31 de juliol 2014

DESCANS ESTIVAL

Con Kar

Arriba l'estiu i com cada any ens prenem un merescut descans estival, però com sempre pel setembre tornarem... i tant que sí!

Aquest ha estat un any intens, amb molt de treball i nous projectes que ens engresquen a seguir endavant. La nostra ferma col·laboració amb el Col·lectiu d'Abellaires ens obre un ampli ventall de possibilitats, amb propostes d'articles i estudis que facin progressar el sector apícola de casa nostra.

Bones vacances a tots... i salut!

Redacció d'Ecolluita

30 de juliol 2014

GINECEU

naturalmentciencia.wordpress.com

El gineceu és la part femenina de la flor, formada per peces florals fèrtils on s'emmagatzemen els òvuls de la planta a l'espera de la seva fecundació. El principal element del gineceu és el pistil, amb un estigma encarregat de la recepció del pol·len, un estil conductor i un ovari on trobarem els òvuls que es convertiran en les llavors o sements de la planta.

Autor: Esteve Miràngels

29 de juliol 2014

RELLEU DE REINES (2a PART)

flickr.com

Finalment, la reina vella també pot desistir d’abandonar la colònia, passejant-se per la zona de cria, on es poden observar un conjunt de cel·les reials, unes grans estructures de cera que contenen en el seu interior un capoll amb una nimfa que s’està metamorfitzant. Prèviament, aquest immadur va rebre en el seu estadi de larva una alimentació exclusiva a base de gelea reial, un aliment altament energètic que li ha permès desenvolupar-se ràpidament i amb una grandària corporal poc freqüent. Tot el procés del desenvolupament s’enllesteix en setze dies des de la posta de l’ou, pràcticament una setmana menys que en el cas d’una obrera, fet que ens assenyala la urgència del procés per a la viabilitat del rusc. Simultàniament, la colònia ha criat nombroses reines, de les quals, la primera en néixer generalment destruirà la resta de competidores. En d’altres ocasions, la germana primogènita impossibilita el naixement de la resta, fins que ella mateixa abandona la colònia acompanyada d’un grup de fidels que la segueix.

La nova reina, jove i verge, presenta les credencials davant de la reina mare, més vella i desgastada pels mesos intensos de posta. En aquest moment s’estableix un conflicte d’interessos, on la reina més gran i feble generalment perd la disputa, essent aniquilada o convidada a marxar. Sigui quina sigui la reina destronada, abandonarà el grup amb tot un seguici d’obreres, migració que, de retruc, afavorirà la descongestió del rusc. Per altra banda, el naixement de més d’una reina pot provocar la formació de més d’un eixam, que generalment es caracteritzaran per ser sensiblement més petits que el primari.
 
Autor: Esteve Miràngels

28 de juliol 2014

COMERCIO DEL POLEN

biomanantial.com
Son dos operaciones que le confiere al polen mejor presentación. Con el tamizado, se le retira el polvillo y con la limpieza se retiran impurezas que dan mal aspecto al producto. 
Utilizar frascos de vidrio oscuro y transparente, frascos de plástico y bolsas plásticas. Dentro de estas presentaciones, el polen, viene en diferentes formas para el consumidor: gránulo, en cápsulas y en tabletas.
El polen como producto comercial, se emplea en alimentación como nivelador nutricional y terapéutica. Entre sus múltiples acciones, se destacan las siguientes: Regulación del equilibrio orgánico y estimulación del crecimiento; regulación de las funciones intestinales y del sistema nervioso; prevención de los problemas de próstata y resistencia a las infecciones; protege del desarrollo de diversas enfermedades del intestino, de la obesidad, hemorroides y cáncer de colon.

27 de juliol 2014

26 de juliol 2014

OUS FERRATS AMB MEL

la cuina de sempre


No té cap secret, ja veureu.

Es qüestió de fer un parell d'ous ferrats, ben fets, i un cop fregits i salats ruixar-los amb un bon raig de mel.
 
A mi personalment, m'ha encantat. He trobat que és una acertadísima combinació. De fet, m'ha recordat als ous que mengen els americans, que hi afegeixen xarop d'auró ("Jarabe de Arce"),  un dolç fabricat a partir de la saba d'aquest arbre, l'auró. Ells combinen el xarop amb creps, gofres i d'altres marranades. 

