20 de setembre 2013

DETECTEN UN FOCUS DE VESPA ASIÀTICA A LA GARROTXA

inpn.mnhn.fr
Els punts on es controla la presència de la vespa velutina són els colls de muntanya fronterers, al costat d'explotacions apícoles amb presència d'aquesta espècie invasora a la zona i al costat d'explotacions on és possible que n'hi hagi.

"Preocupació i neguit" entre els apicultors gironins

Concretament, el nou nucli el va detectar un apicultor ara fa vuit dies dins del terme municipal de Sant Privat d'en Bas, a la comarca de la Garrotxa. El president de l'Associació d'Apicultors Gironins, Àngel Noguer, ha explicat que estan "preocupats" pels danys que poden causar aquests insectes. "Les vespes asiàtiques es posen al costat de les caixes i quan les abelles arriben allà cap al vespre les cacen al vol, els hi tallen el cap i se les emporten", ha explicat Noguer. Segons el president, aquesta plaga afecta tant al sector de l'apicultura com a altres àmbits perquè aquestes vespes mengen carn, peix i fruita.

Noguer ha detallat que aquest dijous a la tarda es realitzarà una batuda per la zona i la comarca per intentar localitzar el niu d'aquests insectes. Un niu que normalment fan a les branques altes dels arbres. El president ha assegurat que és "molt important" poder-lo localitzar ben aviat abans que hivernin. "En uns quinze dies, unes 200 vespes mare sortiran del niu i fan un forat per passar els mesos de fred, si no les localitzem ara pot ser que s'escampin per tota la demarcació", ha lamentat. 

De moment, els apicultors ja han instal·lat trampes per tota la zona afectada i ja n'han caçat unes 130. Tot i això, des de l'associació han fet una crida a que tots els apicultors gironins i d'arreu de Catalunya perquè posin trampes per intentar capturar-les i frenar el seu avenç.

L'agost de l'any passat, els apicultors gironins ja van alertar que aquesta plaga havia creuat la frontera i s'escampava per l'Alt Empordà. Precisament, els apicultors van localitzar alguns exemplars a Porbou, a 30 quilòmetres del lloc on es va trobar el primer animal d'aquesta espècie. "Ha estat una sorpresa trobar aquest nucli perquè pot ser que també estiguin a qualsevol altre lloc", ha apuntat Noguer.

La vespa velutina, més coneguda com a vespa asiàtica o vespa assassina, és un insecte provinent de la Xina que mata a les abelles tradicionals comunes per alimentar a les seves larves. Aquest animal, tres cops més grans que les abelles d'aquesta zona, ja està considerat com una plaga després d'estendre's per França i el País Basc. Els experts asseguren que malgrat l'espectacularitat de l'insecte - amb el cos fosc i les potes grogues- l'animal no és agressiu amb les persones, tot i que les seves picades són molt doloroses.