28 de febrer 2012

MEL D'ARBOÇ

La mel d’arboç (Arbutus unedo)  és una de les mels més paculiars que podem trobar en el mercat de mels monoflorals. Una mel ideal per trencar l’esterotip de que totes les mels són dolces i que només els hi agrada als llaminers o engripats. És una mel de tardor, que cristal·litza amb facilitat i que té una certa tendència a la fermentació si l’apicultor no vigila prou en la seva recol·lecció.

24 de febrer 2012

QUÈ ÉS L'AL·LÈRGIA?

Introducció a les reaccions al•lèrgiques per abelles.

Autor: Lluís Marquès. Al•lergòleg. Lleida. Comitè d’Al•lèrgia a Himenòpters. Societat Catalana d’Al•lèrgia i Immunologia Clínica (www.scaic.cat)  

El sistema immunològic és l’òrgan del cos encarregat de de defensar-nos d’agressors externs com virus, bacteris, toxines i també de desordres interns com el càncer.

A la resposta del sistema immunològic en diem resposta immune i te dues característiques: és específica i te memòria. Vol dir que és una resposta de l’organisme (a través d’immunoglobulines o de cèl•lules tipus limfòcits) dirigida contra una cosa concreta i es repetirà cada cop que el cos tingui contacte amb ella.


22 de febrer 2012

MANUAL DE LES MALALTIES


Apicesteve posa a disposició dels internautes i de forma totalment gratuïta el seu Manual de les Malalties de les Abelles editat l'any 2001 i que es troba exhaurit en format paper. Clicant l'enllaç que trobareu a continuació, podreu disposar del manual íntegre en format pdf. Esperem que us sigui útil i que podeu consultar la vintena de patologies apícoles exposades.

Descàrrega del manual

Autor: Esteve Miràngels i Feixas
Editorial: Apicesteve.cat

19 de febrer 2012

APICULTORS ECOLÒGICS

El proper dissabte 25 de febrer, els Apicultors Ecològics Associats (AEA) duran a terme una jornada tècnica destinada als seus associats. La trobada serà a Can Jordà, una masia situada a la comarca de la Garrotxa, en ple cor de la Fageda d'en Jordà, dins del Parc de la Zona Volcànica de la Garrotxa. 


17 de febrer 2012

COMPRA I VENDA

Ecolluita us ofereix la possibilitat de anunciar les vostres ofertes de compra i venda de material apícola de forma totalment gratuïta. Només cal que feu arribar les vostres peticions al correu del bloc i seran degudament penjades a l'espai que tenim disponible, a la dreta dels articles. No oblideu d'adjuntar el vostre telèfon o email de contacte i en cas de venda, el preu de l'article

16 de febrer 2012

SEGURETAT EN EL TREBALL

Ecolluita us oferirà en breu el primer article d'una sèrie sobre les al·lèrgies. Aquests articles han estat elaborats per metges al·lergòlegs de la Societat Catalana d'Al·lèrgia i Immunologia (www.scaic.cat). Des d'Ecolluita volem agrair al Doctor Lluís Marquès, un dels més importants al·lergòlegs de l'estat espanyol, la seva predisposició i col·laboració amb el nostre diari. Creiem que ja és hora de que els apicultors rebem una formació acurada sobre quins riscos sanitaris implica la nostra exposició a les picades d'abella i a les inoculacions del seu verí

15 de febrer 2012

FILATÈLIA APÍCOLA


Benvolguts amics de les abelles, us comunico que des d'avui Ecolluita ha creat un bloc temàtic per col·leccionar segells del món de les abelles. El trobareu al bloc:

Si voleu podeu també participar-hi a partir de les troballes que feu a internet i les podeu fer arribar a la bústia del bloc:

14 de febrer 2012

UNA BUENA NOTICIA


Por primera vez un tribunal francés condena a Monsanto a indemnizar a un agricultor contaminado mientras limpiaba una cuba con restos de un potente herbicida de la famosa empresa.
Aunque sea una pequeñísima victoria creo que los apicultores podemos estar contentos.