Tot i que no s'hauria d'abusar...he de reconèixer que es ben bo de gust.
 

Aquesta recepta d'ous ferrats amb mel que us presento és la recepta tradicional nº 730 del llibre Corpus del Patrimoni Culinari Català. 
 
Recepta per a 1 persona. Tasteu-los i en parlem.

INGREDIENTS
2 ous
oli per fregir
sal
mel
pa per sucar

25 de juliol 2014

APICULTURA PER A NENS

organicbackyardbeekeeper

 

Educació i Hobby Beneficiós per a qualsevol edat


Els nens poden començar l'apicultura quan són conscients de la situació que es planteja davant seu, i per tant tot sembla indicar que l'edat de cinc anys podria ser un bon inici. De totes maneres, la maduresa de la criatura és la que marcarà en tot moment el punt de partida.  

Sempre caldrà adoptar totes les mesures de protecció bàsiques per a una bona visita a les abelles, encara que nosaltres en situacions similars ens protegim molt menys. Les abelles s'acaben convertint en un bon model d'aprenentatge, facilitant l'adquisició d'hàbits de control i de desenvolupament de la paciència. La primera experiència pot marcar el futur de visites del nen amb les abelles.

L'apicultura pot fins i tot tenir un efecte positiu sobre el seu comportament a l'escola. La cura de les abelles i els seus ruscs s'ha demostrat que un efecte calmant en els nens, així com la responsabilitat de l'apicultura ajuda als nens a sentir-se bé amb ells mateixos i tenen alguna cosa del que estar orgullosos de si mateixos.


Pots continuar l'article: organicbackyardbeekeeper

24 de juliol 2014

23 de juliol 2014

CONOCE LA IMPORTANCIA DE CRIA INSECTOS COMO PARTE DEL CICLO DE LA VIDA

ecoosfera

 

 Con la ayuda de diversos insectos, el ecosistema puede desarrollarse: se forma la tierra, los bosques producen oxígeno, se previene la erosión del suelo y se regula el flujo del agua


Sí, parece inverosímil que algunos insectos puedan formar parte del proceso fundamental de la vida; sin embargo, como todo, su existencia permite que la naturaleza fluya apropiadamente. Por consiguiente, al tratar de desaparecer a cualquier ser vivo (gusanos, cochinillas, ciempiés), estamos alterando la cadena alimenticia, y así surgen ciertas complicaciones en la nueva adaptación. ¿Cómo sucede este fenómeno?

A través del proceso de la polinización (el intercambio de polen entre las flores) las plantas se reproduzcan, generando cualquier tipo de semilla y de fruta, y alimentando a otros animales de la cadena alimenticia. Para esta reproducción vegetal, cada especie tiene sus exigencias para multiplicarse: muchas de ellas dependen únicamente de insectos (como las abejas, moscas, mariposas, aves y hasta murciélagos) y así transportar su polen. De hecho, en un día, una abeja puede pasar por miles de flores, recogiendo y esparciendo el polen por cada una.

De este modo, con la ayuda de diversos insectos, el ecosistema puede desarrollarse: se forma la tierra, los bosques producen oxígeno, se previene la erosión del suelo y se regula el flujo del agua; la cadena alimenticia sigue su curso cuando los pájaros se comen a los insectos, plagas, moscas y escarabajos para romper con el estiércol animal, y así se continúa.

Además, aunque no parezca, la polinización también ejerce un gran impacto económico en la mayoría de los países; por ejemplo, se estima que este proceso equivale a 14.6 miles de millones de dólares en la economía de EE.UU.

Sin embargo, la agricultura moderna, al intentar erradicar a los mismos insectos que dan vida, ha provocado la alteración del estilo de vida de los demás animales. Estudios recientes de la Universidad de Reading informaron que la diversidad de las abejas ha disminuido al grado de provocar la extinción de siete  especies: “Cuatro especies de abejorros se han extinto de toda Europa, y la tendencia evidencia situaciones similares en Norte América y China. Las especies de abejorros en Norte América han disminuido a un 96% en el pasado siglo; en China, debido a la pérdida de las abejas, los granjeros han tenido que empezar a polinizar con pinceles”.

