18 d’octubre 2012

AUGUST VON BERLEPSCH

August von Berlepsch (1815-1877) va ser un important apicultor i estudiós de les abelles, com així ho certifica les seves nombroses monografies sobre l'apicultura. 

Berlepesch va estudiar dret, filosofia i teologia. A la finca del seu pare tenia al voltant de 100 ruscos de palla, activitat a la qual es va dedicar amb totes les seves forces a partir del 1858. Entre els seus progressos tècnics destaca el seu interès per facilitar l'estudi de les abelles dins de les arnes, fet que el portar a dissenyar quadres mòbils, tal i com queda exposat en la seva obra "l'abella i la seva cria amb pintes mòbils" 



Aquests marcs els va inventar de forma independent als progressos que també havia fet un altre il·lustre apicultor, en Lorenzo Langstroth. Dels dos invents, el mètode Langstroth fou el més acceptat, doncs l'accés als quadres per la part superior de l'arna, en contraposició de l'accés lateral que proposava Berlepsch, en facilitava el maneig per part de l'apicultor. 

Berlepsch va construir arnes de 3 pisos d'alçada, amb un total de 30 quadres i on el volum de les reserves alimentàries jugaven un paper primordial. A més va dotar les arnes amb algunes parets de vidre, a fi de facilitar-ne l'observació i estudi.

En els seus treballs, destaca també l'estudi de la partenogènesi, que en el seu moment un altre apicultor, Johann Dzierzon, havia descobert i argumentat, i que havia rebut dures crítiques de l'església de l'època, doncs pregonaba la idea del naixement virginal. 

Font i imatges: Wikipèdia