APICULTURA URBANA


A mediados del siglo pasado en los pueblos era normal que las casas tuvieran un pequeño huerto, un burro para el trabajo del campo, un par de cerdos, algunas gallinas y conejos y en un rincón del corral tres o cuatro colmenas, nadie se quejaba si los gallos del vecino le despertaban al amanecer ni se espantaba porque una abeja despistada entrara por la ventana. Poco a poco la atracción por la ciudad fue dejando los pueblos vacíos, las ciudades crecieron desmesuradamente y pronto se volvieron completamente estériles privando a los ciudadanos de todo contacto con la naturaleza.


12 de febrer 2012

PRONTO EMPEZARÁ LA TEMPORADA

Ya es tiempo de preparar el material que vamos a necesitar para la próxima temporada. Con la colmena Warré nos ahorramos el engorroso trabajo de poner los alambres en los cuadros y colocar las ceras estampadas, ceras que cuestan caras y que en muchas ocasiones son origen de problemas y contaminaciones. Con una pequeña cantidad de cera virgen de nuestra propia producción se pueden preparar las guías de cientos de tablillas, en el video se puede ver como de forma sencilla y rápida se hacen estas guías de cera para que las abejas construyan los panales rectos y paralelos.

11 de febrer 2012

VESPA VELUTINA / GILLES FERT (Apicultor, criador de reines)


Ahir vàrem tenir reunió a l'Associació i ens van passar aquest vídeo d'una Jornada d'Apicultura de "La Escuela de Agricultura del Gobierno del Principado de Asturias", l'he trobat a Internet i el penjo ja que és interessant tots els coneixements que ens transmet en Gillies donada la seva experiència, com diferenciar-la de la Crabro, la reacció del verí, paranys per la vespa, vespers urbans....Vaig aprendre molt!

Font imatge (Dra. Raquel Martin)
Font Vídeo:http://apiculturabiologica.blogspot.com

MAÍZ TRANSGÉNICO EN LOS CAMPOS DE GALICIA



La asociación ecologista ADEGA ha denunciado que en Galicia se están realizando cultivos experimentales de maíz transgénico, según un estudio autorizado por el Ministerio de Medio Ambiente. El secretario ejecutivo de esta entidad explicó la situación en el programa del pasado domingo en Radio Voz.

10 de febrer 2012

LES ABELLES DE LA MEL


En format de conte, es presenten les abelles, la seva funció i els problemes ambientals que les afecten. Adreçat a cicle superior de primària. És la història de la Maria que va a passar un estiu al mas del seu avi i durant aquestes vacances aprèn moltes coses sobre la vida de les abelles, com viuen en els ruscs, els diferents tipus d'individus que hi ha, quines feines fan, com es reprodueixen, quins depredadors i paràsits tenen, quins productes se n'obtenen i quins problemes ambientals les afecten.

08 de febrer 2012

ABEJAS EN CRISIS

 Durante los últimos ocho años, los recolectores de miel avisan a la población acerca de la drástica e inesperada desaparición de sus abejas. Este documental que Odisea les presenta analizará las consecuencias de este hecho mientras no todos los científicos o gobiernos entienden la verdadera gravedad del problema. Se calcula que gran parte de los alimentos humanos son polinizados por los insectos, fundamentalmente por las abejas. ¿Nos encontramos ante la amenaza del mayor desastre de proveedores de alimentos? ¿Qué soluciones existen?

07 de febrer 2012

JORNADES TÈCNIQUES A OLOT

Els propers dies 9 i 10 de febrer de 2012 es durà terme un petit curs d'iniciació a l'apicultura a càrrec del veterinari d'abelles Esteve Miràngels. Aquesta jornada busca potenciar el coneixement del món de les abelles i de retruc donar unes nocions bàsiques sobre l’ofici d’apicultor, amb l’objectiu d’afavorir la formació de nous ramaders, especialment joves, que es dediquin a la cria de les abelles i la producció de mel.


03 de febrer 2012

PRÓPOLIS

 Nos toca en esta ocasión hablar, tal y como prometí, del própolis,  propóleo o propóleos.

Este producto, derivado de la incansable labor de las abejas, es sin duda alguna, el producto de la colmena que más propiedades tiene. Es obvio que el más potente es el veneno de abeja o apitoxina, pero el que nos ofrece el más amplio abanico de propiedades para nuestra salud, es el propóleos.

02 de febrer 2012

01 de febrer 2012