31 de desembre 2012

PER QUÈ VOLEM SALVAR LES ABELLES?

Una abella és el pol·linitzador més important de gairebé tots els arbres fruiters i els arbres i arbustos de baies, hortalisses i altres plantes agroalimentàries i també dels boscos silvestres i plantes de prat. La majoria d'aquestes plantes necessiten una pol·linització encreuada, és a dir, el pol · len cal que viatgi d'una flor a una altra a fi de fecundar l'ovari d'una altra flor.  

Una colònia d'abelles de 30.000 abelles pot assistir fins a 2 milions de flors al dia. Aquests són els únics insectes que tenen un impacte indirecte sobre la diversitat biològica de la flora, la fauna i la producció de molts tipus de productes naturals. El 30% dels aliments consumits per l'home es produeixen a causa de la pol·linització de les abelles. El treball de les abelles és molt important per a la ramaderia, ja que és impossible aconseguir farratge sense la seva pol·linització.

30 de desembre 2012

ESTIMACIÓ DEL NOMBRE D'ABELLES


Moltes vegades ens hem preguntat la quantitat d'abelles que hi ha en un quadre, en una arna, en un eixam... de fet els humans ens costa molt comptar multituds, només cal veure què passa quan hi ha una manifestació i els diferents organismes oficials es dediquen a donar estimacions de la participació...

Bé, us passo un enllaç d'una web que valorarà el vostre encert a l'hora de determinar la quantitat d'abelles presents en una fotografia... espero que tingueu un bon ull!


Maria Micó

Amics de la Warré


Comencem el 2013 amb força i amb moltes ganes de compartir el nostre amor cap a les abelles amb tots vosaltres. És per això que en una data tan assenyalada com l'1 de gener aprofitem per donar la benvinguda a un col·lectiu d'abellaires que sota el nom d'Amics de la Warré volen donar força a una altra forma de fer apicultura.

Els apicultors d'aquest col·lectiu treballen exclusivament amb arnes Warré i han adaptat la seva forma de treball a la que en el seu dia va pregonar l'abat Émile François Warré, de la qual disposeu una primera biografia en aquest mateix bloc.


Al llarg dels propers mesos publicarem articles sota l'etiqueta d'Amics de la Warré, informacions que pretendran atraure l'atenció de nous apicultors que vulguin començar en el món apícola, així com aquells que vulguin reconvertir la seva activitat a una altra metodologia de treball més racional i sostenible amb l'entorn i amb la biologia de l'abella. 

Quins continguts treballarem:
  • Metodologia de treball.
  • Cria de reines
  • Tècniques profilàctiques
  • Venda d'arnes Warré amb fons sanitari
  • Comercialització de productes

A tots aquells que volgueu formar part d'aquest col·lectiu o estigueu interessats a rebre més informació podeu adreçar-vos a la bústia d'aquest diari, ecolluita@apicesteve.cat.


Amics de la Warré

29 de desembre 2012

I LES ABELLES NO HI SENTEN?

 extension.org

Avui publiquen la consulta que ens ha fet arribar en Manel Espluga:

"he llegit el vostre article dels insectes auditius i en cap moment parleu de què fan les abelles, o sigui hi senten? No entenc el perquè una pàgina web que parla d'abelles no en faci referència"

Des d'Ecolluita intentarem respondre a la teva pregunta, o també a partir de les aportacions dels nostres lectors. Només dir-te que els articles tenen una temàtica determinada en funció dels nostres col·laboradors, i que Ecolluita només intervé en la seva publicació. De totes maneres compta amb nosaltres i buscarem la persona que millor et pugui contestar. Gràcies pel teu interès.

Redacció d'Ecolluita

28 de desembre 2012

EL MILLOR AMIC DE L'APICULTOR


Aquest 28 de desembre, dia dels Sants Innocents, us presentem una notícia si més no sorprenent, la història d'en Manuel i el seu ruc Boneco. En els últims anys, la collita de mel ha crescut signifcativamente a la seva petita ciutat rural de Itatira, en l'estat brasiler de Ceará. Dels  més o menys de 120 apicultors de Itatira, Manuel i el seu ase es troben entre els més reeixits gràcies, en part, a la invenció de Manuel: un vestit d'apicultor a mida pel seu ruc que el manté fora de perill de les picades de les abelles.

