31 de maig 2014

ABEJAS GUARDIANAS

todomiel.net

Abejas guardianas reconocen intrusos aloespecíficos vía “olores diferentes” pero no “olores de intrusos perjudiciales”

 

Las guardianas de la abeja, Apis mellifera, reconocen intrusos principalmente por el olor. Este estudio examina dos hipótesis contrapuestas en relación con el rechazo de invasores aloespecíficos: “olor diferente” según la cual los intrusos son reconocidos por las guardianas porque su olor no cuadra con el de las abejas en general, versus “el olor de intrusos perjudiciales”, según la cual las guardianas reconocen específicamente y rechazan intrusos de especies perjudiciales. 

Presentamos ocho especies de artrópodos perjudiciales y tres de insectos perjudiciales (obreras de la avispa común Vespula vulgaris, adultos de la polilla de la cera Galleria mellonella y hormigas de la madera Formica lugubris) a guardianas de entrada. Las guardianas rechazaron todas excepto la cochinilla de la humedad (Porcellio scaber) más que a abejas de otras colonias y a un nivel similar o mayor que las avispas comunes. Esto no es predicho por la hipótesis del olor perjudicial, y por tanto refuerza la hipótesis del olor diferente. Las cochinillas fueron aceptadas a tasas similares a las abejas.

Autores: Martin H. Kärcher and Francis L.W. Ratnieks

30 de maig 2014

1a. ASSEMBLEA ASSOC. DELS ABELLAIRES


 
Demà dissabte 31 de maig es durà a terme la 1a. Assemblea de l'associació Col·lectiu d'Abellaires. Aquesta associació és va crear el passat mes de febrer del present any i compte amb una cinquantena de socis.

La trobada pretén programar i articular tots els projectes de futur, a partir de l'estructuració de comissions dinàmiques i compromeses amb el projecte d'apicultura sostenible que pregonen els estatuts dels Abellaires

Des d'Ecolluita sempre hem apostat pel cooperativisme del Col·lectiu d'Abellaires, de fet la nostra publicació n'és partícip de forma activa.

gestio.abellaires@gmail.com

Molta sort en els vostres projectes!

1a. assemblea oficial dels Abellaires

 Aquest dissabte 31 de maig es durà a terme la 1a. Assemblea de l'associació Col·lectiu d'Abellaires. Aquesta associació és va crear el passat mes de febrer del present any i compte amb una cinquantena de socis.

La trobada pretén programar i articular tots els projectes de futur, a partir de l'estructuració de comissions dinàmiques i compromeses amb el projecte d'apicultura sostenible que pregonen els estatuts dels Abellaires

Us esperem Abellaires!

29 de maig 2014

28 de maig 2014

27 de maig 2014

Xerrada sobre la Velutina


El proper dissabte 31 de maig es durà a terme una interessant xerrada sobre el control de la Vespa Velutina, una espècie invasora d’origen asiàtic, arribada a Catalunya el passat estiu, que posa en perill a les abelles autòctones. La xerrada tindrà lloc a la Casa de Cultura de Sant Cugat del Vallès a les 12h a càrrec de Esteve Miràngels, veterinari de l’Associació.

Amb aquesta xerrada, la recent creada Assoc. Col·lectiu d’Abellaires aprofita per donar-se a conèixer oficialment. Una entitat sense ànim de lucre que representa a apicultors de tota Catalunya compromesos amb el respecte a l’abella i al seu benestar, tot posant en pràctica una nova cultura en l’art de tenir cura de les abelles, apostant per una apicultura sostenible i ecològica.

PROBLEMÁTICA DE LA INVASIÓN DE LA AVISPA ASIÁTICA

greenpeace
Treinta y dos organizaciones entre apicultores, ecologistas y agrarias se unen para pedir al Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente y a nueve CCAA (Galicia, Asturias, Cantabria, País Vasco, Castilla y León, La Rioja, Navarra, Aragón y Cataluña) que adopten todas las medidas a su alcance para frenar la expansión de la avispa asiática y minimizar los daños que produce en el medio ambiente y las pérdidas económicas en los sectores de la apicultura y fruticultura, ya que la situación empieza a ser alarmante por la falta de medios para hacer frente a este insecto invasor y a su rápida propagación.

La avispa asiática (Vespa velutina) es una especie incluida en el catálogo español de especies exóticas invasoras y viene por tanto regulada por el Real Decreto 1628/2011, de 14 de noviembre, que establece la necesidad de arbitrar estrategias de gestión, control y la posible erradicación de las especies exóticas invasoras.

