10 de juliol 2013

MENYS ABELLES I MÉS MEL?

Unaf
Encara que les abelles de tot Europa han anat desapareixent a un ritme alarmant i sense precedents, la quantitat de mel que s'ofereix en el mercat ha anat en augment. Així que, com era d'esperar, els preus estan baixant i el consum va en augment.

L'explicació podria ser fàcil. A mesura que el nombre de colònies d'abelles disminueix a un ritme de més de 300.000 per any, principalment a causa de l'ús d'insecticides, ha augmentat les seves importacions per cobrir la demanda.

Així, en l'última dècada, la producció de mel s'ha reduït a la meitat, mentre que les importacions s'han triplicat. Però això no s'explica el perquè els pots de mel que es vènen principalment per grans cadenes de supermercats estan etiquetats com produïts a França, Itàlia o Espanya. Per fi, el misteri ha estat resolt: Frau.

Segons la Unió Nacional d'Apicultura Francesa o UNAF, l'augment de les importacions de mel ha animat un mercat il·legal de diversos milions d'euros de la mel procedents principalment de la Xina, que, en 350.000 tones per any, s'ha convertit en el major productor de mel al món . Alguns estan entrant així a les nacions d'Europa de l'Est, on la destrucció de les abelles encara no ha colpejat de forma tan dura.

Un cop a l'Europa occidental, els pots de mel i bidons són re-etiquetats com a locals o de collita pròpia. UNAF diu que una quantitat significativa de la mel importada entra a través d'Hamburg, un port que s'ha convertit en un nou centre per al negoci de la mel il·legal i un distribuïdor d'etiquetes que parlen de la mel "d'origen UE" (Unió Europea), "Fabricada a França" o "Feta a Espanya". Per exemple el 40% de la mel que es ven al Regne Unit, per exemple, és d'origen xinès.

El frau va més enllà de les etiquetes i els seus orígens, ja que alguns dels productes que es venen han estat adulterades amb xarop de sucre.

Els preus dels majoristes es mouen en una gamma de cost que va dels 1,50 € a 10 € per quilo, depenent de la font del pol·len que ha servit per alimentar les abelles. Per exemple, la mel resultant de diverses flors és menys costosa que la d'un sol tipus de flor. "Així que és un molt bon negoci canviar l'origen de la mel de l'etiqueta i encara millor reemplaçar una part d'ella amb el xarop de sucre", va dir l'especialista de pol·len Paul Schweitzer.

Font: Forbes.com