22 de juliol 2014

21 de juliol 2014

RECOLECCIÓN DEL POLEN

agroscopio.com
 
La periodicidad depende de: El tipo de trampa (capacidad); la humedad del polen (a mayor humedad del polen debe recolectarse con mayor frecuencia, para evitar la aparición de hongos); clima (en períodos lluviosos debe recogerse a diario para evitar la fermentación); tamaño de la colmena (colmenas con 3 cámaras de cría requiere colecta diaria. A temperatura de 10 a 30ºC aumenta la colecta de polen como consecuencia del aumento del número de estambres maduros y del polen presente. La intensidad de luz, las lluvias y la humedad relativa también son importantes pero es difícil evaluar la influencia de un factor independientemente de otro. 
 
Secado: Una vez recolectado el polen, debe ser secado. El polen fresco, aún húmedo, se enmohece o fermenta a temperatura ambiente. Su secado al aire y a la sombra le hace perder agua si el tiempo es seco o se la da si es húmedo. Al sol, el secado no es posible, porque la acción de los rayos ultravioleta hace perder propiedades terapéuticas principalmente a causa de la oxidación como asi por el intenso calor.-
 
Por las anteriores razones, el secado debe realizarse artificialmente, mediante secadores de aire caliente a no mas de 40ºC por 24 horas, para evitar deteriorar las proteínas es necesario que el secado no exceda de esta temperatura, ya que a mayor temperatura la superficie externa del gránulo de polen se reseca, impidiendo la salida del agua que está en el interior, facilitando su fermentación posterior y además confiriéndole mal sabor, olor y consistencia. Un buen secado (máximo 4% de humedad), permite conservar el polen por largos períodos de tiempo (más de 12 meses), también se puede conservar en la heladera, aunque bien tapado, en un frasco de vidrio.
 

20 de juliol 2014

19 de juliol 2014

LA DESCENDÈNCIA DE LA VARROA

chdphd.com

En la següent il·lustració podem valorar la supervivència de la descendència de la varroa en cria de mascle i d'obrera. A partir d'aquí hom n'extreu la conclusió de una lluita profilàctica a partir de la cria dirigida d'abellots en arnes amb baix nivell d'infestació.

Apicesteve.cat

18 de juliol 2014

EL VENENO DE LAS ARAÑAS PUEDE SALVAR A LAS ABEJAS DE LOS PESTICIDAS

ecoosfera

 De acuerdo con los especialistas de la Universidad de Newcastle, la combinación de la toxina natural del veneno de una araña australiana y de la lectina Galanthus nivales aglutinina (GNA), genera una proteína biopesticida (Hv1a/GNA).


Para que las plantas se reproduzcan y puedan generar cualquier tipo de semilla y de fruta, es necesario el proceso de intercambio de polen entre las flores. La naturaleza utiliza como el transporte más viable de la polinización a insectos como las abejas, moscas, mariposas, aves y hasta murciélagos.


Ese es el modo más adecuado para que el ecosistema pueda desarrollarse; sólo así se forma la tierra, los bosques producen oxígeno, se previene la erosión del suelo, se regula el flujo del agua, la cadena alimenticia sigue su curso…


Por consiguiente, cualquier factor de riesgo que pueda alterar al proceso, puede ser fatal. Por lo que es importante tomar en consideración este tipo de problemáticas cuando se presentan, como es el caso de las abejas.


En artículos pasados hemos hablado acerca de la posible extinción de las abejas, a no ser que realicemos actividades que puedan prevenirlo. Esta situación ha sido consecuencia de la escasez de áreas verdes donde los insectos puedan polinizar, así como la invasión de pesticidas e insecticidas en las únicas áreas verdes disponibles. Como resultado: los polinizadores principales no pueden sobrevivir, desapareciendo a colonias enteras de abejas.


Por el otro lado han existido proyectos cuyos objetivos es prevenir la extinción de las abejas. Por ejemplo, la EPILOBEE es un programa de supervisión epidemiológica de la Comisión Europea en 17 países, donde se pretende recolectar información y métodos útiles para ayudar a estos animales; otros proyecto propone plantar franjas florales con el fin de permitir el crecimiento de la vegetación natural. Estas prácticas desean no sólo aumentar la población de los polinizadores, sino también de los depredadores naturales al disminuir el uso de químicos tóxicos.


