31 de gener 2014

XI CONGRESO LATINOAMERICANO DE APICULTURA 2014

 
La Sociedad Argentina de Apicultores (SADA), junto con el Proyecto Integrado de Desarrollo Apícola INTA- PROAPI, invitamos a formar parte de un espacio enriquecedor para la apicultura latinoamericana, en donde los apicultores podamos trabajar juntos, intercambiar conocimiento y fortalecer los vínculos institucionales.  El XI Congreso Latinoamericano de Apicultura 2014- FILAPI,  que se realizá en  Pto. Iguazú, Misiones, Argentina, es la oportunidad.
 
Tanto la Sociedad Argentina de Apicultores, con 75 años de experiencia en defensa, promoción, representación y capacitación apícola, como el INTA –PROAPI, red de técnicos y científicos que trabajan desde 1996 con el objetivo de desarrollar una apicultura fuerte y competitiva, poseen una excelente experiencia de trabajo conjunto en la conformación de congresos apícolas nacionales e internacionales.
 
Ambas organizaciones realizaron de forma conjunta dos Congresos Argentinos de Apicultura, y en el año 2011 obtuvieron una gran experiencia con la organización del 42° Congreso Internacional de Apicultura – APIMONDIA 2011, un congreso internacional que fue llevado adelante con espectacular éxito. Por todo esto es que la Sociedad Argentina de Apicultores (SADA) e INTA PROAPI presentan la XI edición del Congreso Latinoamericano de Apicultura 2014 – FILAPI, en Pto Iguazú, Misiones, Argentina, con total convicción de que será un gran congreso y una importante experiencia  para los apicultores de Latinoamérica.
 

30 de gener 2014

SEGUIMENT DE LA VARROA

myrmecos.net

Des del Col·lectiu dels Abellaires, la nova associació d'apicultors activa des d'aquest 2014, ens plantegem molt seriosament la lluita contra la varroa i per tant hem establert un protocol de diagnosi del paràsit al llarg de l'any. 

Els programes sanitaris de la resta d'associacions es basen en complir uns mínims del tot ineficients, amb una sola lectura a l'any i una certificació veterinària mancada del més mínim dels rigors epidemiològics i estadístics.

El Col·lectiu d'Abellaires executa el seu propi programa sanitari, un protocol d'actuació basat en 4 lectures de varroa repartides durant l'any, tot buscant els períodes clau de reproducció del paràsit. A més, els nostres associats, reben la formació i assessorament necessari per com i quan realitzar aquestes lectures, tot utilitzant fons sanitaris que construim nosaltres mateixos, i que es poden adaptar a les diferents tipologies d'arnes, ja siguin Langstroth, Dadant, Warré o fins i tot Layens. 

Tot això ho fem per convenciment i sota la supervisió del nostre veterinari, el qual analitza i certifica les lectures i estableix els programes individualitzats per cadascun dels nostres associats, sense que això suposi un cost adicional.

A partir d'aquest 1 de febrer iniciem la primera fase de recollida de lectures, tot coincidint amb l'augment de temperatures que es començarà a percebre en les hores centrals del dia. Per a més informació us podeu a adreçar al nostre servei veterinari dins del Col·lectiu d'Abellaires:abellaires@apicesteve.cat

Col·lectiu d'Abellaires

29 de gener 2014

EL POLEN (1a PARTE)

edmundofgabus

El polen es virtualmente la única fuente de proteínas, sustancias, grasas, minerales y vitaminas que son necesarios durante la producción del alimento larval y para el desarrollo de abejas que han emergido recientemente. Una colonia no puede criar larvas si esta no tiene polen., ellas hacen esto con la reserva que posee en sus cuerpos y la cantidad de alimento producido es más bien poca.  

 

El polen de abejas es una importante fuente natural de proteínas, carbohidratos, vitaminas y minerales, considerado por ello como un excelente suplemento dietético con acción bio-estimulante.  

 

La Industria farmacéutica cubana lo utiliza en 3 formulaciones diferentes: polen melito, polen papelillos o cápsulas de 250 mg y polen tabletas revestidas de 125 mg; sin embargo, dado su origen es frecuente encontrar poblaciones microbianas que atentan contra la calidad higiénica de estos productos, colocándolos fuera de las especificaciones establecidas y con algunas limitaciones para la población.

