30 de setembre 2013

MANEIG APÍCOLA


L’apicultor cal que sigui conscient que quan visita les abelles està pertorbant una comunitat molt ben estructurada i organitzada, una presència que provoca un estrès a les abelles. De fet, un bon maneig s’inicia sense tocar les arnes, tot valorant l’entorn immediat a la piquera, la presència d’herbes massa altes que obstrueixen el vol de les abelles, l’entrada abundant de pol·len, la presència de mascles, l’agressivitat, l’acumulació i la morfologia dels cadàvers, la visualització dels residus o de serradures de cera... paràmetres que ens poden donar una primera pista del vigor o estat sanitari d’una arna.

Un cop obrim la caixa, un maneig curós respecta al màxim la col·locació original dels diferents quadres que conformen l’arna, afavorint una renovació periòdica (1/3 cada any) de la cera present en el cos de cria, fet que garanteix la disminució dels reservoris d’espores i càrregues microbianes, així com proporciona cel·les netes i de grandària suficient per una posta de qualitat. El moviment inadequat dels quadres del cos de cria de l’arna pot a més interferir en l’òptima eficiència assistencial que fan les obreres mainaderes sobre els immadurs. 

29 de setembre 2013

28 de setembre 2013

OBJECTIU: TROBAR EL NIU DE LES VESPES ASIÀTIQUES

biodiversidadvirtual.org

Alliberen vespes asiàtiques marcades per trobar-ne els nius

mesures per capturar la vespa asiàtica ahir a la Vall d'en Bas.Alliberament d'alguna vespa amb una cinta vermella enganxada per seguir-les fins al niu .Agents Rurals i apicultors buscant exemplars. Apicultors capturant una vespa asiàtica a la Garrotxa.

 

Tots els esforços per localitzar el niu de vespa asiàtica detectat a la Garrotxa i poder-lo eliminar abans de l'hivern. El Departament d'Agricultura, sindicats agraris i apicultors van pactar diverses mesures que es van posar en funcionament a partir d'ahir per combatre la presència d'aquesta espècie invasora, que és especialment agressiva amb les abelles autòctones i pot arribar a aniquilar-les. Els Agents Rurals utilitzaran un helicòpter equipat amb un radar de visió tèrmica per intentar trobar el niu, que està a 25 graus. Altres mesures són col·locar 300 trampes o, fins i tot, utilitzar microxips incrustats als insectes.

 

Des que dijous passat van detectar la presència d'un focus de vespa asiàtica a la Garrotxa, a la zona de Sant Privat d'en Bas, tots els intents per localitzar el niu han estat infructuosos. La vespa asiàtica és una espècie invasora molt agressiva, sobretot amb les abelles autòctones. A més, té molta capacitat de reproducció i es pot estendre amb molta facilitat. Per això, Govern i apicultors es van reunir ahir al matí d'urgència per pactar diverses mesures per atacar el problema des de diversos flancs.

 

27 de setembre 2013

BEE

Vladimir Loginov
Avui us presentem un altre curtmetratge, una animació en 3D que et deixa sense respiració. Només dura un minut, però és d'una bellesa extraordinària. No us ho perdeu, val la pena!

Informa: Julio Rivas

26 de setembre 2013

LA MIELLERIE DES CLAUSES

 
En qualsevol època de l'any i en funció de les vostres necessitats no dubteu de visitar la Miellerie des Clauses a Montseret. Dins les nostres instal·lacions descobrireu el món de les abelles i el seu entorn. El lloc és ple d'aromes, on petits i grans podreu degustar una gran varietat de mels i productes de les abelles, així com tota classe de llaminadures i preparats a base de mel. 
 
Si voleu, un apicultor us acompanyarà durant la degustació i us respondrà a totes les vostres preguntes. Un taller de mels us permetrà descobrir totes les subtileses del sabor, aroma i gust de les diferents varietats de mels, fins a trobar la més adequada a les vostres preferències.
 
Web: La miellerie des Clauses

25 de setembre 2013

LA CAPTURA DE LES FUNDADORES

Wikimedia.org

La captura de les reines fecundades de la Vespa velutina és una de les accions prioritàries en la lluita contra la vespa asiàtica. Un cop arribada la primavera, les fundadores que han passat l'hivern amagades comencen la recerca i tria del seu futur niu. La primavera esdevé una estació molt favorable, doncs les troballes de sucre energètic són fàcils i per tant l'èxit de la seva empresa està garantida. 

