30 de setembre 2012

29 de setembre 2012

QUIN ANIMAL MÉS FOTOGÈNIC!

Des d'Ecolluita, ja fa un cert temps, ens vam plantejar la necessitat de crear un bloc paral·lel on recollir fotografies d'abelles i només d'abelles, d'aquí el nom tan contundent del bloc... la veritat és que no et cansaries mai de veure aquest fantàstic insecte. Et convidem a visitar el bloc i si vols aportar les teves fotografies.

Fotografia de: Soufyan Tangier



28 de setembre 2012

MIEL I CANELA, UNA COMBINACIÓN MILAGROSA


La combinación de la miel y la canela se han utilizado por siglos en la medicina ayurvédica y en la medicina china. La canela es una de las especias más antiguas conocidas por la humanidad. Estos dos ingredientes con capacidades únicas ingeridos separadamente, tienen una gran historia como remedios caseros. La combinación de las enzimas de la miel con los aceites esenciales de la canela reacciona formando entre otras cosas peróxido de hidrógeno, un compuesto muy utilizado en la medicina complementaria como tratamiento tanto oral como intravenoso en numerosas patologías.

27 de setembre 2012

HISTÒRIA DE L'APICULTURA

L'apicultura primitiva ens mostra una artesania molt creativa, amb arnes fetes de ceràmica, palla i vímet, però també era una disciplina molt dura, que requeria col·locar les arnes en indrets perillosos. L'home primitiu tenia un coneixament molt bàsic de les abelles, però tenia molt clar que la mel era un aliment molt preuat, i que juntament amb la llet, podien ser essencials per a la supervivència dels menuts de la família.

Algunes dates interessants de la història apícola són:

26 de setembre 2012

THE OWL


The owl (el mussol) és una divertida sèrie de dibuixos animats que està tenint molt d'èxit per la seva senzillesa, qualitat, diversió... del seu simpàtic protagonista. Aquest mussol veu truncada la seva tranquil·litat per qualsevol cosa, animal, entorn... fet que li acaba portant molts mals de cap. A Ecolluita us oferim un capítol on el mussol rep la visita com no d'una abella.


25 de setembre 2012

ELS ESTRIS DE TREBALL


El fumador o fumall, el brescador, crestador o bresquer i el raspall o espalmador són les eines més utilitzades en les visites rutinàries a l’arnar o rusquer.

El fumador és un estri imprescindible i alhora perillós que cal utilitzar-lo amb prudència. Cal utilitzar fumadors amb reixa de protecció, per evitar així el contacte directe amb el cos metàl·lic central que pot estar molt i molt calent, evitant possibles cremades. A l’hora d’encendre una fumera ho farem seguint els consells dictaminats en la legislació vigent  i disposant del certificat que autoritzi la seva encesa en els períodes que l’encesa de focs està prohibida (del 15 de març al 15 d’octubre). Només recordar que l’encesa s’ha de realitzar dins del vehicle i la seva apagada es durà a terme per afogament. L’apicultor a més caldrà que disposi d’un bidó amb 25 litres d’aigua o d’un extintor.

24 de setembre 2012

TRACTAMENT PER EVITAR NOVES REACCIONS: LA IMMUNOTERÀPIA O VACUNA (2a part)

Segona part de l'article de la Dra Esther Muñoz, on ens comentarà els aspectes relacionats amb l'eficàcia i seguretat del tractament, així com de la possibilitat de suspendre el tractament un cop finalitzat el procés de immunoteràpia i sota supervisió del metge al·lergòleg.
EFICÀCIA
 
La vacuna subcutània a himenòpters és l’únic tractament eficaç per als pacients  al·lèrgics al verí d’aquests insectes. 

La vacuna permet disminuir la freqüència i la severitat de les reaccions sistèmiques en xifres importants; en estudis fets amb repicada durant el curs de la vacuna, només del  0 a 9% dels pacients al·lèrgics a vèspids i el 20% dels al·lèrgics a abella van presentar noves reaccions.

Dra Esther Muñoz.
Al·lergòloga. Clínica Paris Pozuelo de Alarcon, Madrid.
Membre del Comité d’Himenòpters. SCAIC.