 

28 de gener 2014

ELS PRODUCTES DE LES ABELLES


indiamart.com


Les abelles ens proporcionen una gamma de productes molt gran (mel, melat, pol·len, pròpolis, cera, gelea i verí), substàncies que totes elles tenen una funcionalitat biològica dins de l’arna. 

L’apicultor s’aprofita de la generosa capacitat recol·lectora de les abelles, extraient de l’arna sana els nombrosos excedents que es produeixen. Cal doncs, ser prudents i justos, i no sobreexplotar les arnes, evitant fer extraccions abusives que ens obligaran posteriorment a una alimentació artificial. Les arnes més sanes i de rebot més productives, són aquelles que poden viure de les seves reserves, ja que els productes apícoles aporten a les abelles propietats nutricionals i antisèptiques que difícilment poden suplir els pinsos del mercat. Les abelles necessiten una dieta equilibrada en glúcids, greixos, proteïnes, vitamines i sals minerals. 

La mel és una font molt bona de sucres, un principi actiu que es transforma en energia de disponibilitat immediata per a les abelles. La resta de productes són obtinguts bàsicament del pol·len. Els greixos garanteixen reserves energètiques a llarg plaç per a una bona hivernació de les abelles, i les proteïnes són l’aliment plàstic que fa possible el creixement de les larves i el bon estat corporal i immunològic de les abelles. De fet, en aquest principi es basa l’apicultura ecològica, una arna que ens proporciona una gran diversitat de productes, però que la seva explotació mai és asfixiant, de manera que l’apicultor deixa prou excedents perquè les abelles puguin superar perfectament el període hivernal.

Autor: Esteve Miràngels

27 de gener 2014

LAS ABEJAS Y LA SEGURIDAD ALIMENTARIA

miel.bligoo.com


La seguridad alimentaria es definida por la Organización para la Alimentación y la Agricultura (FAO) de las Naciones Unidas, como la “situación en la cual todas las personas tienen, en todo momento, acceso a los alimentos seguros y nutritivos que necesitan para mantener una vida sana y activa”. Si consideramos que al 2050 se incorporarán unos dos mil millones de nuevos habitantes en el mundo, el desafío de la seguridad alimentaria  -es decir, la producción de esos alimentos seguros, nutritivos y accesibles, para cubrir la necesidad de una población global en torno a los nueve mil millones- significa nada menos que doblar la producción actual. 

Si bien responder a este desafío depende de varios factores, de carácter científico, tecnológico, económico, financiero, y de políticas públicas adecuadas, el principal componente de la producción de alimentos es la preservación de la biodiversidad y el buen funcionamiento de los ecosistemas.

La desaparición de las abejas debe hacernos reflexionar entonces, como Humanidad, sobre los malos hábitos, la indiferencia ambiental, y la deformación de la matriz alimentaria que hemos ido sufriendo paulatinamente...

26 de gener 2014

25 de gener 2014

LAS ABEJAS PUEDEN DETECTAR EXPLOSIVOS

sibci.gob.ve

Casi dos décadas después del final de las guerras balcánicas, Croacia y otras naciones todavía tienen explosivos enterrados no dinamitados. Ahora, investigadores croatas han entrenado abejas para su busqueda, según informa Science Record.

Se sospecha que unos 750 kilómetros cuadrados, están llenos de minas por las Guerras de los Balcanes en la década de 1990, consigna la agencia de noticias AP.

El profesor Nikola Kezic de la Universidad de Zagreb explicó la idea del experimento: las abejas tienen un sentido muy desarrollado de olfato que puede detectar rápidamente el aroma de los explosivos. Son entrenadas para identificar su alimento con el aroma del TNT.

"Nuestra conclusión básica es que las abejas pueden detectar claramente este objetivo, y estamos muy satisfechos", dijo Kezic, que dirige parte de un amplio programa europeo llamado "Tiramisú", patrocinado por la Unión Europea, para detectar minas terrestres en el continente.

El método consiste, según se informa, en acostumbrar a las abejas al olor del explosivo para así poder identificar los puntos donde se encuentran estos.
Kezic dijo que los sitios de alimentos con vestigios de TNT ofrecen "una solución azucarada como recompensa, por lo que pueden encontrar el alimento en el medio".

"No es problema para una abeja aprender el olor de un explosivo, que después puede buscar", agregó, y señaló que lo difí­cil no es entrenar a una abeja, sino a su colonia de miles.