Su primera detección en España fue en el año 2010 en Irún (Guipúzcoa), desde entonces su expansión está siendo muy rápida, en 2013 ya ocupa el País Vasco y Navarra y es detectada su presencia  en Galicia, Cataluña, Cantabria y probablemente en el 2014 en Burgos y la Rioja.

Esta campaña organizada por la Confederación en Defensa de la Abeja en la Cornisa Cantábrica (CODACC) y con la colaboración de las otras organizaciones consta de tres partes:

26 de maig 2014

CEL·LES DE CRIA DE PLÀSTIC

Duncan Geere

Investigadors de la Universitat de Wurzburg han desenvolupat un nou mètode de cel·les de cria per abelles, en el qual el plàstic n'és l'element constructor.

La importància de les abelles pel manteniment dels ecosistemes i la seva preocupant davallada, ha estimulat a molts científics a la recerca de mecanismes que facilitin la reproducció d'aquest imprescindible insecte. Per altra banda, aquesta nova metodologia facilitarà un seguiment més proper dels perills que estan patint les abelles, analitzant en profunditat les causes i conseqüències del desabellament.

La utilització d'aquestes cel·les de plàstic és una tècnica comú entre els criadors d'abella i que ara per primer cop es porta als laboratoris per fer-ne un ús continu per a les investigacions. Aquesta metodologia pretén que sigui la reina la que dipositi els ous directament dins aquestes cúpules plastificades, evitant l'ús de les agulles d'empeltar, i que comprometen seriosament la viabilitat de les larves capturades.



Edited by Duncan Geere

25 de maig 2014

24 de maig 2014

LES ABELLES PODEN DETECTAR EXPLOSIUS

diariwin.cat

Uns investigadors de Croàcia (a l’est d’Europa) han confirmat que les abelles tenen la capacitat d’ajudar a detectar mines terrestres que encara no han explotat a través de l’olfacte.

Aquests científics han entrenat diverses abelles per tal que identifiquin el seu menjar amb l’aroma d’una barreja explosiva. Aquesta prova ja l’havien fet amb altres animals com les rates o els gossos, però es tracta d’uns animals molt pesats i acabaven explotant.

Per tant, si aquest experiment funciona, els petits insectes podrien ajudar a trobar moltes mines que podrien ser perilloses.

Durant la guerra dels Balcans es van col·locar més de 90.000 mines en aquest país, moltes de les quals encara estan per descobrir.

Si no es detecten a temps, hi ha el perill que la bomba sorprengui als croats, ocasionant la mort. De moment, unes 2500 persones ja han perdut la vida per aquest motiu.

23 de maig 2014

LA VESPA ASIÀTICA, UN PROBLEMA ENTRE NOSALTRES

wikipedia


El proper dissabte 31 de maig l'assoc. Col·lectiu d'Abellaires durem a terme una interessant matinal informativa sobre la vespa asiàtica. L'acte és gratuït i obert a tothom i es realitzarà a la Casa de Cultura de Sant Cugat del Vallès  (C/ de Castellví - entrada pels jardins del Monestir) 

La vespa asiàtica (Vespa velutina) és una espècie invasora que ha arribat a Catalunya procedent de França, on en els darrers anys s’ha convertit en un enemic més de les abelles. 

Com Abellaires tenim l’obligació de conèixer bé la biologia d’aquest insecte, les seves repercussions sobre les nostres colònies i els possibles mecanismes de control. 

PROGRAMA

22 de maig 2014

EL COL·LAPSE DEMOGRÀFIC


healthybeeshealthygardens.com

La necessitat de neutralitzar l’efecte del col·lapse demogràfic engega un procés que no té marxa enrera i que es basa en la fabricació de cel·les reialeres, que com diu el seu nom, albergaran futures femelles fèrtils. De la mateixa manera es començaran a construir cel·les per a abellots, on la posta d’ous no fecundats assegurarà una correcta inseminació de les reines verges. Es produeix un fet si més no curiós, on la grandària de les cel·les i sobretot l’alimentació que rebran les larves determinarà el naixement d’unes abelles que canviaran el curs de la colònia, motivant la seva partició. Davant d’aquest fet ens podríem preguntar: qui pren les decisions? Les abelles mainaderes? Les constructores? I la reina present no decideix res? És un acord consensuat? I quins mecanismes regulen aquest procés? Les hormones? L’instint genètic? La densitat poblacional? L’entrada de nèctar? L’espai disponible? El nombre d’immadurs? ... Moltes preguntes i encara més possibles respostes que emboliquen encara més el fenomen de l’eixamenada.