Conèixer a fons l'ecologia d'aquesta espècie invasora és crucial, doncs la col·locació correcte de les trampes ens podrà ajudar mot en el seu control, així com el tipus d'esquer utilitzat. També és important la coordinació entre departaments, medi ambient i sanitat animal, així com la participació dels diferents col·lectius d'apicultors.

Avui us oferim un tríptic editat per OPIDA que destaca per la seva rigorositat i experiència. Tot i estar en francès, creiem que és de lectura obligada pel sector apícola de casa nostra

Font: le piégeage des fondatrices - OPIDA

24 de setembre 2013

EL APOCALIPSIS DE LAS ABEJAS

granmisterio.org

Hace aproximadamente tres meses, el Sr. Obama, tuvo una reunión con Vladimir Putin. Como todos ya sabéis, el señor Obama es un gran defensor de las grandes multinacionales, y durante los últimos años hemos presenciado un gran cambio en la manera de administrar los alimentos y la manera de extraer-los de la propia naturaleza. 

El señor Obama a estado protegiendo durante los últimos meses a Monsanto y cubriendo todas las protestas de los ciudadanos de los estados unidos contra ellos, con un mantel negro. Lo cierto es que todos sabemos que los alimentos manipulados genéticamente son perjudiciales para nuestra salud, pero existe un extraño suceso relacionado con las abejas des de los últimos años, que ha traído muchos dilemas al juego.

El señor Putin se reunió con el actual presidente de los Estados Unidos, Barack Obama, para poder debatir sobre el extraño suceso de la muerte masiva de las abejas, lo cierto es que el señor Obama permanecía indiferente, como si eso fuera la menor de sus preocupaciones. Como parte del estudio de la federación Rusa del medio ambiente (MNRE) se ha llegado a calcular que al menos en Estados Unidos ha habido una muerte masiva del 90% de las abejas salvajes en los últimos años y un 80% de abejas domesticas.



LA GRAN PREGUNTA ES “¿POR QUÉ?”

23 de setembre 2013

EL FUTUR DELS ABELLAIRES


El passat dissabte 21 de setembre es va dur a terme la tercera jornada formativa del Col·lectiu d’Abellaires al llarg de l’any 2013. La trobada es va realitzar a la Sala d’Actes de la Biblioteca de Navàs, comarca del Bages, i va finalitzar amb un dinar de germanor.

La xerrada va tenir dues parts clarament diferenciades, amb un primera part més tècnica i una segona dedicada a la pròpia acció organitzativa del Col·lectiu d’Abellaires.

La sessió fou presentada pel Sr. Joan Fernández, regidor de món rural de l’Ajuntament de Navàs. A continuació l’Esteve Miràngels, veterinari dels Abellaires, va presentar el seu estudi productiu i sanitari desenvolupat al llarg de l’any 2012 amb un total de 20 arnes. 

22 de setembre 2013

21 de setembre 2013

RECICLAR CERA, AJUDAR LES ABELLES

japogosfronklins

Les abelles entren i surten dels seus ruscos per xuclar nèctar i pol·len de les flors i fabricar el seu aliment bàsic: la mel. Però pel que fa a la producció de cera, a aquests insectes els va bé una ajuda.

Cada quatre anys, les làmines de cera on les reines ponen els ous i on es desenvolupen les larves s'han de renovar. Apicultors de la Cooperativa Apícola Tarragonina, les canvien per làmines noves, perquè les abelles les puguin seguir utilitzant. Així els estalvien feina.

Francesc Brull, pres. Coop. Apícola Tarragonina: "És construir una làmina de cera que a una temperatura de 36-37 graus que és la que hi ha dins de l'arna no se'ls derrumbi tota, en dies de tanta calor, la làmina que és tan fina la que fan elles, hi ha perill de derrumbament i aleshores s'ofeguen i es moren. Si els hi fiquem ja el tenen fet, tenen una base sòlida per construir-hi damunt i elles simplement el que fan són escames, anar-les amotllant als hexàgons que nosaltres els hi donem fets".

Si els apicultors no canviessin les làmines, les abelles buscarien altres llocs on fer el rusc. Per això, renovar-les permet tenir arnes fixes.


20 de setembre 2013

DETECTEN UN FOCUS DE VESPA ASIÀTICA A LA GARROTXA

inpn.mnhn.fr
Els punts on es controla la presència de la vespa velutina són els colls de muntanya fronterers, al costat d'explotacions apícoles amb presència d'aquesta espècie invasora a la zona i al costat d'explotacions on és possible que n'hi hagi.