Informa: elsol.com

Font: Science Record

24 de gener 2014

Estudi productiu i sanitari de la vostra explotació apícola


Sota aquest títol us presento un projecte que es va començar a parlar el passat 2013, i de fet alguns abellaires s’hi van apuntar, tot i que la cosa no va acabar d’arrencar i rutllar. Potser alguns de vosaltres heu assistit a alguna de les meves últimes xerrades, on he presentat a grans trets els objectius d’aquest estudi.

Aquest estudi vol fer una recollida de dades de les vostres explotacions apícoles, i d’aquesta forma crear una base de dades que ens permeti valorar el nivell productiu i sanitari de la vostra explotació, així com a nivell global de tota la nostra associació.

A partir dels resultats, jo com a veterinari, us proporcionaré uns resultats estadístics tot valorant el rendiment productiu i sanitari de les arnes escollides, tenint d’aquesta forma, una informació molt vàlida a l’hora de seleccionar arnes per a la seva futura multiplicació (eixams i reines).

Els abellaires que hi estiguin interessats, rebran una base de dades Excel (en format paper i digital) on en les fileres horitzontals hi figuraran les arnes escollides per l’apicultor, totes elles enumerades amb el seu codi de identificació. En les columnes verticals hi trobareu tot un conjunt de paràmetres productius i sanitaris que l’abellaire haurà de recollir de les seves abelles. Aquestes tasques es troben repartides al llarg de les diferents estacions de l’any. Per a més detall de quines són aquestes feines i quan s’hauran de realitzar, us he elaborat un dossier explicatiu.

Qualsevol abellaire s’hi pot acollir, amb més o menys arnes, és totalment voluntari ... com a veterinari només us demano que sigueu complidors i feu les lectures i les recollides de mostres que us demano. Prefereixo que destineu a l’estudi un grup petit d’arnes i sigueu curosos i treballeu bé a que us comprometeu a fer‐ne moltes i l’estudi sigui us desastre per la seva escassa fiabilitat.

Crec que vosaltres heu d’estar convençuts que aquest estudi us pot ser útil, i comptareu amb el meu seguiment durant tot l’any, per resoldre qualsevol dubte que es presenti durant el seu desenvolupament.

La meva feina té lògicament un petit cost, excepte per aquells abellaires que ja van contractat aquesta feina l’any 2013. Si em feu arribar el nombre d’arnes que voleu estudiar, jo us faré un ràpid i econòmic pressupost.

Per qualsevol dubte, estic a la vostra disposició tot utilitzant la meva bústia sanitària dels abellaires: abellaires@apicesteve.cat o el meu telèfon particular 677029675

Veterinari: Esteve Miràngels i Feixas

Foto: runamukacres.com

ESTUDI PRODUCTIU I SANITARI D'UNA EXPLOTACIÓ APÍCOLA

 runamukacres.com

Sota aquest títol el veterinari d'abelles Esteve Miràngels (Apicesteve) presenta el seu estudi productiu i sanitari d'una explotació apícola. Durant l'any 2013, l'esmentat tècnic apícola, ja va realitzar diverses conferències pel territori a fi d'informar de la mecànica i objectius proposats.

Aquest estudi pretén fer una recollida de diferents paràmetres d'un nombre significatiu d'arnes de diferents explotacions apícoles, i d’aquesta forma crear una base de dades fiable que permeti valorar el nivell productiu i sanitari dels diferents assentaments, així com a nivell global de tota la nostra demarcació.

A partir dels resultats estadístics obtinguts, l'Esteve Miràngels elaborarà una memòria anual a fi de valorar la rentabilitat i genètica de cadascuna de les arnes implicades en l'estudi, una informació molt vàlida a l’hora de seleccionar arnes per a la seva futura multiplicació (eixams i reines). 

Durant el desenvolupament de l'estudi, els abellaires implicats mantindran un contacte constant i fluit amb el veterinari, a fi de resoldre les possibles dificultats de maneig i tractament de les abelles.

L'estudi és obert a tothom. Per concretar condicions dirigir-se al correu electrònic sanitari dels abellaires: abellaires@apicesteve.cat

Més informació: http://abellaires.blogspot.com.es

23 de gener 2014

INFERTILIDAD FEMENINA

www.taringa.net

¿Quién hubiera pensado que las abejas ofrecen más beneficios que sólo la polinización de las plantas o la producción de miel?

