01 de març 2014

ELS PARÀSITS CANVIEN EL CERVELL DE LES ABELLES PERÒ NO EL SEU COMPORTAMENT

Share
A. Maisonnasse

L'estudi de l'INRA valora els canvis cerebrals que produeixen els paràsits com ara varroa i nosema en el cervell de les abelles infectades, canvis que per contra no alterarien el seu comportament, fet que no justificaria la seva expulsió de la colònia per part de les seves germanes sanes. 

Si és així, per què les abelles desapareixen del rusc?

Tot semblaria indicar que les abelles abandonarien la seva família com a resultat d'un acte altruista a fi de prevenir-la de la més que probable propagació de la malaltia.

Les abelles infectades presentaven alteracions greus en uns quants centenars de gens actius en les abelles de la mel. Aquesta alteració provocaria alteracions en l'alliberament de neurotransmissors 

"Hem trobat que les abelles parasitades no van ser atacades pels seus companys de niu fet que suggereix que surten del rusc voluntàriament , potser en resposta als canvis en l'expressió gènica en els seus cervells . Aquesta eliminació social i el mecanisme subjacent poden ser una resposta general i conservada al parasitisme , ja que es va observar amb molt diferents tipus de paràsits "