18 de juny 2013

APICULTORS QUE MATEN ABELLEROLS


gencat.cat

Localitzat un apicultor relacionat amb la utilització de verí per eliminar abellerols


La utilització de mitjans massius o no selectius pot comportar condemnes penals de fins a dos anys de presó i altres sancions administratives

Membres del cos d’Agents Rurals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural van enxampar in fraganti un apicultor mentre manipulava diversos elements relacionats amb la utilització de producte tòxic a mode de verí per a matar abellerols, tot i que no es pot descartar que aquesta utilització pugui afectar indirectament altres espècies de la fauna salvatge o domèstica. A més, fer ús de verí en el medi natural pot esdevenir un problema de salut pública.      

Els fets van passar la setmana passada en diferents paratges dels termes municipals d’Almenar i Alfarràs a la comarca del Segrià, i als municipis d’Ivars de Noguera i Castelló de Farfanya a la comarca de la Noguera, on, després de comprovar que s’estava utilitzant verí per a matar abellerols, els agents rurals van preparar un dispositiu per identificar i interceptar l’enverinador de fauna.

Els agents van poder recollir com a prova, i retirar del medi, tots els elements preparats per afectar els abellerols o d’altres animals de la zona, ja que l’alta toxicitat del producte presumptament utilitzat ha pogut provocar un efecte de cadena envers altres espècies de la zona que s’haguessin alimentat d’algun dels abellerols intoxicats. Cal destacar que s’ha detectat un nombre molt important d’abellerols morts.

En els pròxims dies, es realitzarà un seguiment en aquestes zones per veure si hi ha altres abellerols i altra fauna que hagin mort posteriorment a conseqüència d’aquests fets. Més endavant, també es realitzaran les analítiques toxicològiques corresponents per determinar la toxicitat del producte utilitzat a mode de verí i posat per eliminar abellerols.

Atès que la persona identificada presumptament esta relacionada amb una important empresa del sector apícola a l’Aragó, s’està investigant si pot haver-hi zones principalment en aquella Comunitat on sigui possible que es produeixin fets similars.

Tot i que aquest és l’únic cas que s’ha detectat enguany, durant els anys 2003 i 2004 es van detectar altres assentaments d’arnes a la província de Lleida que també utilitzaven diferents mètodes amb verí per eliminar els abellerols. Concretament, es va identificar un total de nou persones que en feien ús, i també un gran nombre d’abellerols i altres espècies mortes per la ingesta del verí utilitzat amb aquesta finalitat.

Des de començaments d’abril fins a mitjan setembre, època en què hi ha presència d’abellerols a Catalunya, el cos d’Agents Rurals duu a terme diferents inspeccions per constatar la presència d’abellerols a les zones on hi ha els assentaments apícoles per evitar que se’ls persegueixi o elimini. L’abellerol és un espècie protegida, un ocell molt vistós que fa uns 28 cm de llarg, insectívor. Caça abelles, vespes, libèl·lules i petits escarabats en ple vol.

Viu en zones de secà, en marges de rius i en boscos esclarissats on pugui excavar el niu. Viu en colònies de molts individus.

Tot i que tractant-se d’una espècie protegida és encara més greu, només la utilització de verí ja està tipificada com un delicte contra el medi ambient al Codi Penal i pot comportar penes de fins a 2 anys de presó per als seus autors.

Els Agents Rurals han presentat atestat davant el Jutjat d’Instrucció de Balaguer, el qual està instruint les diligències penals per un presumpte delicte contra la fauna, i al Servei Jurídic del Departament d’Agricultura Ramaderia i Medi Natural perquè s’iniciï els expedients corresponents.

Qualsevol espècie es pot intoxicar

Quan una persona utilitza verí per aconseguir eliminar fauna per diferents motius, no solament afecta la fauna que l’enverinador vol eliminar. A més, els potents productes tòxics utilitzats actualment provoquen el que es coneix com a efecte de cadena, és a dir, l’animal que ingereix el verí posat amb aquesta intenció probablement morirà, i a més aquest mateix animal que ha mort es convertirà en un nou esquer a causa del producte tòxic acumulat abans de morir. Aquest “nou” esquer en què s’ha convertit un animal mort pot atreure altres animals, carronyaires o no, i provocar-ne la mort després d’ingerir-los.

També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agricultura.cat.

Informa: Maria Micó - ArtAlPas

Font: premsa.gencat.cat