Varios estudios descubrieron que el propóleo, una sustancia resinosa que colectan las abejas de algunas partes de las plantas como por ejemplo las hojas y la corteza, puede ser usado como una solución a uno de los problemas más estresantes en cuanto a la edad de reproducción fértil en las mujeres.
El uso del propóleo de las abejas para el tratamiento de la infertilidad femenina ha sido el tema central de varios estudios y suelen mostrar los mismos resultados: que el propóleo de las abejas puede ser usado por las mujeres como uno de los mejores tratamientos naturales. Aún deben continuar los estudios para definir la forma en que esta sustancia trabaja haciendo maravillas.

Beneficios del propóleo para la mujer

 

22 de gener 2014

EL RETORN DE LA REINA

theverge.com

El retorn de la reina de les abelles cap a la colònia podria provocar la caiguda d’esperma en el vol de tornada. La mucositat del semen i el penis clavat a la vagina en forma de tap impedeixen  en part les pèrdues. Es tracta de guanyar temps i possibilitar que els espermatozoides vius s’emmagatzemin correctament a l’espermoteca. A continuació la reina serà deslliurada del bloqueig vaginal gràcies a l’eficiència de les obreres més joves.  L’aprofitament de sols un 10% de l’ejaculació obligarà a repetir aquest ritual diversos cops, fins i tot més de deu sortides, amb l’únic objectiu de garantir una espermoteca plena que asseguri la longevitat fèrtil de la reina.  
 

21 de gener 2014

LAS ABEJAS PUEDEN TENER MEJOR VIDA

wikipedia - Apis mellifera scutellata

Los primeros españoles llegaron a América con el único propósito de explotar las riquezas naturales para llevar el producido a los Reyes Católicos a fin de amainar la crisis económica en que España estaba sumida.

Como los colonizadores necesitaban sacarles el máximo a las minas y las plantaciones, forzaban a los indígenas a trabajar en condiciones infrahumanas. Esto fue minando a la población nativa con la consecuente escasez de mano de obra, por lo cual recurrieron a los mercaderes portugueses y holandeses para que ‘cazaran’ despiadadamente a los africanos, a quienes los europeos calificaban de salvajes debido a su color de piel y por sus diferencias genotípicas y fenotípicas, menospreciando su condición de seres humanos inteligentes y su cosmogonía cultural.

En 1957, el biólogo, agrónomo y genetista brasileño de origen escocés Warwick Estevam Kerr, trajo de Tanzania, África, a Brasil, sesenta y tres abejas reinas de la especie Apis mellifera scutellata, reconocida por su alta productividad, pero también por su agresividad, para cruzarlas con las diferentes especies nativas y otras traídas de Europa, que son bastante pacíficas y dóciles, pero producen muy poca miel. Todo el proceso se realizaba en cautiverio, con extremas medidas para evitar que las reinas originales escaparan, es decir, al igual que a los esclavos, se les mantenía produciendo en condiciones de sometimiento.

20 de gener 2014

ELS PESTICIDES QUE DELMEN LES ABELLES PODEN FER MAL A L´HOME

hngn.com

El que mata les abelles no engreixa els humans. Dos pesticides d´ús comú, acusats de ser coresponsables de la despoblació dels ruscos experimentada en les últimes dècades, poden afectar també el cervell de mamífers en formació (dins la panxa de la mare o bé acabats de néixer). Així ho afirma una recent opinió emesa per l´Autoritat Europea de la Seguretat Alimentària (EFSA) que ha demanat restringir encara més l´ús d´aquestes substàncies.
 
Que la mort d´abelles es deu en part a certs pesticides és una cosa sobre la qual el consens científic és cada vegada més sòlid. De fet, la Comissió Europea ja ha suspès temporalment l´ús de tres pesticides d´ús molt comú pertanyents a la família dels neonicotinoides, derivats de la nicotina. LA CONSTATACIÓ  Fins fa poc es pensava que l´efecte en els humans era indirecte: a més de produir la mel, les abelles són pol·linitzadors essencials per a l´agricultura, per la qual cosa el fet que disminueixin afecta l´economia i l´alimentació. 

19 de gener 2014

18 de gener 2014

LAS ABEJAS Y LA MODA

Una vez más, Carolina Herrera nos sorprende con sus nuevas propuestas, esta vez con su colección Pre-Fall2014. Fiel a su estilo, no faltan prendas femeninas y cargadas de sofisticación, inspiradas en una temática muy curiosa: las abejas. Sí, sí, habéis leído bien.