23 de setembre 2012

22 de setembre 2012

TRACTAMENT PER EVITAR NOVES REACCIONS: LA IMMUNOTERÀPIA O VACUNA (1a part)

Les vacunes per l’al·lèrgia o immunoteràpia específica amb al·lergens, són el tractament habitual de les malalties al·lèrgiques mitjançades per IgE. Tenen l’objectiu de disminuir la sensibilitat a substàncies a les que s’és al·lèrgic, en el nostre cas al verí d’himenòpters (abella o vespa), modificant la resposta immunol·lògica produïnt una desensibilització.És l’únic tractamentcapaç de modificar el curs natural de la malaltia.


El tractament consisteix en l’administració subcutània de dosi creixents del verí causal fins a arribar a la dosi de 100 µg. Un cop s’arriba a la dosi de manteniment s’administrarà mensualment  durant un periode de 5 anys.
La seva eficàcia és molt alta i fins a un 95% dels pacients tractats amb verí d’abella tenen bona tolerància a la repicada. 

Continua l'article de la Dra Esther Muñoz 
Al·lergòloga. Clínica Paris Pozuelo de Alarcon, Madrid. 
Membre del Comité d’Himenòpters. SCAIC.

21 de setembre 2012

MICROCHIPS EN EL TÓRAX

Un estudio realizado en el Institut National de la Recherche Agronomique (Francia), se centró en abejas.

Los científicos pusieron microchips de radiofrecuencia en el tórax de los insectos para estudiar su comportamiento natural desde la salida de la colmena para pecorear (recolectar pólen, néctar, propóleo, etc.).

Las abejas tratadas con productos químicos eran entre dos y tres veces más propensas a morir mientras se encontraban fuera de su nido. Los investigadores sugieren que el pesticida interfirió sus sistemas de orientación para regresar a la colmena.

Además, el mismo grupo de investigación desarrolló un modelo matemático para simular la dinámica de las poblaciones. Cuando introdujeron las consecuencias de los efectos de los pesticidas en abejas, el resultado predijo una caída en las poblaciones de abejas que sería difícil recuperar.

20 de setembre 2012

LA LOQUE AMERICANA




El responsable d'aquesta malaltia és un bacteri flagelat anomenat Paenibacillus larvae White, un microbi capaç de fabricar espores, fet que li dóna una gran persistència en el medi.

La infecció s’escampa per via digestiva, entre abelles i entre abella i larva, ja que l’aliment transmès conté espores del bacteri. La gelea de les larves de 2 i 3 dies determina una PH àcid que evita el seu creixement. El canvi alimentari posterior a base de mel i pol·len facilita la seva multiplicació, donant temps a l’operculació de la cel·la abans de la mort de la larva. Les espores germinen i el bacil es multiplica en els teixits de les larves.

19 de setembre 2012

JABÓN DE MIEL I AVENA

Para el día de hoy les traigo para realizar un jabón natural exfoliante. A este jabón le vamos a colocar avena para que al usarlo sea realmente un tratamiento de belleza. Por otro lado, la miel dejará tu piel suave y limpia, mientras que la avena se encargará de remover las células muertas, dejando tu piel bien brillante y sana. 

Materiales: 100g de jabón base ,1 cdita de miel y 2 cdas de avena ,1 cdita de aceite de almendras , 2g de esencia de cera de abejas , Alcohol puro , Aceite desmoldante 

Paso a paso: Primero debes fundir el jabón a baño María, agregar la miel y el aceite, poco a poco. Luego, se agrega la avena y la fragancia y se incorporan bien todos los elementos. Luego se vierte en un molde previamente untado con aceite desmoldante y se rocía la superficie con alcohol para eliminar las burbujas. Una vez terminado se deja fraguar a temperatura ambiente y se lleva al congelador durante 10 minutos, y luego ya se podrá desmoldar.

