13 d’abril 2013

ELS INSECTICIDES SÓN ELS CULPABLES

bbc.co.uk

L'ús d'un determinat grup d'insecticides està tenint un greu impacte sobre les poblacions de borinots, segons un equip de científics escocesos. Els investigadors de la Universitat de Stirling han trobat que encara que l'exposició a pesticides neonicotinoides sigui molt baixa, els efectes negatius sobre els borinots és alarmant. Les poblacions d'abelles estan disminuït dràsticament, i els científics diuen que és urgent prendre mesures per revertir aquesta decadència (fins a un 85%). 

La investigació va trobar que les colònies de borinots decreixient significativament després de l'exposició a aquests productes químics, fenomen ja conegut en apicultura amb el nom del colapse de les colònies o el síndrome del desabellament. El professor Dave Goulson, qui va dirigir la investigació Stirling, va dir:. ". Algunes espècies de borinots s'han reduït enormement, i fins i tot algunes espècies s'han extingit. Els borinots pol·linitzen moltes de les nostres collites i flors silvestres. L'ús de pesticides neonicotinoides en els cultius florents clarament representa una amenaça per a la seva salut, i amb urgència necessiten ser reevaluats pel que fa a la seva perillositat".

Els Neonicotinoides es van introduir en la dècada de 1990 i són àmpliament utilitzats en tot el món. El seus principis actius es poden estendre fins al nèctar i el pol·len de les plantes amb flors, alterant el sistema nerviós dels insectes que les visiten. Les dosis dels plaguicides utilitzats en els cultius no poden ser letals per a les abelles, però l'evidència suggereix que poden haver-hi importants efectes indirectes, com la interferència en la capacitat de navegació dels insectes. 

L'ONU va advertir recentment que l'amenaça a l'abella de la mel és ara un fenomen global, tot i que les causes exactes de la disminució de les poblacions d'abelles es desconeixen. El grup ecologista Amics de la Terra  va dir: "L'abella és una icona dels nostres jardins i és amic del granger que ajuda a pol·linitzar els cultius alimentaris pel que no es pot permetre un nou descens. Ara necessitem que els governs considerin els plaguicides neonicotinoides com a perillosos per a les abelles i la seva prohibició."

Informa: Maria Micó - ArtAlPas

Font: BBC News