El mundo de la naturaleza, en concreto las abejas como os he dicho en la entradilla, son los motivos que vistes estos preciosos vestidos, blusas, pantalones y chaquetas. Los paneles, las flores, las gotas de miel, las vamos en formas y colores en cada una de estas preciosas prendas.  



17 de gener 2014

MANEIG D'UNA EXPLOTACIÓ APÍCOLA

bryan-free.blogspot.com
Avui divendres 17 de gener es durà a terme la quarta sessió del curs d'iniciació a l'apicultura que organitza l'Escola d'Apicultura dels Abellaires conjuntament amb el Centre Integral de la Formació Professional de la Garrotxa. Amb 45 alumnes matriculats, esperem en breu oferir els temaris del segon curs per a l'any 2014-15.

En aquesta quarta sessió ens prepararem pel treball amb abelles per tant explicarem tot un conjunt de tècniques senzilles per gestionar correctament una arna. Caldrà doncs familiaritzar-nos amb els diferents materials i models de treball, així com assimilar protocols de seguretat que facin més segura la nostra feina. Revisarem la normativa apícola actual, i regularitzarem adequadament la nostra futura explotació ramadera.

Font: Col·lectiu d'Abellaires

16 de gener 2014

AUGUSTDORF

Augustdorf és un municipi en el districte de Lippe Renània del Nord-Westfàlia, Alemanya. Té una superfície de 42,21 quilòmetres quadrats i uns 10.000 habitants.

En el seu escut trobem una part superior de color vermell amb cinc espigues d'or en forma de ventall, i a la part inferior de color groc, una rosa vermella de cinc pètals, amb dues eines per conrear la terra creuades i un rusc vermell.  L'escut mostra alguns símbols de la història local. Els vilatans primer havien de conrear la terra (eines) i 'altra font principal d'ingressos era a partir de les abelles de la mel (ruscs).

Font: Wikipedia

15 de gener 2014

LOCALITZAT UN SEGON NIU DE VESPA ASIÀTICA AL RIPOLLÈS

Agents Rurals

És un niu buit del que ja n'havien marxat totes les femelles fecundades a hivernar. L'han trobat a la part alta d'un roure de 17 metres i media uns 40 centímetres de diàmetre i 70 centímetres d'alçada, mesures lleugerament inferiors a les del primer que es va localitzar a la vall d'en Bas, el mes de desembre. L'avís el van donar unes persones que passejaven.

La Generalitat hi dóna molta importància per poder-lo utilitzar per testar les millors tècniques d'eliminació i tenir informació sobre el comportament de l'espècie. Aquest vespa invasora de grans dimensions originària d'Àsia ha estat detectada l'Alt Empordà, la Garrotxa, el Ripollès i la Selva.

La Generalitat està acabant de tancar un protocol d'actuació per frenar-ne l'expansió.

14 de gener 2014

BIODIVERSITAT FLORAL

recursostic.educacion.es

Els tipus de clima i substrat geològic determinen que les plantes amb afinitats ecològiques similars visquin juntes i tendeixin a formar combinacions d’espècies estables. Així, un tipus d’ambient caracteritzat per unes condicions ecològiques semblants fa que s’hi estableixin grups característics d’espècies vegetals que conviuen i s’estructuren en l’espai: són les comunitats vegetals.
 
Les comunitats vegetals s’imbriquen a la natura com les peces d’un trencaclosques, conformant el que coneixem amb el nom de vegetació. La vegetació constitueix l’element principal dels nostres paisatges i dels ecosistemes terrestres i alhora és un dels elements més sensibles en front de qualsevol impacte o pertorbació externa.

13 de gener 2014

UNA COLMENA CAMUFLADA PARA RASTREAR A LOS LADRONES DE ABEJAS

El Mundo de la Comunidad Valenciana

La firma valenciana Lepton diseña un sistema antirrobo para panales que avisa al apicultor por GPRS e indica su posición por GPS

La empresa valenciana Lepton ha diseñado la primera solución antirrobo específica del sector apícola, capaz de avisar al propietario de cualquier movimiento en el panal y de rastrear las abejas en caso de hurto. BeeTracker también mide continuamente los valores de temperatura, humedad y sonido dentro de la colmena. Con estos datos, el profesional puede conocer a tiempo real el estado de la floración o si hay alguna anomalía que causa la muerte de las abejas. Lepton ha logrado este sistema a través de la integración de diferentes tecnologías como el GPRS, el GPS, o el GSM.