27 de desembre 2012

ELS INSECTES AUDITIUS

foto: wondrouspics.com

La majoria dels insectes capaços de captar sons tenen un parell d'òrgans timpànics. Aquest òrgan timpànic consta d'una membrana estirada sobre un bastidor, a través d'una cavitat plena d'aire. Quan els martells actuen damunt la membrana del timpà, com si fossin els artells d'un percussionista, aquesta vibra i produeix un so.  

L'òrgan timpànic de l'insecte vibra quan atrapa les ones del so que es propaguen en l'aire. L'insecte també disposa d'un receptor especial anomenat l'òrgan chordotonal, que detecta la vibració de l'òrgan timpànic, i transforma el so en un impuls nerviós. Els insectes mens comuns que utilitzen òrgans timpànics són les llagostes, els grills, les cigales i algunes papallones i arnes.

26 de desembre 2012

LA FLORIDURA DEL POL·LEN

foto: Jesús Llorente

El fong responsable del procés és Bettsia alvei, amb unes espores més rodones i petites que les d'Ascosphaera apis, responsable de la micosi de la cria.

En el seu cas, Bettsi alvei mai afecta a la cria, però altera el pol·len emmagatzemat en les cel·les, un pol·len que inicialment presenta una floridura de color blanc que canvia posteriorment a negre.

Quan les abelles consumeixen aquest pol·len fet malbé poden presentar quadres diarreics. La visualització del fong és total quan realitzem un tall vertical de la bresca, i observant la secció de les cel·les es pot observar dues capes, la inferior ocupada pel pol·len i la superior pel fong.

No es recomanable tirar cap mena de producte antifúngic, en canvi el procediment més eficaç és la retirada dels quadres afectats, i fer una bona higiene de la zona afectada. 

Article d'Apicesteve.cat


25 de desembre 2012

BON NADAL ABELLAIRES!

Foto: Carlos J. Valcuende

Avui dia de Nadal us volem obsequiar amb aquesta fantàstica fotografia de Carlos J. Valcuende que ens ha fet arribar a la redacció el nostre gran amic i col·laborador Julio Rivas. 

Salut a tots!

Redacció d'Ecolluita

24 de desembre 2012

RECOL·LECCIÓ DE LA MEL

 foto: thebuzzonbees

En la pintura rupestre es representa una escena de recol · lecció de mel, concretament és mel d'un niu Apis dorsata. El mètode de recollida de la mel era i és una tradició, doncs encara avui es realitza de forma molt rudimentària en algunes parts de l'Índia i el Nepal.  

Els caçadors de mel llencen una escala per la part del capdamunt d'un penya-segat, mentre d'altres provoquen un incendi a la part inferior de la cinglera, amb la intenció de generar fum sobre les colònies d'abelles instal·lades en el roquisser. A continuació els caçadors baixen a fi de realitzar la recol·lecció. Utilitzen canyes de bambú que disposen de pintes en el seu extrem i les fiquen a l'interior dels caus on s'amaguen les abelles. Amb habilitat aconsegueixen extreure les bresques i les col·loquen en una cistella que penja d'una corda al seu costat. També utilitzen ungüents i herbes especials per tal de protegir-se de les picades de les abelles.

Font: thebuzzonbees

23 de desembre 2012

22 de desembre 2012

EL ABC DE LA APICULTURA

wataugaces.blogspot.com.

Toda explotación apícola, se fundamenta en la existencia y accesibilidad de recursos nutritivos de variedad y cantidad suficiente para garantizar a las colonias de abejas un correcto estado sanitario  y además permitirles la acumulación de excedentes de provisiones cuya recolección por el hombre pueda generar recursos económicos. 

El sustrato utilizado por las abejas como alimento, al igual que la forma en que estas lo obtienen de las plantas, presenta numerosas singularidades con respecto a los aprovechamientos efectuados por las especies ganaderas convencionales.

21 de desembre 2012

25.000 VISITES

Vols un regal d'Ecolluita?

A punt d'acabar el 2012, Ecolluita vol fer balanç de la seva feina i la veritat és que estem contents de com han anat les coses i de com ha funcionat el diari al llarg de l'any. Si repassem la nostra curta història de dos anys, amb un 2011 ple d'entrebancs i dificultats, però amb 140 articles publicats, i un 2012 que ha anat de menys a més, arribant a fer bo el compromís de publicar cada dia un article, i arribant a fi d'any amb més de 250 notícies penjades al nostre bloc.