"Preocupació i neguit" entre els apicultors gironins

Concretament, el nou nucli el va detectar un apicultor ara fa vuit dies dins del terme municipal de Sant Privat d'en Bas, a la comarca de la Garrotxa. El president de l'Associació d'Apicultors Gironins, Àngel Noguer, ha explicat que estan "preocupats" pels danys que poden causar aquests insectes. "Les vespes asiàtiques es posen al costat de les caixes i quan les abelles arriben allà cap al vespre les cacen al vol, els hi tallen el cap i se les emporten", ha explicat Noguer. Segons el president, aquesta plaga afecta tant al sector de l'apicultura com a altres àmbits perquè aquestes vespes mengen carn, peix i fruita.

Noguer ha detallat que aquest dijous a la tarda es realitzarà una batuda per la zona i la comarca per intentar localitzar el niu d'aquests insectes. Un niu que normalment fan a les branques altes dels arbres. El president ha assegurat que és "molt important" poder-lo localitzar ben aviat abans que hivernin. "En uns quinze dies, unes 200 vespes mare sortiran del niu i fan un forat per passar els mesos de fred, si no les localitzem ara pot ser que s'escampin per tota la demarcació", ha lamentat. 

19 de setembre 2013

MILLORAR EL RENDIMENT DE LES ABELLES

Julio Rivas

Jornada apícola a Navàs per millorar el rendiment de les abelles

 

L'expert Esteve Miràngels tractarà dels paràmetres productius i sanitaris i del protocol de recollida de dades i el seu tractament. 

 

El Col·lectiu d'Abellaires i Apicesteve.cat organitzen una jornada per aprofundir en l'estudi productiu i sanitari d'una explotació d'abelles, aquest dissabte 21 de setembre a partir de les 10 del matí, a la sala d'actes de la Biblioteca de Navàs. 

 

L'obertura de la sessió anirà a càrrec del regidor de Món rural i Medi Ambient de Navàs, Joan Fernández. Tot seguit, el veterinari i expert en apicultura, Esteve Miràngels de Santa Pau, tractarà dels paràmetres productius i sanitaris i del protocol de recollida de dades, obtenció i interpretació de resultats i estratègies de futur.

 
En aquesta jornada es presentarà el treball realitzat per Esteve Miràngels durant el 2012 amb un conjunt de 20 arnes. L'estudi està pensat per ser útil als abellaires que tenen interès per millorar el rendiment de les seves explotacions.

A la jornada s'hi han inscrit unes quaranta persones de diferents localitats de Catalunya, i compte amb el suport de l'Ajuntament de Navàs, d'Ecolluita - Diari Apícola.

Inscripcions: abellaires@apicesteve.cat

18 de setembre 2013

QUEEN BEE'S WEDDING FLIGHT

theguardian.com
Una nova pel · lícula que explora la crisi mundial a la que s'enfronten les abelles. El director Markus Imhoof fa servir mini-helicòpters i càmeres d'alta velocitat per capturar un vídeo extraordinària qualitat on es pot observar amb molt detall el vol d'una abella reina verge. Es van necessitar 10 dies per obtenir 36 segons de metratge en uns ruscs a Heidrun (Àustria). "El nostre truc més efectiu va ser la paciència", va dir Imhoof.

Veure el trailer 

Font: theguardian.com

17 de setembre 2013

V CONCURSO DE POSTRES CON MIEL DE CANTABRIA

IV concurso
La Federación de Asociaciones de Apicultores de Cantabria (FAAC), con la colaboración de la Agencia de Desarrollo Local de Torrelavega (ADL) y la Oficina de Calidad Alimentaria (ODECA), organiza por quinto año un Concurso de Postres con Mieles de Cantabria. Patrocina Sobaos y Quesadas JOSELÍN.

Con este concurso se pretende mantener y recuperar recetas populares en las que la miel de Cantabria está presente como ingrediente en sus distintas variedades, así como fomentar la creación y difusión de nuevos postres y dulces, que se vengan a sumar a los usos tradicionales y pongan de manifiesto las posibilidades culinarias de este producto sano y tradicional.

El concurso se dirige a cualquier persona interesada, sea profesional o aficionada a la cocina o repostería. 

16 de setembre 2013

OLIVARDA - Dittrichia viscosa

ICHN
L'olivarda és una mata llenyosa, d’olor poc agradable i de 0,5 a 1m d’alçada, amb les tiges que, en general, emergeixen de la base de la planta.
 