12 de gener 2014

11 de gener 2014

ÈXIT D'ASSISTÈNCIA EN LA FORMACIÓ DELS ABELLAIRES


Aquest dissabte s'ha dut a terme la primera de les moltes jornades formatives dels Abellaires previstes per aquest 2014. En aquesta ocasió la conferència anava de bracet amb el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Medi Ambient i del Parc de Pedra Tosca de les Preses (la Garrotxa).

La sala amb capacitat per unes 50 persones s'ha fet petita, i ha calgut afegir cadires suplementàries a fi de satisfer la forta demanda d'abellaires i aficionats en el noble art de tenir cura de les abelles. Durant la mantinal, i després de la presentació de l'alcalde de les Preses, l'Il.lm Sr. Pere Vila, el veterinari i abellaire Esteve Miràngels, ha exposat un planer i senzill programa per al diagnòstic de les potencials malalties que poden patir les abelles. 

Després d'una pausa i un petit cafè, la xerrada ha continuat amb un seguit de casos clínics on l'Esteve ha fet participar els assistents, a fi de interpretar símptomes i per tant en la diagnosi final de les diferents patologies exposades. La matinal ha conclòs pels vols de la una del migdia amb un itinerari a càrrec del guia i abellaire Jordi Mary.

Recordem que els Col·lectiu d'Abellaires organitza mes rera més tot un conjunt d'activitats formatives a partir de la seva Escola d'Apicultura. 

Per a més informació: abellaires@apicesteve.cat

10 de gener 2014

ETIMOLOGÍA PROPÓLEO

www.mielarlanza.com

El término deriva del griego propolis que significa “defensa o defensor de la ciudad”. El hábitat natural de las abejas es el agujero de un árbol viejo o un agujero en una pared de edad …. desde el inicio de las construcciones humanas.

Estos agujeros tienen entradas más o menos grandes. Las abejas para protegerse de los intrusos con mayor facilidad, reducen el tamaño de la entrada

Definición Propóleo

El Propóleo es una sustancia resinosa, gomosa, dura y quebradiza. Se ablanda y se vuelve pegajosa recién cuando recibe más de 15 Cº. Y cuando recibe más de 60 o 70 Cº se vuelve líquida. Es de olor dulce. Primero hay que explicar que esta sustancia es generada en las cortezas y las yemas de los árboles o arbustos y es recogida por las abejas.

Abejas y propóleos

Éstas lo modifican con sus ceras y secreciones salivares y utilizan el propóleo para rellenar agujeros y así ir armando su colmena, digamos que sería el cemento que nosotros usamos para nuestras casas.

A su vez las abejas usan el propoleos para embalsamar a algunos de sus enemigos, así como los egipcios lo utilizaban para embalsamar a sus cadáveres.

No hay que olvidarse que las abejas también tienen su propia farmacia y el propóleo es su remedio favorito. Al sellar la colmena con propóleo, ésta queda protegida contra todo germen. 

Informa: Higini Trilles

Font:www.propoleos.es

09 de gener 2014

TEULA DE MEL I FESTUCS

http://lasolanadeforadada.com/

Ingredients:

  • 400 grs de sucre
  • 150 grs de farina
  • 150 grs de mantega
  • 100 grs de mel
  • un grapat de festucs pelats
Barregem la farina amb el sucre, la mantega fosa al foc i la mel fins a aconseguir una pasta homogènia.

Agafem porcions amb una cullera sopera i les estenem sobre un paper sulfuritzat en forma de llengües. Les espolvoregem amb festucs picats prèviament. Les posem al forn a 180º durant 15 o 20 minuts, depenent del forn. Les retirem del forn i, encara calentes es poden formar les teules posant-les a sobre d'un curró de cuina i deixant-les refredar.

Acompanyen perfectament el tè,  també gelats o qualsevol tipus de postre.

08 de gener 2014

ISLAS ALAND

ikuska.com

Decisión de Ejecución de la Comisión de 11 de octubre de 2013 por la que se declaran partes de la Unión indemnes de varroasis de las abejas y se establecen garantías suplementarias para que mantengan tal estatuto sanitario, tal como exigen el comercio dentro de la Unión y la importación.