18 de setembre 2012

ABELLA DE LA CONCA

Abella de la Conca és una vila i municipi de la comarca del Pallars Jussà que compren les altes valls del riu d’Abella, encaixades entre les serres del Boumort i de Carreu i, conté les contrades de Boixols, la Rua, Faidella, Carreu, i la Torre d’Eroles. La seva configuració geogràfica de serralades, cingleres i penya-segats fan que el poble (situat a raser, d’un penya-segat) tingui una situació privilegiada, dominant bona part de la vall de la Conca de Tremp.


17 de setembre 2012

EL ABEJORRO REQUIERE PROTECCIÓN

La próxima vez que coma un tomate o un arándano, podría deberse al esfuerzo de un trabajador humilde y raramente celebrado.
Mientras el misterioso colapso o despoblamiento de colmenas ha llevado a una proliferación de campañas para salvar a las abejas melíferas, poco se ha hablado del declive de su pariente menos popular pero con un papel igualmente crucial en la polinización de cultivos.

Los abejorros no sólo tienen características que los hacen mucho más eficientes para polinizar cultivos como el tomate, sino que también son vitales para la supervivencia de una gran variedad de flores silvestres.

16 de setembre 2012

LA DIVERSIDAD DE LOS INSECTOS

Los artrópodos y concretamente lo insectos presentan una elevadísima diversidad. Veamos algunas cifras relativas a esto. El filum Artrhorpoda representa, aproximadamente, el 80% de todos los animales conocidos (algo más de 1 millón de especies).
De todos estos artrópodos los insectos forman casi la totalidad de los mismos, el 90%, un millón de especies aproximadamente.

15 de setembre 2012

JA N'ESTIC FARTA....

 
Les abelles són peça clau en el rol de la natura, però el seu sacrifici té un límit i si la humanitat no fa un gir de 180º, la situació pot acabar essent insostenible. La pol·linització que fan les abelles no és un fenomen prescindible per a la nostra supervivència i potser, les abelles renunciaran a ser les protagonistes de tan feixuga tasca i ens deixaran literalment sense el fruit del seu treball... tot plegat fa por, però encara la incultura i la imprudència ecològica governen la nostra societat... el temps s'està acabant...

Sindicat d'Abelles Anòmines

14 de setembre 2012

COSTELLES AMB MEL I FARIGOLA


Avui us presentem un plat al forn molt fàcil de fer, aplicable a qualsevol tipus de carn (cabrit, ternasco, galtes...)

Ingredients:
 
(totes les mesures són a ull)
Farigola.
Soja.
Oli d'oliva.
Sal/pebre (poca que el pintarem amb soja)
Mel de Farigola
Llorer.
Costellam

Preparació:

Posem una mica d'oli en la safata de forn, reservem. Salpebrem lleugerament les costelles i les pintem generosament amb la salsa de soja. Li afegim oli d'oliva.

Posem la farigola per ambdós costats i pressionem, ho posem a la plata de forn, repartim les fulles de llorer per la safata. Per últim posem una bona capa de mel.
 
Introduïm al forn a 160º el temps que calgui (unes 3 hores). Quan comenci a agafar color ho tornem a pintar amb mel i li anem donant voltes fins que estigui llest. Retirem i servim. 
 

13 de setembre 2012

THE LEGEND OF THE HIVE


Aquest llibre és una de les peces de col·leccionisme més atractives de la història natural referides al món de les abelles. Un relat fascinant acompanyat d'una fantàstica i exquisida presentació.

Per fer un pas cap a l'interior de les parets d'un rusc i descobrir aquesta llar tant fascinant de les abelles i el seu complex disseny, l'autora intenta entrar en la ment d'una abella, tot escribint en primera persona la seva curta vida d'abella, conscient de la seva insignificància dins la família i el seu rol funcional dins l'engrenatge comunitari. 

Autora: Maria Owsianka
Il·lutracions: Anna-Maria Szymanska
Pagoda Books
ISBN 0946326711
Any: 1988

Biblioteca Apicesteve.cat

12 de setembre 2012

LA CERA DE LES ABELLES


La cera és el material constructor de les abelles, una substància que degudament manipulada dóna lloc a les cel·les hexagonals i que les abelles donaran múltiples funcions. La cera és produïda per les glàndules cereres localitzades a la part ventral de l’abdomen de les abelles. La secreció cerosa té forma de teules que seran deformades amb les extremitats i mandíbules, i posteriorment soldades formant les cel·les.Cal tenir present que la despesa per fabricar un quilogram de cera ronda dels 6 a 8 kgs de mel.

