producciones frente a las de otros países. La situación resulta cada vez más preocupante porque las importaciones provenientes de terceros países, (que no están sometidas a los altos estándares de calidad y sanidad exigidos a nuestros productores), son crecientes y porque las rutas por las que ingresan en nuestro país son cada vez más complejas. En la última década han aumentado un 578% la entrada de miel china a España”, ha subrayado Ángel Díaz, responsable del sector apícola de COAG.

01 d’octubre 2014

PROFILAXI AETHINA

commons.wikimedia.org

Mesures profilàctiques en la lluita contra Aethina tumida a la regió de Calabria (Itàlia), després de la detecció del primer brot i la notificació d'un segon focus.

Protocol:
  • notificació immediata en cas de detecció de nous focus d'Aethina tumida
  • restricció de moviment d'arnes de la zona en ambdós sentits
  • actualització de censos de la regió
  • 20 km d'àrea restringida
  • visita de tots els abellars
  • destrucció dels abellars afectats
  • restriccions parcials ens els ports i a 100 km de distància
  • inici d'investigacions per aclarir l'origen de la infestació portuària
Font: Institut zooprofilàctic de Venecia