31 de maig 2013

UN MOVIMENT ECOLOGISTA ALTERNATIU

guardian.co.uk

Apicultura urbana: el darrer gran moviment mediambiental


Hi ha ruscs en totes les nostres ciutats, en els sostres d'oficines, en els parcs i en els horts, en terrenys de l'escola i jardins urbans. Alguns dels més famosos monuments esdevenent llocs d'acollida per als ruscs; Palau de Buckingham, Tate Modern i Fortnum & Mason. 

En només tres anys, l'Associació Apícola Britànica s'ha duplicat a 20.000, i són gent jove, habitants de les ciutats que transformen l'apicultura en un passatemps i de forma més seriosa en un moviment ambiental vibrant.

30 de maig 2013

NOU INSECTICIDA MORTAL PER A LES ABELLES

 6.rel-uita.org

La Autoridad Europea de Seguridad Alimentaria (EFSA) emitió un juicio desfavorable contra el ‘Fipronil’, un insecticida fabricado por el grupo alemán BASF, ya que su utilización para proteger los cultivos de maíz es causa de mortalidad para las abejas. Solo cinco países de la UE utilizan aún ese insecticida: España, Hungría, Bulgaria, República Checa y Eslovaquia.

La Comisión Europea había solicitado ese dictamen a la EFSA en agosto de 2012. Está incompleto, pero señala "un elevado riesgo" comprobado para el tratamiento del maíz. El grupo BASF tiene ahora tres semanas para responder a este dictamen. La Comisión Europea someterá luego el caso del ‘Fipronil’ a un comité de expertos de la UE para una decisión el 15 o 16 de julio, indicaron los servicios del comisario encargado de la Salud, Tonio Borg.

La Comisión decidió ya prohibir durante dos años a partir de diciembre el uso de tres pesticidas mortales para las abejas, comercializadas por la farmacéutica alemana Bayer y la suiza Sygenta. El veto comienza el 1 de diciembre y se basa en un informe de la Agencia europea de seguridad alimentaria. Esa decisión afecta a tres plaguicidas de la familia de los neonicotinoides comercializados en Europa por Bayer y Syngenta: clotianidina, tiametoxam e imidacloprid, que pueden ser mortales para las abejas pero no provocan daños en la salud del ser humano.

Informa: Joan de Mata

29 de maig 2013

L'HORARI DE LES ABELLES

 esacademic.com

En Paco, un abellaire amic ens ha plantejat un dilema, una curiositat que ha observat aquests dies:

"Hace varios dias que estoy observando como  cientos de abejas se ponen ha libar en un roble lo curioso es que solo lo hacen entre la 6.30 de la mañana y las 9  y tambien entre las 8 de la tarde y las 9.30 de la noche no lo habia observado nunca no se si es habitual o cual puede ser el motivo"

Des d'Ecolluita intentarem trobar resposta a aquest enigme, de totes maneres convidem als nostres lectors a que ens donguin un cop de mà... entre tots segur que serem capaços de trobar la solució

Ànims

28 de maig 2013

Has de comprar material apícola?


Hola Abellaires,

Des del Col·lectiu estem recollin les peticions de material apícola que necessiten els nostres associats, a fi de realitzar una comanda comunitària que abarateixi els costos i ens beneficii a tots.

En aquest llistat de compra s'hi poden incloure tot tipus de material, ja sigui vestuari, estris de maneig o material per a les abelles...

L'Abellaire interessat cal que ens faci arribar la seva demanda a la nostra bústia, on figuri el nom de l'article, la seva marca (si en té), distribuïdor o botiga on el compra habitualment, i molt important el preu que li costaria si el comprés de forma particular.

Des del Col·lectiu aglutinarem totes aquestes peticions, i buscarem la millor fòrmula, intentant aconseguir el millor preu possible.

Esperem els vostres correus

Foto: dave-cushman.net

LA COLÒNIA D'ABELLES

 beesalive.com


Les abelles de la mel són insectes socials, uns animals que han trobat en la força del col·lectiu l’estratègia per vèncer la lluita per la supervivència. Les abelles que formen la colònia presenten polimorfisme, o sigui diferenciacions anatòmiques i fisiològiques que busquen un alt grau d’especialització en les diferents tasques que cal desenvolupar en el si de la gran família. La colònia és, doncs, un superorganisme on la reina, les obreres i els abellots en són els seus òrgans articuladors. L’especialització d’aquest insecte no s’atura aquí, ja que les obreres presenten comportaments diferenciats en funció de l’edat que aquestes tenen.L’estat poblacional del col·lectiu és el que d’alguna manera marcarà el ritme de la colònia, determinant en cada moment la intensitat de la posta i el relleu generacional.