També estem contents amb la fidelitat dels nostres lectors, amb 8 col·laboradors i 20 seguidors donats d'alta, i sobretot amb la mitjana de 100 visites diàries, les més de 2000 lectures mensuals i l'assoliment de la visita 25.000 aquest proper fi d'any... dades i més dades que ens fan sentir confortats i enfortits a seguir endavant i intentar millorar els nostres continguts.

20 de desembre 2012

ENS MUDEM A UNA ARNA?

Quasi a punt d'acabar el curs d'apicultura a la Universitat de Barcelona, quan de sobte el ponent i apicultor Julio Rivas deixa anar la següent frase: "penseu com abelles", d'aquesta forma aconseguireu entendre-les una mica.

I jo em pregunto.... i com es fa això sense conèixer com funciona la seva societat, sense saber com les puc ajudar, i sobretot sense tenir gaire pràctica?

Tot plegat es converteix en un misteri, i m'endinso en la major biblioteca del món d'internet. Potser la millor manera de veure les abelles seria una càmara de fer fotos? o potser millor una webcam? Doncs sí, premi! Amb la webcam podré observar la seva intimitat i m'evitaré que em piquin!

Les noves tecnologies es posen a l'abast la vida quotidiana de les abelles, un món fascinant i molt educatiu. Us passo l'enllaç de la web a fi que pogueu satisfer la vostra curiositat, a partir dels diferents arxius penjats que ens mostren la posta de la reina, el naixement d'una abella, les dances de les abelles...     Enllaç: Beehive Webcam

Maria Micó

19 de desembre 2012

LA SEXUALITAT EN ELS INSECTES

La figura del mascle en el món dels insectes és en moltes ocasions una figura amb un ús purament sexual i reproductor. La femella necessita la fecundació dels seus òvuls a partir de la còpula del mascle, ja que els casos d’hermafroditisme en el món dels insectes són molt escassos. 

Existeixen, però, d’altres estratègies que han afavorit la seva marginació, habilitats reproductives que han simplificat la vida del mascle, essent un pur objecte sexual que neix, es reprodueix i a continuació mor. 

Foto: bloc-dels-insectes-del-daina

18 de desembre 2012

LA MEL CURATIVA

La curació de ferides va ser probablement el primer ús de la mel per a la salut humana. En les escriptures més antigues que daten del voltant de 2000 aC, una recepta per al tractament de ferides molt utilitzada era la que utilitzava una mescla a base d'aigua, mel i oli de cedre. 

Les tècniques mèdiques més antigues, des la xinesa fins a la índia, troben en la mel un aliat per als seus preparats, així com altres productes de les abelles com el pròpoli. Els grecs veien en la mel un producte curatiu, però alhora una substància per perllongava la vida del que la consumia regularment. La mel era la substància més útil que s'usava a l'antiga farmacopea romana. Les antigues civilitzacions maies usaven la mel pel tractament de les cataractes.
 
Avui dia el coneixement sobre les virtuts curatives de la mel i la resta de productes apícoles (apiteràpia) es troba recopilada en multitud de llibres o a Internet (www.apitherapy.org)

17 de desembre 2012

MILLORA GENÈTICA I REPRODUCCIÓ

Foto: wikimedia.org

Tot i que no s’ha realitzat una feina de selecció adequada, és recomanable la utilització de l’abella negra autòctona (Apis mellifica mellifica), ja que és la que està millor adaptada a les nostres condicions bioclimàtiques.

Aquesta raça té unes qualitats i potencial interessant perquè és molt rústica i està ben adaptada als contrastos de temperatura amb hiverns freds i estius calorosos. Les colònies d’abella negra es mantenen fortes a l’hivern en clima mediterrani i tenen baixa tendència a l’eixamenament, la deriva i el pillatge. 

És considerada bona productora, netejadora i resistent a les malalties. En contrapartida, és força sensible a la falsa tinya i pot presentar un caràcter força agressiu.

16 de desembre 2012

15 de desembre 2012

LES ABELLES, GUARDESPATLLES DE LES PLANTES?

El brunzit de les abelles podria ser un element molt eficient per espantar les erugues invasives de moltes plantes. Els investigadors dirigits per Jurgen Tautz de la Universitat de Biozentrum de Wurzburg, Alemanya, han pogut observar que les erugues paràsites disposen de pèls sensorials que les adverteixen de l'aproximació de les abelles i vespes depredadores. 