Les seves fulles són lanceolades i sense pecíol, de 3 a 10 cm de longitud. Presenten el marge dentat i estan recobertes per pèls enganxosos. Les flors es troben reunides en capítols, de color groc i que es disposen a l’extrem terminal de les tiges.

L'olivarda floreix a finals d’estiu fins a principis de tardor.

És una planta adaptada als ambients amb presència humana, ruderals, amb una gran capacitat per colonitzar vores de camins, camps abandonats, lleres i ribes dels rius, etc. L’olivarda té una àrea de distribució bàsicament mediterrània, tot i que també s’estén pel centre del país, fins als 700 m d’altitud, tot buscant indrets assolellats i secs.
 
En floracions extenses, la font de nèctar pot ser de molt bon aprofitar per les abelles.

Autors: Cristina Pera & Esteve Miràngels

15 de setembre 2013

14 de setembre 2013

FUTURISTAS COLMENAS URBANAS

Descubreelverde
Desde la década de 1990 se viene registrando una alarmante disminución de la población de abejas en varios países del globo. Diversos estudios señalaron a las ondas electromagnéticas, los pesticidas, la contaminación y el cambio climático como algunos de los factores que están influyendo en dicho proceso.
Por esta razón, el concepto de Colmena urbana presentado por Philips durante la Semana del Diseño Holandés resulta muy positivo, ya que no sólo permite tener un panal en casa, sino que además alienta el regreso de las abejas a las ciudades (recordemos que en muchas urbes la apicultura fue prohibida) y contribuye a la preservación de la especie.

Este curioso prototipo sostenible y adaptable a cualquier tipo de ambiente está compuesto por dos partes: un pasaje de entrada con una maceta en el exterior que permite la entrada y salida libre de las abejas, y un panal dispuesto dentro de un contenedor de vidrio que brinda la posibilidad de observar el comportamiento de los insectos en el nido sin perturbarlos. 

El artefacto facilita la extracción de la miel fresca elaborada por las abejas mediante una cuerda pequeña que se jala hacia abajo. Asimismo, un sistema de humo las calma en caso de que sea necesario abrir el panal. 

13 de setembre 2013

MEITZE


Meitze és un poblet situat dins del municipi de Wedemark, a la Baixa Saxònia, amb una extensió d'11 quilòmetres quadrats, incloent-hi les àrees dedicades a l'agricultura i a la silvicultura.

El poble es caracteritza principalment pels seus carrers empedrats i un munt de cases velles amb entramat de fusta a la part superior de les seves façanes. Al nord, hi trobarem un parc eòlic amb dotze aerogeneradors.

Font: Wikipedia 

12 de setembre 2013

ROBOBEES

tudiscovery.com

Microrobots como respuesta al declive mundial de abejas


Ante el alarmante declive de la población de abejas a nivel mundial que se viene registrando hace varias décadas, una pregunta repiquetea con fuerza: ¿quién ayudará al viento en su tarea de transportar el polen de las flores? El riesgo de que esto deje de suceder incluye toda una cadena de consecuencias que debe ser contrarrestada antes de que sea demasiado tarde.

Teniendo esto en cuenta, un equipo compuesto por científicos de las universidades de Harvard y Northeastern está trabajando para poner a punto Robobees, enjambres de robots que podrían hacer el trabajo de las abejas reales de llegar a ser necesario.

Para ello crearon pequeños autómatas que se sirven de los avances de la microrobótica para imitar las especificidades físicas, la forma de volar y el comportamiento de los insectos productores de mieL.

11 de setembre 2013

CADENA DE FORMIGUES

necesitodetodos.org

Un dia com avui les cadenes d'individus prenen força i quin insecte millor que les formigues i les seves impressionants estructures col·laboratives capaces de superar qualsevol entrebanc que se'ls posi al davant.

Sens dubte un exemple a seguir...

10 de setembre 2013

7 HÀBITOS INCREÍBLES DE LAS ABEJAS

animalplanet
Todos conocemos a las abejas. Quizás porque las hemos visto zumbando cerca de las flores de nuestro jardín, porque somos fanáticos de su dulce miel, o porque tuvimos la desagradable experiencia de sufrir una de sus picaduras. Pero no todos saben cuán complejos e increíbles son estos insectos, por lo que a continuación te contamos siete de sus hábitos más asombrosos. 