La reina

La reina és la mare de totes les abelles, una femella amb ovaris fèrtils i productius resultat d’una infància curosa i delicada, mimada amb un flux generós i continuat de gelea reial. Aquest privilegi alimentari determinarà una abella morfològicament més gran i amb una longevitat superior a qualsevol dels integrants de la seva família.

27 de maig 2013

UN PIN PARA SABER CUÁNDO MUEREN LAS ABEJAS

 wikimedia.org

La provincia de Salamanca acoge un proyecto pionero en España que consiste en la colocación de microchip en una población representativa de abejas, con el fin de estudiar su alto índice de mortandad, un fenómeno denominado "desabejamiento".

La investigación se va a canalizar a través de la Asociación de Apicultores de Salamanca, en colaboración de unos laboratorios de Granada, ha informado su presidente, Castor Fernández.

Las abejas seleccionadas llevan un microchip en la parte del tórax de donde se van a obtener datos a diario. El microchip es rectangular, mide 2 milímetros de largo y 1,5 milímetros de ancho, y estará conectado de forma inalámbrica con un dispositivo situado en la piqueta (agujero de entrada y salida) de la colmena, para saber las veces que entra y sale al día la abeja.

26 de maig 2013

25 de maig 2013

ABEJAS DEL VALLE


Abejas del Valle es un aula-museo creado para la didáctica del mundo de las abejas, en el que podrás observar con total seguridad a estos laboriosos insectos. 

Ver a las abejas en acción actuando libremente en su medio natural hace único en su género este original museo vivo. Cómo viven y trabajan, cómo se defienden, su relación con los humanos..., todo ésto lo descubrirás en el Aula Museo Abejas del Valle.

24 de maig 2013

LES ABELLES I ELS EXPLOSIUS

 Foto: AP Photo

Els gossos són coneguts per ser capaços de detectar explosius mortals però podrien tenir un rival al futur - les abelles. Els científics han descobert com el sentit de l'olfacte de les abelles pot tenir utilitats profitoses per a la humanitat, com per exemple la capacitat d'ensumar i detectar explosius. 
 
Els investigadors diuen que els insectes tenen un sentit de l'olfacte, que pot detectar l'olor i poden ser usats per ajudar a trobar les mines terrestres sense explotar a Croàcia.
 
El professor Nikola Kezic de la Universitat de Zagreb a Croàcia va crear diverses plataformes de menjar per a abelles on es relacionava la presència d'un explosiu com el TNT amb el xarop de sucre. El sucre serviria com una recompensa per a les abelles en el seu afany recol·lector. No cal oblidar que a  Croàcia es sospita que hi ha una superfície d'uns 74 quilòmetres quadrats amb mines terrestres amagades de la guerra dels anys 90.

Informa: Maria Micó - ArtAlPas

Font: Sky news

23 de maig 2013

HENGELO

Hengelo és un municipi de la província d'Overijssel, al centre-est dels Països Baixos. A nosaltres, com sempre, ens ha cridat molt l'atenció el seu escut, on les abelles i l'arna de palla en són les protagonistes.

Redacció d'Ecolluita

22 de maig 2013

21 de maig 2013

DESCUBREN EL INGREDIENTE REAL

 
efe

Descubren el ingrediente en la jalea real que convierte a una abeja en reina


Una de las proteínas que contiene la jalea real (la 57-kDa) es el ingrediente activo que provoca que una larva de abeja se convierta en reina, según un estudio publicado en el último número de la revista Nature.

Una larva de abeja hembra (Apis mellifera) puede convertirse tanto en una obrera estéril como en una reina, una abeja fértil, con un cuerpo más largo que las obreras, una evolución más rápida y una vida mucho más larga.

La reina, la única hembra fértil de una colmena, pone huevos fecundados que dan origen a abejas obreras, así como huevos no fecundados, de los cuales salen las abejas macho, los zánganos.

