30 de març 2013

POLL PETRIFICAT

srenstber.girlshopes.com


Aspergillus flavus és un fong oportunista que pot afectar tant al poll com a l’abella adulta. Aspergillus és un fong amb una amplia presència a la natura, i responsable de casos de zoonosi (contagi a humans).

La infecció comença amb la ingestió de les espores del fong que fa l'abella amb l’aliment. Aquestes espores germinen en el tub digestiu a nivell del ventricle, ocupant posteriorment els teixits tous de l’abdomen. A continuació les seves hifes penetren en l’aparell respiratori i a través de les tràquees arriben a tota la musculatura toràcica. Amb la mort de l’abella les hifes del fong surten a l’exterior, a on l’èxit reproductiu els garanteix un nou cicle gràcies a l’alliberament de les espores. En aquest cas no es formen ascs, a diferència de la micosi per Ascosphaera apis. El fong és capaç de fabricar toxines.


El poll petrificat és una malaltia poc freqüent, oportunista, i en molts casos eclipsada per una altra micosi anomenada Ascosferiosi o poll escaiolat.

En les primeres fases de la malaltia les abelles adultes tenen dificultats en el vol i poden presentar incoordinació. Les larves s’endureixen molt i són trencadisses fet que dificulta la seva extracció de l’interior de les cel·les. A vegades les abelles rosseguen les cel·les per intentar treure aquestes mòmies petrificades, i si no poden les cobreixen amb propolis. El fong en el fons de la cel·la adquireix l’aparença de pol·len verdós. El fong pot afectar les abelles adultes, que comencen a florir-se entre les esternites.

No existeix cap tractament eficaç. En cas d’una gran infestació es recomana cremar tota la colònia, i desinfectar i flamejar tots els estris i les caixes. Si l’afecció és lleu es pot tractar fen un trasllat en una altra colmena amb cera estirada i proporcionant-li una alimentació rica. Els plafons vells seran cremats i tots el material desinfectat. 

Autor: Esteve Miràngels