Autor: Esteve Miràngels

21 de maig 2014

VARROA, EL VERDUGO DE LAS ABEJAS


En plena campanya de sanejament apícola contra la Varroa destructor, us aconsellem una de les obres més completes que existeixen sobre aquest paràsit. Un llibre d'obligada lectura per tots aquells que vulguin conèixer en profunditat els secrets d'aquest terrible paràsit de les abelles.

Autors: Nestor Fernandez i Yves Coineau


20 de maig 2014

APICULTURA SIN FRONTERAS


Despues de viajar por el exterior y realizar seminarios de medios de comunicacion decidimos ofrecer este medio que lo podras tener sin cargo en tu casa, solamente contando con una impresora y una computadora

Suscribite asi podras recibir nuestra publicacion.

ARA RECIBIR LA PUBLICACION TENES QUE ENVIAR UN MAIL A apiculturasinfronteras@yahoo.com.ar  con los siguientes datos:

NOMBRE Y APELLIDO
LOCALIDAD
PAIS

COMO FUE QUE ENCONTRO APICULTURA SIN FRONTERAS (por casualidad, por publicidad en radio, por publicidad en internet, por buscador, por recomendacion, etc)
Comunicarnos a que sector apicola pertenece (apicultor, cria de reinas, acopiador, exportador, estudiante, proveedor de insumos, etc)

19 de maig 2014

CURS PRÀCTIC D'APICULTURA

www.rivercottage.net

La cria de les abelles per a la pol·linització és un aspecte molt important per al futur de la nostra societat. L’efecte de les abelles sobre la flora agrícola i salvatge assegura la reproducció i l’encreuament de les espècies vegetals, i contribueix a la biodiversitat del planeta.

Els productes del rusc, com la mel i el pol·len, són productes alimentaris de propietats excepcionals, que aporten els carbohidrats i les proteïnes necessaris per al nostre desenvolupament.

Amb aquest curs, volem facilitar el coneixement d’aquesta activitat i donar les nocions bàsiques teòriques i pràctiques per a a quelles persones que vulguin iniciar-se en aquesta activitat, o bé millorar-ne els seus coneixements. 

PROGRAMA

18 de maig 2014

17 de maig 2014

16 de maig 2014

LES MALALTIES DE LA CRIA

starmansnewbeeblog.blogspot.com

Avui divendres els Abellaires durem a terme la novena sessió formativa del curs d'iniciació a l'apicultura de la nostra escola d'abellaires. La sessió parlarà de les principals malalties de la cria de les abelles i de les seves repercussions i possibles tractaments.

La cria de les abelles és el relleu generacional de les abelles recol·lectores per tant la seva salut ens garantirà l’èxit productiu de la nostra arna. És per tant molt important conèixer com ha de ser la cria sana, compacte i homogènia, i així diferenciar-la dels diferents processos patològics (cria podrida, micosi, cria sacciforme...)

Col·lectiu d'Abellaires 

15 de maig 2014

MAQS™: NUEVO TRATAMIENTO ORGÁNICO PARA VARROA CON ÁCIDO FÓRMICO

desdelapiquera.com
El ácido fórmico es una sustancia que se encuentra de forma natural en algunas mieles, en mayor proporción en las oscuras (como el castaño o los mielatos) que en las claras. Se atribuye a Ruttner y Ritter, en 1980, la puesta a punto de los primeros métodos precisos para su utilización en el control de varroa.

El ácido actúa por evaporación de la matriz que lo sostiene, matando varroas en fase forética y también, a determinadas concentraciones, aquellas que se encuentran en el interior de las celdillas operculadas. Su eficacia se ha señalado entre el 92 % y el 98 %, en función de su concentración, método de aplicación, época del año, etc.

 

Hasta ahora los tratamientos más eficaces se realizaban por evaporación a partir de un difusor a distintas concentraciones (65 % - 85 %) y mediante la aplicación del ácido líquido a unas planchas o esponjas que se introducían en la colmenas (Mite-Gone). Este último sistema de aplicación fue probado por A.G. Pajuelo en España, en el año 2003, a concentraciones del 65 %, resultando de una eficacia de hasta el 100 % en el tratamiento de verano, pero no resultó eficaz en el tratamiento invernal.

14 de maig 2014

AJUDES AL SECTOR APÍCOLA

www.bee-smart.gr

Millorar la producció i la comercialització dels productes de l'apicultura a l'àmbit territorial de Catalunya.