20 de maig 2013

ORÍGENS EVOLUTIUS D'Apis mellifica iberiensis

L’Apis mellifica, té una àrea de distribució natural que s’expandeix per Europa, Àfrica i l’Orient Mitjà, tot i que, degut a les activitats apícoles, s’ha estès per tot el món. El llinatge M (branca genètica del Mediterrani), segons descriu Ruttner, inclou dues subespècies: Apis mellifica mellifica i Apis mellifica iberiensis.

D’una banda, l’Apis mellifica mellifica es distribueix pel nord dels Pirineus i dels Alps, recorrent tot Europa fins als Urals, per l’oest, i fins al sud de Suècia pel nord; així com per l’illa de Còrsega, Gran Bretanya i Irlanda. Aquesta raça s’ha adaptat per a sobreviure a climes severs, per això presenta una mida més gran i una major pilositat que les espècies de zones càlides. D’altra banda, l’Apis mellifica iberica es distribueix per tota la Península Ibèrica. És un abella amb gran vigorositat  que presenta una coloració molt fosca, accentuada per la poca pilositat. 

19 de maig 2013

18 de maig 2013

CARPACCIO DE MELÓ AMB VINAGRETA DE MEL I PERNIL D'ÀNEC

 cuina.cat
Ingredients per a 4 persones
  • làmines de meló sense pela, ben fines, que cobreixin tot el plat
  • unes fulles de micromesclum
  • 20 encenalls de pernil d’ànec
  • Per a la vinagreta de mel: 
  • 20 ml d’oli d’oliva neutre o de gira-sol
  • 5 g de mel
  • 1 cullerada de vinagre de Mòdena
  • 1 polsim de sal

Preparació:
  1. Per a la vinagreta: mescleu tots els ingredients. 
  2. Poseu el micromesclum a sobre de les làmines de meló.
  3. Afegiu-hi la vinagreta.
  4. Repartiu els encenalls pel plat.

Font: Cuina.cat

17 de maig 2013

EL Nº π I LAS ABEJAS

 ustedpregunta.com

 

Según los científicos, si se divide el número de abejas hembras de un panal cualquiera del mundo por el número de abejas macho siempre se obtendrá el número 'PI' (3,1415...). Esto se debe a que, una vez que un zángano insemina a la abeja reina, ésta pone los huevos y los fecunda de manera selectiva siguiendo la llamada 'sucesión de Fibonacci'. En la misma la suma de los dos números anteriores da como resultado el siguiente (por ejemplo: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21...). Ello provoca que siempre exista la proporción aúrea entre los géneros de estos insectos que hay en cada colonia.

 

Informa: Joan Carles Sanchis 

 

Font: ustedpregunta.com

16 de maig 2013

PROJECTE ABELLA NEGRA

El Col·lectiu d'Abellaires inicia una campanya d'adhesió de socis a fi d'aglutinar el màxim d'apicultors disposats a treballar amb abella negra durant el 2014, doncs considerem que és l'ecotipus d'abella més rústica i viable per poder desenvolupar una apicultura sostenible.

elarcodepiedra.es

Abella negra? Aquesta és la pregunta que molts apicultors ens fan, o sigui, no ho és tota de negra? De fet tots els criadors d'abella i de reines així ens ho volen fer creure, però en realitat treballen amb varietats hibridades que en molts casos manquen del més mínim del gens típics de la nostra raça autòctona. 

I d'on treieu l'abella vosaltres? La resposta és fàcil i molt complexa a la vegada, doncs l'abella que ofereim als nostres socis és un ecotipus recuperat d'antigues explotacions apícoles, que de forma tradicional s'han mantingut fins el dia d'avui, desllliurades de les intoxicacions genètiques de l'apicultura més professionalitzada.

Oferim doncs una abella negra autòctona, vigorosa, rústica i amb un gran instint higiènic, fet que la fa especialment resistent a les diferents malalties que maltracten els nostres apiaris. Una abella que us permetrà retornar als orígens, recuperant l'esència dels antics i encestrals abellaires.


Col·lectiu d'Abellaires

15 de maig 2013

Projecte Abella Negra


El Col·lectiu d'Abellaires inicia una campanya d'adhesió de socis a fi d'aglutinar el màxim d'apicultors disposats a treballar amb abella negra durant el 2014, doncs considerem que és l'ecotipus d'abella més rústica i viable per poder desenvolupar una apicultura sostenible.