La varroasis de las abejas figura en el anexo B de la Directiva 92/65/CEE. Está causada por ácaros del género Varroa, ectoparásitos cuya presencia ha sido notificada en todo el mundo.  

El artículo 15 de la Directiva 92/65/CEE establece que, en caso de que un Estado miembro considere que su territorio está total o parcialmente libre de una de las enfermedades mencionadas en su anexo B, debe presentar a la Comisión las justificaciones correspondientes, sobre la base de las cuales debe adoptarse una decisión.

07 de gener 2014

L'INICI D'UNA LLARGA CONVIVÈNCIA

Oli de Mantenga

Les arrels de l’apicultura podriem buscar-les dins de les primeres cultures urbanes i agrícoles aparegudes en la rodalia de la Mediterrània, un terreny ben adobat per al naixement de noves tecnologies. No es conserven vestigis que demostren aquest fet, però és molt possible que al mateix temps que s’incorporaven les arts agrícoles i que s’introduïa la domesticació de certs animals, començara també a practicar-se un tipus d’apicultura ancestral. L’art de mantenir les abelles dins d’habitacles construïts per l’home, els ruscs, per poder recollir periòdicament els seus productes, sembla que va anar forjant-se des d’aquells temps, uns 8.000 anys abans de Crist. Ja es feien objectes de ceràmica i cistelleria i segurament d’aquests materials (argila, vímet i canya) es feren els primers ruscs.

06 de gener 2014

Estatuts aprovats!!!





Hola Abellaires!


Ja hem tancat l'Enquesta sobre els Estatuts dels Abellaires. Com veureu en el document adjunt que rebreu per correu electrònic, queden aprovats amb 17 vots a favor i 0 en contra.

Aquest era l'últim pas que ens quedava per poder procedir amb la sol·licitud d'inscripció dels Abellaires en el Registre General d'Entitats Jurídiques, com a associació.
 
Us mantindrem informats de les diferents gestions i tràmits que anem fent.

Bon any!!
Sònia

THE BEEHAUS

Omlet

El Beehaus és un nou tipus de rusc especialment dissenyat per mantenir les abelles en el seu jardí o en el seu terrat. Desenvolupat per proporcionar a les seves abelles una llar segura i moderna en el qual practicar l'afició apícola és senzill i divertit. El Beehaus es ven amb tots els accessoris que les seves abelles necessiten. 

El Beehaus de Omlet fa de l'apicultura i la recol · lecció de la seva pròpia mel un hobby del tot gratificant. Les abelles són probablement la ramaderia més fascinant que existeix i sens dubte un dels animals productors d'aliments més petits que hom pot tenir a casa.  

Informa: Julio Rivas

05 de gener 2014

04 de gener 2014

Diagnòstic de camp de les malalties de les abelles

Pere Font

La idea bàsica d'aquesta formació és la de possibilitar una identificació diferencial de les principals malalties de les abelles, tot proporcionant protocols diagnòstics esquemàtics i ben estructurats, a fi de facilitar la feina de camp dels apicultors. 

Durant la conferència plantejarem qüestionaris ordenats per tal de resoldre cassos clínics reals, a fi de posar en pràctica aquesta metodologia diagnòstica.

Els participants rebran apunts amb aquest protocol d’actuació davant de les abelles. 

Lloc: Centre d'Empreses - LES PRESES,  

Data: 11 de gener de 2014

PROGRAMA          Cartell

Presentació de la Jornada - 9:30 h
Sr. Pere Vila, Alcalde de Les Preses

Reconeixement de les principals malalties de les abelles -  9:45 h
Sr.Esteve Miràngels, Veterinari d’abelles

Pausa - 11:30 h

Casos clínics i tractaments a seguir - 11:50 h
Sr.Esteve Miràngels, Veterinari d’abelles 

Visita Guiada al Parc de Pedra Tosca - 13:00 h

Cloenda de la jornada - 14:00 h

INSCRIPCIONS: La jornada és gratuïta, però cal inscriure’s prèviament a l’e.mails pedratosca11@gmail.com o bé abellaires@apicesteve.cat, o al Telèfon 972 69 48 97 (on cal deixar-hi missatge) 

Organitza: Departament d'Agricultura, Ramaderia i Medi Ambient, Parc de Pedra Tosca, Ajuntament de les Preses i Col·lectiu d'Abellaires