11 de setembre 2012

BENEFICIS DEL VERÍ D'ABELLA


El verí d'abella conegut pels seus efectes tòxic, té també moltes virtuts biològiques molt beneficioses. Les més importants són:
  •      antiinflamatoris, anti-reumàtic, dolor-calmant
  •      anti-bacteriana
  •      immunosupressor
  •      protegeix de les radiacions
  •      millora la síntesi d'hemoglobina, anti-coagulant
  •      accelera el ritme cardíac, augmenta la circulació sanguínia, redueix la pressió arterial
  •      disminueix els nivells de colesterol
  •      activa el sistema nerviós central
  •      estimula la construcció de cortisona endògena
  A partir d'aquí i només sota la supervisió d'un Apiterapeuta, es podrà fer un ús correcte d'aquesta substància, doncs com sempre diem: "un producte, pel simple fet de ser natural, no vol dir que sigui inofensiu, doncs els verins més potents de la natura són d'origen natural"

10 de setembre 2012

MITOLOGIA GREGA I LES ABELLES

En la mitologia grega, l'abella de mel ocupa un lloc important:
 
Deessa o dimoni? Amb un cos mig abella mig dona, trobem la gran Deesa mare de Pre-Artemis, i amb una estreta relació amb els déus de la vegetació.


*Àrtemis d'Efessos. Apareixen abelles juntament amb altres animals i roses en la roba de la Deessa. És la Deessa de la fertilitat i la virginitat. Les sacerdotesses d'Artemisa d'Efessos, Reva, Cibeles, Demèter i Persèfone eren anomenades també "Μέλισσαι" o abelles.

*Zeus (Melisseu "mel" o Melisseos Isihios-"melosa amablement-"). Segons el mite, Sacerdotesses d'abelles van alimentar i criar a Zeus en la cova Ideon Andron a Creta.

*Apol·lo va menjar nèctar i ambrosia i va arribar a ser tan guapo que el seu pare, Zeus, el va anomenar el Déu de la llum.

09 de setembre 2012

08 de setembre 2012

EL TÒRAX DE LES ABELLES



El TÒRAX es troba separat del cap a partir d’un coll membranós o cèrvix que permet la seva articulació. Els metàmers que formen aquesta regió són tres segments que són encara visibles i que disposen d’un parell d’extremitats cada un. Aquestes extremitats poden presentar diferents estris per afavorir les tasques recol·lectores de l’insecte, com ara punxes, ungles o ventoses. En el segon i tercer segment trobem de forma general dos parells d’ales, tot i que alguns insectes només en tenen un, i d’altres no en tenen, ja sigui per la constitució primitiva o poc evolucionada del seu cos, o bé com un procés adaptatiu posterior, on les ales deixen de tenir utilitat. Aquestes ales tenen moviments coordinats o independents segons el tipus d’insecte estudiat. 

07 de setembre 2012

06 de setembre 2012

LES SUPER ABELLES PODEN SOLUCIONAR LA FAM MUNDIAL

La ignorància d'algunes persones ha fet que l'abella en molts casos fos mal vista i fins i tot odiada, pel "perill" que representa a les piscines o barbacoes. Quan les persones s'informen i llegeixen una mica, s'adonen ràpidament que l'abella és un insecte esencial en els ecosistemes, més enllà de la mel i els seus productes. Cal tenir ben clar que el 70% dels cultius són pol·linitzats per les abelles i que són claus en el manteniment del dèbil equilibri del nostre medi ambient.
Per altra banda, i ara que la població mundial no para de crèixer, necessitem més aliment que mai i que les collites siguin profitoses a fi de garantir l'abastament de totes les regions del món. És per això que la desaparició de les abelles i el seu colapse preocupa, i molt, a la lluita contra la fam mundial. Davant del futur incert de les abelles, uns investigadors de la Universitat de Manitoba a Winnipeg han iniciat el desenvolupament d'una super-abella, una espècie immune a les agressions que pateix aquest valuós insecte. Unes abelles fortes i sanes, són la millor garantia per una pau mundial.
Article originari de scrapetv.com