Abella negra? Aquesta és la pregunta que molts apicultors ens fan, o sigui, no ho és tota de negra? De fet tots els criadors d'abella i de reines així ens ho volen fer creure, però en realitat treballen amb varietats hibridades que en molts casos manquen del més mínim del gens típics de la nostra raça autòctona. 

I d'on treieu l'abella vosaltres? La resposta és fàcil i molt complexa a la vegada, doncs l'abella que ofereim als nostres socis és un ecotipus recuperat d'antigues explotacions apícoles, que de forma tradicional s'han mantingut fins el dia d'avui, desllliurades de les intoxicacions genètiques de l'apicultura més professionalitzada.

Oferim doncs una abella negra autòctona, vigorosa, rústica i amb un gran instint higiènic, fet que la fa especialment resistent a les diferents malalties que maltracten els nostres apiaris. Una abella que us permetrà retornar als orígens, recuperant l'esència dels antics i encestrals abellaires.


Col·lectiu d'Abellaires

Foto: elarcodepiedra.es

SE BUSCAN ABEJAS

 utahpests.usu.edu

Los agricultores granadinos están teniendo serias dificultades para encontrar colmenas que realicen las labores de polinización en los invernaderos, tareas que deben realizarse con carácter urgente en estos días, para no tener posteriores problemas de producción. El motivo es la escasez de colmenas, la cual está motivada por la intensidad de las lluvias del mes de marzo, un momento en el que tradicionalmente las colmenas se dedican a aprovisionarse. 

La persistencia de precipitaciones durante el inicio de la primavera ha impedido que las abejas pudieran salir a alimentarse, lo que, unido a las dificultades de acceso a los colmenares, ha provocado una drástica reducción del número de animales, en parte por la mortandad (más de un 30%) y en parte por la ralentización en el desarrollo de la colonia, según Coag. 

14 de maig 2013

ESTUDI SOBRE EL DESABELLAMENT


El síndrome del desabellament, "el despoblamiento de las colmenas" o la "colony collapse disorder", diguem-li com vulgueu, està causant estralls entre les poblacions d'abelles. Les causes estan poc clares, siguin infeccioses, genètiques, pesticides, parasitàries, climàtiques... o la combinació de totes elles. Les abelles desapareixen, deixant el niu de cria i les reserves d'aliment, un acte fúnebre que malauradament no és únic dins la fauna de la nostra castigada naturalesa.

Avui us proporcionem un pdf que parla sobre el desabellament, un estudi que vol obrir nous camins per esbrinar causes principals o predisponents d'aquest síndrome tan preocupant

Informa: Pol Giménez

13 de maig 2013

BOTJA BLANCA Dorycnium pentaphyllum

 intersemillas.es

La botja blanca és una mata en forma de coixinet, molt ramificada, de 10 cm a 1 m d’alçada, amb branques llenyoses i ajagudes a la base. Les seves fulles estan formades per 3 fulletes linears amb 2 folíols, que neixen directament de la tija (sèssils).

Les flors de la botja es disposen en grups de 5-15, al capdamunt de les tiges i són papil·lionades, és a dir, presenten un pètal superior més gran (estendard), dos pètals laterals (ales) i dos pètals centrals units (carena). Tots els pètals són blancs, excepte els que formen la carena, que són de color porpra.

La botja floreix de la primavera a l'estiu i presenta una àmplia distribució per tot el territori, ocupant matollars i pastures mediterrànies. Aquesta planta s’estén des del nivell del mar, tot i que no accepta bé els sòls salins, fins als 1.500 m d’altitud.

Autora: Cristina Pera - Botànica

12 de maig 2013

11 de maig 2013

ARGUMENTS PER PROHIBIR ELS NEUROTÒXICS


 geocaching.com

L'informe de l’EFSA confirma que la clothianidina, l’imidacloprid i el tiametoxam representen un risc per a les abelles, doncs aquests productes són presents en el nèctar i el pol·len de les plantes tractades. Quins són els possibles arguments per a la seva prohibició definitiva:

  • L’existència de llacunes en les dades sobre l'intoxicació aguda d’aquests productes moments després de l’exposició de les abelles a les secrecions de les plantes tractades.
  • La persistència dels residus tòxics en el sòl, aigua i les collites futures
  • Incertesa en la legislació europea que s'ha d'aplicar: Reglament (CE) 1107/2009. Hauria de prevaldre el principi de precaució.
  • Els neonicotinoides amenacen el servei que fan els pol·linitzadors insubstituïbles actuals
  • El suport que ha rebut EFSA en les publicacions científiques que han plantejat aquest dilema des de l’any 2000
  • Els efectes sinèrgics i acumulatius amb altres plaguicides, especialment els fungicides.
  • Els efectes tòxics i coadjuvants que tenen aquests neurotòxics amb els patògens actuals, afavorint una àmplia gamma de malalties de caire bacterià, víric i fúngic
  • Alteracions comportamentals i fisiològiques de les abelles, amb desorientació i pèrdua de capacitat de pecoreig.
  • Pèrdua de la capacitat immunològica de les abelles.
  • La toxicitat crònica per a les abelles quan les dosis són extremadament baixes i es deriven efectes neurotòxics, tal i com s’observa en les dosis subletals administrades

Font: unaf-apiculture.info

10 de maig 2013

Concurs pel logo del Col·lectiu!


Com potser ja sabeu, aquest 2013 està veient nèixer una nova organització d'apicultors, un grup de persones que tenen la ferma voluntat de realitzar una apicultura sostenible, amb arrels fortament ecològiques i que trobi en el cooperativisme dels seus membres un pilar fonamental en la seva raó de ser.

No som cap associació d'apicultors i no volem càrrecs estèrils ni presidencialistes, volem només treballar amb les abelles i amb les persones, observar la natura i respectar-la, cooperar i potenciar les aptituds dels seus membres, en definitiva, volem una família d'abellaires benvinguts on l'abella sigui l'unica protagonista, ella i només ella.

Us preguntareu perquè us expliquem tot això, doncs bé, la raó és per facilitar-vos idees a tots aquells que volgueu participar en el nostre concurs del logo del Col·lectiu d'Abellaires. Des d'avui mateix fins el proper 30 de juny, podeu fer-nos arribar les vostres propostes de logo al correu del nostre diari apícola:  ecolluita@apicesteve.cat

Un cop conclosa aquesta presentació, tots els membres i simpatitzants del Col·lectiu podran exercir el seu dret de vot, tot escollint el logo que millor ens respresenti. El guanyador rebrà com a premi un sanejament i programa sanitari totalment gratuït per a les seves abelles durant l'any 2014.

Esperem amb il·lusió les vostres propostes!

Col·lectiu d'Abellaires

CONCURS DEL LOGO DELS ABELLAIRES


Benvolguts lectors d'Ecolluita,

Com potser ja sabeu, aquest 2013 està veient nèixer una nova organització d'apicultors, un grup de persones que tenen la ferma voluntat de realitzar una apicultura sostenible, amb arrels fortament ecològiques i que trobi en el cooperativisme dels seus membres un pilar fonamental en la seva raó de ser.

No som cap associació d'apicultors i no volem càrrecs estèrils ni presidencialistes, volem només treballar amb les abelles i amb les persones, observar la natura i respectar-la, cooperar i potenciar les aptituds dels seus membres, en definitiva, volem una família d'abellaires benvinguts on l'abella sigui l'unica protagonista, ella i només ella.

Us preguntareu perquè us expliquem tot això, doncs bé, la raó és per facilitar-vos idees a tots aquells que volgueu participar en el nostre concurs del logo del Col·lectiu d'Abellaires. Des d'avui mateix fins el proper 30 de juny, podeu fer-nos arribar les vostres propostes de logo al correu del nostre diari apícola: ecolluita@apicesteve.cat

Un cop conclosa aquesta presentació, tots els membres i simpatitzants del Col·lectiu podran exercir el seu dret de vot, tot escollint el logo que millor ens respresenti. El guanyador rebrà com a premi un sanejament i programa sanitari totalment gratuït per a les seves abelles durant l'any 2014.

Esperem amb il·lusió les vostres propostes!



09 de maig 2013

APICULTURA TRADICIONAL I TÈCNIQUES PER A MULTIPLICAR


En aquesta jornada es tractaran temes com l’Apicultura tradicional, que en realitat és l’apicultura ecològica en estat més pur. D’altra banda, també un altre aspecte que creiem que pot interessar com és la tècnica de multiplicació d’eixams, ja que existeixen molts mètodes i en aquesta jornada tenim l’oportunitat d’aprofundir en l’anomenada “Nurseria” Auset.