Una investigación reciente sugiere que el veneno de las arañas puede salvar a las abejas de su posible extinción. De acuerdo con los especialistas de la Universidad de Newcastle, la combinación de la toxina natural del veneno de una araña australiana y de la lectina Galanthus nivales aglutinina (GNA), genera una proteína biopesticida (Hv1a/GNA).


A lo largo de las observaciones, se encontró que este pesticida nuevo permite a las abejas polinizar sin riesgo alguno, aún cuando reciben altas dosis del veneno. De hecho, gracias a esta sustancia, las abejas pueden realizar ciertas conductas que implican aprender y recordar las figuras florales relacionadas con la comida.


El equipo descubrió que al alimentar a las abejas con Hv1a/GNA con dosis altas, en un periodo de siete días, los efectos secundarios apenas afectaban en la supervivencia de las abejas. Además, las pruebas comprobaron que tampoco hubo un impacto en su conducta ni en su memoria.


La Doctora Geraldine Wright, directora de la investigación, explica que: “Estudios previos han demostrado que no hay efectos nocivos en animales grandes, lo que significa que tiene un potencial real como pesticida. Además, nos ofrece una alternativa alimentaria que es segura para el mercado.”

Fuente: ecoosfera

17 de juliol 2014

16 de juliol 2014

15 de juliol 2014

CURSOS FORMATIUS DELS ABELLAIRES


Benvolguts Abellaires

us informem que estem enllestint dos cursos formatius per als Abellaires i el públic en general que hi pugui estar interessat.

Curs d'iniciació a l'apicultura: aquest és el primer curs de la nostra escola d'apicultura i que ha hem realitzat durant el curs 2013-14 i que deguda a la gran acceptació que va tenir, el tornem a oferir.

Curs avançat d'apicultura: un nou curs que pretén ser la continuació per a tots aquells que ja varen fer el primer i tinguin la il·lusió de continuar la seva formació en el meravellós món de les abelles.

us mantindrem informats!

Col·lectiu d'Abellaires

14 de juliol 2014

LAS ABEJAS ESTÁN, OFICIALMENTE, EN PELIGRO DE EXTINCIÓN

ecoosfera

 

“Cuatro especies de abejorros se han extinto de toda Europa, y la tendencia señala situaciones similares en Norte América y China.”


La polinización, el intercambio de polen entre las flores, ayuda a que las plantas se reproduzcan y que diversos animales se alimenten. Esta reproducción vegetal depende únicamente de ciertos insectos, como las abejas, moscas, mariposas, aves y murciélagos; los cuales transportan el polen de las plantas. De ese modo, el ecosistema puede desarrollarse: se forma la tierra que dan vida a los bosques; éstos últimos producen oxígeno, previniendo la erosión del suelo y regulando el flujo del agua; de manera tal que la cadena alimenticia continúa su curso.

Por esta razón, las abejas se han convertido en insectos primordiales para el proceso del ciclo de la vida; no obstante, en la actualidad se encuentran en peligro de extinción.

La agricultura moderna, al intentar erradicar a los insectos que dan vida, ha provocado que colonias de abejas desaparezcan por completo. Incluso, la Universidad de Reading informa que la diversidad de estos animales ha disminuido al grado de provocar la extinción de siete especies: “Cuatro especies de abejorros se han extinto de toda Europa, y la tendencia señala situaciones similares en Norte América y China.” Esta situación se ha generado debido a la ausencia de áreas verdes libres de insecticidas, como el neonicotinoide.

Como respuesta para prevenir la desaparición de estos insectos, llega EPILOBEE, programa de supervisión epidemiológico de la Comisión Europea en 17 países europeos. El objetivo del proyecto es recolectar información y métodos útiles que puedan ayudar a estos animales.

Por primera vez, los países de Bélgica, Dinamarca, Alemania, Estonia, Finlandia, Francia, Grecia, Hungría, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Portugal, Eslovaquia, España, Suecia y Reino Unido, se juntaron para mantener un control respecto con la natalidad y mortalidad de las colonias de las abejas.

Fuente: ecoosfera

13 de juliol 2014

12 de juliol 2014

EL CRESTADOR

mieldecabranes.com

Instrument utilitzat per l'abellaire a tallar les bresques. Les cel·les hexagonals de les abelles un cop ompler-tes de mel són segellades amb un opercle de cera, a fi de garantir-ne la seva conservació.

