17 de març 2014

ALTERNATIVA PER DIVIDIR UNA WARRÉ



labeilleverte.blogspot.com

Escollim una arna forta amb dos elements amb cria i amb fum fem baixar les abelles cap al cos inferior. A continuació col·loquem un excluïdor de reines entre els dos elements i deixem que les abelles tornin a pujar, amb la seguretat que la reina es quedarà en l’element inferior. A continuació agafem l’element superior i el col·loquem damunt d’un fons amb la piquera tancada a fi de que no perdi abelles.

En aquest moment procedim a elaborar una torre d’elements en l’ordre següent a partir de:

1.      L’arna original formada només per l’element inferior

2.      Un paper de diari

3.      Un element buit

4.      Un excluïdor de reines

5.      Un element buit

6.      L’element superior de l’arna original i que tenim reservat. Procedirem a obrir la seva piquera


Disposem doncs d’una arna Warré formada per 4 elements, amb un espai buit entre les abelles del primer i les del quart pis, fet que provocarà que aquestes últimes es sentin orfes, doncs no tenen reina pròpia, i les olors de la reina del pis inferior no poden arribar fins al capdamunt doncs el paper de diari ho impossibilita.

En aquest 4 pis de l’arna les abelles començaran a fabricar una nova reina i al cap d’un mes tindran una activitat considerablement forta i el seu niu de cria s’haurà ampliat al cos inferior (3r pis). En aquest moment podem agafar el 3r i 4t pis i separar-los de la resta i col·locar-la com a nova arna en el seu emplaçament definitiu. De l’arna original (1r i 2n pis) retirem l’excluïdor i l’element buit i la tapem.

Si el procés ha fallat només caldrà desmontar la torre i ajuntar els dos elements principals (1r i 4t pis). Durant el temps que duri la divisió l’arna s’haurà mantingut en perfectes condicions sense perdre cap de les seves abelles, amb un niu de cria molt potent i una colònia que ens donarà una bona collita de mel. 

Autor: Julio Rivas

Font: amics de la Warré