1. Roles: Las abejas viven en sofisticadas sociedades organizadas jerárquicamente y cada una cumple una función vital para la colonia. De hecho, las tareas se asignan por edades. Con pocos días de vida, una abeja se dedica a limpiar las celdas de la colmena. Luego, se requiere que alimenten a las larvas. Una abeja con alrededor de 15 días de vida produce cera, transporta alimento y otras funciones similares. Cuando tienen 20 días de edad las abejas pueden convertirse en guardianas de la colmena. A los 40 días, aproximadamente, ya recogen néctar, polen y agua, así como también polinizan plantas. 

2. No siempre mueren al clavar su aguijón: Aunque es popularmente conocido que si una abeja te pica es muy probable que muera en el intento, pueden picar a otros insectos o plantas sin necesariamente perder el aguijón y la vida. 

09 de setembre 2013

COMPOSICIÓ QUÍMICA DE LA CERA



apicesteve.cat
La cera és una mescla de substàncies greixoses. És un material format per més de 300 components, dels quals els més importants són: l’aigua, diferents àcids greixosos (miricina, cerina, ceroleïna...), hidrocarburs, vitamina A, colorants i un ampli ventall de compostos aromàtics volàtils.

La cera d'abella és altament insoluble en medis aquosos i a temperatura ambient es presenta sòlida. El seu punt de fusió pot variar entre els 62 i 65 ºC, amb una densitat inferior a l’aigua de 0,96 – 0.97 g/cm3. Ben al contrari del que passa amb els greixos i olis naturals, la cera d’abella no s’asseca ni s’oxida amb el pas del temps. 

Els tractaments contra la varroa poden contaminar la cera de les abelles, degut a la facilitat de dissolució que aquests tenen en medis greixosos. Els olis essencials (timol, eucaliptol, mentol...)  utilitzats en l’apicultura ecològica tendeixen a evaporar-se de la cera, per tant no representen cap problema important. En canvi, els productes de síntesi (fluvalinat, amitraz, coumaphos...) poden acumular-se degut als tractaments repetits i poden persistir en la cera durant molts anys.

Autor: Esteve Miràngels i Feixas - Apicesteve.cat

08 de setembre 2013

07 de setembre 2013

06 de setembre 2013

THE PLIGHT OF THE HONEYBEE

time.com
La mort massiva de colònies d'abelles pot esdevenir un gran desastre pels agricultors

Els consumidors hauriem d'agrair a l'Apis mellifera, més coneguda com l'abella mel·lífera occidental, 1 de cada 3 àpats que vostè menja avui. Les abelles que pol · linitzen els cultius com ara pomeres, nabius i cogombreres, són "el ciment que manté el nostre sistema agrícola compacte" - com el periodista Hannah Nordhaus va posar en el seu llibre de 2011 - El lament de l'Apicultor. Però aquest ciment o cola està fallant. Els ruscos d'abelles s'estan morint i van desapareixent gràcies a una malaltia encara sense resoldre anomenada trastorn del col·lapse de les colònies (CCD), tant és així que els apicultors comercials estan essent empesos fora del seu negoci.

05 de setembre 2013

NOU BLOC DELS ABELLAIRES


Avui us presentem el nou bloc dels abellaires, un bloc que s'anirià actualitzant entre tots a mesura que passin les setmanes i mesos... és per això que us animem a participar en el seu funcionament. Un bloc i un col·lectiu que ja tenen logo, el guanyador va ser el d'en Manel Sastre del concurs que es va fer durant el juliol del 2013.

Dins del bloc, observareu una tira central on els abellaires membres del col·lectiu podran penjar el seu logo i link de la seva explotació apícola, de forma totalment gratuïta... us animem doncs a fer-nos arribar el material que voleu que pengem... i si no ets encara abellaire, per molt poc o pots ser. Per a més informació: abellaires@apicesteve.cat

Dir-vos també que els abellaires estan preparant nous serveis i activitats per fer més útil el col·lectiu... propostes que seran explicades durant la trobada formativa que tindrà lloc el proper dissabte 21 de setembre de 2013 a Navàs. La inscripció és gratuïta pels abellaires membres del col·lectiu. Un proporcionem l'enllaç de la notícia que ja va publicar Ecolluita abans de l'esiu: 

http://ecolluita.blogspot.com.es/2013/07/formacio-dabellaires-navas.html

Esperant ser-vos útils, restem a la vostra disposició per qualsevol opinió, comentari, crítica...

Col·lectiu d'Abellaires