A qui va dirigit?
  • Per a totes les línies d'actuació que se subvencionen: A cooperatives apícoles i agrupacions de persones productores amb personalitat jurídica pròpia  integrades majoritàriament per persones apicultores que compleixin els requisits establerts a l'apartat 2.2 de les bases reguladores i les associacions i les fundacions que tinguin els estatuts adaptats a la Llei 5/2011, de 19 de juliol, de modificació de la Llei 4/2008, de 24 d’abril, del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques, abans del 31 de desembre de 2012.
  • Per a les actuacions que figuren als apartats c)1, c)2 i c)3 i c)4 de l'annex 2 de l'Ordre: persones físiques o jurídiques i comunitats de béns titulars d'una explotació apícola que, a més de complir els requisits que estableix l'apartat 2.2 de la convocatòria, acreditin la condició de persona agricultora professional, d'acord amb la legislació aplicable a Catalunya, i que es trobin incloses en el sistema especial per a persones treballadores per compte propi agrari del règim especial de treballadors/ores autònoms/es.
  • Termini: del 10 al 21 de maig de 2014, ambdós inclosos
Font: gencat.cat

13 de maig 2014

SIN ABEJAS, NUESTROS ALIMENTOS ESTÁN AMENAZADOS!

greenpeace
¿Conoces hasta qué punto son importantes las abejas y otros polinizadores en nuestra alimentación y en nuestra economía? Sin la polinización de las abejas y otros insectos no tendríamos más de una tercera parte de las frutas y verduras que consumimos y 9 de cada 10 plantas silvestres a nivel mundial.

El trabajo de los polinizadores es un servicio “gratuito” que está valorado en 265.000 millones de euros al año en todo el mundo y 22.000 en Europa. Un argumento más a añadir para exigir su protección: #SOSabejas.

¿Y qué pasa en España? ¿Cuánto dependen nuestros alimentos de las abejas? Eso es lo que hoy, desde Greenpeace hemos desvelado en el informe 'Alimentos bajo amenaza. Valor económico de la polinización y vulnerabilidad de la agricultura española ante el declive de las abejas y otros polinizadores'

12 de maig 2014

CONTROL D'UN EIXAM


El nostre col·laborador i amic Julio Rivas en presenta un video de producció pròpia on alliçona de com s'ha de realitzar el control d'un eixam en una arna Warré.

Gràcies Julio per la teva predisposició a ajudar als abellaires més novells... un plaer escoltar-te...

Autor: Julio Rivas - veure el video

11 de maig 2014

10 de maig 2014

SIN ABEJAS, SIN ALIMENTOS?

 
¿Sabías que una tercera parte de la alimentación mundial depende de las abejas y otros polinizadores? ¿Y sabes cuál sería el impacto de su desaparición en nuestra alimentación y economía? ¿Y qué consecuencias tendría para nuestra agricultura

Para dar respuesta a estas preguntas, Greenpeace ha realizado un informe de cómo sería en nuestro país la agricultura sin las abejas, que se encuentran actualmente en declive y amenazadas por diversos factores, entre ellos por el uso de plaguicidas tóxicos. En este informe os mostramos la importancia para los cultivos de estos amenazados y valiosos insectos y cómo afectaría su ausencia.

¿Cómo podemos protegerlas?
Greenpeace está impulsando una campaña para pedir a las instituciones españolas y europeas que prohíban los insecticidas más nocivos. Gracias a la presión, el año pasado la Unión Europea dio un paso decisivo para salvar a las abejas, prohibiendo el uso de cuatro de estos insecticidas. Pero fue una prohibición temporal y parcial: durante dos años y solo para algunos cultivos y usos. Y los gigantes químicos que fabrican estos productos no han tardado mucho en reaccionar y presionar para tratar de anular esta prohibición.

En España, más de 35.000 personas habéis que se las proteja. ¡Únete y firma para pedir a las autoridades españolas que protejan a las abejas!


Greenpeace.es

09 de maig 2014

CONTROL D'UN EIXAM


El nostre col·laborador i amic Julio Rivas en presenta un video de producció pròpia on alliçona de com s'ha de realitzar el control d'un eixam en una arna Warré.

Gràcies Julio per la teva predisposició a ajudar als abellaires més novells... un plaer escoltar-te...