05 de setembre 2012

LA MEL I LES RESISTÈNCIES ANTIBIÒTIQUES

El Dr Rose Cooper, de la Universitat de Wales Institute Cardiff ha estat estudiant els possibles usos de la mel com un tractament per les ferides. En seva la investigació el Dr Cooper i el seu equip van presentar dues troballes interessants:

  • La primera és que la mel és eficaç com a tractament per les ferides cròniques o infectades. La seva utilització per via tòpica, ens ajuda a prevenir la unió dels bacteris en el teixit, permetent d'aquesta manera el procés de curació, accelerant-lo i evitant possibles brots infecciosos.
  • La segona, i potser la més novedosa, és que la mel té propietats que podrien restablir la sensibilitat als antibiòtics per part d'algunes bactèries que s'havien tornat resistentes. La mel interferiria en les capes i pel·lícules protectores que generen les bactèries davant dels tractaments antibiòtics, i que transformen determinades patologies en cròniques.

Article original a Forbes.com

04 de setembre 2012

LA GELEA REIAL


 La gelea és un producte meravellós de les abelles, una substància imprescindible en la seva organització reproductiva. Aquesta substància és elaborada a partir de les glàndules hipofaríngies i mandibulars del cap de l’abella, glàndules que només estan actives en les abelles més joves, les mainaderes, o sigui les responsables d’alimentar les larves.

03 de setembre 2012

PLAGUICIDES, ELS MÀXIMS RESPONSABLES


Insecticides com Gaucho, Prestige, Admirar i Marathon estant posant en perill la salut de les colònies de borinots i interferirnt en les habilitats missatgeres de les abelles, segons un parell de nous estudis. Els informes, un del Regne Unit i un d'un equip francès, es van publicar el 29 de març a la pàgina web Science Express de la revista Science. Els borinots i abelles són importants pol · linitzadors de plantes amb flors, incloent moltes de les principals fruites i hortalisses. Cada any, per exemple, les arnes d'abelles pol · linitzen els ametllers, pomeres, presseguers...

En els últims anys, les poblacions d'abelles han disminuït ràpidament, en part a causa d'un fenomen conegut com Trastorn del Col · lapse dels ruscos. Les poblacions de Bumblebee també han disminuït. Per exemple, a Amèrica del Nord, diverses espècies de borinots que solien ser bastant comunes han desaparegut de tot el continent i al Regne Unit, tres espècies s'han extingit.

02 de setembre 2012

JARDINS PER A POL•LINITZADORS

Exemple d’integració d’una caixa per facilitar la nidificació d’abelles. (Núria Verdeny)

Una de les accions individuals que es poden fer per a contribuir a la conservació dels insectes pol·linitzadors és creant ambients favorables per la seva presència.

En aquest article exposaré alguns dels principals passos a seguir per tal de crear un jardí per a pol·linitzadors.

Primer de tot, ens hem d’assegurar de tenir un espai per portar-ho a terme. En la ubicació d’aquest indret, cal mirar que hi hagi una insolació adequada i que sigui un espai arrecerat del vent. En cas de que no complís aquestes característiques, sempre es podrien millorar, tot creant una barrera natural amb arbres o arbusts per protegir del vent i que alhora, poden facilitar algunes zones de baixa insolació.

01 de setembre 2012

PESTICIDAS DE BAYER AMENAZAN LA SUPERVIVENCIA DE ABEJAS

Gaucho (imidacloprid) y Poncho (clotianidina) son dos de los pesticidas neonicotinoides más vendidos por Bayer. Estos productos ayudan a controlar las plagas en los cultivos de todo el mundo y se calcula que en el 2010 las ventas de Gaucho alcanzaron los 820 millones de dólares, mientras que Poncho reportó ventas por 260 millones de dólares.