Quan l'abellaire vol treure la mel, cal que manualment o mecàniment retiri aquest opercle a fi de possibilitar-ne la seva extracció, ja sigui per gravetat o per centrifugació.

Autor: Esteve Miràngels

11 de juliol 2014

10 de juliol 2014

QUÈ PASSA SI FUMIGUEM?


La pol·linització per insectes és molt important en els fruiters. El paper del vent és mínim. La majoria de les varietats són autoincompatibles, és a dir necessiten pol·len d'una altra varietat per fructificar. En un camp les diferents varietats es planten en diferents fileres. Els ametllers i cirerers, poden arribar a fructificar un 40% de les flors que produeixen i per això és important pol·linitzar el major nombre de flors possible.

En principi està prohibit fumigar amb insecticides durant la floració. De totes maneres, els enverinaments són relativament freqüents. Si es fumiga un camp no florit quan fa vent, l'insecticida pot arribar a un altre camp florit. Altres vegades es tracta amb fungicides durant la floració. Es considera que els fungicides no són tòxics per als insectes, però poden causar efectes subletals (comportamentals). Aquests efectes no es detecten quan es fa una anàlisi toxicològica al laboratori, però al camp fan disminuir la pol·linització i el creixement de les poblacions d'abelles. 

Altres pràctiques associades a l'agricultura intensiva posen en perill les poblacions de pol·linitzadors. Per exemple, l'ús d'herbicides elimina la flora acompanyant que altrament serviria de font de pol·len i nèctar un cop acabada la floració del conreu i permetria el creixement de les poblacions d'abelles. Moltes espècies d'abelles nien en sòls nus o amb poca vegetació, en marges entre camps, en troncs d'arbusts i d'arbres. La pavimentació de camins i l'eliminació d'aquests substrats comporta la desaparició d'aquestes espècies.
És paradoxal, doncs, que d'una banda requerim l'ajuda d'aquests insectes i d'una altra els hi fem la vida impossible.

Font: CREAF

09 de juliol 2014

AUMENTA EL ABANDONO DE COLMENAS Y LA MUERTE DE ABEJAS

animals.howstuffworks.com

El fenómeno denominado “colapso de la colmena” –consistente en el abandono, por parte de las abejas obreras, de sus “casas”–, puede parecer sencillo y localizado; no obstante, podría tener un espectro de acción muy amplio y poner en peligro el porvenir de muchas especies en el planeta. “Su impacto va más allá del dinero, unos apicultores o unos simples insectos”, advirtió Alejandro Córdoba Aguilar, investigador del Instituto de Ecología (IE) de la UNAM.
 
El integrante del Laboratorio de Ecología de la Conducta de Artrópodos de esa entidad señaló que aunque el problema se ha detectado desde el siglo antepasado, en los últimos 20 años ha cobrado enorme relevancia. “Los productores ven sus apiarios abandonados; sin el trabajo de las obreras, la colmena, con el resto de sus integrantes: la abeja reina y las larvas, muere”.

Más allá de la producción de miel, hay problemas asociados “que nos deben aterrar”, insistió el científico. El papel de esos himenópteros en el planeta es la polinización; en términos prácticos, “hacen que se produzcan los frutos que consumimos”.

Hay frutos cuya producción depende estrictamente de polinizadores y, en especial, de las abejas. Tanto así que en Estados Unidos hay empresas dedicadas a alquilarlas, por ejemplo, para los cultivos de fresas.

Apis mellifera ha sido el polinizador por excelencia, pero hay evidencia de que también otras especies de abejas sufren este problema. Si las obreras mueren, como ocurre, habrá graves dificultades en la producción de frutos, que ni siquiera se han evaluado. Esto último “debe ser cuantioso, terrible, pero no lo conocemos”, explicó el investigador.

08 de juliol 2014

ESBARZER O ROMEGUERA - Rubus ulmifolius

flickr.com


Planta de tiges molt robustes, anguloses, amb agullons (espines) abundants, corbats i de base ample.  

Les seves fulles són perennes i compostes, formades per 3 a 5 folíols ovalats, de color verd fosc i amb el marge dentat.  