Autor: Julio Rivas - veure el video

LA DIPUTACIÓ CEDEIX A LA UDL UNS TERRENYS PER A LA INVESTIGACIÓ DE LES ABELLES

etsea.udl.es

A la partida de les Canals, on una empresa especialitzada instal·larà ruscos || Preveu iniciar estudis sobre el comportament d’aquests insectes 


La Diputació ha cedit a la Universitat de Lleida una porció de terreny de 200 m2 a la partida de les Canals per investigar amb abelles. L'empresa apícola TecnoApi BrS instal·larà 49 ruscos per a investigació i docència al camp agroalimentari. La UdL va sol·licitar un espai per a aquesta finalitat i un portaveu de la Diputació va detallar que en aquests ruscos s'estudiarà per què s'ha incrementat la mortaldat d'aquests insectes i també els motius de que produeixin menys mel. TecnoApi BrS s'encarregarà del manteniment dels ruscos i desenvoluparà i aplicarà uns protocols de maneig per a la selecció genètica de l'abella autòctona, i l'objectiu és que la Universitat i la empresa puguin iniciar projectes de R+D de forma conjunta, així com activitats de docència i pràctiques.

José Luis Bragulat, deTecnoApi BrS, assegura que a Catalunya no hi ha un centre especialitzat en apicultura dedicat a la investigació i al desenvolupament de tecnologia en aquest sector. Va assenyalar que el principal problema a l'hora d'investigar les abelles és precisament la seua cria, de manera que la instal·lació de ruscos prevista a les Canals podria incentivar la investigació apícola a la UdL. Bragulat va afegir que es poden estudiar les feromones de les abelles i la forma amb què prenen decisions i busquen aliment, investigació que permetria seleccionar les espècies més ben adaptades a les condicions específiques de cada zona. Segons la Diputació, un grup de l'escola d'Agrònoms que investiga el comportament i les feromones d'insectes ja ha mostrat interès a explorar aquesta possibilitat, així com altres grups de recerca relacionats amb la pol·linització o el control de plagues.

Segre, S.E.

08 de maig 2014

LA PESADA CARGA DE LAS ABEJAS

Greenpeace

Análisis de residuos de plaguicidas en el polen de panal y en el polen capturado a abejas melíferas en doce países europeos.


Se trata de una de las investigaciones más grandes realizadas hasta la fecha en Europa, con más de 100 muestras tomadas en 12 países europeos en una sola temporada de pecoreo de las abejas. 
Los resultados muestran que más de dos tercios del polen recogido estaban contaminados hasta con 17 sustancias tóxicas distintas.

Se confirma que las abejas están expuestas a polen contaminado por distintas sustancias químicas que amenazan a su población, siendo esta variedad de sustancias encontrada muy preocupante por el efecto cóctel que puede ser más tóxico para las abejas que una sola sustancia química.

07 de maig 2014

EL TREBALL A L'AIRE LLIURE

1ms.net

La colònia necessita constantment l’entrada de nèctar, pol·len, resina i aigua, i les abelles recol·lectores pateixen un fort desgast. Cal doncs, un progressiva incorporació d’abelles a l’activitat exterior, per tant, una iniciació en l’art del vol i l’orientació respecte del Sol. Ja de joves les obreres exerciten aquestes habilitats, tot i que fins als vint dies d’edat no començaran a treballar en les tasques de recol·lecció. L’activitat exterior es veu condicionada per les condicions climàtiques, ja que les abelles necessiten una temperatura ambiental per sobre dels 10ºC i una intensitat lumínica adequada. Per altra banda, la presència de cel·les buides i abundant cria per alimentar esperonen les abelles en el seu neguit recol·lector.  

La visita de les abelles a les plantes pot tenir diferents objectius, sigui el nèctar, el pol·len o fins i tot les petites gotes d’aigua i resina que resten en les seves fulles. La relació de mutualisme entre abelles i vegetals afavoreix a ambdós, de manera que la visita constant a les flors garanteix la dispersió del pol·len i per tant l’èxit reproductiu gràcies a la formació de les llavors. La pol·linització de les plantes primitives s’efectuava bàsicament per l’aigua (hidrofília) o per l’aire (anemofília), de manera que calia fabricar grans quantitats de pol·len per aconseguir la fecundació de les flors. L’aparició dels insectes va condicionar l’evolució de les plantes, amb l’oferiment d’una recompensa dolça a canvi del transport del seu pol·len. Avui, vuit de cada deu flors són pol·linitzades per les abelles, flors que es caracteritzen generalment pels seus colors grocs o blaus, per la fragància que emeten i per la seves formes, ja que disposen d’autèntiques pistes d’aterratge per afavorir-ne la visita.  

Autor: Esteve Miràngels - Apicesteve.cat