El mètode Auset és fruit de l'experiència de quaranta anys amb les abelles, on Ramón Auset, enginyer i apicultor, ha desenvolupat una tècnica molt senzilla per a la cria de reines que de retruc evita les eixamenades incontrolades. En aquest llibre, l'autor explica de forma detallada i clara el seu mètode, amb esquemes i dibuixos que en faciliten la seva comprensió.

Veure data, lloc i programa

08 de maig 2013

SERVEI D'ANÀLISI I CARACTERITZACIÓ DE LES MELS

foto: CSIC - ICUB

El Laboratori de Palinologia i Paleoecologia (PALAB) de l’Institut Botànic de Barcelona (IBB) és la seu d’una línia de recerca del CSIC, del mateix nom, que utilitza l’anàlisi pol·línica amb diferents finalitats, tan d’investigació fonamental com aplicada. PALAB es va fundar l’any 2008, però el seu personal compta amb una experiència de més de 30 anys en Palinologia. Actualment disposa de tot l’equipament i recursos (laboratori químic, microscopis, bases de dades, palinoteca, bibliografia, etc.) necessaris per a estudiar tots els diferents aspectes i aplicacions de la Palinologia. Podeu anar a la web de PALAB per a veure més detalls sobre les activitats de recerca.

A més de les habituals activitats de recerca ja esmentades, a partir de l’any 2012, PALAB ofereix el Servei d’Anàlisi i Caracterització de Mels. Aquest servei està dirigit a qualsevol sector comercial (apicultors, productors, associacions, cooperatives, envasadors, distribuïdors, comercialitzadors, consumidors, etc.) o particular interessat en la composició de les mels, l’origen botànic, les propietats organolèptiques i el tipus de consum aconsellat segons aquestes característiques.

A continuació us detallem el tipus d'anàlisis i serveis, l'enviament de les mostres, la presentació dels resultats, la forma de pagament...

07 de maig 2013

EL PODER DE LA BAYER

 ozono21.com

Ha sido un acuerdo entre la EPA (Environmental Protection Agency = Agencia de EE.UU. para el Medio Ambiente) y la compañía agroquímica Bayer CropScience, el que ha permitido a los EE.UU. autorizar el uso de la clotianidina. Esta sustancia es un insecticida de la familia de los neonicotinoides, contaminantes sistemáticos de plantas y medio ambiente y con efectos tóxicos dramáticos para las abejas, al igual que para muchos otros seres vivos.

Una nota interna de la EPA, publicada por Wikileaks, nos confirma que la EPA ha ignorado los consejos y las advertencias de sus propios científicos, en connivencia abierta con Bayer, para permitir el uso ilegal de la clotianidina. Esta molécula permitió al gigante de la química alcanzar ventas de hasta € 183 millones de euros, (unos 262 millones de dólares EE.UU.) en el 2009.

06 de maig 2013

DIAGNOSI I TRACTAMENT DE LES VIROSIS

 bee-vet.co.uk

Les virosis són patologies infeccioses amb gran dificultat de diagnosi i tractament, degut a una simptomatologia variada i poc clara, a més d’una manca absoluta de tractaments eficients. Davant de la sospita d’un brot de virosi, l’apicultor cal que prengui mesures profilàctiques per evitar la disseminació de la malaltia, buscant assessorament en el seu tècnic sanitari. 

Diagnosi: poc clara i de certificació difícil. La visualització de símptomes nerviosos i mortalitats accentuades és, a vegades, suficient per sospitar un probable origen víric. 

05 de maig 2013

04 de maig 2013

ENVIAMENT DE MOSTRES


1. PALAB Analytic farà les anàlisis de les mostres entregades o enviades pels clients, només durà a terme mostrejos in situ de forma excepcional.
2. Cada mostra enviada al laboratori haurà de ser identificada de forma inequívoca mitjançant sigles o codis.
3. Cada mostra ha d’anar acompanyada d’un full de servei degudament complimentat amb les dades que es demanen, indicant els tipus d’analítiques requerides. Prémer aquí per descarregar la plantilla.
4. Per a optimitzar la qualitat de les anàlisis, es recomanen unes quantitats mínimes de mostra que són de 250 g per a mel i 15 g per gelea reial, pol·len corbicular i pa de pol·len. Per l’anàlisi de pol·linitzadors el nombre mínim d’individus és de 250. Les possibles variacions en aquestes quantitats hauran de ser acordades prèviament amb el laboratori.
5. Les mostres de mel s’han d’envasar en recipients hermèticament segellats i nets, embalats amb protecció contra els cops i un possible escalfament durant el transport (les temperatures superiors als 40ºC poden afectar les propietats químiques de la mel). No es recomana l’ús de recipients de plàstic o que hagin contingut altres substàncies.
6. L’adreça d’entrega o enviament és la que apareix al capdamunt de la pàgina: PALAB Analytic, Institut Botànic de Barcelona, Passeig del Migdia s/n (Parc de Montjuïc), 08038 Barcelona; telèfon 93 2890611, fax 93 2890614; persona de contacte: Sandra Garcés (sgarces@ibb.csic.es).