El més sorprenent i beneficiós per a les plantes, és que aquests pèls sensorials no estan ben afinats i no són capaços de distingir entre depredadors reals i l'abella de la mel. La hiperactivitat de l'abella de la mel provocaria un estrés permanent en aquest tipus d'erugues, interferint en el seu cicle biòlogic i de rebot disminuïnt la seva densitat poblacional, fet que repercutiria beneficiosament en els conreus d'arbres fruiters...

Les abelles de la mel són bones sempre, fins i tot sense voler. Tal com diu Jurgen Tautz "la nostra troballa podria ser l'inici d'un mètode de control biològic totalment nou".

14 de desembre 2012

ALIMENTAR A L'HIVERN?

Avui responem la pregunta d'en Manel Hurtós i que vàrem publicar el 19 de novembre i que deia:"em dic Manel Hurtós i volia preguntar als lectors d'aquest bloc o al seu editor si és bo o no alimentar les abelles, i quins xarops existeixen en el mercat. La meva inexperiència em porta a fer-me moltes preguntes i no tinc clar si les meves abelles resistiran el fred hivernal"


Primer de tot hem de fixar-nos amb les reserves (una caixa potent necessitarà entre 6-7 quadres de mel per l’hivernació), i si aquestes no són suficients caldrà aplicar una alimentació de subsistència, ja sigui amb mel pròpia o un producte comprat de qualitat.

Un cop començada l’hivernació no obrirem les caixes per inspeccionar-les; n’hi ha prou amb sospesar-les per comprovar el nivell de reserves, posant especial atenció en aquelles que pesin poc, ja que segurament hagin consumit bona part de la mel; en aquests casos caldrà subministrar aliment. Val a dir que el cosum durant l’hivern és baix i és a finals d’aquest quan correm el risc de mortalitat per fam.

Per a més informació pots llegir-te l'article: "la tardor i les reserves alimentàries" publicat a Ecolluita el 14 de novembre de 2012. 

Redacció Ecolluita

13 de desembre 2012

ARNES PER A NOUS APICULTORS

El meu nom és Maria Micó i tinc interès per aprendre més coses sobre el món de les abelles, i això m'ha portat a entrar en la web de la Fundación Amigos de las Abejas i acollir-me de nou al programa que reinicien i en que presten sis arnes a persones que volen iniciar-se en el món de l'apicultura que tinguin un mínim de formació i donant prioritat a aquelles persones que es trobin a l'atur, i exigint els mateixos requisits administratius que qualsevol apicultor.

Aquest projecte té com objectius:

1. Ajudar a mantenir l'apicultura, facilitant la incorporació de nous apicultors.
2. Ajudar a mantenir la malmesa problació rural

A principis del 2013 s'iniciarà la recollida de sol·licituds. En el següent enllaç podeu omplir i enviar la vostra solicitud:
http://www.abejas.org/index.htm
Aquest projecte compta amb un important recolzament per part de la Fundació per a la Biodiversitat:
http://www.fundacion-biodiversidad.es/desarrollo-rural/proyectos-rural/buscador-desarrollo/116673

Maria Micó

12 de desembre 2012

DEROSITA

 Foto: DeRosita

La nostra amiga i col·laboradora Rosa Pinadella ja fa uns quants mesos treballa en el món de la divulgació de l'abella a través de la seva pàgina al Facebook. A partir dels articles DeRosita, la Rosa vol fer un merescut reconeixement i difusió del treball pol·linitzador de l'abella de la mel i la importància del seu treball per a l'ésser humà.

Des d'Ecolluita aplaudim la teva iniciativa i t'animem a continuar estimant les abelles, i des d'aquí volem proposar els nostres lectors que visitin la pàgina. Moltes gràcies per la teva tasca.

11 de desembre 2012

ELS 10 PRINCIPIS BÀSICS DE L'APICULTURA

 Foto: urbanbeeproject

En Charles Martin ens dóna una opinió molt personal de com hauria de ser l'apicultura un cop esdevingui la seva refundació. Ell la sintetitza en 10 principis:
  • principi 1: cal treballar amb la natura i no contra ella
  • principi 2: guanyar diners no vol dir pervertir les abelles
  • principi 3: les abelles mortes no donen mel
  • principi 4: no cal lluitar contra tot
  • principi 5: apicultura no és fer mel
  • principi 6: apicultura no és per fer diners
  • principi 7: cal només sobreviure
  • principi 8: oblida tot el que has après i comença de nou
  • principi 9: deixa en pau les abelles
  • principi 10: deixa'm en pau