05 de gener 2013

APIMIASI

foto: Pietro Niolu

La mosca Senotainia tricuspi és un dípter de la família dels Sarcofàgids. La mosca carregada d’ous es col·loca en les hores centrals del dia, les més caloroses, en la proximitat de la piquera. Aprofita la sortida de les abelles, per col·locar 1 o 2 ous entre el cap i el tòrax de les recol·lectores. Aquesta mosca és capaç de pondre fins a 750 ous en un dia.

Quan l'ou eclosiona i en surt una primera larva d’uns 2mm, aquesta emigra cap al tòrax de l'abella. Durant el viatge muda i es converteix en una segona larva més gran, d’uns 5mm de llarg. Allí s’alimenta d’hemolimfa fins que mata l’abella. La seva última muda, la convertirà en la tercera larva, d’alimentació necròfaga.


La larva surt generalment pel coll de l’abella, provocant la seva decapitació. Un cop al sòl, s’enterra i fabrica un capoll que pot eclosionar al cap de 10 dies o bé esperar fins a la propera primavera. La mosca es desplaça i pot afectar altres rusquers. 

L'apicultor pot visualitzar abelles mortes sense cap o abelles mortes que tenen una larva en el seu interior. A vegades s’observa un capoll vermellós amb un petit orifici per on ha sortit la larva. Dins l’abella pot quedar encara l’altra larva que encara  no ha emigrat.

En d'altres ocasions podrem observar la mosca adulta amb taques blanques entre els ulls en la proximitat de la caixa.

És una patologia poc freqüent típica dels mesos estivals amb elevades temperatures i humitats. De totes maneres no és un procés preocupant i descartarem l'ús d'insecticides, doncs aquests també són nocius per a les abelles.

Article d'Apicesteve.cat