Les flors són de color blanc-rosat, amb 5 pètals i 5 sèpals. Els estams són molt nombrosos.

Els seus fruits comestibles són les móres. Estan formats per nombroses drupes de color vermell, que es tornen negres un cop madures.

L’esbarzer floreix a l’estiu i és una espècie molt comuna a tota la nostra geografia, formant denses bardisses que envaeixen boscos esclarissats, indrets frescals de fons de vall o, pastures abandonades fins als 1.650 m.

Les seves flors blanques o rosades apareixen en els mesos d’estiu, quan les arnes es troben en plena transhumància en les muntanyes. És per això que difícilment podrem obtenir mels monoflorals, passant els seus nèctars a formar part de la mel de prat de muntanya.

Autors: Cristina Pera i Esteve Miràngels

07 de juliol 2014

ABEJAS EN EL REINO UNIDO

telegraph.co.uk

 

Mejoran notablemente las tasas de supervivencia de las abejas en el Reino Unido

 

Estadísticas recientes de la Asociación británica de Apicultores (BBKA) muestran una notable mejora en la supervivencia de las abejas durante los pasados meses de invierno. Se trata de las mejores tasas de supervivencia desde que la asociación empezó a hacer la encuesta en 2007.

Más del 90% de las colonias de abejas melíferas sobrevivió desde octubre de 2013 a marzo de 2014, como media, si bien en todas las regiones de Inglaterra se han registrado mejoras. Este dato contrasta con el del invierno 2012/13 en el que se perdió un tercio de todas las colonias.

Un inverno 2013/14 más templado ha ayudado a la supervivencia de las colmenas, si bien la BBKA cree que también ha ayudado el trabajo de las asociaciones apícolas que han proporcionado mejor formación para mejorar el manejo de las colmenas. Estas acciones han sido posibles gracias al programa de apoyo a la apicultura cofinanciado con la UE.

El BBKA tiene como objetivo reducir aún más las pérdidas de las colonias durante los meses de invierno, no obstante, destacan que la varroa y virus asociados siguen siendo un problema para las abejas, así como la falta de disponibilidad de alimento.

El BBKA también ha señalado que la mejoría de las tasas de supervivencia ocurrió durante un período de tiempo en que las abejas todavía estaban expuestas a los cultivos tratados con insecticidas neonicotinoides. Apoyan que se lleve a cabo una investigación adicional sobre el efecto real de los neonicotinoides en abejas y otros polinizadores bajo situaciones de campo de la vida real.


Informa: Mercè Soler

Fuente: Agrodigital

06 de juliol 2014

05 de juliol 2014

04 de juliol 2014

RELLEU DE REINES (1a PART)

sbai.org.uk
Mentre la reina vella continua la seva monòtona tasca de posta d’ous, les abelles constructores i mainaderes es preparen per canviar el rumb de la gran família. En primer lloc seleccionaran unes desenes d’ous com a llavors de futures reines i a continuació marginaran alimentàriament la femella regenta. La inanició de la reina provoca la interrupció de la seva activitat reproductora com a conseqüència de la seva pèrdua de pes. Tot plegat sembla una invitació perquè abandoni el rusc, ja que el seu cos, novament estilitzat, li ha retornat la facultat de volar. La reina serà empesa cap a la sortida del rusc, tot oferint-li l’oportunitat d’abandonar el grup abans que es produeixi el naixement de les reines verges que l’hauran de substituir.

En d’altres ocasions, quan la reina mor per causa natural o per malaltia, el col·lectiu orfe fabrica noves reines a partir dels últims ous de la posta, desencadenant-se una renovació tranquil·la, amb poques aspirants a ocupar l’antic tron. En alguns casos, la manca de reina i per tant l’absència de l’olor reial, estimula les obreres a pondre ous, fruit de l’activació dels seus ovaris. La posta es caracteritza per ser irregular, amb la col·locació de més d’un ou per cel·la, uns ous que lògicament donaran mascles, perquè les obreres no tenen disponibilitat d’esperma. Aquesta resposta pot semblar inicialment sorprenent i sense una intencionalitat clara, ja que la situació és irreversible i la colònia inviable. L’actitud d’aquestes obreres abegoteres ens pot recordar un comportament arcaic, de quan les abelles actuaven com a reproductores solitàries.

Autor: Esteve Miràngels