12 de juliol 2013

UNA LLIÇÓ D'ECOLOGIA

"En els últims quatre anys, la indústria química ha gastat   $ 11.200.000 en una iniciativa de relacions públiques per dir a tothom que no és culpa d'ells, quan tots sabem de qui és la culpa". Jon Cooksey


Sabem el que està matant les abelles. La "Bee Colony Collapse Worldwide" no és un misteri tan gran com l'empresa química ens vol fer creure. La naturalesa sistèmica del problema fa que sigui complex, però no impenetrable. Els científics saben que les abelles s'estan morint per una gran varietat de factors - els plaguicides, la sequera, la destrucció de l'hàbitat, el dèficit nutricional, la contaminació de l'aire, l'escalfament global, i així successivament. Les causes del col·lapse es fusionen i actuen sinèrgicament, però sabem que la humanitat n'és l'autora, i que les dues causes més importants semblen ser els pesticides i la pèrdua d'hàbitat.

Els biòlegs han descobert més de 150 residus químics diferents en el pol·len d'abella, una mortal "còctel de pesticides", segons la Universitat de Califòrnia i investigat per l'apicultor Eric Mussen. Les empreses químiques Bayer, Syngenta, BASF, Dow, DuPont i Monsanto s'arronsen d'espatlles davant la complexitat sistèmica, com si el misteri fos massa complicat i no anés amb ells. Advoquen perquè tot continui igual i no es produeixi cap canvi en la política dels plaguicides. Després de tot, la venda de verins per als agricultors del món és molt rendible.

A més, l'hàbitat de les abelles silvestres es redueix cada any, doncs l'agroindústria converteix prats i boscos en finques de monocultiu, les quals estan essent contaminades amb pesticides. Per invertir en el món decadent de les abelles hem d'arreglar el nostre sistema agrícola disfuncional i destructiu.

Font: Greenpeace