MEL I LLIMONA

 1001consejos.com

Uno de estos remedios, es la simple y sencilla fórmula de mezclar miel y limón, una combinación que se utiliza como un elixir que puede aliviar varios tipos de dolores de garganta, y también algunas úlceras.

Quienes crean que el efecto de este tipo de remedios es más sugestivo que científico, deben saber que, por ejemplo en este caso, la misma vitamina C del jugo de limón contiene efectos que son inmunoestimulantes y antiinfecciosos para el organismo.

Por su parte, si bien no están tan claras las propiedades de la miel, recientes investigaciones científicas han demostrado que este producto también tendría propiedades curativas, y que de hecho podría efectivamente ayudar a aliviar dolores de garganta y algunos tipos de infecciones. 

03 de maig 2013

ABELLES ROBOT

 robobees

La revista "Investigación y ciencia" d'aquest mes de maig de 2013 ens presenta, en un dels seus articles, RoboBees, un projecte de la universitat de Harvard iniciat l'any 2009 que té com a objectiu dissenyar eixams d'insectes artificials voladors inspirats amb les colònies d'abelles.

Els investigadors asseguren que en cas d'aconseguir-se aquest objectiu les abelles robòtiques podrien ser d'utilitat per a diverses tasques com pol·linitzar camps o detectar supervivents de desastres naturals. Tot i els avenços coentífics i tecnològics, encara s'està molt lluny d'arribar a veure-les en acció i, de moment, sembla més prudent cuidar la salut de les abelles reals, de les quals n'obtenim uns beneficis més que comprovats.

Informa: Miquel Bes 


Font original: robobees.seas.harvard.edu

02 de maig 2013

LES PLANTES AMB FLOR

Jordi Bertran

Les plantes amb flor o angiospermes constitueixen el grup de vegetals més diversificat en nombre d’espècies a la Terra. Les angiospermes van aparèixer durant el Cretaci i el seu èxit evolutiu ha estat tan gran, que avui dia són els vegetals dominants en els sistemes terrestres.

El nom d’angiosperma vol dir “que fa les llavors a dins d’una cavitat”, és a dir, a dins d’un fruit. Per tant amb l’aparició de les angiospermes també va aparèixer el que hom coneix com a fruit. Als sistemes terrestres existeix un altre grup de plantes que també fa llavors: les gimnospermes com ara pins, avets o xiprers, però aquestes mai fan fruits, només produeixen llavors en branques o fulles especialitzades.

L’aparició de la llavor va suposar un canvi notable en la forma de dispersió que tenien les plantes. Fins llavors les poblacions de plantes es reproduïen i es dispersaven a través d’espores (com encara ara ho fan avui dia les falgueres o les molses). La llavor conté un embrió (una planta en petit), unes reserves nutrícies i una coberta sòlida.


01 de maig 2013

FIRA I FESTA DE SANT PONÇ

 healthnutnation.com
 
Benvolguts amics apicultors, us convidem a participar en el clàssic concurs de mels de Sant Ponç (patró dels apicultors i floristes), que es celebrarà el proper 11 de maig al Carrer Hospital de Barcelona, concretament a la Plaça Sant Agustí. 
 
El concurs ha estat organitzat conjuntament per 2 associacions de la província de Barcelona: l´ASAB i l´ACd´A, amb la intenció de premiar les mels produides a Catalunya i divulgar-ne la seva qualitat. 
 
Sant Ponç, és una fira festiva, maca per a passejar-s´hi, en el transcurs del dia hi haurà un munt d´activitats per a grans i petits. Animeu-vos a venir! 

Bases del concurs